Si funksionon një VPN? |


Por, para se të arrijmë në atë, le të rishikojmë se çfarë është një VPN, dhe pastaj të tregojmë (së bashku me ilustrime) se si përjeton një lidhje në internet pa dhe me një VPN – në mënyrë që të mund të kuptosh më mirë sesi funksionon shërbimi.

Isfarë është një VPN?

Një VPN (Virtual Private Network) është një shërbim që mund të përdorni për të mbrojtur informacionin tuaj personal dhe trafikun në internet në Internet. Në thelb, shërbimi krijon një lidhje të sigurt, të koduar midis pajisjes tuaj dhe një server VPN. Të gjitha lidhjet tuaja në internet kalojnë nëpër ISP-në tuaj, por ato nuk mund t’i monitorojnë më ato. Gjithashtu, adresa juaj e vërtetë IP është e fshehur.

Si lidheni me Ueb pa një VPN

Këtu keni një paraqitje të saktë se si shkon lidhja juaj me Internetin:

Lidhja e pambrojtur në internet

Shpejt bëhet e qartë se sa herë që lidheni në internet, të dhënat dhe trafiku juaj kalon në ISP-në tuaj në një format të lexueshëm, do të thotë se ata në thelb mund të shohin gjithçka që bëni në internet – atë që kërkoni, çfarë skedarësh që shkarkoni, çfarë uebfaqesh keni në internet, etj.

Për disa prej jush, kjo mund të mos jetë një shqetësim i madh, por merrni parasysh këtë – shumë ISP duhet të respektojnë ligjet për ruajtjen e të dhënave, kështu që ata duhet të ruajnë të dhënat e përdoruesit (po, që përfshin aktivitetin tuaj të internetit) dhe t’i ndajnë ato me autoritetet dhe agjencitë qeveritare Në vende si SH.B.A., ata madje mund ta shesin atë informacion tek reklamuesit e palëve të treta.

Përveç kësaj, hakerat janë një kërcënim tjetër pasi mund të përgjojnë lidhjet tuaja (veçanërisht në rrjetet e pasigurta) dhe të vjedhin të dhënat tuaja private. Pasi ta bëjnë këtë, ata ose mund ta përdorin atë për të vjedhur para nga ju ose të kryejnë vjedhje identiteti, ose thjesht ta ankandojnë në ueb të thellë. Oh, dhe le të mos harrojmë për agjencitë e mbikëqyrjes që mund të mbajnë lirshëm skedarët në të gjitha zakonet tuaja në internet.

Dhe nuk janë të gjitha – të dhënat tuaja personale dhe trafiku në internet nuk janë të vetmet gjëra që janë të ekspozuara në internet pa një VPN. Adresa juaj e IP dhe – rrjedhimisht – gjeohapësira juaj është e ekspozuar gjithashtu.

A nuk mendoni se është diçka për t’u shqetësuar? Epo, mendoni për këtë në këtë mënyrë – disa njerëz në të vërtetë mund të përdorin adresën tuaj të ekspozuar IP për të mbledhur informacione të lidhura me të, siç është vendi dhe qyteti ku jetoni. Në disa situata, kriminelët kibernetikë madje mund të zbulojnë se kush është ISP-ja juaj, apo thjesht përdorni adresën tuaj IP për të kryer sulme të synuara kundër pajisjeve dhe ruterave tuaj.

Për më tepër, nëse jeni në një vend ku përrua është një subjekt ligjor prekës, ISP-ja juaj ose mund t’ju dërgojë një paralajmërim nëse ju kap fotografi përrua, ose ata thjesht mund të përcjellin informacionin tuaj tek agjencitë e të drejtave të autorit, të cilat mund të rezultojnë në marrjen tuaj :

 • Njoftimet DMCA
 • Gjoba të mëdha
 • Dënime me burg

Si lidheni me Ueb me një VPN

Tani këtu është se si do të dukej lidhja juaj me internet nëse do të përdorni një VPN:

Si funksionon një diagram i punës VPN

Në thelb, ju përdorni një klient VPN për t’u lidhur me një server VPN të cilin pastaj e përdorni për të hyrë në internet. Trafiku në hyrje dërgohet në pajisjen tuaj përmes serverit VPN dhe klientit. Kjo është shumë e rëndësishmja se si funksionojnë lidhjet VPN.

