Vad är en DNS-läcka och hur förhindrar du det? |


Vad är DNS?

DNS står för Domain Name System, och det ansvarar för att översätta webbplatsnamn till IP-adresser, och vice versa. Tänk på DNS ​​som Internet-telefonboken – det möjliggör kommunikation mellan Internet-anslutna enheter och webbplatser, och varje DNS-server har en katalog med domännamn som kan översättas till IP-adresser.

Vad är en DNS-läcka?

En DNS-läcka uppstår normalt när du använder en VPN-tjänst. I grund och botten är en DNS-läcka när DNS-frågor skickas utanför den VPN-krypterade tunneln, eller när VPN-servern antingen förbipasseras eller ignoreras.

Hur påverkar en DNS-läcka dig?

När en VPN-DNS-läcka inträffar är din onlinetrafik inte längre övervakningsfri eftersom din internetleverantör kan se dina DNS-förfrågningar, vilket innebär att de vet vilka webbplatser du surfar eller vilka webbplatsapplikationer du använder.

Dessutom kan en DNS-läcka också avslöja din verkliga geo-plats och din ISP: s plats. Det kanske inte verkar som ett stort problem, men det är den typ av information som hantverkare kan använda för att spåra din riktiga IP-adress.

Vad som orsakar en VPN DNS-läcka?

Den främsta orsaken till att VPN DNS läcker ut är felaktig manuell konfiguration av VPN-tjänsten på en enhet eller operativsystem. Det är därför du alltid ska välja en VPN-leverantör som erbjuder plattformar kompatibla klienter – åtminstone på de mest populära enheterna och operativsystemen.

Andra faktorer som bidrar till risken att hantera en VPN DNS-läcka inkluderar:

 • Inbyggda OS-funktioner som kan störa dina DNS-förfrågningar och trafik.
 • Oavsett om du manuellt konfigurerade din DNS på ett sådant sätt att det sägs att du inte ska använda DNS-servrar som drivs av din VPN-leverantör.
 • Felaktig konfiguration av nätverksinställningarna.
 • Det faktum att du använder både IPv4 och IPv6 när du kör ett VPN utan IPv6-stöd.

En annan farligare orsak till en DNS-läcka kan vara det faktum att en cyberkriminell har tagit kontrollen över din router. När det händer luras din enhet att skicka DNS-trafik utanför VPN-trafiken.

Hur man säger om du hanterar en VPN-DNS-läcka

Tyvärr finns det inga exakta tecken du kan se efter för att berätta om du har att göra med en DNS-läcka eller inte. Lyckligtvis finns det sätt du kan testa din VPN-anslutning för att se till att den är DNS-läckfri.

Ett fantastiskt verktyg du kan använda för att utföra ett snabbt, exakt DNS-läcktest är DNSLeakTest.com. Du kan antingen köra ett standardtest eller ett utökat test (vi rekommenderar båda). I grund och botten, vad du behöver vara på jakt efter är servrarna som dyker upp i resultaten. Om du använder ett VPN och några av servrarna i resultatet (eller alla av dem) inte tillhör din VPN-leverantör har du att göra med en DNS-läcka.

DNS Leak Test

Förutom den webbplatsen kan du också prova med Comparitech DNS-läcktestverktyg. Du kör först ett test utan ett VPN och sedan ett annat med ett VPN. Resultaten är korshänvisade och du får varning om du har att göra med en VPN DNS-läcka.

Ett annat verktyg som du kan prova är IPLeak.net.

En sak du borde veta om DNS-läcktestverktyg

IP- och DNS-testverktyg använder vanligtvis olika databaser när de kör sina test. Därför finns det en chans att du ibland kan se några avvikelser i dina testresultat. Till exempel kanske du visas en server-IP som du känner till är från en plats som Italien som är associerad med fel land.

Det händer inte så ofta, men när det sker är det här du måste tänka på – den IP-adress som visas är allt som betyder. Så länge det är adressen till VPN-servern du använder har du ingenting att oroa dig för.

Hur man förhindrar DNS-läckageproblem

Om du inte vill bli ett offer för en DNS-läcka är det några saker du kan göra för att lösa problemet.

