Forstå og øke VPN-hastigheter

I denne artikkelen diskuterer vi faktorene som påvirker VPN-hastighet og hvordan VPN-hastighet kan økes. Vi dekker også hastighetsforskjellene mellom forskjellige ProtonVPN-planer.


Fordi VPN etablerer en kryptert tunnel over din eksisterende internettforbindelse, er hastigheten til en VPN i stor grad begrenset av hastigheten på din nåværende internettforbindelse. Faktorer som kan begrense VPN-hastigheter inkluderer:

 • Begrensning av internettleverandøren din. Generelt sett kan du ikke få hastigheter raskere enn hvor mye data Internett-leverandøren din kan transportere over nettverket deres.
 • Internasjonale lenker. Hvis du kobler til en utenlandsk VPN-server, kan et problem med nettverkskoblingene hvor som helst mellom deg og den serveren føre til ytelsesproblemer. Dette kan omfatte overbelastning forårsaket av en feil på en undersjøisk internettkabel, eller vedlikehold som utføres av nettverksleverandøren oppstrøms til Internett-leverandøren.
 • ISP-throttling. Noen leverandører vil med vilje gasspjelde VPN-tilkoblinger eller strupe hele tilkoblingen hvis du bruker mye båndbredde. Dette vil forringe VPN-hastigheten din da hele tilkoblingen din skulle gå saktere.

Fordi nettverk alltid endrer seg, vil VPN-hastigheter variere avhengig av hvor du befinner deg, hvilke servere du kobler til, og selv når du er tilkoblet. Fordi det å koble til en VPN kan omgå et problem andre steder på Internett, er det til og med mulig å få raskere tilkoblingshastigheter til visse nettsteder ved å bruke en VPN.

Slik får du raskere hastigheter på en VPN

Hvis du opplever langsomme hastigheter på et VPN, kan det være forårsaket av noen av faktorene beskrevet ovenfor, men det er fremdeles noen triks som kan forbedre VPN-ytelsen.

 • Bytt til en annen VPN-server – En annen server ville ha en annen tilkobling og kan ikke påvirkes av nettverksproblemer som kan redusere hastigheten. Når du bytter server, bruker du en server med en IP-adresse som er fra et annet område. I stedet for å bytte fra 162.210.192.158 til 162.210.192.159, bytter du for eksempel til 209.58.129.97. Så lenge de to første settene med tall er forskjellige, vil du være i et annet område.
 • Bytt til en server nærmere deg – Jo lenger borte serveren er, jo høyere er latensen, noe som skader hastighetene. En server lenger unna betyr også at det er mer sannsynlig at noe er galt i nettverket mellom deg og serveren.
 • Bruk UDP i stedet for TCP – ProtonVPN Windows-applikasjonen er konfigurert til å bruke UDP som standard, og også OpenVPN-konfigurasjonsfiler. Hvis du bruker Windows-applikasjonen vår, kan du gå inn på Innstillinger for å sikre at du bruker UDP ettersom UDP er mye raskere enn TCP.
 • Bruk servere som ikke er under stor belastning – ProtonVPN-applikasjoner, og også vår VPN-serverside, viser belastningen på alle serverne våre. Prøv å velge en server som har lav belastning.
 • Ikke bruk Secure Core – Den ekstra sikkerheten som gis av Secure Core VPN kommer dessverre til kostnadene for ytelsen siden passering gjennom Secure Core-nettverket gir ekstra latenstid. Hvis du driver med båndbreddeintensiv aktivitet som ikke krever høyeste grad av sikkerhet, kan du få raskere ytelse ved å ikke bruke Secure Core.
 • Ikke bruk Tor VPN-servere – ProtonVPN er unik ved at vi også leverer Tor VPN-servere som går gjennom Tor-nettverket. Fordi Tor-nettverket ofte er tregt, kan Tor VPN-servere imidlertid også være treg.
 • Bruk en nyere VPN-klient – Hvis du bruker ProtonVPN-applikasjonen, må du sørge for å oppdatere til den nyeste versjonen ved å klikke Oppdater i menyen. Hvis du bruker en tredjeparts OpenVPN-klient, må du sørge for å bruke en som vi anbefaler, og også være sikker på at du kjører den nyeste versjonen. Nye versjoner vil inneholde ytelsesoptimaliseringer eller støtte raskere chiffer-suiter som vil forbedre den generelle ytelsen.

Hastigheter for forskjellige ProtonVPN-planer

ProtonVPN opprettholder meget høy ytelse over hele vårt globale VPN-servernettverk ved å bruke bare de raskeste serverne og bruke spesielt utvalgte nettverk. ProtonVPN er en gratis VPN-tjeneste, men vårt globale nettverk er ikke fritt til å operere. Driftsutgiftene dekkes stort sett av betalte ProtonVPN Plus-brukere. På grunn av dette gir vi mye høyt ytelsesnivå for brukere av ProtonVPN Plus og ProtonVPN Basic.

Fordi ProtonVPN er en VPN-tjeneste uten logger, overvåker eller sporer vi ikke brukeraktivitet. Derfor har vi ingen båndbreddegrenser eller båndbreddestottoner, heller ikke for gratis brukere. Hastighetene varierer imidlertid mellom gratis, grunnleggende og pluss-planer på grunn av varierende serverbelastning. Fordi vi bare tilbyr et veldig begrenset antall gratis servere, har disse serverne en tendens til å ha mange flere brukere overfylt på dem med fører til lavere ytelse.

ProtonVPN Basic-brukere drar nytte av høy ytelse fordi de har tilgang til servere uten gratis brukere som er koblet til nettverk med høyere ytelse. Endelig har ProtonVPN Plus-brukere den høyeste ytelsen fordi de har tilgang til Plus-servere som bare er tilgjengelige for andre Plus-brukere. Fordi det er færre Plus-brukere, og fordi mange av Plus-serverne er på 10 Gbps nettverk, er veldig høy ytelse mulig. Faktisk rapporteres hastigheter på opptil 300 Mbps ofte. De faktiske hastighetene dine kan imidlertid variere, avhengig av nettverksforhold.

Opplever fortsatt hastighetsproblemer?

Hos ProtonVPN streber vi etter å ikke bare tilby den mest sikre VPN-tjenesten, men også den raskeste VPN-tjenesten. For å gjøre dette, distribuerer vi bare høyytelsesservere i datasentre med den beste nettverkstilkoblingen. Hvis du har dårlig ytelse fra en av serverne våre, vil vi gjerne vite om det. Fortell oss hvilken server som presterer dårlig ved å kontakte oss.

Med vennlig hilsen,
Proton Technologies Team

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map