Maskinvaru-VPN kontra programvaru-VPN – Vad är skillnaden? |


Vad är en hårdvaru-VPN?

Hårdvaru-VPN: er är enheter som tillhandahåller VPN-funktioner (som kryptering / dekryptering och autentisering) och har en dedikerad processor. Utöver det tenderar de också att erbjuda hårdvara brandvägg funktioner.

Hårdvaru-VPN: er är fristående, vilket innebär att de hanterar alla VPN-funktioner på egen hand.

Ett exempel på en hårdvaru-VPN är Zyxels Firewall-hårdvaru-VPN.

Vad är en programvaru-VPN?

Programvaru-VPN: er är program som du installerar och kör på dina egna enheter. I slutändan kan de antingen vara inhemska klienter som kommer förinstallerade på din enhet, eller tredjeparts VPN-klienter som du får från din VPN-leverantör.

I slutet av leverantören är programvaru-VPN både klienten de utvecklar och vad de skapar på VPN-servrarna de använder. Programvaran ansvarar för att hantera anslutningar mellan VPN-klienten och servern.

Vår egen tjänst, CactusVPN, är ett bra exempel på en programvaru-VPN.

Vem är en hårdvaru VPN rätt för?

Med tanke på hur hårdvara VPN fungerar och hur kostsamma de kan vara, passar de mestadels för stora företag som behöver ge ett stort antal anställda (100+) åtkomst till VPN-anslutningar.

Dessutom är hårdvaru-VPN bara ett bra val om du har en skicklig och pålitlig IT-avdelning och rätt nätverkssäkerhet på plats.

Är programvaru-VPN: er endast för individer då?

Tja, om du bara är en onlineanvändare som vill dölja din IP-adress och kryptera din onlinetrafik, har du mycket bättre med en programvaru-VPN än en hårdvara. Det är mycket mer användarvänligt, enkelt att installera och kostnadseffektivt.

Men programvaru-VPN fungerar också bra för företag – särskilt små företag, ibland även stora företag beroende på kostnader och dina behov. När allt kommer omkring är de ett enkelt och intuitivt sätt att:

 • Omkoppla geo-block som hindrar anställda från att göra sitt jobb.
 • Säkra dina VoIP-samtal med fjärranslutna anställda, partners och klienter.
 • Ge fjärranställda snabb och säker åtkomst till ditt arbetsnätverk.
 • Gör massor av SEO-forskning.

Maskinvaru-VPN kontra programvaru-VPN – Vilket är bättre?

Skillnaderna mellan VPN: er för hårdvara och mjukvara kan bli lite för tekniska och komplexa, så vi försöker hålla det så enkelt som möjligt.

Kom ihåg att detta avsnitt mestadels kommer att vara relevant för företag, även om du kanske hittar bra information om du funderar på att få en hårdvaru VPN för personligt bruk.

Så här är vad varje typ av VPN gör bättre än den andra:

1. Programvaru-VPN: er har mycket bättre priser

Om du hoppades höra att VPN: er för hårdvara är mycket överkomliga och billiga, har vi dåliga nyheter för dig.

En hårdvaru-VPN kostar dig normalt mellan 100 och 500 dollar – ibland till och med $ 1 000 eller mer.

Och om ditt företag expanderar, och du börjar anställa fler och fler människor, måste du uppenbarligen få extra hårdvaru-VPN: er, eventuellt fördubbla eller tredubbla den initiala kostnaden.

Det finns vissa hårdvaru-VPN-skivor som du kan få för under $ 100, men de är uppenbarligen inte lika kraftfulla som de dyrare. De kan vara ett bra val för ett hemnätverk, men det skulle vara mycket mer praktiskt och enkelt att få en VPN-programvara och ställa in den på din hem router istället.

Programvaru-VPN kan å andra sidan kosta så lite som $ 4 till $ 7 per månad.

“Men behöver jag inte få flera konton för mina anställda?”

Det beror verkligen på hur många anställda vi pratar om. Om du till exempel har 20 anställda behöver du bara få fyra konton med CactusVPN eftersom vi tillåter upp till fem samtidiga anslutningar per prenumeration.

Om du är frilansare, småföretag eller bara en genomsnittlig onlineanvändare är det ganska bra-en-VPN-programvara är mycket bättre för din plånbok.

2. Fjärråtkomst med VPN: er för hårdvara är lite mer komplicerad

En av de främsta anledningarna till att alla företag vill ha en hårdvaru VPN är att erbjuda anställda fjärråtkomst till företagets nätverk. När VPN är på plats får de anställda snabb fjärråtkomst.

Tyngdpunkten på ”en gång” dock.

Det är inte enkelt att ställa in fjärråtkomst via en hårdvaru-VPN. Om du inte har en IT-personal som vet vad de gör, kommer det inte bara att ta lång tid att konfigurera allt, utan det finns också riskfel, vilket resulterar i mindre säkra anslutningar.

