Alle måtene smarte TV-er kan spionere på deg på

Smarte TV-er er egentlig TV-apparater som kan se på deg. Deres økning i popularitet, sammen med smarte høyttalere, betyr at selskaper (og alle som kan hacke disse enhetene) har et annet vindu som de kan se på din private aktivitet. Datainnsamlingen som typiserer Internett, smitter over i ditt offline liv – og invaderer hjemmet ditt.


Denne utvidelsen av bedriftsovervåking for å omfatte TV-titting undergraver innsatsen for å lage et mer privat internett. Personvernet ditt er bare så sterkt som den svakeste lenken din, noe som betyr at dine anstrengelser for å holde surfedataene dine private kan gjøres ugyldige hvis selskaper kan samle lignende data ved å overvåke TV-seevanene dine.

Vi har forberedt denne artikkelen for å hjelpe deg med å forstå hvordan smarte TV-er spionerer etter deg og hvilke skritt du kan ta for å holde deg privat.

Hva er en smart-tv?

Smart-TV-er er Internett-tilkoblede TV-apparater som støtter en rekke apper, fra Amazon Prime Video til YouTube. Mange smarte TV-er har også innarbeidet stemmegjenkjenning og videokameraer, slik at du kan gi stemmekommandoer til TV-en eller bruke den til videochatting.

Smarte TV-er overvåker hva du ser på, ligner på strømmetjenester som Hulu, Netflix og YouTube, men de tar det et skritt videre. De bruker vanligvis et system som kalles automatisk innholdsgjenkjenning (ACR), som fanger opp en del piksler på skjermen hvert par sekunder. Den sender deretter disse “fingeravtrykkene” til en tredjepart som fungerer noe som en Shazam for video. Den kan raskt identifisere hvilket program du ser, enten det er en personlig DVD, direktesendt tv-program eller en YouTube-video. I tillegg til denne informasjonen legger smart-TV-er til dato og klokkeslett du så på dette programmet, kanalen showet var på og om du spilte inn det. Denne informasjonen blir deretter brukt, akkurat som din online historie, for å informere annonsører om hvilke annonser som vil være mest effektive å målrette deg mot.

Bekymringer om personvern

TV-seevanene dine kan avsløre nesten like mye om deg som nettleserhistorikken din. Annonsører kan bestemme dine politiske preferanser, formue og beliggenhet ut fra denne typen data. FTC vurderer TV-visningshistoriske sensitive data som krever ditt uttrykkelige samtykke før de kan samles inn, og setter dem i en beskyttet kategori i USA, sammen med personlige helse- og økonomiske data.

Et annet personvernproblem oppstår med hvordan smarte TV-er deler disse dataene. Når de selger TV-visningshistorikken din til annonsører og tredjeparter, kobler de den til WiFi-nettverkets IP-adresse. Med denne informasjonen kan annonsører koble TV-visningshistorikken din og surfehistorikken din, noe som betyr at de har øye på deg gjennom størstedelen av fritiden. Dette betyr også at de kan følge deg fra enhet til enhet, slik at du ser de samme annonsene om og om igjen.

Forretningsplanen for smarte TV-er representerer en dramatisk utvidelse av bedriftsovervåking, og det er grunnen til at mange smarte TV-leverandører gang på gang har forsøkt å kutte hjørner og tilsløre datainnsamlingen..

Når selskaper misbruker smarte TV-data

Her er bare noen få av personvernskandaler som involverer smarte TV-er.

Skjult datainnsamling

Vizio er et slikt selskap som aldri informerte brukerne om datainnsamling, og som et resultat aldri ga dem et valg. Mellom 2014 og 2017 solgte den smarte TV-er (og oppdaterte eldre smart-TV-modeller) som automatisk brukte ACR for å overvåke hva brukerne så på uten deres viten. I 2017 var det over 11 millioner Vizio smarte TV-er som sporer alle kundenes sehistorikk.

