Wat is bandbreedtebeperking? (Hoe stoppen van gegevensbeperking?) |


Wat is bandbreedtebeperking, vraagt ​​u zich af? Dat is wat we willen uitleggen met dit artikel van 5 minuten.

Wat is bandbreedtebeperking?

Bandbreedtebeperking (ook bekend als gegevensbeperking of een internetknelpunt) is het proces waarbij een ISP opzettelijk de bandbreedte van gebruikers beperkt, waardoor de verbindings- en downloadsnelheden worden vertraagd. Dit kan op elk apparaat dat u gebruikt.

ISP’s kunnen bandbreedtebeperking afdwingen omdat ze het online verkeer van gebruikers kunnen volgen en effectief kunnen zien wat ze op internet doen, vooral als ze Deep Packet Inspection gebruiken. Bandbreedtebeperking is dus meestal niet willekeurig – het is van tevoren gepland.

Waarom beperken ISP’s uw bandbreedte??

Ze doen het voornamelijk voor winst. Een ISP kan bijvoorbeeld de bandbreedte van gebruikers op bepaalde tijden van de dag beperken om de netwerkcongestie te verminderen en de stabiliteit van de service te vergroten. Dat gebeurt meestal tijdens drukke internettijden, wanneer de service gewoon niet overweg kan met een groot aantal mensen.

Ze doen dat echter niet altijd om hun services te verbeteren, maar ook om de hoeveelheid gegevens die ze moeten verwerken te verminderen, zodat ze niet snellere apparatuur hoeven te kopen om meer internetverkeer te verwerken.

Daarnaast kunnen ISP’s ook uw bandbreedte beperken wanneer ze merken dat u een grote hoeveelheid gegevens gebruikt voor bepaalde online activiteiten – zoals gamen, bestanden downloaden of inhoud streamen, bijvoorbeeld.

Ze doen dat in een poging je te “overtuigen” om ofwel een duurder abonnement of een groter, duurder data-abonnement aan te schaffen. Dat gebeurt vooral als de ISP een ‘fair use policy’ heeft in hun contract waarin staat dat elke gebruiker maandelijks een bepaalde hoeveelheid data krijgt toegewezen.

ISP’s kunnen uw bandbreedte ook vertragen als ze zien dat u P2P-bestanden downloadt, maar dit gebeurt over het algemeen in landen waar torrenting een gevoelig onderwerp is.

Is uw internetprovider uw gegevens aan het beperken??

Bandbreedtebeperking is niet altijd gemakkelijk te detecteren. Als u vermoedt dat uw internetprovider dat mogelijk doet, kunt u dit op enkele manieren controleren:

 • Probeer elke dag een tool als SpeedTest te gebruiken, bij voorkeur een hele maand. Als uw internetsnelheid tegen het einde van de maand of op bepaalde tijden elke dag plotseling afneemt (dit zijn waarschijnlijk de piektijden), is het zeer waarschijnlijk dat uw internetprovider uw bandbreedte beperkt.
 • Probeer de snelle snelheidstest. Het is gemaakt door Netflix om gebruikers te helpen erachter te komen of hun ISP’s hun bandbreedte beperken. Vergelijk de resultaten met de standaard SpeedTest-resultaten en controleer of de Netflix-snelheden lager zijn. Als dat het geval is, is dat een teken dat uw internetprovider Netflix beperkt. Als ze dat doen, is het redelijk veilig om aan te nemen dat ze andere streamingservices die u mogelijk gebruikt, te ‘vertragen’.
 • U kunt ook de Internet Health Test uitproberen, die controleert of uw bandbreedte wordt beperkt op interconnectiepunten. Als u ze niet kent, zijn dit in wezen routes die uw online verkeer aflegt wanneer u toegang krijgt tot internet (zoals ISP-netwerken bijvoorbeeld). De tool die we hebben gekoppeld, controleert of u problemen ondervindt op verschillende interconnectiepunten. Als de resultaten van een enkele test laag zijn, heeft u waarschijnlijk te maken met bandbreedtebeperking.
 • Ten slotte kunt u altijd gewoon de klantenondersteuning van uw internetprovider vragen of bandbreedtebeperking wordt toegepast op uw account of niet. We zeggen niet dat u de hele tijd een transparant antwoord krijgt, maar het kan voor hen geen probleem zijn om u te vertellen of uw contract een ‘beleid voor redelijk gebruik’ heeft.

