Vad är ett VPN? (Allt du behöver veta) |


Vad är en VPN?

Enkelt uttryckt är det en onlinetjänst som kan dölja din IP-adress för att maskera din geo-placering och kryptera din onlinedata och trafik för att skydda dem från regeringsövervakning, ISP-snooping och cyberbrottslingar.

Men vad står VPN för?

Tja, förkortningen stavar ut Virtual Private Network, vilket innebär att du låter dig ställa in ett privat nätverk (det är inte fysiskt – därmed den “virtuella” delen) över en offentlig (Internet, i detta fall).

Företags-VPN: ar mot personliga VPN: n

För att bättre förstå vad som är ett VPN måste du lära dig att skilja företagens VPN från personliga.

I ett nötskal, en personlig VPN är en tjänst som erbjuds av VPN-leverantörer – tredjepartsföretag som erbjuder VPN-funktionalitet till alla typer av onlineanvändare. Målet med personliga VPN-skivor är att hjälpa dig – den genomsnittliga Internetanvändaren – surfa på webben på ett säkert sätt och kringgå alla begränsningar du stöter på.

Å andra sidan, ett företags VPN (även kallad en fjärråtkomst VPN) är en VPN-anslutning som stora företag konfigurerar internt. Företags VPN: er har främst ett syfte – att ge anställda, ägare och intressenter säker fjärråtkomst till företagsdata.

Vad är en VPN-leverantör?

En VPN-leverantör är ett tredjepartsföretag som erbjuder sina VPN-anslutningar som består av applikationer, krypteringar, protokoll och servrar som en tjänst. Du måste normalt få ett prenumeration, men vissa leverantörer kan erbjuda sina tjänster gratis.

Om du vill lära dig mer om VPN-leverantörer följer du den här länken.

Hur fungerar en VPN?

Enkelt uttryckt, när du kör en VPN-klient och startar en anslutning till en VPN-server, kommer klienten att börja kryptera all trafik du skickar till servern. När klienten upprättar en anslutning till servern ersätts din IP-adress med serverns adress.

Hur fungerar ett VPN-diagram

Efteråt dekrypterar servern all data den får från dig och vidarebefordrar dina anslutningsförfrågningar till den webbplats du vill ha åtkomst till. När servern har tagit emot den begärda informationen (som en webbsida) krypterar den den och vidarebefordrar den till klienten. När VPN-klienten på din enhet äntligen tar emot trafiken, dekrypteras den för dig.

Intresserad av att ta reda på mer om hur VPN fungerar? Här är en guide vi skrev om det ämnet.

Vad är en VPN-server?

En VPN-server är en fysisk eller virtuell enhet som VPN-leverantörer använder för att leverera sina tjänster till användare. De lyckas göra det genom att installera VPN-programvara på servern. Vissa leverantörer har sina egna fysiska servrar, men de flesta hyr servrar med hög säkerhet från pålitliga datacenter. Fysiska VPN-servrar är lite mer populära än virtuella, men de är lika säkra så länge de är konfigurerade korrekt.

Om du vill veta mer om VPN-servrar och hur de fungerar, kolla in den här artikeln.

Vad är en VPN-klient?

En VPN-klient är en mjukvara som du installerar på din enhet och använder för att initiera anslutningar till en VPN-server. De ansvarar för att kryptera trafiken du skickar till servern och dekryptera all data du får från servern. De flesta VPN-klienter har också lagt till funktionalitet – som att du kan växla mellan VPN-protokoll, välja olika portar och slå på eller stänga av ytterligare funktioner (som en Kill Switch).

Det är viktigt att skilja mellan inbyggda VPN-klienter och tredjepartskunder. De förra är inbyggd programvara som kommer förkonfigureras på ditt operativsystem (som Windows 10 VPN-klienten). Det senare är applikationer du får från tredjeparts VPN-leverantörer.

Här är till exempel hur CactusVPN-appen ser ut:

CactusVPN-app

Om du vill veta mer om VPN-klienter följer du den här länken.

Vad är ett VPN-protokoll?