Förhindra DNS-läcka

Du kan också använda de pekare som beskrivs här för att försöka fixa en DNS-läcka:

 • Om VPN-enheten du använder inte har egna DNS-servrar måste du konfigurera enheten manuellt för att använda en oberoende DNS-server – som Google Public DNS eller OpenDNS. Om du gör det bör dina DNS-förfrågningar gå via VPN, inte din Internet-leverantör.
 • Om VPN du vill använda inte stöder IPv6 bör du inaktivera det på din enhet. Om du inte gör det, kan DNS-läckor uppstå eftersom förfrågningar som skickats via IPv6 kan kringgå VPN-tunneln på detta sätt.
 • Ett sätt att förhindra och fixa DNS-läckor är att kringgå transparenta DNS-proxy som kan användas av din ISP för att fånga dina DNS-förfrågningar och tvinga dig att använda deras DNS-tjänst istället.
 • Om du använder Windows 8, 8.1 eller 10 kan du bli utsatt för DNS-läckor på grund av funktionen Smart Multi-Homed Name Resolution som skickar ut DNS-förfrågningar till alla tillgängliga servrar och accepterar svar från icke-standardiserade servrar om favorit DNS-servrar tar för lång tid att svara. Tyvärr kan Windows 10-användare inte stänga av funktionen eftersom den är inbyggd. Du kan försöka lösa det med det här insticksprogrammet om du använder OpenVPN, eller försöka stänga av det i Windows: s lokala grupppolicyredigerare (men inte möjligt i Home Edition). Alternativt bör du försöka använda andra operativsystem.
 • Än en gång, om du är en Windows-användare, kan du behöva ta itu med Teredo – ett tunnelprotokoll inbyggt i operativsystemet som syftar till att förbättra kompatibiliteten mellan IPv4 och IPv6. Problemet med det är att det ibland kan ha företräde framför VPN-tunneln, vilket resulterar i DNS-läckor. Lyckligtvis kan du enkelt inaktivera den här funktionen – bara öppna kommandotolken och skriv följande “netsh interface teredo set state inaktiverad.”
 • Om VPN-enheten du använder har en IP-bindande funktion, använd den – den blockerar i princip all trafik som inte går igenom VPN. Om klienten inte har en sådan funktion konfigurerar du din brandvägg så att den bara tillåter onlinetrafik in och ut via ditt VPN.
 • Kör DNS-läckagetest regelbundet – antingen var par dagar eller minst en gång i veckan. Om du bryr dig om din integritet måste du övervaka din VPN-trafik ganska ofta för att se till att allt är i ordning.
 • Om du vill vara väldigt grundlig kan du använda VPN-övervakningsprogramvara (som Paessler) för att hålla koll på dina VPN-anslutningar. Det är dock värt att nämna att det här alternativet är ganska dyrt och att du enkelt kan ta reda på om DNS-läckning är ett problem med normala, gratis DNS-läcktest.

Men i slutändan är den bästa och bekvämaste DNS-läckfixen bara att använda en VPN som erbjuder DNS-läckageskydd. Om du vet att din nuvarande leverantör avslöjar din integritet på webben genom DNS-läckor, bör du byta till en annan som garanterar att dina data kommer att vara säkra och sunda.

Behöver en VPN med Top-Notch DNS Leak Protection?

CactusVPN har täckt dig. Vi tillhandahåller en avancerad VPN-tjänst som är utrustad med kraftfull AES-kryptering och låter dig välja mellan upp till 6 VPN-protokoll (inklusive OpenVPN och SoftEther) när du kommer åt webben.

Vi erbjuder också DNS-läckskydd. Alla ut DNS-servrar är snabba, din DNS-trafik är krypterad ände till slut, och vi använder den offentliga Google DNS, som är mycket pålitlig. Dessutom behåller vi inga aktivitetsloggar alls.

Välj från en av våra flera användarvänliga VPN-applikationer. Vi har appar som körs på Windows, macOS, iOS, Android, Android TV och Amazon Fire TV.

Testa CactusVPN gratis först

Vi erbjuder en kostnadsfri 24-timmarsperiod, så känn dig fri att köra så många DNS-läcktest som du vill se till att allt är i ordning. Och ja, du kan registrera dig utan att behöva ange några kreditkortsuppgifter.

När du blivit en CactusVPN-användare kommer du dessutom gärna att veta att du fortfarande täcks av vår 30-dagars återbetalningsgaranti om tjänsten inte fungerar som annonseras.

Vad är en DNS-läcka? Poängen

En DNS-läcka är när dina DNS-frågor skickas utanför den krypterade VPN-tunneln, vilket i huvudsak betyder att vem som helst (som din ISP, till exempel) kan se vilka webbplatser och applikationer du använder och använder.

DNS-läckor kan orsakas av många saker (till exempel felaktigt konfigurerade VPN: er, IPv6-konflikter och till och med cyberattacker). Lyckligtvis är det inte så svårt att upptäcka en DNS-läcka (du kan enkelt använda ett DNS-läckagetest som DNSLeakTest.com), och att fixa lösningen kan ibland vara något så enkelt som att byta din VPN-leverantör eller inaktivera IPv6, eller något svårare som att behöva använda ett OpenVPN-plugin.

Sammantaget är det bästa sättet att undvika en DNS-läcka att bara använda en VPN-leverantör som erbjuder inbyggt DNS-läckageskydd med sin tjänst.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map