Vizio ble fanget i 2017 da riksadvokaten i New Jersey sendte inn en klage til FTC, og påsto at Vizio gjemte detaljene i datainnsamlingen for brukerne sine. Det var ingen omtale av datainnsamling i personvernreglene. Det eneste stedet der Vizio nevnte at alle data ville bli samlet inn, var i et supplement som forklarte funksjonen “Smart interaktivitet”. Selv her var språket vagt, der funksjonen “muliggjør programtilbud og forslag.” Vizio slo seg til slutt utenfor retten og måtte betale en bot på 2,2 millioner dollar.

En mikrofon lytter alltid

Samsung bygde mikrofoner inn i bestemte smarte TV-modeller for å tillate brukere å endre kanal eller slå på TV-apparatet med stemmekommandoer. Men disse mikrofonene slo seg aldri av. Faktisk, i 2015, oppdaget The Daily Beast at dypt inne i Samsungs personvernregler var uttrykket “Vær oppmerksom på at hvis de talte ordene dine inkluderer personlig eller annen sensitiv informasjon, vil informasjonen bli blant dataene fanget og overført til en tredjepart .” Så i utgangspunktet, alt du sa innenfor rekkevidden til en Samsung smart-TV ble samlet inn og overført til en tredjepart.

Samsung ga senere en avklaring, der de fleste TV-er krever at brukerne må aktivere mikrofonen med fjernkontrollen. Bekymrede brukere som har en Samsung-smart-TV med innebygd mikrofon, kan deaktivere TV-apparatets stemmegjenkjenningssystem (Hi TV).

Dårlig teknisk personvern

I 2013 gjorde Jason Huntley, en IT-konsulent, flere sjokkerende funn om LG-TV-er og hvordan de samlet inn og overførte brukernes visningsdata. Først av alt, smarte TV-er ville overføre data til brukerne sine selv om brukeren valgte bort datainnsamling ved å slå av funksjonen. For det andre ville smart-TV-en skanne hvilken som helst USB-stasjon som ble satt inn i TV-en og registrere alle filnavnene den fant. For det tredje krypterte ikke smart-tv-en dataene den sendte. Å sende data i klartekst betyr at alle mellom smart-TV-apparatet og LGs servere lett kunne ha tilgang til og lest dataene.

Reklamen fra Huntleys innlegg førte til at LG oppdaterte programvaren sin slik at brukere kunne velge bort denne datainnsamlingen, noe som allerede burde vært et alternativ.

Del hemmelig data med Facebook, Google og Netflix

En rapport fra september fra Northeastern University og Imperial College London fant at nesten alle store smart-tv-leverandører og mange strømmetjenester, inkludert Amazons FireTV og Roku, sender privat personlig informasjon til Netflix uten å informere brukerne. I følge rapporten sendte nesten alle smarte TV-er de testet data til Netflix, “selv om vi aldri konfigurerte noen TV med en Netflix-konto. Dette utsetter i det minste informasjon til Netflix om modellen til [TV] på et gitt sted. ” Forskerne ga ikke en hypotese for hvorfor data blir sendt til Netflix.

En lignende rapport fra Princeton fant at 89 prosent av Amazon Fire TV-kanaler og 69 prosent av Roku-kanaler inneholdt trackere fra Facebook og Google som samler informasjon om brukernes visningshistorikk og preferanser. Dataene som deles, inneholder også informasjon som kan identifisere og lokalisere spesifikke enheter (for eksempel din annonsør-ID, ditt WiFi-nettverk og serienummeret på enheten). Denne informasjonen ble også noen ganger overført i klartekst (ukryptert).

Smarte TV-er og sikkerhet

Overføring av sensitive data i ren tekst er bare en sikkerhetssårbarhet for mange som hackere kan utnytte i smarte TV-er. I 2017 avslørte en Wikileak-dokumentdump “Weeping Angel” -programmet, der CIA og MI5 hacket seg inn i Samsung smart-TV-er og brukte sine innebygde mikrofoner for å spionere på mennesker. Selv om dette er det mest dramatiske eksemplet på at hackere får tilgang til smarte TV-er, er det langt fra det eneste.