VPN-protokoll är uppsättningar av instruktioner och regler som VPN-leverantörer använder för att se till att anslutningarna som deras användare har är stabila och säkra. Hur kraftfullt ett protokoll är kommer att påverka hur säker VPN-anslutningen är.

Vad är VPN-tunnel och hur det fungerar

En VPN-tunnel är helt enkelt den krypterade anslutningen mellan din enhet och Internet som en VPN-tjänst ställer in för dig. När det gäller hur en VPN-tunnel fungerar, kapslar den i princip din trafik i krypterade datapaket. Det betyder att “tunneln” är det lager av krypterings-VPN som läggs till dina anslutningar. VPN: er använder också tunnelprotokoll (kända som VPN-protokoll) för att ytterligare konfigurera och optimera anslutningarna.

Vad är VPN-kryptering?

VPN-kryptering är hur VPN-tjänster konverterar din trafik och data (som alla kan se) till ett oläsligt format. När den är krypterad kan endast en VPN-server och en klient dekryptera informationen.

Så vad gör en VPN egentligen?

Nu när du vet vad som är ett VPN är det dags att titta på vad det faktiskt kan göra för dig.

Här är de viktigaste fördelarna du kan njuta av när du använder ett VPN:

 1. Du kommer få ökad online-säkerhet. Så du behöver inte längre oroa dig för att cyberbrottslingar håller koll på vad du gör och stjäl dina data.
 2. Du klarar det kringgå eventuella begränsningar du stöter på – både brandväggar och geo-block – eftersom VPN kommer att dölja din IP-adress.
 3. Med ett VPN kan du göra det betydligt stärka din integritet på Internet genom att se till att din ISP, myndigheternas övervakningsbyråer och annonsörer inte lyckas övervaka dina onlinevanor.

varför använder folk vpn

Om du vill ta reda på ännu mer information om fördelarna med att använda VPN: er, kolla vår djupgående guide.

När det gäller när man använder ett VPN är någon av följande situationer tillräckliga:

 • När du inte kan komma åt webbplatser eftersom de inte är tillgängliga i ditt område.
 • När din regering beslutar att censurera specifikt onlineinnehåll.
 • När du är på jobbet och inte kan ansluta till vissa webbplatser eftersom brandväggar blockerar dem.
 • Varje gång du går in på webben i ett offentligt WiFi-nätverk utan säkerhet.
 • När du reser utomlands och inte kan se innehåll från ditt hemland.
 • När du laddar ner torrenter.
 • När du spelar onlinespel.
 • När du vill förbättra dina SEO-ansträngningar.
 • Varje gång du vill kringgå online-diskriminering.
 • När du vill dölja dina digitala fotavtryck i viss utsträckning.

Här är vad en VPN inte hjälper dig

Som alla typer av tjänster har en VPN sina begränsningar. Det är viktigt att veta om dem eftersom du har en lättare tid att bestämma om detta är rätt tjänst för dig. Så här är vad du inte borde förvänta dig att en VPN-tjänst kan göra för dig:

 • Skydda dig från lagen – Vi säger inte på något sätt att du är en kriminell eller något liknande, men du måste förstå att du inte kan använda VPN för att göra något som kan vara olagligt i ditt land (som att engagera dig i trakasserier eller mobbning online, till exempel ). Tänk också på att beroende på lagarna i det land där VPN-leverantören är belägen, kan myndigheterna lagligen tvinga leverantören att dela användardata med dem.
 • Skyddar dig mot skadlig programvara och virus – VPN är helt enkelt inte utformade för att skydda din enhet och operativsystem från skadlig kod och virusinfektioner. Det är därför du alltid ska använda en pålitlig antivirus / antimalware-lösning tillsammans med en VPN-tjänst.
 • Gör dig 100% anonym online – En VPN kan kryptera mycket av din onlinedata och trafik, ja, men det kan helt enkelt inte göra att det verkar som om du är “osynlig” på webben. Tjänsten kan inte hindra webbplatser från att placera cookies på din enhet, ta reda på vilken typ av enhet eller skrivbordsupplösning du har eller se vilken typ av GPU du har eller vilket operativsystem du kör.

