Apa itu Pelayan VPN & Bagaimana Pelayan VPN Berfungsi? |


Sekiranya anda juga tertanya-tanya apa itu VPN atau hanya mahukan penyegaran cepat, kami memberi anda definisi ringkas dan ringkas.

Apa itu VPN?

VPN (Virtual Private Network) adalah perkhidmatan yang boleh anda gunakan semasa anda menyambung ke Internet. Ini menjamin lalu lintas dan data dalam talian anda, memastikan anda menikmati penyemakan imbas peribadi dan akses tanpa had ke kandungan dalam talian yang anda mahukan.

Mengapa Pelayan VPN Penting?

Biasanya, apabila anda ingin menyambung ke laman web di Internet, semua lalu lintas dan data keluar dan masuk anda akan melalui ISP anda.

Oleh kerana semua maklumat anda dalam format yang jelas dan dapat dibaca, ISP anda (dan orang lain dalam hal ini – penggodam, agensi pengawasan, atau pengiklan) dapat melihat apa yang anda lakukan di Internet.

Sambungan ke Internet tanpa perlindungan

Lebih-lebih lagi, kerana alamat IP dan lokasi geografi sebenar anda terdedah ke web, hampir semua orang dapat menggunakan maklumat tersebut untuk mengetahui pelbagai perkara tentang anda – seperti negara dan kota mana anda tinggal, dan siapa ISP anda.

Pada dasarnya, tanpa pelayan VPN, anda seperti bebek duduk di web – anda terdedah kepada pelanggaran privasi yang serius di samping risiko pencurian data dan identiti.

Apa itu Pelayan VPN?

Pelayan VPN adalah pelayan fizikal atau maya yang dikonfigurasi untuk menjadi tuan rumah dan menyampaikan perkhidmatan VPN kepada pengguna di seluruh dunia. Pelayan adalah gabungan perkakasan VPN dan perisian VPN yang membolehkan klien VPN menyambung ke rangkaian peribadi yang selamat. Tidak seperti kebanyakan pelayan, pelayan VPN biasanya mempunyai port komunikasi yang lebih logik dan fizikal.

Bagaimana Pelayan VPN Berfungsi?

Seluruh proses bermula dengan anda menjalankan klien VPN. Ini menghubungkan anda ke pelayan VPN, dan mula mengirimkan lalu lintas ke sana melalui ISP anda. Namun, kali ini, semua data anda dienkripsi oleh protokol VPN yang dikonfigurasikan oleh pelayan, yang bermaksud ISP anda (atau orang lain) tidak dapat memonitornya.

Setelah pelayan VPN menerima semua maklumat yang dienkripsi, ia akan meneruskan penyahsulitannya, dan meneruskannya ke pelayan web yang ditentukan. Selepas itu, pelayan VPN akan mengenkripsi data yang diterimanya dari pelayan web tersebut, dan mengirimkannya kepada anda melalui ISP anda. Setelah anda menerima data tersebut pada peranti anda, klien VPN akan menyahsulitkannya untuk anda.

Untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang bagaimana semuanya berfungsi, bayangkan ada “terowong” yang dibuat antara klien VPN dan pelayan VPN. Segala data yang melalui terowong tersebut dienkripsi, dan – oleh itu – tidak dapat dibaca oleh sesiapa sahaja yang berada di luar terowong.

Bagaimana rajah berfungsi VPN

Perkara lain yang akan dilakukan pelayan VPN untuk anda adalah menyembunyikan alamat IP anda dan menggantinya dengan alamatnya sendiri. Pelayan melakukannya untuk membantu anda menyembunyikan lokasi geo anda di Internet, membolehkan anda menikmati lebih banyak privasi, dan memotong sekatan geo dan firewall yang mengganggu pada masa yang sama.

Apa itu Perisian Pelayan VPN?

Perisian pelayan VPN adalah yang memungkinkan pelayan menawarkan perkhidmatan VPN kepada pengguna. Perisian ini dibangunkan oleh dev protokol VPN, dan dipasang di pelayan. Selain hanya mengendalikan komunikasi klien / pelayan dan komponen rangkaian dan perkakasan, perisian pelayan VPN mengkonfigurasi pelayan dengan keselamatan tambahan yang membolehkan mereka menyulitkan dan menyahsulit permintaan sambungan dan maklumat masuk.

