Petua Cara Menggunakan Komputer Awam dengan Selamat | Perkhidmatan VPN


Baca petua ini mengenai penyemakan imbas yang selamat dan cara merahsiakan maklumat kerja, peribadi, atau kewangan anda.

Betapa selamatnya komputer awam?

Selalunya, anda tidak mempunyai maklumat awal mengenai aspek keselamatan komputer yang anda gunakan buat sementara waktu, seberapa selamat sambungannya dan jika tindakan dalam talian anda direkodkan.

Menggunakan peranti awam agak berisiko untuk melayari anda dengan selamat, atau maklumat peribadi sensitif seperti keselamatan data, keselamatan kata laluan atau perincian perbankan. Sekiranya anda tidak mengambil langkah keselamatan komputer asas, data peribadi anda mungkin dipertaruhkan.

Apa risiko menggunakan komputer awam yang ada?

Berikut adalah beberapa risiko yang paling biasa ketika menggunakan komputer awam:

 1. Seseorang mendapat akses ke aktiviti anda di internet terutamanya jika anda menggunakan WiFi awam
 2. Orang boleh bersikap tidak berhati-hati dan melihat monitor anda
 3. Malware dan perisian intip di komputer awam
 4. Akses ke sejarah penyemakan imbas anda
 5. Pencurian maklumat peribadi penting
 6. Kata laluan dan kecurian log masuk

Walau bagaimanapun, ada cara di mana anda dapat menutup trek dalam talian anda jika anda berada dalam situasi menggunakan komputer awam. Ingat, keselamatan dahulu.

Cara menggunakan komputer awam dengan selamat?

Perlu diingat bahawa tidak ada yang boleh anda lakukan untuk menjadikan komputer awam selamat sepenuhnya. Namun, ada cara di mana anda dapat mengurangkan risiko penggunaan komputer awam dengan ketara.

Berikut adalah beberapa petua keselamatan komputer awam yang perlu anda ikuti.

Padamkan Sejarah Penyemakan Imbas anda

Setelah selesai menyemak imbas, selalu pastikan bahawa anda menghapus kuki, data bentuk, sejarah penyemakan imbas, fail sementara atau kata laluan yang disimpan.

Jangan simpan kata laluan

Kami telah menyebut bahawa menyimpan kata laluan sebelum ini sangat berbahaya dan ini harus jelas apabila menggunakan komputer awam. Sebelum log masuk, pastikan pilihan ‘simpan kata laluan’ tidak dihidupkan secara lalai. Juga, perhatikan ‘Keyloggers’ kerana peranti kecil ini dapat mencatat setiap kekunci yang anda tekan pada papan kekunci anda dan dapat menangkap segala-galanya dari kata laluan, mesej peribadi, butiran kad kredit dan hampir semua yang anda taipkan. Oleh itu, sebelum anda mula menggunakan komputer awam, anda harus selalu memastikan bahawa tidak ada alat keylogger yang terpasang.

Jangan gunakan maklumat kad kredit dan perbankan anda

Sentiasa elakkan tindakan yang mungkin mendedahkan kata laluan akaun atau maklumat peribadi yang berharga seperti nombor kad kredit dan perincian transaksi kewangan. Tindakan sedemikian boleh sangat berbahaya kerana maklumat itu dapat dicuri dan digunakan.

Jangan simpan fail

Sebilangan fail yang biasanya anda simpan secara tempatan boleh mengandungi maklumat peribadi atau sensitif seperti lampiran e-mel yang penting. Cara terbaik untuk melindungi data anda adalah dengan menggunakan pemacu kilat di mana anda dapat menyimpan fail jika diperlukan.

Juga, pastikan untuk menghapus fail sementara yang berkaitan dengan penggunaan program selain penyemak imbas web. Fail-fail ini biasanya akan dihapus secara automatik semasa anda menutup program atau semasa reboot tetapi ini tidak selalu berlaku.

But semula

Setelah menggunakan komputer awam, but semula adalah langkah terakhir yang perlu anda buat untuk menghapus trek anda. Ini akan membersihkan fail halaman dan juga membersihkan segala-galanya dari memori fizikal (RAM).

Awas pengintipan

Oleh kerana anda berada di tempat awam, anda semestinya selalu mengetahui orang asing di sekeliling anda. Anda tidak pernah tahu siapa yang mengintip di belakang bahu anda. Juga, ingat kamera keselamatan yang dipasang di kebanyakan tempat awam kerana mereka dapat merakam setiap pergerakan anda termasuk menaip kata laluan dan paparan skrin.

Memerlukan Perkhidmatan VPN yang Boleh dipercayai?

Kami memberi anda perlindungan – CactusVPN menawarkan VPN kelas atas yang mempunyai penyulitan kelas tentera, sokongan 24/7, Suis Kill, pelayan berkelajuan tinggi 28+ dengan lebar jalur tanpa had, dan hingga enam protokol VPN untuk dipilih. Terlebih lagi, kami tidak mencatat data anda dan perkhidmatan kami berfungsi di pelbagai platform.

Dan sekiranya anda ingin mencuba cara lain untuk menyahsekat laman web, kami juga menawarkan perkhidmatan Smart DNS yang membuka blokir 300+ laman web untuk anda. Itu, dan semua pelayan VPN kami berganda sebagai pelayan proksi.

Dan setelah anda menjadi pengguna CactusVPN, kami masih akan mendapat jaminan wang jaminan 30 hari.

Pokoknya

Pada masa kini, kita jarang sekali berada dalam situasi di mana kita perlu menggunakan komputer awam kerana setiap orang mempunyai sekurang-kurangnya satu peranti peribadi yang selalu ada. Namun, dalam keadaan yang jarang terjadi ketika tidak ada pilihan lain, anda harus mengambil semua langkah keselamatan yang mungkin, untuk menjaga keselamatan maklumat peribadi anda. Sekiranya anda benar-benar mesti menggunakan kata laluan atau memuat turun fail, maka anda mesti mengikuti petua di atas. Dan jangan lupa, ubah kata laluan anda. Melayari dengan selamat!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map