Како заштитити дечију приватност на мрежи – Водич за родитеље


Деца су рањива на многа питања у стварном животу. Захтевају водство, добро родитељство и надзор родитеља. Деца су данас можда више позната са технологијом него родитељи, али оно због чега се они разликују од родитеља је изложеност ризику у животу.

На пример, искачете историју прегледача вашег детета и откријете нешто шокантно. Или можда сматрате да је рачунар вашег детета рањив на вирусе или злонамерни софтвер. Понекад установите да се ваше дете манипулише зрелим поступцима као што су пушење, пиће, итд. Штавише, деца се суочавају са злостављањем на мрежи и упадом у приватност што утиче на њихово ментално здравље.

Интернет је још један свет за децу, где одрасли захтевају добро родитељство и надзор тамо. Много је корака које предузимају влада и технолошке компаније у обезбеђивању безбедности деце на мрежи, али због природе Интернета, они су били мало ефикасни.

Ако су ваше дете погођено овим проблемима, време је да појачате и радите на дечјој безбедности и приватности на Интернету.

Уобичајени проблеми са којима се деца сусрећу на мрежи

Ово су главни проблеми дигиталне ере са којима се деца суочавају. Неки од њих су озбиљни јер стварају негативан утицај на карактер.

Неприкладан садржај

Интернет има огроман садржај доступан за сваку старосну публику. Велики део садржаја је нежељен и неприкладан за децу, што обично укључује веб странице за одрасле, веб локације за коцкање, форуме или веб странице са оштрим језиком и веб локације које подстичу вандализам, самоповреде, криминалне активности и дискриминаторно понашање код деце..

Имајући у виду, деца нису имуна на ове веб странице. Преко пристанка родитеља могу путем својих пријатеља, странаца или било кога другог приступити тим веб локацијама. Претраживач без ограниченог начина рада или било која апликација за друштвене мреже може упознати децу са тим неприкладним веб локацијама.

Цибербуллиинг

Према статистичким подацима о стопбуллиинг.гов, насиље у сплету је утицало на 15 процената деце од 9 до 12 разреда, а 9 процената ученика од 6 до 12 разреда доживело је злостављање у животу. Поред тога, 55,2 процената припадника мањинске групе попут ЛГБТК-а доживело је сајбер-насиље.

Деца погођена сајбер-насиљем доживела су проблеме менталног здравља попут депресије, анксиозности, губитка самопоуздања и злоупотребе дрога. Извори електронског злостављања јављају се путем веб локација друштвених медија, платформе за инстант поруке и е-поште, где деца примају претње или оштар језик од својих пријатеља или странаца..

Продор приватности

Једно од најчешћих проблема с којима се деца сусрећу на вебу је упада у приватност, где им прети непозната особа, лопови идентитета и сексуални предатори. Ови криминалци се друже са децом на друштвеним мрежама или се путем анкета претварају да деле слична интересовања као они који покушавају да стекну поверење од детета..

Након што постигну свој циљ, од деце траже голе фотографије или друге одвратне активности. Одбијање понуде од њих резултираће претњама или пропуштањем слика или доказа на друштвене мреже. Иако то можда није у потпуности окривљено са стране преступника, јер су деца данас укључена у дељење изложених фотографија другима у сврху везе.

Преваре и преваре

Децу највише привлаче бесплатне ствари или изузетно снижене ствари које се нуде на интернету, као што су бесплатни 1000 В-Буцкс за Фортните или бесплатна ААА-видео игра. Иако нису свесни размножавања крађе идентитета за разлику од својих родитеља, обично отварају везу или прилог који је послан путем е-поште или лажних веб локација.

Ове везе или прилози садрже злонамерни софтвер или вирусе који инфицирају рачунар вашег детета. Овај злонамерни софтвер такође цури личне податке похрањене на рачунару или оштећује рачунар што може резултирати великим губицима.

Интернет зависност

Деца, углавном тинејџери (8 – 12 година) и тинејџери проводе у просеку шест до девет сати на свом уређају, према извештају компаније Цоммон Сенсе Медиа. Велики број њих гледа видео снимке, медијске мреже, игре и друштвене мреже.

Родитељима би могло бити иритантно када виде да се њихово дете у потпуности пушта на Интернету и не обраћа пажњу на њих. Већина деце чак не дели било какве информације или разговара о неком проблему са родитељима, што их чини још рањивијим за проблеме који предстоје.

Како заштитити своју децу на мрежи?

