Рисковете за поверителност на интелигентни говорители като Amazon Echo, Apple HomePod и Google Home

Научната фантастика официално пристигна. Интелигентните високоговорители и техните дигитални асистенти са тук, непрекъснато ви слушат и чакат да отговорят на вашите искания. И все пак те са по-малко като полезни ботове и по-скоро като прилежни стенографи, съставящи изчерпателни доклади за всяко взаимодействие, за да могат корпорациите да осигуряват приходи от вашите данни.

– Алекса, слушаш ли? Както се оказва, отговорът е да; умните високоговорители винаги ви слушат. Тези устройства представляват нова граница на корпоративния надзор. Най-големите световни технологични компании са намерили начин да избягат от работния плот и да навлязат в домовете ни.


Какво правят умните високоговорители?

Умните високоговорители са вокален интерфейс с Интернет. Можете да накарате интелигентния ви говорител да ви изсвири песен, да потърсите дреболии, да ви каже какво е времето, да ви информира за най-новите новини или да ви разкаже на шега. Това обаче е само върхът на айсберга. Докато се състезаваме към Интернет на нещата, в които всички уреди, устройства и стоки ще бъдат непрекъснато свързани и общуващи помежду си по интернет, интелигентният високоговорител е позициониран като център, който ви позволява да контролирате вербално дома си.

Всеки интелигентен говорител се предлага и с разширения на трети страни (Amazon евфемистично нарича тези разширения „таланти“, докато Google ги нарича „действия“), които свързват вашия говорител с други приложения, като Uber или Netflix. Тези разширения ви позволяват да се обадите на автомобил или да наредите на опашка любимите си филми на най-близкия свързан екран, без да преминавате през всички проблеми при отключване на телефона си.

Поверителност на Google Home

Важно е да запомните как работят тези корпорации, особено Google. В зависимост от зависимостта ви от продуктите на Google, Google знае кои са вашите приятели, какво е в графика ви, къде искате да излизате и какви теми ви интересуват най-много. Това колосално количество данни обаче не е достатъчно. Alphabet, компанията-майка на Google, прави 84% от приходите си от реклама. Той печели милиарди долари годишно, като продава данните на своите потребители на рекламодатели, които след това ги използват за насочване към потребителите на Google с все по-голяма точност. За Google повече данни се равняват на по-големи приходи. Така те са работили усилено, за да премахнат триенето от процеса на събиране на данни. Резултатът е свързан с интернет високоговорител, който можете да поставите на кухненския си плот и да задавате въпроси.

Google Home прави търсенията в Интернет по-достъпни от всякога, което от своя страна означава, че Google получава все повече и повече данни за вас. Всичко, което кажете след будната дума на дома – „Здравей, Google“ или всичко, което тя разбира погрешно, като „Каракула“ – се записва, свързва с вашия акаунт и се съхранява в базата данни на Google завинаги. Освен това, разширенията на трети страни преместват още повече данни и ги споделят с повече организации всеки път, когато правите заявка.

И накрая, Google Home не само вакуумира вашите данни; това е и ново средство за реклама. Тогава не е изненада, че въпреки уверенията на Google, че няма да използват Google Assistant за реклами, потребителите чуха това, което Google нарече „навременно съдържание“ – и това, което повечето хора биха нарекли рекламна – за филма „Красота“ & звярът миналата година. По-късно Google поясни, че Google Assistant вероятно ще има реклами в бъдеще и че „може да използва транскрипции (а не сурово аудио) на тези взаимодействия, за да доставя по-полезни реклами в други платформи“.

Поверителност на Amazon Echo

Amazon не е толкова зависим от приходите от реклама, колкото Google, но те искат вашите данни точно толкова, за да знаят към кой от продуктите си трябва да ви насочат. Всички едни и същи проблеми с поверителността с Google Home присъстват в Amazon Echo. Всяко взаимодействие с вашия Echo се записва, свързва с вашия акаунт и се записва в база данни на Amazon завинаги. (Ако имате интелигентен високоговорител и бихте искали да видите всички данни, които тези корпорации са събрали върху вас, ето как да получите достъп до записи на интелигентни говорители за Amazon и Google.) Amazon беше по-напреднал относно рекламния потенциал на Echo, съобщи през януари миналия година, че ще започнат да използват Echo за доставяне на реклами. Те обаче са съсипали името “Алекса” за поколение жени.

