Five Eyes Explained (FVEY) – Big Brother kijkt naar je

de vijf ogen


Hoewel de Five Eyes rechtstreeks uit een James Bond-film klinkt als een criminele organisatie, is dit geen fictie. Het geheimzinnige delen van gegevens en technologie tussen de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk heeft ongetwijfeld de meest geavanceerde online openbare bewakingsoperatie in de geschiedenis gecreëerd. Met andere woorden, als je op internet bent geweest, is de kans groot dat de Five Eyes hiervan op de hoogte zijn.

De meeste gewone internetgebruikers weten dat VPN staat voor de virtuele particuliere netwerken die anoniem browsen mogelijk maken. Dat gaat echter meestal zo ver als de kennis gaat. The Five Eyes zijn ZEER geïnteresseerd in VPN’s omdat de anonimiteit die de technologie biedt het voor hen moeilijker maakt om hun “werk” van spionage te doen.

VPN’s versus de vijf ogen

Bezorgdheid over privacywetten, vertrouwelijkheid en zelfs de rechtmatigheid van toegang tot bepaalde inhoud leidde oorspronkelijk tot VPN’s. Dit komt omdat het installeren van een VPN u toestaat voorbij de geografische blokkades te komen en websites te gebruiken die in uw land zouden moeten worden geblokkeerd.

Netflix blokkeert bijvoorbeeld het grootste deel van zijn Amerikaanse inhoud naar andere vreemde landen. Evenzo hebben mensen in de Verenigde Staten mogelijk geen toegang tot tv-programma’s en films die in Zuid-Amerika worden vertoond. VPN’s creëren een maas in de wet rond dit soort beperkingen en stellen gebruikers in staat om geblokkeerde websites te bereiken.

Het moet duidelijk zijn waarom de toezichtsalliantie Five Eyes geen grote fan is van VPN’s. Ze willen weten dat online activiteiten worden gemonitord. VPN’s maken dat moeilijker.

de vijf ogen

Als het erop lijkt dat deze organisatie niets meer is dan een groep spionnen die op zoek is naar twijfelachtige activiteiten zonder veel waarschijnlijke redenen om op te vertrouwen, zou je gelijk hebben. Aangezien alle vijf Engelssprekende landen zijn, is het delen van de informatie die ze vinden heel eenvoudig.

Geschiedenis

Het concept achter de Five Eyes bestaat al een tijdje. In feite zijn de bewakingsovereenkomst en het delen van gegevens die de basis vormen van deze moderne regeling vele jaren geleden tot stand gekomen als de overeenkomst tussen het VK en de VS die in 1943 werd gecreëerd tijdens de Tweede Wereldoorlog..

NSA NAVO-alliantie

Na het einde van de Koude Oorlog kregen andere landen het lidmaatschap van de alliantie aangeboden, voornamelijk als gevolg van inspanningen om het hoofd te bieden aan de toenemende dreiging van internationaal terrorisme.

Naarmate de lijst met deelnemers aan de Five Eyes is gegroeid, is ook de mate van online wereldwijde monitoring toegenomen. Voor een voorproefje van de extremen waarnaar deze landen gebruikers gaan monitoren, bekijk deze vertelling van de expositie van Edward Snowden in 2013.

Naarmate het werk van de vijf landen geavanceerder is geworden, is de financiering blijven stijgen en is de vraag steeds groter geworden met meer veiligheids- en inlichtingendiensten. Enkele van de krachtigste acroniemen ter wereld zijn hierbij betrokken, zoals de FBI, CIA, NSA, MI6, ASIS, NZSIS, AGO, GCSB en nog veel meer.

Hoewel de activiteiten van de organisatie zo nodig worden aangeboden voor wetshandhaving, is het niet moeilijk om meer sinistere doelen voor te stellen voor de Five Eyes, vooral omdat ze zich bezighouden met het omzeilen van privacybeschermingswetten. In het geval dat lezers het vergeten zijn, is het tegen de wet dat de Amerikaanse regering haar eigen burgers bespioneert.

Dankzij de Five Eyes is het gemakkelijk om een ​​van de andere vier landen te vragen het voor hen te doen.

The Five Eyes is slechts het begin

Hoewel de overeenkomst tussen de vijf landen misschien voldoende is om degenen die hun privacy willen beschermen angst aan te jagen, houdt dit niet op waar de monitoring eindigt. In feite zijn er nog twee allianties die het aantal ogen vergroten naarmate het aantal betrokken landen groter is. Maar eerst wordt Japan het zesde lid van de Five Eyes?

The Five Eyes Plus One: Japan in the House

The Five Eyes overwegen momenteel de officiële toelating van een zesde lid van ‘s werelds meest exclusieve spionageclub – Japan. Het is niet zo’n radicale stap als je bedenkt dat de alliantie heeft kunnen rekenen op Japanse samenwerking die teruggaat tot de Koude Oorlog. Dankzij de geografische nabijheid heeft Japan veel bijgedragen aan het verzamelen van inlichtingen op het vasteland van China, de Zuid-Chinese Zee en Noord-Korea. Formeel lidmaatschap van de Five Eyes zou gewoon namen op de stippellijn zetten om een ​​back-up te maken van wat al een laarzen-op-de-grond-realiteit is.