Hoe ISP-bandbreedtebeperking te omzeilen

Als u zeker weet dat uw internetprovider uw bandbreedte beperkt, kunt u proberen met hun klantenondersteuning te praten om te zien of zij ermee ophouden, hoewel dit geen erg realistische oplossing is. U kunt uw internetgebruik rond piektijden plannen, maar dat is buitengewoon lastig.

Je kunt ook van internetprovider wisselen, maar dat is veel gedoe en je hebt geen enkele garantie dat de nieuwe internetprovider niet hetzelfde zal doen.

Of u kunt gewoon het gemakkelijke doen en uw online verkeer versleutelen. Op deze manier is het minder alsof uw internetprovider uw bandbreedte zou kunnen vertragen, omdat ze niet kunnen zien wat u op internet doet. Ze zullen hoogstens veel gebrabbel zien.

Tor (The Onion Router)

Tor is een anonimiteitsnetwerk dat tot doel heeft uw online verkeer te versleutelen en te anonimiseren (tot op zekere hoogte natuurlijk) door het tussen verschillende relais te laten stuiteren.

Hoewel het een efficiënte tool is, heeft het een groot nadeel: het exitrelais (het laatste relais dat uw verkeer passeert) gebruikt over het algemeen geen codering. Hoewel uw internetprovider uw verkeer mogelijk niet op die manier kan zien, doet de internetprovider van de persoon die het relais beheert dat wel. Als ze besluiten de bandbreedte van het relais te vertragen, moet je langzamere snelheden verdragen.

VPN (Virtual Private Network)

Een VPN is een service die u helpt uw ​​online privacy te beschermen en uw internetverbinding te beveiligen. In tegenstelling tot Tor versleutelt een VPN je hele verbinding – alles wat er gebeurt tussen je apparaat en de VPN-server kan niet worden gecontroleerd door je ISP.

Bovendien maskeert een VPN uw IP-adres en vervangt het door het eigen IP-adres van de VPN-server, waardoor het voor uw ISP moeilijker wordt om uw online gewoonten aan uw IP-adres te koppelen.

Vecht terug tegen bandbreedtebeperking met CactusVPN!

Als u een betrouwbare VPN aan uw zijde nodig heeft, hebben wij u gedekt. CactusVPN biedt high-end AES-codering die uw internetverkeer en gegevens kan beschermen tegen eventuele ISP-interferentie. Ze kunnen uw bandbreedte niet langer beperken omdat ze niet weten welke bestanden u downloadt of welke inhoud u streamt.

Bovendien zijn onze snelle servers afhankelijk van gedeelde IP-technologie en hanteren we een strikt no-log-beleid, wat betekent dat zelfs wij niet weten wat u van plan bent op internet wanneer u CactusVPN gebruikt.

En maak je geen zorgen: onze service heeft een ingebouwde Killswitch, dus je verkeer wordt niet blootgesteld aan je internetprovider, zelfs niet als je verbindingsproblemen ondervindt.

Bekijk gerust onze CactusVPN-apps om te zien welke het beste is voor jouw apparaat. Als u twijfelt, zult u blij zijn te weten dat we een gratis proefperiode van 24 uur van onze service aanbieden + een geld-terug-garantie van 30 dagen.

Conclusie

Hoewel het soms begrijpelijk kan zijn waarom ISP’s rondneuzen in de online activiteiten van gebruikers, is het gewoon te moeilijk om over het hoofd te zien hoeveel een inbreuk op de privacy het is – om nog maar te zwijgen over het feit dat ISP’s de vrije hand krijgen over uw bandbreedte, en ze kunnen het gas geven wanneer ze maar willen.

Gelukkig kan een VPN je helpen door het voor je ISP bijna onmogelijk te maken om je online verkeer en gegevens bij te houden. Tijdens het gebruik van een VPN kan uw internetprovider de gegevens die vanaf uw computer reizen niet inspecteren, dus kunnen ze deze niet beperken.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map