Неке су мере потребне да заштитите приватност ваше деце на мрежи и спречите их да упадну у дубоке проблеме.

Подесите или ограничите поставке приватности на друштвеним мрежама

Прво што је потребно за заштиту приватности ваше деце је прилагођавање њихових поставки приватности на рачунима друштвених медија. Сваки друштвени медиј има подешавања приватности или су сакривена или се налазе на панелу са подешавањима налога.

Основни захтеви за подешавање поставки приватности били би ограничење јавне доступности дечијег налога у претрази на друштвеним мрежама, а захтеви пријатеља такође морају бити ограничени. Друга ствар би била да уклоните кључне личне податке са друштвених медија, као што су број ћелије, кућна адреса, адреса е-поште, веза до других мрежа друштвених медија и друге осетљиве информације за које сматрате да нису сигурне.

Да бисте контролисали поставке приватности на мрежама друштвених медија, ево неколико корисних савета о популарним мрежама друштвених медија међу тинејџерима;

Фејсбук

Како Фацебоок има највише података похрањених од појединца, ево неколико савета за повећање сигурности;

 • Да бисте спречили непознате да вас увиде на ваш профил, идите на Помоћ > Пречице за приватност > “Погледајте више поставки приватности” на картици Приватност > „Ко може видети ваше будуће постове“ > Изаберите „Пријатељи“.
 • За ограничавање захтева пријатеља, помоћ > Пречице за приватност >”Погледајте више поставки приватности” на картици Приватност > „Ко вам може послати захтеве за пријатеље“ > Изаберите „Фриендс оф Фриендс“.
 • Да бисте претраживачима ограничили приказивање профила, упутите се на Помоћ > Пречице за приватност > “Погледајте више поставки приватности” на картици Приватност > „Да ли желите да се претраживачи изван Фацебоока повежу на ваш профил?“ > Изаберите „Не“.
 • Поред тога, да странцима онемогућите да траже ваш профил путем е-маила или телефонског броја, следите исте технике у подешавањима приватности и изаберите их „Фриендс оф Фриендс“ или „Фриендс“.
 • Такође можете да омогућите „Одобрење за пријаву“ на картици Сигурност да бисте сачинили безбедност. Одобрења за пријаву је исто што и двофакторна аутентификација, јер на ваш телефон шаље текстуалну поруку ради пријаве на новом уређају..

фацебоок-приватност

инстаграм

Инстаграм је једна од популарних мрежа друштвених медија међу тинејџерима као платформа за дељење медија. Нажалост, то је међу оним медијима на којима се дели неприкладни садржаји и циљају деца. Ево неких ствари за сузбијање лопова идентитета и сексуалних предатора због циљања вашег профила.

 • Активирајте приватни налог за своју децу из опција. Овај режим омогућава дељење фотографија и видео записа корисника са одређеним одобреним људима.
 • Избегавајте да ваша деца често не географски означавају. Ово помаже да се избегну да странци или грабежљивци не циљају или прогањају малолетника путем објављених слика или видео записа.

инстаграм-приваци

Снапцхат

Снапцхат је постао један од најпопуларнијих апликација за тинејџере на свету, захваљујући функционалним филтерима, „експлодирањем“ порука и прича и гео-локацијама. Иако ово може звучати забавно, странци и преступници могу лако да се нађу на Снапцхату. Сузбијање ових пријетњи;

 • Додирните Снапцхат Гхост икону, а затим икону Сеттингс.
 • Одатле, идите на поднаслов „Ко може…“. На располагању ће бити четири опције,
  • “Контактирај ме”
  • “Погледајте моју причу”
  • „Погледајте Моју локацију“ и
  • „Видимо се у брзом додавању“.
 • Фрист промените „Контактирајте ме“ у „Моји пријатељи“ тако да само ваши пријатељи могу да ћаскају или шаљу малишану вашем детету.
 • Промените „Прикажи моју причу“ у „Моји пријатељи“ или „Прилагођени“ где последња омогућава одређеним изабраним пријатељима да гледају причу вашег детета.
 • Промените „Погледајте моју локацију“ у „Пријатељи“ или „Само ја“ да страним особама блокирате гледање гео-локације ваше деце.
 • Пребаците „Види ме у брзом додавању“ на искључено да се избегне профил вашег детета у односу на друге пријатеље који деле заједничке пријатеље или везу.

