Шта је АЕС шифрирање? Водич за почетнике

Одржавање података је главна брига за све који користе Интернет. Од НСА и ФБИ-ја до фудбалских мама и инвеститора који раде сами, сви ови корисници су у могућности да функционишу са више мира захваљујући шифрирању података.


АЕС енкрипција је стандард који се највише користи у свету. Осим ако се заиста не бавите овим техно-геек стварима, вероватно нисте сигурни шта је то чак и ако га тренутно користите.

шта је АЕС шифрирање

Како и зашто је АЕС енкрипција толико раширена?

Одакле је дошло и зашто је тако битан део сигурнијег искуства на мрежи?

Овај чланак ће одговорити на ова питања како би ваша интернетска лутања била сигурнија и приватнија.

Шта је тачно АЕС?

АЕС је кратица за Напредни стандарди шифрирања. Људи који се заиста баве овим техничким стварима такође га могу назвати Ријндаел. Користи се широм света за шифровање и дешифровање веома осетљивих података. Владе и војска користе га јер је то најбољи протокол шифрирања доступно данас.

АЕС се ослања на алгоритам блок шифре (више о томе касније) да безбедно шифрујете осетљиве податке.

аес дизајн дијаграм

Да бисте разумели АЕС, потребно је да се вратимо на почетак, у време када се свет ослањао на ДЕС.

Прелаз са ДЕС на АЕС

Скоро све док је било рачунара, организације су тражиле боље начине заштите и приватизације својих података тако да нико не може шпијунирати њихово пословање или користити њихове податке у своје гадне сврхе.

Раних седамдесетих година прошлог века рачунарски гигантски Интернатионал Бусинесс Мацхинес, иначе познат као ИБМ, увео је стандарде шифрирања података или ДЕС. Они су своју иновацију засновали на алгоритму који је развио Хорст Феистел.

ИБМ је послао свој алгоритам ДЕС Националном бироу за стандарде. Ова организација је радила с НСА-ом на прецизирању алгоритма. До 1977. Године објавили су га као Федерални стандард за обраду информација.

поређење табеле дес вс аес

ДЕС је успешно функционисао две деценије. Међутим, нова достигнућа у технологији надмашила су њене могућности. Фондација Елецтрониц Фронтиер сарађивала је са другим групама истомишљеника како би разбити ДЕС тастер јануара 1999. Они су то могли да ураде за само 22 сата и 15 минута.

Јасно да је дошло време да стандарди шифрирања направе корак даље. Национални институт за стандарде и технологију преузео је узде. Током петогодишњег периода, они су оцењивали више десетина алгоритама који су достављени као могућа замена за ДЕС.

Национални институт за стандарде и технологију свој посао није обављао у вакууму. Позвали су све врсте стручњака за приватност и криптографију и организације да помогну у процесу евалуације алгоритама.

поређење шифровање

Сви фактори као што су јачина шифрирања, свестраност и брзина. Иако су многи били ефикасни, стручњаци су се сложили да је поднесак двојице белгијских криптографа супериорнији од осталих. Ово је био Ријндаелов шифра. Након прихватања, преименован је у Адванцед Енцриптион Стандард и почео је то бити које користе организације попут НСА за чување најтајнијих информација.

Како се користи АЕС?

АЕС је бесплатан за свакога да користи на било који начин који им се свиђа. То је довољно сигурно за савезне владе и војне организације широм света, што значи да је довољно сигурно и за употребу. заправо, вероватно га редовно користите, мада ви тога можда нисте свесни.

како функционише аес шифрирање

Погледајмо неке од најчешћих употреба АЕС-а данас.

Алати за архивирање и компресију

Ако сте икада преузели или добили компримовану датотеку, ова компресија је вероватно постигнута АЕС енкрипцијом. Компресија се користи да би се смањила величина великих датотека тако да ваш хард диск мање утиче на њихово примање. РАР, ВинЗип и 7 Зип сви су уобичајени програми за компримовање и декомпресију датотека, а свака од њих користи АЕС енкрипцију.

Партиција и шифрирање диска

ссд аес енкрипција

Неки користе шифрирање диска и партиција како би додатно заштитили датотеке на својим рачунарима. Примери ових програма укључују ЦипхерСхед, ФилеВаулт и БитЛоцкер. Све ове користе АЕС енкрипцију.

Виртуалне приватне мреже

Виртуелне приватне мреже које се обично називају ВПН-и заиста иду на додатну миљу када је у питању заштита података. Један од начина да то ураде је помоћу АЕС алгоритма.

Ако нисте упознати са ВПН-ом, онда је корисно да се упознате са основама. Замислите ВПН као стварање тунела између рачунара и места на којем желите ићи на Интернету. ВПН вас повезује са шифрованом мрежом. Ова шифрована мрежа смештена је на серверу који поседује ВПН провајдер.

ВПН са шифровањем

Обично су ВПН-ови са најбољим прегледима понудити клијентима избор хиљаде сервера који се налазе широм света. На тај начин корисник омогућава да изгледа као да прегледавају земљу из Финске када су заиста у Ванцоуверу, Б.Ц. Можда ће вас заобићи и регионална ограничења садржаја.

