Farë është PFS (Fshehtësia e përkryer përpara)? |


Farë është PFS?

PFS nënkupton sekretin e përsosur përpara, dhe njihet gjithashtu thjesht si Sekret i Forward (FS). Shtë një stil kriptimi që sillet rreth një temporaryelësi Privat të përkohshëm (çelësi i përdorur për të deshifruar të dhënat e koduara) që prodhohet në komunikimet e klientit VPN dhe serverit VPN për çdo seancë.

Si funksionon PFS?

Në thelb, encryption PFS funksionon duke gjeneruar një çelës unik të seancës për çdo seancë të vetme komunikimi të iniciuar nga një përdorues midis një klienti dhe një serveri. Nëse, për ndonjë arsye, një çelës i sesionit është në kompromis, të dhënat nga çdo seancë tjetër e komunikimit do të jenë të sigurta. Pasi të përdoret çelësi privat i gjeneruar, ai zhduket, kështu që nuk mund të rrezikohet më.

Për më tepër, çelësat e enkriptimit PFS madje mund të rifreskohen brenda një seance të vetme komunikimi, duke kufizuar më tej sasinë e të dhënave që mund të vidhen nga një krimin kibernetik nëse Keyelësi privat i përkohshëm është i komprometuar.

Krahasuar me Fshehtësinë e Përparuar të Përsosur, kriptimi i rregullt zakonisht ka thjesht klientin që përdor të njëjtin çelës privat për të gjitha seancat e serverit klient. Në thelb, kjo do të thotë se ekziston një “Master Key” që mund të përdoret për të deshifruar të gjithë trafikun. Nëse ky çelës është i komprometuar, të gjitha të dhënat e gjetura në të gjitha seancat e komunikimit ndërmjet klientit dhe serverit do të komprometohen gjithashtu.

Me fshehtësi të përsosur përpara, nuk ka një “Keyelës Masteri” të tillë.

Në përgjithësi, encryption PFS mund të përdorë protokollet e mëposhtme të marrëveshjes kryesore:

 • DHE-RSA
 • DHE-DSA
 • ECDHE-RSA
 • ECDHE-ECDSA
 • ECDH

Farë është PFS në teknologjinë VPN?

“Po në lidhje me PFS në komunikimet klient-server VPN? Si funksionon kjo? ”

Epo, ajo goxha funksionon njësoj si kriptimi i rregullt i PFS-së. Sidoqoftë, gjëja kryesore që vlen të përmendet është se si klienti VPN ashtu dhe serveri VPN duhet të kenë ndërfaqe të aktivizuara me PFS. Përndryshe, Sekreti Perfect Forward nuk do të funksionojë.

Gjithashtu, në një nivel VPN, PFS ndodh gjatë fazës së “shtrëngimit të dorës” (kur serveri dhe klienti janë vërtetuar dhe shkëmbejnë çelësat) dhe procesin e tunelit (në thelb, lidhja VPN).

Përveç kësaj, duhet të theksohet gjithashtu se PFS përdoret zakonisht me protokol të veçantë specifik VPN, siç janë:

 • OpenVPN
 • SoftEther
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • SSTP
 • Wireguard

Mbani në mend se PFS zakonisht nuk aktivizohet si parazgjedhje. Pra, nëse po kërkoni një VPN të Fshehtësisë së Parë të Përsosur, është më mirë të zgjidhni një ofrues që e bën të qartë shërbimin e tyre përdor shifrimin PFS si parazgjedhje në protokol të caktuar.

Sa e rëndësishme është sekreti i përsosur përpara?

Siguria e PFS është mjaft e vlefshme pasi shton një shtresë shtesë mbrojtjeje, duke siguruar që të dhënat tuaja personale janë edhe më të sigurta në Internet. Kjo nuk do të thotë që kriptimi i rregullt nuk mund të mbrojë mirë të dhënat tuaja (me kusht që të përdoren shifra të fortë dhe protokollet VPN), por asnjëherë nuk dhemb për të marrë masa shtesë të sigurisë.

Algoritmet e kriptimit

Plus, konsiderojeni këtë – të kesh një veprim të vetëm Keyelësi Privat si një “Keyelës Masteri” për të gjithë trafikun tënd në internet është diçka që në të vërtetë mund të shfrytëzohet. Dhe kjo nuk është një spekulim pasi NSA ka përdorur atë dobësi për të mbledhur të dhëna të vlefshme më parë.