снапцхат-приватност

Режим за ограничавање за ИоуТубе или ИоуТубе децу

Иоутубе је највећа платформа за тинејџере и децу. Корисницима су на располагању милијарде видео записа и сви они можда нису прикладни за ваше дете. Неке од категорија укључују насиље, говоре мржње, садржај за одрасле, криминалне активности и насилни садржај и даље је доступан на ИоуТубеу.

За ове проблеме, ИоуТубе темељно ради на њима и увео је опцију „Ограничени режим“ за сигурно прегледавање. Ово се може наћи у подешавањима > Опћенито о мобилним апликацијама и на веб локацији. Осим тога, ИоуТубе је представио апликацију „ИоуТубе деци“ за мобилне уређаје и веб локацију која је у потпуности намењена видео снимцима прилагођеним деци..

Тражилице и претраживачи прилагођени деци

Апликација за веб претраживаче и претраживаче на деци на уређају је још једна сигурна опција. Тражилице прилагођене деци филтрирају експлицитне резултате претраживања приликом претраживања интернета на Интернету и ограничавају децу да приступе веб локацијама које се сматрају несигурним. Неки примери сигурних претраживача за децу укључују:

 1. Безбедна деца за претрагу
 2. Киддле
 3. КидРек
 4. КидзСеарцх

Поред тога, доступни су и прегледачи прилагођени деци. Омогућују родитељима да надгледају прегледавање детета, блокирају одређене веб странице и ограниче време проведено на веб локацији. Ови прегледачи су доступни на више платформи, као што су Виндовс, Мац, иОС и Андроид. Ови укључују:

 1. Безбедни Интернет претраживач за децу
 2. Мактхон Кид-Сафе прегледач
 3. КидСплорер веб прегледач
 4. Зоодлес

Цхроме прегледач се такође може подесити за децу управљањем различитим профилима. То вам може омогућити блокирање веб локација и избегавање нежељених резултата претраживања у прегледачу.

Омогућите родитељску контролу на Виндовс-у, иОС-у, Андроид-у, МацОС-у.

Родитељска контрола доступна је на главним платформама као што су Виндовс, МацОС, иОС и Андроид, путем унапред учитаног софтвера или подршке треће стране. Омогућавање родитељске контроле на овим платформама омогућава вам управљање и управљање уређајем ваше деце. Ови алати углавном дозвољавају родитељу да блокира експлицитни садржај на вебу, забрањује одређене веб локације и ограничава дељење профила.

Виндовс

У системима Виндовс 8, 8.1 и 10 Мицрософт је увео поставке породице и деце. Ово се може наћи у подешавањима > Рачуни > Породица и остали корисници. Појавиће се мени са упитом да додате дете или одраслу особу. Адреса е-поште потребна је за контролу дечијег профила, с обзиром да креирате налог за своје дете.

постављање прозора-детета

Када се изврши ова акција, можете да филтрирате веб локације за своју децу и управљате њиховим активностима профила. Поред тога, можете подесити временска ограничења екрана, блокирати игре и примати извештаје о активностима из профила.

МацОС

Слично Виндовс-у, и МацОС вам нуди да омогућите родитељску контролу на дечијем уређају. Једноставно, идите на Аппле Мену > Систем Преференцес > Родитељска контрола. Одатле додајте корисника за који ће се родитељски надзор применити. Обавезно проверите подешавања налога у подешавањима система да бисте проверили који налог има који ниво приступа (Админ итд.).

Подешавање Мац-а за дете

Да бисте поставили ограничења за дете, картице на Родитељској контроли омогућавају вам да одаберете коју апликацију, Интернет и људе да ограничите. Ограничење апликација може вам омогућити приступ одређеним апликацијама за децу, ограничење веба може ограничити одређене веб локације несигурне за децу, а ограничење људи може ограничити дететов контакт са другима у иМессаге-у, апликацијама Центра за игре и поште. Временско ограничење је само по себи разумљиво, јер ограничава употребу детета са уређајем.

иОС

иОС такође нуди строже родитељске контроле за своје уређаје. Ово се може наћи у подешавањима > Генерал > Ограничења. Да бисте активирали родитељску контролу, биће потребан ПИН или шифра за спречавање промена од стране вашег детета.

подешавање за дете иОС

Након што се активирају ограничења, можете онемогућити вашем детету приступ апликацијама као што су Сафари, ФацеТиме, иТунес, брисање и инсталирање апликација, и што је најважније, куповине у апликацији. Подршка треће стране је такође доступна за више подупираних родитељских контрола, као што су Нетсанити и Кидслок за временско ограничење и друге функције.