Med programvaru-VPN: n har du en enklare tid att ställa in fjärråtkomst för dina anställda. Den enda fången är att du behöver hitta en leverantör som erbjuder tillgång till dedikerade IP-adresser.

Eftersom dessa adresser inte ändras och endast används av dina anställda, kan du vitlista dem i ditt nätverk för att ge dem åtkomst. Sedan kan de enkelt komma åt arbetsfiler med VPN-krypterade anslutningar.

3. Säkerhet är anständigt med båda alternativen

Om du letar upp hårdvarans VPN-säkerhet hittar du oftast vaga påståenden om hur de är mycket säkrare än programvaru-VPN: er. Tyvärr finns det inte mycket information som exakt beskriver varför.

Vår bästa gissning är att hårdvaru-VPN kan vara teoretiskt säkrare eftersom de erbjuder dedikerade anslutningar, medan användning av programvara VPN vanligtvis innebär att dela en VPN-server med dussintals andra användare.

Det finns också påståendet att hackare är mer benägna att attackera programvaru-VPN: er istället för deras hårdvara motsvarigheter, men det finns ingen information som säkerhetskopierar det.

Faktum är att om du skulle kontrollera de senaste nyheterna skulle du se att cyberbrottslingar är mer upptagna med att rikta in sig på VPN: er för hårdvara.

Fortfarande är hårdvaru-VPN: n generellt mycket säkra. De har en inbyggd brandvägg, erbjuder SSL-kryptering och kan stödja starka protokoll. Du behöver inte heller oroa dig för om VPN-leverantören har en loggningspolicy eller inte eftersom du är den enda som kommer att köra allt.

VPN-kryptering

Det enda problemet med dem är att deras säkerhet kan drabbas om ditt team inte konfigurerar VPN korrekt. Dessutom kan hackare kompromissa med hårdvaru-VPN: n om de lyckas rikta in ditt företag med phishing och vishing-attacker.

Du kan dock få en liknande säkerhetsnivå med VPN-programvaror också. Du behöver bara välja en leverantör som tar din integritet på allvar – helst en som tillhandahåller kryptering av militär kvalitet, tillgång till protokoll som IKEv2, SoftEther, L2TP / IPSec och OpenVPN, och som har en tydlig loggpolicy.

Dessutom kan VPN-programvaror inkludera andra praktiska funktioner som skyddar dina data och integritet – som inbyggt DNS-läckskydd och en Kill Switch.

Det bästa av allt – du behöver inte oroa dig eller ditt team som gör några misstag som kan äventyra din säkerhet.

4. Hårdvaru-VPN kan vara snabbare, men inte alltid

En av de mest attraktiva försäljningsställena för hårdvaru-VPN är deras höga hastighet. Påstås skulle en hårdvaru-VPN vara mycket snabbare än programvaru-VPN eftersom de inte utför krypterings- och tunnelingprocesserna i programvara, vilket kan sätta en belastning på enhetens CPU.

Istället har hårdvaru-VPN: er sina egna dedikerade CPU: er, så du behöver inte oroa dig för att VPN-anslutningar bromsar ditt nätverk eller enheter genom att ta bort CPU-cykler från andra applikationer som behöver dem.

Låter ganska bra, rätt?

Det är bara en sak du måste tänka på – allt detta brukade vara fallet för många år sedan.

I dag, inte så mycket.

Faktum är att det nu finns enheter (till och med mobiltelefoner) som har tillräckligt stark hårdvara för att de kan hantera VPN-anslutningar ovanpå alla andra processer som de kör.

Om du lägger till kraftfull bandbredd i blandningen kan du också få anständiga hastigheter med en programvaru-VPN.

Smart DNS-hastighet

Tänk naturligtvis på att även med allt detta finns det fortfarande chanser att du kommer att uppleva en viss förlust av hastighet med en programvaru-VPN beroende på hur långt du är från servern, vilken kryptering du använder och om din brandvägg eller inte stör VPN-anslutningar (bland annat).

Sammantaget, om du inte behöver dölja dina anställdas geo-placering eller avblockera innehåll och onlinetjänster, och hastighet är mycket viktigt för dig, kan en hårdvaru-VPN fungera bättre. Det kan dock vara en bra idé att ge en programvaru-VPN ett skott innan du börjar spendera mycket pengar på hårdvaru-VPN: er.

5. Hårdvaru-VPN: er är inte lika användarvänliga som programvaru-VPN: er

När det gäller hårdvaru-VPN kontra mjukvaru-VPN, är det bara ingen som förnekar att hårdvaru-VPN: er kräver mycket mer teknisk kunskap.

I grund och botten, med hårdvaru-VPN har du inte riktigt ett användargränssnitt som du kan lita på. Så du eller ditt IT-team måste konfigurera det manuellt för alla att använda.