Perisian pelayan VPN juga menggunakan protokol VPN untuk mengenkripsi data dan lalu lintas pengguna. Secara amnya, lebih daripada satu protokol VPN digunakan untuk menawarkan pengguna lebih banyak kawalan terhadap sambungan mereka. Ini adalah protokol VPN yang paling biasa digunakan:

  • BukaVPN
  • SSTP
  • PPTP
  • L2TP / IPSec
  • IKEv2
  • LembutEther

Bagaimana Pelayan VPN Meningkatkan Pengalaman Dalam Talian Anda?

Pertama sekali, pelayan VPN menyulitkan semua data dan lalu lintas yang menuju ke peranti anda, pada dasarnya memastikan bahawa:

  • ISP anda tidak dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian, yang bermaksud tidak ada kemungkinan mereka memburukkan lebar jalur anda atau berkongsi data anda dengan pihak berkuasa atau pengiklan.
  • Anda tidak akan menjadi mangsa pengawasan dalam talian secara besar-besaran, kerana privasi anda terancam oleh orang-orang seperti NSA atau CIA.
  • Data peribadi anda tidak berisiko jatuh ke tangan yang salah. Pada asasnya, penjenayah siber tidak akan dapat memanfaatkan kelemahan rangkaian (ya, walaupun pada rangkaian WiFi tanpa jaminan) untuk mencuri butiran kad kredit anda, maklumat akaun bank dan maklumat masuk.

Selain itu, pelayan VPN akan menyembunyikan alamat IP sebenar anda, memastikan tidak ada agensi pengawasan, penggodam, pengiklan, atau laman web yang dapat melihatnya dan mengetahui maklumat yang berkaitan dengannya (seperti negara, kota, atau bahkan ISP).

Selain itu, dengan menyembunyikan alamat IP anda, anda boleh memotong sekatan geo yang mengganggu yang boleh menghalang anda menikmati kandungan dalam talian yang anda mahukan. Perkara yang sama berlaku untuk sekatan firewall di tempat kerja atau sekolah.

Mencari Pelayan VPN yang Hebat?

Kami di sini di CactusVPN membuat anda dilindungi – kami menawarkan perkhidmatan VPN kelas atas yang menawarkan anda akses ke 28+ pelayan berkelajuan tinggi dari seluruh dunia yang mempunyai lebar jalur tanpa had dan juga dua kali ganda sebagai pelayan proksi. Plus, 8 pelayan kami menawarkan sokongan P2P juga.

Lebih-lebih lagi, pelayan kami dilengkapi dengan 6 protokol VPN (termasuk protokol OpenVPN yang sangat selamat) dan penyulitan AES. Selain itu, pelayan kami juga menggunakan teknologi IP bersama, memastikan aktiviti dalam talian anda tidak dapat dihubungkan dengan anda atau peranti anda.

Selain semua itu, perkhidmatan kami menampilkan tambahan lain, seperti Killswitch, aplikasi serasi lintas platform, sehingga 5 sambungan serentak pada masa yang sama, dan perkhidmatan Smart DNS yang dapat membantu anda membuka blokir 300+ laman web di seluruh dunia (termasuk Netflix AS).

Aplikasi CactusVPN

Rasa Tidak Pasti?

Tidak ada masalah – kami faham. Itulah sebabnya kami benar-benar mendorong anda untuk mencuba percubaan 24 jam percuma kami terlebih dahulu, untuk melihat apakah CactusVPN dapat memenuhi semua keperluan anda.

Dan bukan itu satu-satunya jaring keselamatan yang kami tawarkan. Sebenarnya, setelah anda melanggan perkhidmatan kami, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Kesimpulannya

Menyambung ke Internet tanpa pelayan VPN boleh menjadi sangat berisiko – alamat IP anda terdedah (bermaksud banyak maklumat peribadi terdedah), ISP anda dapat melihat semua yang anda lakukan dalam talian (begitu juga orang lain – seperti penggodam dan agensi pengawasan ), dan anda mungkin tidak dapat mengakses semua kandungan yang anda mahukan (kerana platform yang menggunakan blok geo tahu apa IP anda).

Apa itu pelayan VPN, anda bertanya? Ini adalah pelayan fizikal atau VPS (Virtual Private Server) di mana penyedia VPN menawarkan anda akses ke perkhidmatan VPN mereka. Sebarang data yang ditukar antara anda dan pelayan dienkripsi, jadi tidak ada yang dapat memantau, dan pelayan juga menyembunyikan alamat IP sebenar anda.

Secara keseluruhan, sambungan ke web melalui pelayan VPN jauh lebih selamat dan peribadi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me