Five Eyes Explicified (FVEY) – Fratele cel Mare te urmărește

cei cinci ochi


În timp ce Five Eyes poate părea ca o organizație criminală direct dintr-un film James Bond, aceasta nu este o ficțiune. Partajarea secretă a datelor și tehnologiei între Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă și Regatul Unit a creat ceea ce este, fără îndoială, cea mai sofisticată operațiune de supraveghere publică online din istorie. Cu alte cuvinte, dacă ați fost pe internet, există șanse mari ca cei cinci ochi să știe acest lucru.

Majoritatea utilizatorilor de internet obișnuiți știu că VPN reprezintă rețelele private virtuale care permit navigarea anonimă. Totuși, asta tinde să fie cât mai departe de cunoștințe. Cei cinci ochi sunt foarte interesați de VPN-uri, deoarece anonimatul pe care îl oferă tehnologia îi îngreunează să își facă „meseria” de spionaj.

VPN-uri împotriva celor cinci ochi

Îngrijorările legate de legile privind confidențialitatea, confidențialitatea și chiar legalitatea accesării anumitor conținut au dat naștere la VPN-urile inițial. Acest lucru se datorează faptului că instalarea unui VPN vă permite să treceți peste blocurile geografice și să folosiți site-uri web care se presupune că sunt blocate în țara dvs..

De exemplu, Netflix blochează cea mai mare parte a conținutului său din SUA cu alte țări străine. În mod similar, este posibil ca persoanele din Statele Unite să nu poată accesa emisiuni TV și filme prezentate în America de Sud. VPN-urile creează o lacună în jurul acestui tip de restricție și permit utilizatorilor să ajungă la site-uri web blocate.

Ar trebui să fie evident de ce alianța de supraveghere Five Eyes nu este un mare fan al VPN-urilor. Ei vor să știe că activitatea online este monitorizată. VPN-urile îngreunează acest lucru.

cei cinci ochi

Dacă se pare că această organizație nu este altceva decât o trupă de spioni în căutarea unei activități îndoielnice, fără să se bazeze prea mult, probabil ai avea dreptate. Deoarece toate cele cinci sunt țări de limbă engleză, schimbul de informații pe care le găsesc este mereu atât de ușor.

Istorie

Conceptul din spatele celor Cinci Ochi a fost în jur de ceva timp. De fapt, acordul de supraveghere și schimbul de date care stau la baza acestui aranjament modern au fost înființați cu mulți ani în urmă ca fiind acordul Regatul Unit-SUA, care a fost creat în 1943, în perioada de-a doua război mondial..

Alianța NSA Nato

După încheierea Războiului Rece, alte țări li s-a oferit apartenență la alianță, în principal ca urmare a eforturilor de a face față amenințării tot mai mari de terorism internațional.

Pe măsură ce lista participanților la Five Eyes a crescut, amploarea monitorizării globale online a crescut și ea. Pentru un gust al extremelor la care aceste țări merg pentru a monitoriza utilizatorii, consultați această relatare a expunerii lui Edward Snowden în 2013.

Pe măsură ce activitatea celor cinci țări a devenit mai sofisticată, finanțarea a continuat să crească, iar cererea a fost tot mai mare pentru a include mai multe agenții de securitate și informații. Sunt implicate unele dintre cele mai puternice acronime din lume, precum FBI, CIA, NSA, MI6, ASIS, NZSIS, AGO, GCSB și multe altele.

Deși activitățile organizației sunt oferite după cum este necesar pentru aplicarea legii, nu este greu să ne imaginăm scopuri mai sinistre pentru cei Cinci Ochi, mai ales că se ocupă de eludarea legilor privind protecția vieții private. În cazul în care cititorii au uitat, este împotriva legii ca guvernul Statelor Unite să-și spioneze propriii cetățeni.

Datorită celor cinci ochi, este o problemă ușoară să ceri una din celelalte patru țări să o facă pentru ei.

Cei cinci ochi este doar începutul

Deși acordul dintre cele cinci țări poate fi suficient pentru a pune frică celor care doresc să-și protejeze confidențialitatea, nu aici se termină monitorizarea. De fapt, există încă două alianțe care cresc numărul de ochi, deoarece numărul de țări implică este mai mare. În primul rând, Japonia va deveni al șaselea membru al Five Eyes?

Five Eyes Plus One: Japonia în casă

În prezent, Five Eyes are în vedere admiterea oficială a unui al șaselea membru în cel mai exclusiv club de spion din lume – Japonia. Nu este un pas atât de radical când consideri că alianța a putut conta pe cooperarea japoneză care datează până la Războiul Rece. Datorită proximității sale geografice, Japonia a contribuit mult la colectarea informațiilor în China continentală, Marea Chinei de Sud și Coreea de Nord. Apartenența formală la Five Eyes ar pune pur și simplu nume pe linia punctată pentru a susține ceea ce este deja o realitate cu bocanci.