Om din IT-personal inte riktigt har erfarenhet av VPN för hårdvara kräver de ytterligare utbildning. Och det kommer sannolikt att hända eftersom hårdvaru-VPN: n tenderar att ha olika konfigurations- och hanteringsinställningar än företags routrar och brandväggar.

Dessutom måste du konfigurera ett nätverk för att anpassa det genom att konfigurera en hårdvaru-VPN. Dessutom måste ditt IT-team ständigt övervaka det och utföra underhåll för att se till att allt fungerar bra.

Åh, och teamet kommer också att behöva kontrollera tillverkarens webbplats regelbundet för uppdateringar. Om de släpper några uppdateringar, kommer ditt team att behöva tillämpa dem manuellt, vilket kan vara svårt beroende på hur komplex hårdvaran är. Det kan också orsaka störningar i hela tjänsten.

En programvaru-VPN är emellertid extremt enkel. Du behöver bara ladda ner och installera klienten från VPN-leverantören, köra den och välja en VPN-server. VPN-leverantören tar hand om resten.

Det är allt som finns åt det. Även uppdateringar hanteras automatiskt. Vanligtvis skickar kunden ett meddelande om att det är dags att uppdatera till den nya versionen.

Dessutom, även om du eller en av dina anställda fortfarande inte vet hur man använder en programvaru-VPN, erbjuder de flesta leverantörer 24/7 support eller en online Knowledge Base som du kan använda för att snabbt hitta den lösning du behöver.

6. Programvaru-VPN: er ger mycket bättre skalbarhet

Om du behöver skala ditt företag med en programvaru-VPN, behöver du bara få ett extra konto för dina nya anställda – det är enkelt och kostar inte mycket pengar. Och om du får ett prenumeration med flera samtidiga anslutningar kan du skala mycket snabbare och billigare.

Med en hårdvaru-VPN måste du emellertid antingen få tillägg till hårdvara som stöder den tillväxt du behöver (till exempel extra VPN-sessioner), eller så måste du få en ny modell.

Att göra det sistnämnda innebär att du kommer att behöva spendera ännu mer pengar, och de pengar som du tidigare använt på hårdvaru-VPN som du ersätter kommer att ganska bortkastas om du inte hittar någon annan användning för det.

Åh, och glöm inte att din IT-personal troligtvis kommer att behöva mer tid för att tillmötesgå den nya maskinvaran VPN – för att inte tala om att de kommer att behöva ompröva företagets nätverksmiljö ännu en gång om den nya VPN är för annorlunda än den gamla..

Behöver en pålitlig, säker VPN-lösning för mjukvara?

Vi har din rygg.

CactusVPN ger top-of-the-line kryptering med åtkomst till mycket säkra VPN-protokoll. Dessutom utrustade vi vår tjänst med en Kill Switch, och Apps Killer och DNS-läcksskydd.

Åh, och vi verkställer en strikt policy utan logg, så din integritet kommer alltid att vara säker.

Och om du behöver en VPN för ditt företag bör vi nämna att CactusVPN är mycket skalbar. Du kan faktiskt ansluta upp till fem enheter samtidigt en prenumerationsplan. Det och du kan installera vår tjänst på de mest populära plattformarna.

Dessutom är vi tillgängliga dygnet runt om du behöver hjälp.

Låter bra?

CactusVPN-app

Gå sedan vidare och prova vår tjänst – vi erbjuder en kostnadsfri 24-timmarsperiod. Du behöver inte ge några kreditkortsuppgifter, så får du tillgång till alla funktioner.

Dessutom ger vi också en 30-dagars återbetalningsgaranti om tjänsten inte fungerar som annonseras.

Maskinvaru-VPN kontra mjukvaru-VPN – The Bottom Line

Hårdvaru- och mjukvaru-VPN: er uppnår ett liknande mål, men det finns tydliga skillnader mellan dem:

 • En hårdvaru-VPN är en dedikerad, fristående enhet med en dedikerad processor som hanterar VPN-funktioner.
 • En programvaru-VPN är en ursprunglig eller tredjepartsapplikation som du konfigurerar eller installerar på din enhet för att köra VPN-anslutningar – antingen på en server du äger eller på en VPN-leverantørs server.

Med tanke på allt detta – hårdvara VPN vs programvara VPN, vilket är det bättre alternativet?

Det beror verkligen på dina behov. Om du driver ett stort företag, har ett skickligt IT-team och vill se till att du har dedikerade VPN-anslutningar är en hårdvaru VPN ett bra alternativ.

Men om du bara vill kryptera din webbtrafik eller anslutningar till ditt arbetsnätverk, inte vill hantera en komplex, tidskrävande installationsprocess och hellre vill undvika att spendera mer än $ 100 eller $ 500 på hårdvara, är en programvara VPN en mycket bättre val.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map