Hur säker är en VPN?

Det är inte en enkel fråga att svara på. Det verkliga svaret är “Det beror.”

På vad? Tja, på vilken typ av krypteringsstandarder eller VPN-protokoll VPN-leverantören använder för en. Till exempel är en VPN som bara erbjuder PPTP-anslutningar inte säker alls eftersom PPTP-trafik kan knäckas av NSA.

Ovanpå hur mycket användardata VPN-leverantören loggar är också viktigt. Och så är det land där de har sitt huvudkontor. När allt kommer omkring, om leverantören är bosatt i ett land där de lagligen tvingas dela användardata med regeringen (som Ryssland), kommer du knappast kunna njuta av någon nivå av integritet på Internet.

Sammantaget är det bästa sättet du kan säga att en VPN är säker att använda om leverantören:

 • Använder kraftfull kryptering (som 128/256-bitars AES-chiffer).
 • Använder säkra protokoll – som OpenVPN, SoftEther och IKEv2.
 • Gör det klart att de inte loggar in användardata.
 • Har sitt högkvarter i ett land som har starka integritetscentriska lagar, eller inte ingår i något informationsavtal om datadelning (som Gibraltar, Schweiz eller Moldavien).
 • Erbjuder en Kill Switch, som säkerställer att din trafik stängs av om din VPN-anslutning avtar.

Är VPN: er lagliga?

I de flesta länder världen över är det helt lagligt att använda en VPN-tjänst. Du kan fritt ladda ner och installera VPN-klienter på dina enheter och använda dem för att säkra dina anslutningar och avblockera internetinnehåll.

Är VPN: er lagliga?

Det finns dock några undantag. I följande länder är en VPN antingen mot lagen, eller så kan du bara använda en statsgodkänd VPN-tjänst:

 • Kina
 • ryssland
 • oman
 • Förenade Arabemiraten
 • iran
 • irak
 • Kalkon
 • Vitryssland
 • Turkmenistan
 • Uganda
 • Nordkorea
 • egypten

Naturligtvis, bara för att VPN-användning strider mot lagen eller regleras i dessa länder, betyder det naturligtvis inte att onlineanvändare inte hittar sätt att kringgå regeringsbegränsningar, och fritt använder ett VPN ändå.

Läs den här artikeln om du vill veta mer om detta ämne.

Hur man skaffar sig ett VPN

Att få ett VPN är ganska enkelt. Allt du behöver göra är att hitta en leverantör du gillar, välja en av deras prenumerationsplaner och ställa in ett konto. När du är klar är det enda som återstår att ladda ner och installera leverantörens VPN-app.

Hur mycket kostar en VPN?

En VPN-tjänst kan kosta så lite som $ 4- $ 5 per månad till så mycket som $ 12- $ 13 per månad. Vanligtvis ju fler servrar, funktioner, extra tjänster och kompatibla appar som leverantören erbjuder, desto mer kommer de att behöva debitera per månad för att täcka kostnaderna.

Du kan generellt få ganska anständiga rabatter om du väljer ett årligt eller kvartalsabonnemang – som att betala endast $ 4 per månad istället för $ 7.

Hur man väljer en VPN – röda flaggor att se upp för

Att välja rätt VPN-leverantör beror på dina preferenser. Fortfarande, här är några röda flaggor som bör hjälpa dig att filtrera bort de dåliga leverantörerna:

 • Begränsad datakapsel, bandbreddstrottling eller någon typ av bandbredd och hastighetsbegränsningar.
 • Någon typ av dataloggning – särskilt om den innehåller användarloggar.
 • Begränsad kundsupport, eller ingen direkt metod för att kontakta supportteam om något går fel.
 • Avsaknad av korrekt kryptering och tillgång till svaga protokoll (PPTP, L2TP) endast.
 • Närvaron av annonser i klienterna.
 • Någon form av begränsning av hur många servrar du kan ansluta till, eller hur ofta du kan byta server.
 • Avsaknad av en gratis handledningsperiod eller någon återbetalningsgaranti.

