Penyelesaian untuk Masalah Log masuk ProtonVPN

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk masuk ke ProtonVPN, berikut adalah beberapa sebab dan penyelesaian yang biasa.

Terdapat banyak cara untuk masuk ke ProtonVPN. Untuk mengakses butiran akaun anda untuk melihat rencana terkini, informasi pembayaran, perincian akaun, dan memuat turun file konfigurasi OpenVPN, anda perlu mengunjungi Papan Pemuka ProtonVPN (https://account.protonvpn.com) dan log masuk menggunakan Nama Pengguna dan Kata Laluan Proton anda (jika anda pengguna ProtonMail, ini sama dengan log masuk ProtonMail anda).


Sekiranya anda menghadapi masalah untuk log masuk ke Papan Pemuka akaun ProtonVPN, anda boleh mendapatkan penyelesaian di bahagian seterusnya artikel ini.

Sekiranya anda masuk ke aplikasi Windows VPN kami, anda juga harus menggunakan Nama Pengguna dan Kata Laluan Proton anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah masuk ke aplikasi Windows VPN, kunjungi halaman ini.

Sekiranya anda menyambung ke ProtonVPN menggunakan aplikasi OpenVPN pihak ketiga, anda perlu menggunakan Nama Pengguna dan Kata Laluan OpenVPN anda yang boleh didapati di Papan Pemuka Akaun ProtonVPN di tab ‘Akaun’.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk masuk dengan aplikasi OpenVPN, sila kunjungi halaman ini.

Masalah Masuk Papan Pemuka ProtonVPN yang biasa

Untuk log masuk ke ProtonVPN Dashboard untuk memuat turun konfigurasi, menguruskan langganan atau mengubah butiran akaun anda, pergi ke:

akaun.protonvpn.com

dan log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan Proton yang anda pilih semasa mendaftar ke ProtonVPN. Pengguna ProtonMail yang ada dapat menggunakan nama pengguna dan kata laluan ProtonMail mereka untuk log masuk secara langsung, kerana Papan Pemuka ProtonVPN dan ProtonMail berkongsi bukti kelayakan yang sama. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk log masuk, cubalah yang berikut:

Lumpuhkan Mod Peribadi (Safari)

Safari – Pastikan penyemak imbas anda tidak ditetapkan ke mod “Peribadi”. Ini adalah mod lalai pada beberapa peranti. ProtonVPN tidak berfungsi dengan Safari’s Private Mode kerana teknologi penyemak imbas tertentu yang kami perlukan dilumpuhkan oleh Safari dalam mod peribadi.

Cuba Penyemak Imbas Lain

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan penyemak imbas web semasa anda, pastikan ia dikemas kini ke versi terbaru. Sekiranya ia adalah versi terbaru, cuba log masuk pada penyemak imbas lain untuk melihat apakah ini dapat menyelesaikan masalah log masuk. Sekiranya ini menyelesaikan masalah log masuk untuk anda, beritahu kami dengan melaporkan pepijat supaya kami dapat menjadikan ProtonVPN serasi dengan penyemak imbas asal anda.

Kosongkan Cache Penyemak Imbas dan Mulakan Semula Penyemak Imbas

Kadang kala, masalah disebabkan oleh cache penyemak imbas yang rosak. Untuk memperbaikinya, cuba kosongkan cache penyemak imbas anda dan kemudian mulakan semula penyemak imbas. Arahan untuk membersihkan cache anda boleh didapati di sini.

Lumpuhkan Sambungan Penyemak Imbas

Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk masuk, cuba masuk melalui mod “Peribadi” atau “Penyamaran” pada penyemak imbas anda (tidak termasuk Safari) atau nyahaktifkan semua peluasan. Sekiranya langkah ini membolehkan anda masuk, cuba nyahaktifkan setiap pelanjutan satu demi satu dan kemudian uji log masuk untuk mengenal pasti pelanjutan mana yang menyebabkan masalah. Anda boleh melaporkan sambungan yang bermasalah kepada kami di sini.

Pastikan Javascript, Session Storage, dan Cookies diaktifkan

Untuk mengakses Papan Pemuka ProtonVPN berasaskan penyemak imbas di penyemak imbas anda, ProtonMail tidak akan berfungsi melainkan Javascript, Session Storage, dan Cookies diaktifkan. Kadang kala, pemalam mungkin melumpuhkan beberapa ciri ini. Belajar sekarang untuk mengaktifkannya di sini.

Menetapkan semula kata laluan anda

Sekiranya anda mempunyai alamat e-mel pemulihan yang dipautkan ke akaun anda, anda juga boleh mencuba menetapkan semula kata laluan anda. Alamat e-mel pemulihan adalah alamat e-mel yang anda berikan semasa anda mendaftar ke ProtonVPN.

Arahan berikut terpakai jika anda menggunakan akaun ProtonMail anda untuk mendapatkan ProtonVPN:

Anda boleh menetapkan semula akaun ProtonVPN anda dengan kata laluan dengan menetapkan semula kata laluan masuk ProtonMail anda, kerana kedua-dua akaun tersebut mempunyai bukti kelayakan. Sekiranya mungkin juga untuk menetapkan semula kata laluan peti surat anda jika anda masih menggunakan mod dua kata laluan di ProtonMail. Perlu diingat bahawa menetapkan semula kata laluan masuk atau kata laluan anda akan menjadikan semua mesej sebelumnya dalam peti masuk ProtonMail anda tidak dapat dibaca.

Isu Pengesahan Dua Faktor (2FA)

Pengguna ProtonMail yang ada mempunyai kemampuan untuk mengamankan akaun mereka dengan 2FA. Sekiranya anda mengaktifkan pengesahan dua faktor (2FA), ini juga boleh menjadi masalah dengan peranti penjana kod 2FA anda. Cuba log masuk menggunakan salah satu kod pemulihan kecemasan yang kami berikan semasa anda menyediakan 2FA. Juga, jika jam telefon anda dimatikan lebih dari 2 minit, 2FA mungkin tidak berfungsi dengan baik, jadi anda ingin memastikan waktu ditetapkan dengan betul di telefon anda (atau selaraskan waktu dengan rangkaian secara automatik).

Hubungi Kami atau Laporkan Bug

Sekiranya tidak ada kaedah di atas yang sesuai untuk anda, sila hubungi kami supaya kami dapat melihat masalahnya dengan lebih lanjut. Kami juga boleh dihubungi di [email protected] Kami juga berminat untuk mendengar daripada anda jika ada kaedah di atas menyelesaikan masalah log masuk anda sehingga kami dapat mencari punca dan memperbaiki masalahnya.

Artikel berkaitan

Cara memuat turun ProtonVPN?

Adakah ProtonVPN menyimpan data pengguna?

Bagaimana saya menyemak kemas kini?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me