VPN-snelheden begrijpen en verhogen

In dit artikel bespreken we de factoren die de VPN-snelheid beïnvloeden en hoe de VPN-snelheid kan worden verhoogd. We behandelen ook de snelheidsverschillen tussen verschillende ProtonVPN-plannen.


Omdat VPN een versleutelde tunnel tot stand brengt via uw bestaande internetverbinding, wordt de snelheid van een VPN grotendeels beperkt door de snelheid van uw huidige internetverbinding. Factoren die VPN-snelheden kunnen beperken, zijn onder meer:

  • Beperking van uw internetprovider. Over het algemeen kunt u geen hogere snelheden halen dan hoeveel gegevens uw ISP via hun netwerk kan transporteren.
  • Internationale internetlinks. Als u verbinding maakt met een buitenlandse VPN-server, kan een probleem met de netwerklinks ergens tussen u en die server leiden tot prestatieproblemen. Dit kan congestie zijn veroorzaakt door een storing van een onderzeese internetkabel of onderhoud dat door de netwerkprovider stroomopwaarts naar uw ISP wordt uitgevoerd.
  • ISP-beperking. Sommige providers zullen opzettelijk VPN-verbindingen beperken of uw hele verbinding beperken als u veel bandbreedte gebruikt. Dit zou uw VPN-snelheid verminderen omdat uw hele verbinding langzamer zou werken.

Omdat netwerken altijd veranderen, zijn VPN-snelheden afhankelijk van waar u zich bevindt, met welke servers u verbinding maakt en zelfs wanneer u bent verbonden. Bovendien, omdat verbinding maken met een VPN een probleem elders op internet kan omzeilen, is het soms zelfs mogelijk om hogere verbindingssnelheden naar bepaalde sites te krijgen door een VPN te gebruiken.

Hogere snelheden krijgen op een VPN

Als u lage snelheden ervaart op een VPN, kan dit worden veroorzaakt door een aantal van de hierboven beschreven factoren, maar er zijn nog steeds enkele trucs die de VPN-prestaties kunnen verbeteren.

  • Schakel over naar een andere VPN-server – Een andere server heeft een andere verbinding en wordt mogelijk niet beïnvloed door netwerkproblemen die de snelheid kunnen verlagen. Gebruik bij het wisselen van server een server met een IP-adres dat uit een ander bereik komt. In plaats van bijvoorbeeld over te schakelen van 162.210.192.158 naar 162.210.192.159, schakelt u in plaats daarvan over naar 209.58.129.97. Zolang de eerste twee sets cijfers verschillend zijn, bevindt u zich in een ander bereik.
  • Schakel over naar een server dichter bij u – Hoe verder de server verwijderd is, hoe hoger de latentie, wat de snelheid schaadt. Een server verder weg betekent ook dat er meer kans is dat er iets mis is in het netwerk tussen u en de server.
  • Gebruik UDP in plaats van TCP – De ProtonVPN Windows-applicatie is geconfigureerd om standaard UDP te gebruiken, net als onze OpenVPN-configuratiebestanden. Als u onze Windows-applicatie gebruikt, kunt u naar Instellingen gaan om ervoor te zorgen dat u UDP gebruikt, omdat UDP veel sneller is dan TCP.
  • Gebruik servers die niet zwaar worden belast – ProtonVPN-applicaties en ook onze VPN-serverpagina zullen de belasting van al onze servers weergeven. Kies een server met een lage belasting.
  • Gebruik Secure Core niet – De extra beveiliging die Secure Core VPN biedt, gaat helaas ten koste van de prestaties, aangezien het passeren van ons Secure Core-netwerk extra latentie toevoegt. Als u bezig bent met bandbreedte-intensieve activiteiten waarvoor niet de hoogste beveiligingsniveaus nodig zijn, kunt u snellere prestaties behalen door Secure Core niet te gebruiken.
  • Gebruik geen Tor VPN-servers – ProtonVPN is uniek omdat we ook Tor VPN-servers aanbieden die via het Tor-netwerk vertrekken. Omdat het Tor-netwerk echter vaak traag is, kunnen Tor VPN-servers ook traag zijn.
  • Gebruik een nieuwere VPN-client – Als u de ProtonVPN-applicatie gebruikt, zorg er dan voor dat u bijwerkt naar de nieuwste versie door op Update te klikken in het menu. Als u een OpenVPN-client van derden gebruikt, zorg er dan voor dat u er een gebruikt die wij aanbevelen, en zorg er ook voor dat u de nieuwste versie gebruikt. Nieuwe versies zullen prestatie-optimalisaties bevatten of snellere coderingssuites ondersteunen die de algehele prestaties zullen verbeteren.

Snelheden van verschillende ProtonVPN-abonnementen

ProtonVPN levert zeer hoge prestaties over ons gehele wereldwijde VPN-servernetwerk door alleen de snelste servers te gebruiken en speciaal geselecteerde netwerken te gebruiken. ProtonVPN is een gratis VPN-service, maar ons wereldwijde netwerk is niet gratis te bedienen. De bedrijfskosten worden grotendeels gedekt door betaalde ProtonVPN Plus-gebruikers. Hierdoor bieden we veel hoge prestatieniveaus voor ProtonVPN Plus- en ProtonVPN Basic-gebruikers.

Omdat ProtonVPN een VPN-service zonder logboeken is, volgen of volgen we geen gebruikersactiviteit. Daarom hebben we geen bandbreedtelimieten of bandbreedtebeperkingen, zelfs niet voor gratis gebruikers. De snelheden verschillen echter tussen de abonnementen Free, Basic en Plus vanwege de variërende serverbelasting. Omdat we slechts een zeer beperkt aantal gratis servers aanbieden, hebben die servers de neiging om veel meer gebruikers op hen te krijgen met als gevolg lagere prestaties.

ProtonVPN Basic-gebruikers profiteren van hoge prestaties omdat ze toegang hebben tot servers zonder gratis gebruikers die zijn verbonden met netwerken met hogere prestaties. Ten slotte hebben ProtonVPN Plus-gebruikers de hoogste prestaties omdat ze toegang hebben tot Plus-servers die alleen toegankelijk zijn voor andere Plus-gebruikers. Omdat er minder Plus-gebruikers zijn en omdat veel van de Plus-servers zich op 10 Gbps-netwerken bevinden, zijn zeer hoge prestaties mogelijk. Er worden inderdaad vaak snelheden tot 300 Mbps gerapporteerd. Uw werkelijke snelheden kunnen echter variëren, afhankelijk van netwerkomstandigheden.

Heeft nog steeds snelheidsproblemen?

Bij ProtonVPN streven we ernaar om niet alleen de veiligste VPN-service te bieden, maar ook de snelste VPN-service. Om dit te doen, implementeren we alleen hoogwaardige servers in datacenters met de beste netwerkconnectiviteit. Als u slechte prestaties van een van onze servers ervaart, willen we dat graag weten. Vertel ons welke server het slecht doet door contact met ons op te nemen.

Vriendelijke groeten,
Het Proton Technologies-team

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me