Behöver en pålitlig VPN-tjänst?

Vi har täckt dig – CactusVPN erbjuder en high-end VPN som har kryptering av militär kvalitet, 24/7 support, en Kill Switch, 28+ höghastighetsservrar med obegränsad bandbredd och upp till sex VPN-protokoll att välja mellan. Dessutom loggar vi inte in någon av dina data, och vår tjänst fungerar på flera plattformar.

CactusVPN

Och om du någonsin vill prova andra sätt att avblockera webbplatser, erbjuder vi också en Smart DNS-tjänst som avlägsnar 300+ webbplatser för dig. Det och alla våra VPN-servrar fungerar som proxyservrar.

Testa vår service gratis först

Det stämmer – vi erbjuder en kostnadsfri 24-timmarsperiod för våra tjänster. Inga kreditkortsuppgifter behövs, och du får alla funktioner.

Och när du blivit en CactusVPN-användare har vi fortfarande ryggen med en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

“Hur får jag ett VPN gratis?”

Tja, allt du behöver göra är att välja en gratis VPN-leverantör. Du bör dock veta att gratis VPN: n är mycket riskfylldare än betalade VPN: er. Du kan ha din bandbredd stulen, din enhet infekterad med skadlig kod och mycket mer.

Sammantaget är det bästa sättet att få en gratis VPN-upplevelse att välja en leverantör som erbjuder en gratis provperiod. På så sätt kan du testa tjänsten innan du betalar.

“Kan jag lära mig hur jag ställer in mitt eget VPN?”

Ja, det kan du om du har tålamod. Först måste du få en server. Du kan hyra en anständig dedikerad från datacentra. Beroende på dina behov kan du kanske betala mellan 15 och 100 dollar per månad för det. Du bör välja en virtuell server eftersom de normalt sett är billigare.

VPN-funktioner

Efteråt kan du försöka använda open-source Algo VPN-skript för att installera beroenden på din enhet. Installationsinstruktionerna finns här. Det är bekvämt att använda Algo VPN eftersom det automatiserar VPN-installationsprocessen. Dessutom, om du använder DigitalOcean, kommer skripten till och med att skapa och konfigurera servern för dig eftersom Algo VPN använder plattformens API.

Alternativt kan du försöka använda SoftEther VPN eller OpenVPN för att konfigurera och konfigurera dina anslutningar.

Fortfarande bör du veta att det har nackdelar att ställa in ditt eget VPN:

 • Det kan vara ganska svårt att ställa in VPN på egen hand om du inte är mycket tekniskt kunnig (även med den användarvänliga Algo VPN). Och om du försöker konfigurera en OpenVPN- eller SoftEther-anslutning blir sakerna ännu mer komplexa.
 • Du måste ta itu med begränsningar när du vill ta bort blockering av innehåll. Du har trots allt inte tillgång till dussintals servrar från hela världen. Du kan naturligtvis hyra fler servrar från olika områden, men det kan bli dyrt snabbt.

Eftersom du kommer att vara huvudanvändaren på din serverns IP-adress får du inte samma sekretesscentriska förmåner VPN-användare med delade IP-adresser.

Hur man använder ett VPN

Att använda en VPN är väldigt enkelt.

 1. Först måste du skapa ett konto hos en VPN-leverantör eller få din egen dedikerade server.
 2. Efteråt behöver du bara ladda ner och installera VPN-klienten, köra den och ansluta till en VPN-server du väljer (eller din egen server).
 3. Det är det – när klienten upprättar en anslutning till servern är du bra att gå.

Beroende på VPN-leverantören kan du kanske justera dina anslutningsinställningar innan du ansluter till en VPN-server – som att välja vilket VPN-protokoll du vill använda, om du vill använda DNS-läckskydd och om du vill ha funktioner som en Kill Switch eller inte och Auto-Reconnect aktiverades. Det här är bara några exempel – det finns massor av andra funktioner som du kan justera när du använder en VPN-klient.