Hoe gaat de Five Eyes om met het toevoegen van leden? Het is een tijdje geleden dat ze het hebben gedaan, maar één staatshoofd moet gewoon de nominatie maken. Acceptatie of afwijzing is gebaseerd op een simpele stem. Nu alle Five Eyes-landen de afgelopen jaren aan de ontvangende kant van de Japanse inlichtingensamenwerking hebben gestaan, denken de meeste experts dat de beslissing een voldongen feit is. Laten we de eerste zijn die zegt “Welkom!” aan het zesde oog.

Negen ogen

Met Denemarken, Frankrijk, Nederland en Noorwegen breidt de oorspronkelijke unie tussen de bovengenoemde vijf landen zich uit tot de zogenaamde “Nine Eyes” -toezichtalliantie. In tegenstelling tot de ongeïnspireerde creativiteit van zijn naam, beschikt deze organisatie over verbijsterende vaardigheden die alleen maar zijn toegenomen met de toevoeging van de nieuwe landen.

Veertien ogen

Uiteindelijk heeft de toevoeging van Duitsland, België, Italië, Zweden en Spanje bijgedragen tot het creëren van de definitieve vorm (voor nu) van deze alliantie. Met in totaal 14 landen heet de naam van deze iteratie van de alliantie “Fourteen Eyes”.

14-ogen

Waarom zouden gebruikers erom geven??

Hoewel de monitoring zonder toezicht in deze vijf landen moeilijk volledig te begrijpen is, waarom zou een gemiddelde gebruiker zich dan zorgen moeten maken? Als je bedenkt dat een groot aantal van alle VPN’s ter wereld zich in een van de bovengenoemde vijf landen bevinden, en onderhevig aan die jurisdictiewetten, zou het geen verrassing zijn dat de praktijk van het gebruik van een VPN wordt aangevallen.

Het komt erop neer dat als je een VPN gebruikt om anoniem te blijven, dat in een Five-Eye-land problematisch kan worden. Op dat moment is privacy uit het raam en de belangrijkste reden om een ​​VPN zinloos te maken.

Bescherming tegen de alliantie

In werkelijkheid is de eenvoudigste manier om te voorkomen dat overheden van over de hele wereld uw gegevens bespioneren, het gebruik van een VPN in een ander land. Zo staat China bijvoorbeeld niet op de lijst van allianties waar gegevensmonitoring als normaal wordt beschouwd.

online censuur per land

Het hebben van een in China gevestigde VPN maakt het dus voor deze groepen onmogelijk om iemands browsegeschiedenis te bereiken. Dat is natuurlijk als China zich niet bij de groep voegt of in het geheim met hen samenwerkt.

Het andere alternatief, dat nog eenvoudiger en goedkoper is, is simpelweg vertrouwen op website-encryptie. Dit kan worden bereikt door de website veilig te laten browsen. Om te bevestigen dat het inderdaad veilig is, moet je gewoon op zoek gaan naar een groene “https: //” aan de rechterkant van de daadwerkelijke URL van de website. Als het er is, wordt de inhoud en elke interactie tussen de gebruiker en de website versleuteld.

Het is cruciaal om te begrijpen dat er absoluut geen manier is om te voorkomen dat mensen toegang krijgen tot iemands gegevens of browsegeschiedenis. Dit komt omdat het letterlijk onmogelijk is om een ​​systeem te creëren dat 100 procent van de tijd zonder fouten werkt. Sorry, dat is gewoon de realiteit van het leven.

In feite zou een hacker met voldoende tijd, geld en kennis theoretisch zelfs kunnen inbreken in het geroemde datacenter van het Pentagon. Het probleem is echter dat de meeste hackers niet over de juiste combinatie van deze drie ingangen beschikken. Wanneer een gebruiker zijn of haar gegevens versleutelt, worden hackers of regeringen die toezicht houden op online activiteiten ontmoedigd om binnen te komen, omdat de vereiste tijdsduur een snel naderend punt van verminderde opbrengsten creëert.

Ten slotte konden gebruikers ook al hun online activiteiten en bestanden micro-beheren door te zoeken naar apps en providers die privacy garanderen. Deze omvatten organisaties zoals SpiderOak, Truecrypt, DuckDuckGo, OTR-chat en elk van een lijst met open-source tools die privacy voorop stellen.

Als u op zoek bent naar betere online bescherming, bekijk dan onze lijst met aanbevolen VPN’s in Canada.

Laatst bijgewerkt op 19 april 2020

Hallo, ik ben Ludovic. Ik heb deze site gemaakt als bron voor consumenten om mede-Canadezen te helpen de veranderende wereld van cyberveiligheid beter te begrijpen. Voordat ik deze bron creëerde, zag ik twee fundamentele problemen met de B2B-privacysector voor consumenten. Ten eerste: onderwijs – de meerderheid van de mensen beseft het belang van hun eigen gegevens niet. Ten tweede, snode marketingpraktijken – er is een breed scala aan zelfbenoemde beveiligingsoplossingen die niets anders doen dan tussenkomst van gebruikersgegevens zonder toestemming.

1 reactie

  1. Joaquin Kooser

    Joaquin Kooser
    op 23 oktober 2019 om 21:18 uur

    Ik heb iets interessants gehoord, zeiden de Bernie Sanders. Ik denk dat hij beloofde de vervolging van klokkenluiders onder de spionageact te beëindigen. Dat is geweldig nieuws voor Edward Snowden, nietwaar? Tenminste, als het echt gebeurt natuurlijk …

    Antwoord

Geef een reactie Annuleer antwoord

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Commentaar

Naam *

E-mail adres *

Website

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me