Прослеђивање ВПН порта (све што требате знати) |


Шта је лука?

Лука је одређени број додељен протоколу, који представља скуп наредби и правила који регулишу начин слања и примања података путем веба. Пример за то је порт 443 који је додељен свим подацима који се преносе преко ХТТПС.

Број порта функционира као бежични канал и спречава потенцијалне сукобе између различитих протокола. Бројеви портова такође су неопходни за безбедност мреже, јер ће блокирање порта такође блокирати одређени протокол на мрежи.

Шта је прослеђивање портова?

Прослеђивање порта (назива се и мапирање портова) је метода преусмеравања портова рачунара између локалне мреже и удаљених уређаја. Ова техника је обично корисна за даљински приступ уређајима и услугама повезаним са Интернетом.

Преусмјеравање портова углавном се мора користити поред усмјеривача, јер наведени усмјеривач вјероватно користи НАТ (Нетворк Аддресс Транслатион) – поступак који појединачне ИП адресе уређаја у локалној мрежи преводи у једну јединствену ИП адресу, у основи омогућавајући уређаје повезане на усмјеривач који имају сопствене мрежне адресе (попут лаптопа или играће конзоле) за повезивање на Интернет са ИП-ом који вам је доделио ваш ИСП.

У том контексту, преусмеравање портова – што је закулисни процес – пресреће податке и промет који се крећу ка одређеном ИП-у (у овом случају ИП адресе добијене преко НАТ) и преусмерава га на други ИП (тхе уређај коме желите приступити на даљину, на пример).

Како функционише прослеђивање портова?

Када захтев треба послати путем Интернета, креирају се пакети података који садрже информације о наведеном захтеву и они се шаљу путем интернета. Међу различитим подацима, ти пакети садрже информације о одредишту рачунара или уређаја.

Обично се заглавље пакета података анализира мрежним усмјеривачем. Након тога, пакет се шаље на одредиште које се налази у заглављу.

Међутим, са прослеђивањем портова, апликација за пресретање (на пример ВПН клијент) проверава заглавље пакета података, види одредиште и затим преиспитује податке пронађене у заглављу. Затим се пакет података шаље на ново додељено одредиште. У случају ВПН-а, ново одредиште је обично један од сервера који користи ВПН провајдер.

Зашто неки пружаоци ВПН-а нуде прослеђивање ВПН порта?

Многи ВПН провајдери користе НАТ заштитни зид како би заштитили своје кориснике од долазних веза које могу бити штетне. Иако је то корисно, понекад може узроковати проблеме блокирањем долазних веза које корисници заправо желе.

На пример, НАТ заштитни зид може потенцијално да омета бујицу. Како? Па, све то има везе са чином „сејања“ – прихватање долазних веза од других корисника који желе да преузму датотеку на свој торрент клијент. Семе је такође познато као допринос стопи преноса бујице, и потребно је да сви могу прво да преузму бујицу.

НАТ заштитни зид може спречити друге П2П кориснике да покрену нежељене везе са својим клијентом и на тај начин вас спречи да посежете.

Ако ВПН провајдер нуди прослеђивање порта, клијент преусмерава долазне везе, осигуравајући да могу заобићи НАТ заштитни зид.

Да ли је просљеђивање ВПН порта неопходно за торрентинг?

Не баш. Недостатак прослеђивања портова обично неће ометати ваше брзине преузимања. Брзина учитавања понекад може погодити, али у одређеним ситуацијама ћете можда и успети. У случају да вам није стало да допринесете брзини преноса и желите само да преузмете датотеку, неће бити потребно прослеђивање ВПН порта.

Једини начин да просљеђивање портова буде обавезно за торрент је ако би сваки појединачни корисник у Сварму (сви корисници који преузимају и преносе торрент) био иза НАТ заштитног зида..

Да ли је прослеђивање портова безбедно?

Покушај ручног подешавања рутера да нуди прослеђивање порта може бити помало проблематичан. Зашто? Будући да ваше интернетске комуникације вјероватно нису толико сигурне колико бисте мислили да јесу.

Шта је злонамерни софтвер?

Прослеђивање портова на вашем рутеру може вас потенцијално изложити разним рањивостима које могу искористити цибер-криминала и злонамјерни софтвер ако не предузмете адекватне мере безбедности – нарочито ако порт оставите отворен за даљински приступ.

Преусмеравање ВПН портова, с друге стране, обично је прилично сигурно јер се прослеђивање порта врши на страни провајдера ВПН-а, а не на вашој страни. Поред тога, ваша веза и даље остаје обезбеђена шифровањем ВПН-а.

Међутим, морамо напоменути једну ствар – давне 2015. године откривено је да су на ВПН провајдере који су нудили просљеђивање ВПН портова заправо погођена рањивост (звана „Порт Фаил“) која би могла потенцијално открити стварне ИП адресе ВПН корисника. На срећу, рањивост је лако спречити, мада нема гаранције да су сви ВПН провајдери који нуде прослеђивање портова предузели потребне мере током претходних година.

Наравно, ако користите ВПН провајдера који не нуди прослеђивање ВПН порта, не морате се бринути да ли порт неће пропустити вашу ИП адресу на вебу.

Потребна вам је сигурна ВПН услуга?

Ако тражите начин да заштитите своје личне податке и интернетски саобраћај на вебу, покрићемо вас. ЦацтусВПН нуди врхунску АЕС енкрипцију, до 6 ВПН протокола за избор, неограничену пропусност и економичну претплату.

Поред тога, 9 наших 25+ брзих сервера нуде подршку бујице, а ми нудимо бесплатно 24-сатно пробно време и 30-дневну гаранцију поврата новца.

Дно црта – шта је прослеђивање ВПН порта?

Просљеђивање ВПН портова начин је да ВПН провајдери са НАТ заштитним зидовима пресрећу злонамјерне везе које ВПН корисници можда желе (попут торрентинг веза) које би иначе филтрирали ватрозидом и измјенили одредиште пронађено у заглављу пакета података како би им помогли конекције заобилазе НАТ заштитни зид.

Међутим, требали бисте знати да просљеђивање ВПН порта није обавезно за П2П. Потребно је само ако желите да будете сигурни да ћете имати велику брзину сејања или ако свака особа која преузме / сеје бујицу стоји иза НАТ заштитног зида (што није вероватно сценарио).

Такође, тешко је рећи да ли је провајдер који нуди прослеђивање ВПН порта предузео мере заштите против напада неуспелих портова или не (рањивост која може процурити стварну ИП адресу када сте повезани на ВПН).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me