Историја ВПН-а и будућност ВПН технологије |


Пре него што почнемо да расправљамо о ВПН историји, погледајмо, шта ВПН заправо јесте, тако да постоје неспоразуми или забуне.

Шта је ВПН?

ВПН означава виртуелну приватну мрежу и то је сервис који користи различите протоколе за тунелирање за шифровање мрежних веза и скрива корисничке ИП адресе како би људи заобишли гео-блокове и уживали у сигурном прегледавању. Ако желите да знате више о ВПН-има, слободно прочитајте наш детаљни водич.

Историја ВПН технологије и услуга

Када је изумљен ВПН и ко је измислио ВПН технологију?

Историја ВПН-а почиње давне 1996. године, када је Мицрософт-ов запосленик (већина извора каже Гурдееп Сингх-Палл) почео да развија протокол за тунелацију (Пеер то Пеер Туннелинг Протоцол – ППТП). 1999. године спецификација је објављена. Временом су се ВПН-ови и концепт који стоје иза ове технологије драстично променили.

Велике корпорације – почетна тачка ВПН историје

ВПН технологију су првобитно развили само велике компаније и организације за сопствене циљеве, а није била намењена просечним корисницима на мрежи. Компанијама је био потребан сигуран и приватни метод како би се омогућила комуникација и дељење датотека између различитих канцеларија и омогућило запосленима даљински приступ важним датотекама, а да не постоји ризик да неовлашћени корисници краду осетљиве податке.

Ето, ту су играли ВПН-ови. Омогућили су запосленима приступ приватној пословној мрежи, омогућавајући им да прегледају податке предузећа са било ког света као да су у канцеларији.

Како је вријеме пролазило, почели су се примјењивати моћнији стандарди шифрирања за даљњу сигурност пословне комуникације.

Виртуелне приватне мреже за све кориснике интернета – Следећи корак

ВПН-ови нису дуго остајали ексклузивни пословни алати. Нису требали дуго да људи схвате да чак и ваш просечни мрежни корисник може имати користи од онога што нуди ВПН. Убрзо су се на тржишту појавили трећи ВПН провајдери (попут ЦацтусВПН) који ће ову технологију пружити потрошачима.

Еволуција Интернета довела је до новог невероватног развоја, али и изложила онлине кориснике цензусу интернета, хакерским претњама, рударству података и добијању нежељене поште уз огласе. Све то помогло је младом тржишту ВПН-а да расте како све више и више људи схвата да користе ВПН-ове била је једина ствар коју су могли да заштите своју приватност на Интернету.

Зашто добављачи ВПН услуга постају толико популарни

 • Скандали са приватношћу попут Викилеакса и Едварда Сновдена почели су да људи све више постају свесни сопствених интернетских права на приватност и начина на који их владине агенције, ИСП-и и корпорације злоупотребљавају..
 • Платформе попут Нетфлика, ББЦ иПлаиера, НОВ ТВ и Хулу настале су, нудећи мрежним корисницима приступ тонама видео садржаја на захтев, али истовремено и гео-ограничавањем, тако да не би сви могли уживати у њему. Људи широм света почели су да користе ВПН услуге за деблокирање и приступ том платформи за садржај.
 • Неке земље и региони попут Русије, Кине и Блиског Истока имају строге смернице коришћења Интернета и – као резултат – цензуришу много интернетског садржаја. ВПН услуге помажу корисницима на мрежи у таквим земљама и регионима да заобиђу неправедна ограничења протеклих година.
 • Циберкриминалистички напади и рањивост ВиФи-а учинили су кориснике интернета свеснијим колико су у опасности њихови лични подаци када приступе вебу на несигурним мрежама и не предузму додатне мере безбедности..

Треба вам поуздан ВПН? КактусВПН вас је покрио!

Наша ВПН услуга је више него способна да заштити ваш интернетски идентитет. Користимо АЕС енкрипцију водеће у индустрији да осигурамо све своје податке и Интернет саобраћај да ваше искуство претраживања остане онако како би требало – сигурно и приватно.

Штавише, наши брзи сервери користе заједничку ИП технологију, што значи да нема шансе да се ИП адресе наших сервера могу пратити код вас.

И не брините – не бележимо ваше податке. Имамо строгу политику записивања без евиденције. Ох, ЦацтусВПН такође долази опремљен Киллсвитцх-ом како бисте били сигурни да ваш интернетски идентитет никада неће бити изложен – чак ни када наиђете на проблеме везане за повезивање..

Апликација ЦацтусВПН

Још увек нисте убеђени? Нема проблема – нудимо бесплатно 24-сатно пробно раздобље, тако да можете провјерити може ли наш ВПН сервис задовољити све ваше потребе прије него што одаберете претплату. Чак и након што одаберете план, и даље ћете бити покривени 30-дневном гаранцијом враћања новца.

Будућност ВПН услуга

ВПН ће постати све чешћи у наредним годинама. Према нашим прорачунима, било би сасвим могуће видети било ког корисника на мрежи који користе ВПН кад год прегледају веб у будућности – да, чак и кориснике из мање развијених земаља (с обзиром на то да ВПН данас може коштати било где између 5 и 10 долара месечно).

Будућност ВПН-а

И не само да спекулирамо. Према истраживањима, број корисника ВПН-а значајно је порастао у последње 2 године. Заправо је дошло до раста од 165% у периоду од 2016. до 2018. Још занимљивије, мање развијене земље су тренутно главна тржишта ВПН-а у поређењу са земљама првог света попут САД-а, Аустралије, Велике Британије или Немачке.

Исти подаци показују да око 5% корисника Интернета користи ВПН сваки дан. Укупни број корисника на мрежи тренутно износи око 3,58 милијарди, што значи да око 1,79 милијарди људи свакодневно користи ВПН..

Сигурно је рећи да ће тај број убудуће расти, јер све више и више људи открива колико су заиста корисни ВПН-и и колико огромне претње владина цензура и кршење података заправо јесу..

Што се тиче саме будућности ВПН технологије, стручњаци у индустрији очекују нове догађаје попут:

 • Пројекти отвореног кода
 • Обфускација протокола
 • Анонимна токенизирана аутентификација
 • Фокус на контролу приступа мрежи
 • Мултифакторна аутентификација
 • Комплетна аутоматизација ВПН клијента

Како видите будућност ВПН-а?

Иако нам је истраживање успело да нам укаже на оно што нам будућност може понудити када је реч о ВПН-овима, такође смо заинтересовани да чујемо која су ваша мишљења о овој теми. Дакле, слободно нам јавите – и остатак наших читалаца – да знате како мислите да ће се ВПН променити у блиској или далекој будућности.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map