Për shkak se një tunel i koduar është vendosur midis jush dhe serverit VPN, ISP-ja juaj (ose dikush tjetër, për atë çështje) nuk mund të monitorojnë trafikun dhe të dhënat tuaja në internet. Vetëm pajisjet në secilin fund të tunelit VPN (klienti VPN në pajisjen tuaj dhe serveri VPN) mund të deshifrojnë informacionin pasi vetëm ata mund ta shifrojnë atë. Gjithashtu, serveri VPN do të zëvendësojë adresën tuaj IP me të vetin, pasi të jetë krijuar lidhja, duke fshehur në mënyrë efektive gjeo-vendndodhjen tuaj në internet.

Në përgjithësi, ndryshe nga hyrja në internet pa një VPN, duke e bërë atë me një VPN ju siguron të shijoni shfletim privat, paqja e mendjes duke e ditur informacionin tuaj personal është e mbrojtur, dhe qasja e pakufizuar në çdo përmbajtje (pasi fshehja e adresës tuaj IP do të thotë që ju mund të anashkaloni gjeo-blloqe dhe zjarre të bezdisshëm).

Si funksionon një VPN?

Një VPN mbështetet në një klient VPN, server (a) VPN dhe protokolle encryption VPN për t’ju ofruar një përvojë të qetë, të sigurt në internet. Klienti vendos lidhjen e sigurt me serverat, dhe të dy ata shifrojnë dhe deshifrojnë të dhënat tuaja në internet dhe trafikun duke përdorur lloje të ndryshme të protokolleve VPN.

Këtu është një përmbledhje e shpejtë e gjithë procesit:

 1. Ju përdorni klientin VPN për t’u lidhur me një server VPN. Kur e bëni këtë, klienti fillon të kriptojë të dhënat tuaja.
 2. Klienti VPN krijon një lidhje me serverin e duhur përmes ISP-së tuaj dhe vendos “tunelin” VPN.
 3. Serveri VPN zëvendëson adresën tuaj IP me vetë (duke fshehur kështu gjeo-vendndodhjen tuaj), fillon të deshifrojë të dhënat që merr nga ju, dhe përcjell lidhjet tuaja në internet..
 4. Pasi serveri VPN të marrë të dhënat në internet që keni kërkuar nga serverë të ndryshëm në internet, ai i enkripton dhe i dërgon përsëri në pajisjen tuaj përmes ISP-së tuaj..
 5. Kur klienti VPN merr trafikun në hyrje, ai e deshifron atë për ju.

Dhe kjo është shumë se si VPN ndihmojnë në shfletimin privat dhe si funksionojnë ato. Ndërsa i gjithë procesi mund të duket sikur do të zgjasë shumë, zakonisht ndodh pothuajse menjëherë.

Si funksionojnë klientët VPN?

Klientët VPN janë softuer të ofruar nga ofruesit e VPN për përdoruesit e tyre për t’i lejuar ata të drejtojnë me lehtësi shërbimet e tyre VPN në pajisjet e tyre. Klientët VPN në përgjithësi punojnë në shumë pajisje dhe sisteme operative, dhe janë të lehtë për t’u instaluar.

Përdoruesit normalisht duhet të drejtojnë klientin dhe të zgjedhin një server me të cilin dëshirojnë të lidhen. Për më tepër, ata mund të jenë në gjendje të shkulni disa opsione të lidhjes, si zgjedhja midis TCP dhe UDP ose protokollit VPN që ata duan të përdorin.

Pasi përdoruesi zgjedh një server, klienti do të krijojë lidhjen dhe do të fillojë të encryptojë çdo kërkesë lidhjeje që përdoruesi dërgon në internet.

Farë është programi klient i VPN

Jo të gjitha pajisjet ofrojnë mbështetje për klientët VPN, megjithëse – si tastierat e lojrave dhe disa TV të zgjuar, për shembull. Në atë rast, lidhjet VPN duhet të vendosen së pari në një ruter. Në atë mënyrë, çdo pajisje që lidhet me rrjetin përmes ruterit të aktivizuar VPN do ta bëjë këtë duke përdorur lidhje të siguruara nga VPN.

Tani, aplikacionet e klientit nuk janë të vetmet atje. Përveç klientëve të zhvilluar nga ofruesit VPN, ju gjithashtu keni klientë protokoll VPN. Për shembull, OpenVPN ka klientin e vet, dhe kështu vepron SoftEther. Sidoqoftë, klientët e protokollit VPN kanë tendencë të jenë pak më komplekse dhe në të vërtetë nuk ofrojnë shumë pajtueshmëri ndër-platformë, kështu që shumë përdorues në internet preferojnë t’i përmbahen aplikacioneve të klientit në vend.