Vilka plattformar fungerar VPN: er?

VPN: er är ganska flexibla när det gäller kompatibilitet mellan plattformar. De fungerar på de mest populära plattformarna, som Windows, macOS, iOS och Android. Emellertid kan VPN-anslutningar normalt konfigureras eller installeras på andra plattformar, till exempel:

 • Linux-distributioner (som Ubuntu)
 • Android TV
 • Amazon Fire TV
 • Webbläsare (Firefox, Google Chrome)
 • Windows-telefon
 • Boxee Box
 • Chromebook
 • FreeBSD
 • Solaris
 • e-läsare (som Kindle Fire)
 • Björnbär
 • Synology NAS

Vissa plattformar erbjuder dock inget ursprungligt stöd för VPN: er. Till exempel kan du inte direkt konfigurera en VPN-anslutning på en PlayStation-konsol, vissa typer av smarta TV-apparater eller en set-top box. I dessa situationer måste du konfigurera en VPN-anslutning på din router. På så sätt kommer alla webbanslutna enheter som du har i ditt hem att använda VPN-anslutningen när den kommer åt Internet via din router.

Du kan få en out-of-the-box VPN-router, men de kan vara ganska dyra. Det bästa alternativet är att få en blinkad router, eller flasha din routers firmware och ställa in din VPN-tjänst på den efteråt. Processen kan vara lite komplex, men om din leverantör erbjuder steg-för-steg handledning bör det inte vara för svårt.

“Hur vet jag om min VPN fungerar?”

Det enklaste sättet att testa om din VPN-anslutning fungerar eller inte är att använda vårt eget IP-detekteringsverktyg. Gå till webbplatsen när du är ansluten till en VPN-server och se vilken IP-adress som visas – din riktiga eller serverns adress.

Test IP-läckor

För att vara ännu grundligare kan du prova följande verktyg:

 • IPLEAK.NET – Testa om din IP är läckt när du använder ett VPN.
 • DNSLeakTest – Se om din VPN-anslutning lider av DNS-läckor eller inte.
 • WebRTC Leak Test – Se till att din VPN-anslutning inte är benägen att WebRTC läcker.

För en mer djupgående guide om hur du ser till att ditt VPN fungerar bra, följ denna länk.

“Varför är min VPN-anslutning så långsam?”

Det är viktigt att förstå att ett VPN kan bromsa dina onlinehastigheter. Det händer oftast på grund av VPN: s kryptering – särskilt om det är mycket starkt. Hur kraftfull din CPU är, hur långt du är från servern du använder och hur snabb din ursprungliga internethastighet också bidrar till hur mycket en VPN kan bromsa dina hastigheter.

Om du vill lära dig mer om det här ämnet, kolla in den här guiden.

Ska du använda en VPN när du torrar?

Vi nämnde redan att du kan använda ett VPN när du laddar ner torrenter, men här är de främsta anledningarna till att det är en bra idé att göra det:

 • Det kan skydda dig från DMCA-meddelanden och från att stänga av din ISP-tjänst.
 • Torrent med en VPN skyddar din integritet från andra användare av Swarm (totalt antal uppladdare / nedladdare på en torrent) eftersom de inte kan se din riktiga IP-adress.
 • Det är oerhört användbart när du reser. Hotell kan komma igång från nätverket om de får dig att köra torrentklienter eller ladda ner torrenter, så att använda ett VPN kan hjälpa dig att hålla dig under radarn.

VARNING: Vi här på CactusVPN uppmuntrar eller stöder inte olaglig intrång i upphovsrätten. Men vi är medvetna om att många människor runt om i världen bara kan hämta underhållnings-, skol- och arbetsfiler eller programvara de behöver genom torrenting.

“Vad ser min internetleverantör när jag använder VPN-tjänster?”

I grund och botten, så länge du använder en VPN-tjänst som erbjuder kraftfull kryptering, kommer din ISP inte att kunna se vad du gör på Internet. De vet inte vilka webbplatser du kommer åt, vilka filer du laddar ner eller vilka videor du tittar på. De kommer bara att se rent gibberish.