I 2017 fant sikkerhetskonsulenter over 40 null-dagers (tidligere ukjente) sårbarheter i Samsungs smart-TV open source operativsystem, Tizen. Samsung sendte også ut (og deretter slettet) en tweet tidligere i år om at smarte TV-brukere bør kjøre antivirus-skanninger med noen få uker.

Mens sikkerheten har forbedret seg noe siden den sørkoreanske IT-sikkerhetskonsulentsikkerheten Seung-Jin Lee viste de mange, mange måtene han kunne overta en smart-tv, er det fortsatt en lang vei å gå. Situasjonen er så vanskelig at FBI sendte ut en advarsel i Black Friday-uken, og informerte kundene om at smarte TV-er ikke er sikre.

Hva du kan gjøre for å beskytte ditt privatliv

Amerikanske lovgivere presser på for at FTC skal undersøke smarte TV-produsenter ytterligere for å ha krenket brukernes privatliv, men så langt har det blitt iverksatt lite tiltak. GDPR beskytter også dataene fra smarte TV-brukere, men de har ennå ikke pålagt og bøter mot en smart TV-produsent. Foreløpig er den beste måten å beskytte dataene dine på å ta saken i egne hender. Hvis du har en smart-tv eller vurderer å kjøpe en, her er noen skritt du kan ta for å opprettholde personvernet ditt og cybersikkerhet.

 • Juster personverninnstillinger: FTC krever at smarte TV-produsenter gir deg muligheten til å slå av denne funksjonen. Dette kan vanligvis gjøres ved å navigere dypt inn i smart-TV-innstillingene. CNET har en guide som dekker hvordan du gjør dette for de fleste smarte TV-er.
 • Ikke koble smart-TV-en din til Internett: Selv om du aktiverer personverninnstillingene på smart-TV-en din, vil den uunngåelig dele noen data. Det vil også fortsatt være et lokkende mål for hackere. Ved å koble TVen din fra Internett, gjør du den effektivt tilbake til en “stum” TV. Hvis TV-en ikke gir deg muligheten til å koble fra WiFi-nettverket, må du tilbakestille den til fabrikkinnstillingene. I løpet av installasjonsprosessen må du ikke oppgi WiFi-passordet ditt.
 • Kjøp en “dum” TV: Selv om dette er den mest enkle løsningen, blir det vanskeligere, ettersom smarte TV-er utgjorde 70 prosent av TV-salget i 2018. For å kjøpe en TV som ikke har noe av datainnsamlingsverktøyene en smart-TV bruker betyr at du må kjøp en eldre modell-TV (mest sannsynlig før 2017).

Smarte TV-er kan gjøre det lettere for deg å se Netflix på en storskjerm-TV, men de representerer en annen murstein i overvåkningskapitalismens byggverk. Det bør berøre alle om at Amazon, Facebook og Googles umettelige sult etter dine data sprer seg til andre selskaper. Samsung går for tiden videre med planer om å bruke TV-visningsdataene dine til å mate deg målrettede annonser selv, i et forsøk på å bli TV-en fra Google. Snart vil alle selskaper kryptere for å sikre deg så mye av dataene dine som mulig.

Dette er verden ProtonMail og ProtonVPN prøver å forhindre. Vi jobber med en abonnementsmodell slik at interessene våre samsvarer med brukerne våre. Våre brukere stoler på oss fordi vi beskytter deres personvern. Hvis du foretrekker å samarbeide med et selskap som gir deg kontroll over dataene dine i stedet for å samle dem, kan du registrere deg for ProtonVPN og ProtonMail i dag.

Med vennlig hilsen,
ProtonVPN-teamet

Følg oss på sosiale medier for å holde deg oppdatert om de siste ProtonVPN-nyhetene:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map