Наравно, најважнији разлог да се користи добар ВПН је тај што је то штити вашу приватност и анонимност онлине. Нико не може пратити куда идете, па неће знати које веб локације посећујете или шта радите док сте тамо. Ваша ИП адреса је маскирана, а сви преноси података су шифровани.

рад виртуалне-приватне мреже

Наше препоручене ВПН услуге користе АЕС енкрипцију како би заштитили своје кориснике. Када тражите ВПН, обавезно одаберите онај који користи овај алгоритам шифрирања. Остали ВПН провајдери ослањају се на ППТП или друге застарјеле методе шифрирања које неће уистину заштитити ваше податке.

Потражите АЕС 256-битну енкрипцију како бисте осигурали потпуно приватну сесију прегледавања. Неколико је примера ВПН услуга које користе 256-битну АЕС енкрипцијуСурфсхарк и НордВПН.

Мноштво уобичајених апликација

АЕС се појављује у свим врстама софтвера и веб локација које можете користити редовно. Од ње имају користи и играћи на мрежи, а исто тако имају и људи који користе неке од најбољих управљача лозинкама.

Разне платформе за друштвене мреже попут Фацебоока и ВхатсАпп-а користе АЕС и за шифрирање порука. Јасно је да стално користите АЕС, па је корисно да схватите како то функционише под хаубом.

АЕС алгоритам

АЕС је блок шифра у којој су сви подаци шифрирани у „блоковима“. Сваки блок се састоји од унапред одређеног броја „битова“. Сваки блок је дугачак 128 бита, тако да се сваки пут када се у програм пошаље 128 бита отвореног текста, генерише 128 битова шифреног текста..

аес алгоритамски дијаграм

Тастери се користе за шифрирање и дешифровање података. Пошто је АЕС симетрични шифар, исти се кључ може користити и за шифровање и за дешифровање информација. Криптографска заједница препознаје да АЕС дјелује на матрицу главних бајтова „4 Кс 4 колона“. Стручњаци то често скраћују на „државе“.

Величина кључа одређује колико је „рунди“ потребно да би се кроз шифру ставио јасан текст, а на тај начин га претворио у шифрични текст.

За 128-битни кључ потребно је 10 рунди, док 192-битни кључ захтева 12 рунди. Пуних 14 рунди потребно је када се користи 256-битни кључ. Што је кључ дужи, шифрирање је сигурније. Размена је чињеница да ће шифрирање трајати много више времена.

АЕС не треба да буде асиметричан?

Међу криптографском заједницом постоји аргумент о томе да ли је симетричне алгоритме лакше сломити него асиметричне. Као што је раније речено, АЕС користи исти кључ и за шифровање и за дешифровање података, чинећи га симетричним шифром.

Асиметрична шифра, с друге стране, користи јавни кључ за шифровање датотека и посебан, приватни кључ за дешифровање. То додаје додатни слој заштите, али не следи да је асиметрични алгоритам супериорнији у свим апликацијама.

симетричан вс асиметричан

Симетрични алгоритми једноставно раде много брже од асиметричних, што је важно за такву широко кориштену шифру.

Ако преносите датотеке, можда би асиметрични алгоритам могао бити пут. Свој јавни кључ можете дати било коме. Не би вас чак ни занимало је ли ваш јавни кључ емитован свету.

То је зато што је само ваш приватни кључ у стању да дешифрује те датотеке. Свако ко нема приступ вашем приватном кључу не може видети податке.

Колико је сигурна АЕС енкрипција?

До данас, АЕС шифрирање никада није прекинуто на начин на који је ДЕС био 1999. године. Криптографи се слажу да ће с обзиром на тренутно технолошко стање бити потребно неколико милијарди година да хакери пробију чак и 128-битни кључ. То је изузетно миран мир за све који се ослањају на АЕС енкрипцију како би заштитили своје датотеке.

Све док се алгоритам правилно користи, он би требао наставити да штити мрежне податке дуги низ година.

Наравно, то не значи да хакери неће наставити покушавати да пронађу пут кроз АЕС шифрирање. То значи да владине агенције такође континуирано траже рањивости у алгоритму, у нади да ће одбити напад. Што више разумијете о АЕС енкрипцији и како она функционише у комбинацији са ВПН-ом, мања је вероватноћа да сте жртва хаковања и цурења података.

Да ли сте знали да хакери такође раде оно што се назива “отисак стопала”? Процес укључује прикупљање информација о вама како на мрежи тако и код куће. Осигурајте мрежу и осигурајте свој дом. Никад не знате да ли је симпатични човек који тражи упутства хакер само покушава да дође у домет како би могао да користи алате да њушка ваше ВиФи пакете како би добио своје банковне пријаве.

Извори:

  • хттпс://ен.википедиа.орг/вики/Адванцед_Енцриптион_Стандард
  • хттпс://инфо.товнсендсецурити.цом/бид/72450/вхат-аре-тхе-дифференцес-бетвеен-дес-анд-аес-енцриптион
  • хттпс://ввв.ибм.цом/суппорт/кновледгецентер/ен/ССЛТБВ_2.1.0/цом.ибм.зос.в2р1.адру000/дгт3у240.хтм
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me