Cum decurge Five Eyes cu privire la procesul de adăugare a membrilor? A fost ceva timp de când au făcut-o, dar un șef de stat trebuie doar să facă nominalizarea. Acceptarea sau respingerea se bazează pe un simplu vot. Întrucât toate țările Five Eyes au fost în finalul primirii cooperării japoneze de informații în ultimii ani, majoritatea experților consideră că decizia este un fapt complet. Să fim primii care spun „Bine ați venit!” la cel de-al șaselea ochi.

Nouă Ochi

Cu Danemarca, Franța, Olanda și Norvegia, uniunea inițială dintre cele cinci țări menționate se extinde la așa-numita alianță de supraveghere „Nouă Ochi”. Spre deosebire de creativitatea neinspirată a numelui său, această organizație are abilități care nu au făcut decât să crească odată cu adăugarea noilor țări.

Paisprezece ochi

În cele din urmă, adăugarea Germaniei, Belgiei, Italiei, Suediei și Spaniei a ajutat la crearea formei finale (deocamdată) a acestei alianțe. Cu un total de 14 țări, denumirea acestei iterații a alianței se numește „paisprezece ochi”.

14-Eyes

De ce ar trebui să aibă grijă utilizatorii?

Deși monitorizarea nesupravegheată care are loc de aceste cinci țări este greu de înțeles pe deplin, de ce ar trebui să se îngrijoreze un utilizator mediu? Atunci când considerați că un număr mare de VPN-uri din lume sunt situate într-una din cele cinci țări menționate mai sus, și sub rezerva acestor legi jurisdicționale, nu ar fi surprinzător să vedem că practica de utilizare a VPN este atacată..

Concluzia este că dacă utilizați un VPN pentru a rămâne anonim, acest lucru ar putea deveni problematic într-o țară cu cinci ochi. În acel moment, confidențialitatea va fi pe fereastră și motivul principal pentru a avea o VPN redusă inutilă.

Protecție împotriva Alianței

În realitate, cel mai simplu mod de a împiedica guvernele din întreaga lume să spioneze datele dvs. este să utilizați un VPN situat într-o altă țară. De exemplu, China nu figurează pe nicio listă de alianțe în care monitorizarea datelor este considerată normală.

cenzura online pe țară

Astfel, existența unei VPN cu sediul în China va face imposibil să ajungă la istoricul de navigare al unuia. Desigur, dacă China nu se alătură grupului sau se întâmplă să lucreze cu ei în secret.

Cealaltă alternativă, care este și mai ușoară și mai ieftină, este să te bazezi pur și simplu pe criptarea site-ului. Acest lucru poate fi obținut permițând site-ului web să se angajeze într-o navigare sigură. Pentru a confirma că este într-adevăr sigur, trebuie doar să căutați un „https: //” verde situat în partea dreaptă a adresei URL a site-ului. Dacă există, conținutul și orice interacțiune dintre utilizator și site-ul web sunt criptate.

Este esențial să înțelegem că nu există absolut nicio modalitate de a împiedica complet accesul datelor sau istoriei navigării. Acest lucru se datorează faptului că este destul de literal imposibil de a crea un sistem care funcționează corect 100 la sută din timp fără a eșua. Scuze, aceasta este doar realitatea vieții.

De fapt, un hacker cu suficient timp, bani și cunoștințe ar putea, teoretic, să se descompună chiar în centrul de date învechit al Pentagonului. Problema este însă că majoritatea hackerilor nu dețin combinația adecvată a acestor trei intrări. Atunci când un utilizator criptează datele sale, dezactivează hackerii sau guvernele care monitorizează activitatea online să încerce să intre, deoarece durata necesară creează un punct de revenire diminuat..

În cele din urmă, utilizatorii ar putea, de asemenea, să gestioneze întreaga activitate și fișierele online, căutând aplicații și furnizori care să garanteze confidențialitatea. Acestea includ organizații precum SpiderOak, Truecrypt, DuckDuckGo, chat-ul OTR și oricare dintre listele de instrumente open-source care primează confidențialitatea.

Dacă doriți o protecție online mai bună, vă rugăm să consultați lista noastră de recomandări VPNS canadiene.

Actualizat ultima dată pe 19 aprilie 2020

Bună, eu sunt Ludovic. Am creat acest site ca o resursă de consum pentru a ajuta colegii canadieni să înțeleagă mai bine lumea în schimbare a securității cibernetice. Înainte de a crea această resursă am văzut două probleme fundamentale cu industria de confidențialitate a consumatorilor B2B. În primul rând, educația – majoritatea oamenilor nu își dau seama de importanța propriilor date. În al doilea rând, practici nefaste de marketing – există o gamă largă de soluții de securitate proclamate de la sine care nu fac altceva decât intermedierea datelor utilizatorului fără consimțământ.

1 Comentariu

  1. Joaquin Kooser

    Joaquin Kooser
    pe 23 octombrie 2019 la ora 21:18

    Am auzit ceva interesant spus de Bernie Sanders. Bănuiesc că a promis să pună capăt urmăririi penale în cazul actului de spionaj. Asta este o veste grozavă pentru Edward Snowden, nu-i așa? Asta dacă se întâmplă de fapt …

    Răspuns

Trimite un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

cometariu

Nume *

E-mail *

website

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me