Suerveillance

Det enda som din internetleverantör kanske kan se är:

 • Det faktum att du är ansluten till ett VPN. Deras data säger inte direkt dem, men de kan gissa baserat på det faktum att din trafik är krypterad.
 • Tidpunkten för din VPN-anslutning.
 • IP-adressen till VPN-servern du är ansluten till.
 • Mängden data som du skickar och tar emot, men inte vilken data.

Det är exakt varför många använder VPN: er för att kringgå ISP-bandbreddstrottling.

Varför blockerar Netflix VPN-tjänster?

Netflix har försökt att blockera VPN-tjänster sedan 2016. Dess ansträngningar möttes något med framgång sedan plattformen lyckades svartlista vissa leverantörer.

Varför fokuserar Netflix dock på VPN så mycket? Det beror mest på att plattformen inte äger upphovsrätten till allt innehåll den visar. För att sända program och filmer över hela världen skulle Netflix och innehavarna av upphovsrätten också behöva köpa licensrättigheter. Och det kan bli extremt dyrt, så det är inte konstigt att Netflix och ägarna av innehållet som den inte vill ha USA: s innehåll tillgängligt för hela världen.

Så Netflix-blockering av VPN är i grund och botten företagets försök att respektera alla licensavtal som det har med film- och TV-programstudior och nätverk.

netflix utomlands

Hur lyckas Netflix blockera vissa VPN: er? Enkelt uttryckt använder den avancerade detekteringsmetoder för att sniffa ut VPN-användare. Eftersom många leverantörer erbjuder delade IP-adresser kan plattformen se om mycket data och förfrågningar kommer från en specifik adress. När Netflix servrar upptäcker att en IP-adress tillhör en VPN-leverantör svartlistas den.

Ibland kan Netflix blockera IP-adresser i stort eftersom vissa VPN-leverantörer köper dem på det sättet. Det kan emellertid ofta slå tillbaka eftersom plattformen kan sluta blockera enskilda IP-adresser som tillhör deras användare.

Naturligtvis betyder det inte att alla VPN-leverantörer Netflix lyckas blockera så. Många leverantörer utvecklar ständigt lösningar, så det är inte som att Netflix ständigt är oåtkomligt för VPN-användare.

Men om du verkligen vill se till att du har oavbruten åtkomst till Netflix, bör du välja en leverantör som inte bara erbjuder VPN-tjänster, men också proxy- och smarta DNS-tjänster. På det sättet har du flera sätt att avblockera Netflix. Och om Netflix plötsligt blockerar någon tjänst, har du en säkerhetsplan (eller två).

Vad är dubbel VPN-support?

Dubbel VPN-support betyder att leverantören låter dig använda två VPN-servrar samtidigt. I huvudsak säkerställs din trafik och data två gånger – en gång av den första VPN-servern och en annan gång av den andra servern.

Vissa onlineanvändare föredrar den här typen av VPN-anslutning eftersom den erbjuder förbättrad sekretess (den andra servern känner inte din riktiga IP-adress) och förbättrad säkerhet (med varje anslutning läggs ytterligare ett krypteringslager till).

Men dubbla VPN: er beskattar mycket på dina onlinehastigheter och systemminne. Det är ganska lätt att sluta med långsamma anslutningshastigheter om anslutningarna inte är korrekt konfigurerade och om din bandbredd och CPU inte kan hantera dem.

Vill du ta reda på mer om dubbla VPN, multihop VPN och VPN kedjor? Kolla in den här guiden.

Vad är ett VPN? Poängen

Så vad är ett VPN då?

För att göra det enkelt är det en tjänst som hjälper dig att dölja din IP-adress och säkra din onlinetrafik och data. Det gör naturligtvis mycket mer än så, men det är huvudidén.

Vi har försökt att besvara alla relevanta frågor vi kan tänka på i den här artikeln. Men om det finns några andra saker du vill lära dig om VPN, berätta för oss i kommentarerna, så försöker vi svara ASAP.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map