Поверителност на Apple HomePod

След това е Apple HomePod. Докато HomePod е жив, свързан с интернет микрофон, който седи във вашия дом, Apple анонимизира всички взаимодействия. Те не обвързват въпросите, които задавате вашия HomePod с вашия акаунт в Apple, и в крайна сметка Apple изтрива всички данни от такива комуникации. Apple също не допуска никакви разширения на трети страни. В резултат на това Homepod е по-малко удобно и универсално устройство, но е много по-сигурно и лично.

Непрекъснато нарастващи бази данни

Сега, след като позволихме на частните корпорации да инсталират живи микрофони в домовете ни, новите количества данни, които могат да събират, са изумителни. Както видяхме, когато корпорациите събират огромни количества данни, те могат да бъдат изтичани, хакнати или достъпни от органите на реда. Amazon беше принуден да споделя записи от Echo миналата година като част от разследване на убийство, което беше възможно само защото Amazon свързва всички данни от Echo с потребителски профил и ги съхранява завинаги. От потребителя зависи да влезе в акаунта си и сам да изтрие взаимодействията си.

Неотдавнашните скандали, свързани с изтичането на имейл адреси на Google+ и Amazon, показаха смущаващи пропуски в тяхната киберсигурност. Имаше и случаят с кошмара, при който Google Home Mini се самоактивира хиляди пъти на ден и след това записва и записва фрагменти от аудио на всичко, което се случва по това време. Въпреки че Google идентифицира и отстрани проблема, той все още е подходящ пример за големия потенциал за злоупотреба с тези умни говорители.

Нахлуването в личния живот

Тези корпорации знаят, че тези устройства представляват значителна ескалация при нахлуването им във вашата поверителност, но тяхната необходимост от събиране на все повече данни няма да приключи с интелигентните говорители. Facebook, друга компания, която изисква все по-големи количества лични данни на своите потребители, за да захрани пристрастяването си, е разработила свой собствен интелигентен говорител – само тяхната включва и камера. Докато Facebook забави пускането на Портала в условията на популярното възмущение заради многократните им злоупотреби с лични данни, телескопите от 1984 г. вече не звучат странно или дори малко вероятно. Единствените разлики са, че корпорациите са заели мястото на Big Brother и че ние, частните граждани и потребителите, плащаме за привилегията на това корпоративно наблюдение.

Това, което показват тези умни говорители, е, че компании като Google, Amazon и Facebook не могат да приемат поверителност, тъй като всякакви данни, които са частни, представляват бизнес възможност на стойност милиарди долари. Докато обществеността не изясни, че навлизането на личния живот не си струва увеличаването на удобствата, които предлагат тези компании, те ще продължат да създават нови устройства, за да надникнат в нашите няколко останали частни пространства. Може да е прекалено драматично да кажем, че технологичните корпорации са нахлули в домовете ни. Истината е, че сме ги поканили.

ProtonVPN и ProtonMail са различни. Ние признаваме, че несъгласието, свободата на словото и самата демокрация са отслабени, когато правото на неприкосновеност на личния живот е подкопано. Услугите ни са частни по дизайн. ProtonMail криптира имейлите на потребителите, преди да стигнат до сървърите ни, така че никой освен получателят да не може да получи достъп до тях. ProtonVPN поддържа стриктна политика за без регистрация, което означава, че не съхраняваме записи на онлайн активността на потребителите. Не искаме да събираме потребителски данни; вместо това искаме да го запазим.

Работим по абонаментен бизнес модел, при който нашите потребители ни плащат за услуга. Ние разглеждаме нашите потребители като общност от поддръжници, чието право на поверителност трябва да бъде защитено, а не като източници на лични данни, които трябва да се използват. Ако предпочитате да се възприемате като потребител, а не като продукт, регистрирайте се за ProtonVPN и ProtonMail още днес.

С Най-Добри Пожелания,
Екипът на ProtonVPN

Актуализиране на 6 ноември: Японски и американски изследователи откриха, че можете да използвате лазери, за да давате гласни команди на интелигентни говорители. Номерът работи с Amazon Echo, Google Home и други устройства, които работят с гласови команди. Екипът може да използва лазер, за да принуди интелигентния високоговорител да изпълни всяка задача, която е оборудвана, като отвори гаражна врата. В един тест, изследванията успяха да контролират интелигентен говорител, като светиха лазер върху него през прозорец от върха на камбанария на разстояние 230 фута.

Можете да получите безплатен акаунт за ProtonVPN тук.

Следвайте ни в социалните медии, за да бъдете в течение с последните издания на ProtonVPN:  Twitter | Facebook | Reddit

За да получите безплатен шифрован имейл акаунт за ProtonMail, посетете: protonmail.com

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map