Përveç kësaj, ekziston edhe ndjeshmëria e zemrës që duhet të merret në konsideratë. Në të vërtetë ishte një gabim i gjetur në OpenSSL (një implementim me burim të hapur të protokolleve SSL dhe TLS) në vitin 2012, i cili potencialisht mund të shkaktojë një rrjedhje të të dhënave deri në 64 kilobajt. Epo, Fshehtësia e Parë e Përparuar është mënyra më e mirë për të mbrojtur të dhënat tuaja nga Heartbleed.

Duke marrë parasysh të gjitha këto, është e qartë që PFS ju siguron të shijoni një lidhje shumë më të sigurt VPN. Për më tepër, kriptimi PFS gjithashtu ka të ngjarë të bëjë që kriminelët në internet shumë më pak të ngjarë të synojnë serverin VPN ose klientin thjesht sepse të gjitha përpjekjet që kërkohen për ta bërë këtë nuk do të ia vlen pasi që ata thjesht do të marrin qasje në informacion shumë të kufizuar.

A ka ndonjë pengesë në përdorimin e PFS në teknologjinë VPN?

Epo, vlen të përmendet se Sekreti i Përsosur i Përparuar mund të kërkojë më shumë fuqi përpunimi, domethënë mund të zgjasë pak më shumë për krijimin e lidhjes VPN. Sigurisht, kjo nuk është e garantuar të ndodhë gjatë gjithë kohës, dhe nëse pajisja juaj ka më shumë se fuqi të përpunimit të mjaftueshëm, mund të mos vini re edhe vonesa.

Megjithatë, në krahasim me avantazhet shumë të sigurta të përdorimit të një PFS VPN, është mjaft e qartë se një vonesë e mundshme në procesin e lidhjes VPN nuk është aq e keqe për një tregti.

Keni nevojë për një VPN PFS për Shfletim më të Sigurt në Internet?

Siguria dhe privatësia juaj vijnë gjithmonë e para për CactusVPN, kjo është arsyeja pse ne përdorim Sekretin e Përsosur të Parë si parazgjedhje në protokollet tona OpenVPN dhe SoftEther VPN (të cilat janë protokolle jashtëzakonisht të sigurt të kriptimit, nga rruga).

Për më tepër, ne gjithashtu i përmbahemi një politike të rreptë mos-log, që do të thotë që nuk do të duhet të shqetësoheni për ne që të mbani skedarët mbi ato që bëni në Internet.

Siguria PFS dhe protokollet VPN ekstra-të sigurta që ne ofrojmë shkojnë shumë mirë krahas kriptimit tonë të lartë të linjës VPN. Për fillestarët, ne përdorim shifra shumë të sigurta si AES-256 plus RSA-2048 encryption dore.

Përveç kësaj, duhet të përmendim gjithashtu që shërbimi ynë përdor protokollin e këmbimit të çelësave ECDH, dhe encryption të besueshëm të vërtetimit (SHA-256, SHA-384, dhe SHA-512).

Test-Drive Shërbimi ynë Falas

Dëshironi të siguroheni që shërbimi ynë mund të përmbushë të gjitha nevojat tuaja përpara se të bëni një angazhim? Nuk ka problem – mund të provoni CactusVPN falas për 24 orë para se të zgjidhni një plan abonimi.

Dhe edhe pasi të zgjidhni një, ju prapë do të mbuloheni nga garancia jonë për 30 ditë kthim parash nëse diçka shkon keq.

Në fund të fundit

Pra, çfarë është PFS? Epo, për ta thënë sa më thjesht të jetë e mundur, është një veçori e kriptimit që siguron që një çelës i ri unik unik (çelësi i deshifrimit) gjenerohet për çdo seancë të vetme të serverit VPN të klientit-VPN të iniciuar nga ju, në krahasim me atë që normalisht ka një çelës privat të vetëm për të gjitha seancat tuaja.

Në këtë mënyrë, të dhënat tuaja personale dhe trafiku në internet sigurohen më mirë pasi nuk ka asnjë mënyrë që një krimin kibernetik të jetë në gjendje të përdorë të gjitha të dhënat tuaja nëse ata do të arrijnë disi të komprometojnë një Privateelës Private. Me PFS, ata do të ishin në gjendje të deshifronin vetëm një pjesë të vogël informacioni në krahasim me tërë trafikun, dhe thanë se informacionet normalisht do të ishin të padobishme për ta.

Shumica e ofruesve të VPN ofrojnë kriptim PFS, por është më mirë të zgjidhni një ofrues që e bën të qartë që përdorin PFS si parazgjedhje në protokollet e tyre VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map