Андроид

За разлику од иОС-а, Андроид има ограничену функцију родитељског надзора за децу. Допуштено је само креирање засебног корисничког профила за децу, што може ограничити позиве, поруке и доступност апликација. То се може приступити из поставки > Корисници.

Кроз апликације других произвођача, као што су Нортон Фамили, Нет Нанни и ММ Гуардиан, могу се понудити строже родитељске контроле. СцреенТиме је једна од оних апликација доступних на великим платформама попут Андроид-а, иОС-а и ФиреОС-а која нуди ограничавање екрана и преглед дечијих веб активности. Неке од ових апликација су плаћене, док су бесплатне опције доступне и могу се наћи у Гоогле Плаи продавници.

Пратите понашање на мрежи тако што ћете их „фризирати“ на друштвеним веб локацијама

Додавање деце на веб странице друштвених медија као што су Фацебоок, Снапцхат, Инстаграм, итд. Може бити од користи за родитеље да надгледају њихове активности. Према истраживачком центру Пев, 83% родитеља је децу додало тинејџерку на Фејсбуку, док их 33% прати на Твиттеру.

“Пребацивање” их на друштвеним веб локацијама може побољшати безбедност деце. Родитељи могу видети да ли дете објављује одговарајући садржај за своју доб и умешати се пре ескалације. Будите сигурни да ваше дете ипак не крије постове на друштвеним медијима.

Едуцирајте их о странцима и потенцијалним штетама

Седећи са дјететом и објаснити им могуће штете са интернета је најбоља ствар. Са странцима, сексуалним предаторима, сајбер злочинцима и хакерима који вребају у сенци, родитељима можда неће бити могуће да објасне понор интернет света.

У основном здравом разуму, деца се могу едуковати о томе да не контактирају са непознатим особама које траже личне податке или користе трикове како би намамили децу да раде неприкладне ствари. Најбоље је научити децу да обавештавају родитеље пре него што наставе или даље сарађују са њима. Обавезно упознајте њихове пријатеље на друштвеним мрежама и проверите им директоријуме и е-пошту о њиховом додавању да би одржали поверење.

Спречите их да често користе географско означавање на друштвеним медијима, јер укључује сексуалне предаторе и непознате људе који се користе отвореном приватношћу и прилазе претњама и нападима малолетника. Надгледајте њихову историју претраживања и интернет активности и спречите их да приступе веб локацијама са ограниченом старосном добру или сумњивим веб локацијама са малваре-ом. Едукација о овим ризицима помоћи ће детету и родитељима да развију међусобно разумевање и разум.

Користите ВПН

Понекад ове услуге претраживача прилагођене деци нису шифроване ХТТПС-ом. То се може видети у траци за претрагу на вашем прегледачу, где је приказан зелени браву или текст „Осигурано“ ако веб локација подржава ХТТПС. Изостављање ХТТПС-а може бити опасно, јер хакери могу заобићи историју претраге и напасти систем.

ВПН може понудити решење за то, са својом безбедносном заштитом. Нудећи тунел за шифровање војног ранга, заједно са најбољим сигурносним протоколима у индустрији, као што је ОпенВПН, он омогућава најбољу могућу заштиту на мрежи и немогуће продирање у сигурносни зид (што би могло потрајати милијарде година).

ВПН усмјерава ваш саобраћај кроз дубоко обложен сигурносни слој који спречава сноопере и хакере података да приступају корисничким подацима. Штавише, они могу омогућити вашем детету да сурфа интернетом без икаквог страха од хакирања. ЕкпрессВПН и НордВПН су најбољи избор корисника на располагању, са оптималном брзином и одличним безбедносним карактеристикама. ПИАВПН се препоручује ако немате буџет.

Закључак

У реду је да деца буду рањива, јер нису изложена много животу као њихови родитељи. Са злобним странцима, сексуалним преступницима, лажним пријатељима и хакерима који се крећу по интернету, одговорност је родитеља и детета да сарађују у борби против њих. Деца се могу лако намамити у преваре попут бесплатних поклона или лутрија, тако да их треба образовати о томе.

Интернет овиси о готово свима, па је одговорност на родитељима да дају примјер својој дјеци, тј. Ограничавају друштвене медије и употребу интернета. У поређењу са крхком главом дјеце, родитељи би требали бити свјесни проблема који преовладавају на интернету и заштитити приватност своје дјеце на мрежи.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me