Për më tepër, ndonjëherë, klientët VPN nuk janë as aplikime – vetëm protokolle VPN ose klientë të integruar në një sistem operativ. Platforma Windows VPN është një shembull i mirë i kësaj. Megjithëse, ia vlen të përmendet se këto mundësi janë më DIY dhe jo 100% të besueshme.

Si funksionojnë VPN-të në celular?

Si funksionon një VPN në celular është shumë e ngjashme me mënyrën se si funksionon një klient VPN. Dallimi i vetëm është se ju duhet të shkarkoni dhe instaloni një aplikacion VPN në pajisjen tuaj mobile – zakonisht përmes iTunes ose Google Play.

Në rast se ofruesi VPN nuk ka një klient pune celular, ata zakonisht do t’ju ofrojnë qasje në mësime që ju tregojnë se si të krijoni një lidhje manuale.

Si funksionojnë tunelet VPN dhe encryption?

VPN mbështeten në kriptimin për të siguruar lidhjet tuaja në internet dhe trafikun hyrës që merrni nga Interneti. E thënë thjesht, kriptimi është një mënyrë për të kthyer të dhënat nga një format i lexueshëm në një të koduar. Vetëm personi / pajisja që ka një çelës të deshifrimit (në këtë rast, ky është klienti VPN dhe serveri VPN) mund t’i kthejë të dhënat përsëri në një format të lexueshëm.

Dhe në thelb është se si funksionon kriptimi VPN.

Protokolli VPN

Sa për mënyrën se si funksionon një tunel VPN, thjesht mendojeni për atë si një rrjet privat të vendosur midis pajisjes tuaj dhe serverit VPN. Të gjithë jashtë tunelit (ISP-të, agjensitë e mbikëqyrjes, hakerat) nuk mund të shohin brenda tij.

Tani, sa i fortë është kriptimi i VPN varet nga protokolli VPN që përdor softueri VPN. Kriptimet më pak të fuqishme ofrojnë shpejtësi më të shpejtë, por janë më pak të sigurta, ndërsa protokollet më të fuqishme mund të ngadalësojnë shpejtësinë tuaj pak për shkak të procesit të kriptimit / deshifrimit. Në përgjithësi, këto janë protokollet më të përdorura VPN:

 • PPTP
 • IKEv2
 • SoftEther
 • L2TP / IPSec
 • SSTP
 • OpenVPN

Linja e poshtme – kriptimi është se si një VPN siguron siguri në internet, si një VPN ju fsheh ju dhe trafikun tuaj në internet dhe si VPN i mbajnë hakerët në gji.

Si funksionojnë serverët VPN?

Si funksionon një server VPN është mjaft i drejtpërdrejtë – ai merr trafikun e koduar nga pajisja juaj, e deshifron, dhe e përcjell atë në Internet. Tjetra, ai kripton të dhënat që merr nga rrjeti, dhe i dërgon përsëri te ju. Të dhënat pastaj deshifrohen nga klienti VPN për ju.

Serverat VPN

Nëse jeni kurioz se cilat janë serverët VPN, ata janë në thelb serverë normal që janë të konfiguruar me softuer VPN dhe kanë më shumë portale logjike dhe komunikimi. Ofruesit VPN strehojnë shërbimet e tyre në këta serverë dhe i dorëzojnë ato tek konsumatorët. Softueri VPN gjithashtu do të trajtojë mekanikën e kontrollit të hyrjes dhe lidhjet e sigurta të klientit / serverit duke përdorur lloje të ndryshme të protokolleve VPN.

Gjithashtu, lidhja me një server të tillë VPN është se si VPN ndryshojnë adresën tuaj IP. Pasi të lidheni me të, adresa juaj IP e caktuar në ISP zëvendësohet menjëherë me adresën IP të serverit VPN. Pra, çdo uebsajt që ju qaseni ndërsa jeni i lidhur me një server VPN do të shohë vetëm adresën IP të serverit VPN.

Po kërkoni një VPN të mirë?

Ne këtu në CactusVPN kemi marrë zgjidhjen për ju – një shërbim i nivelit të lartë VPN që krenohet me shifrimin e fuqishëm të AES, 6 protokolle VPN për të zgjedhur, dhe një politikë pa log. Oh, dhe ne gjithashtu ofrojmë 28+ serverë me shpejtësi të lartë (9 prej të cilave kanë mbështetje P2P) dhe aplikacione të pajtueshme ndër-platformë.

Plus, përveç sigurisë dhe intimitetit të nivelit të lartë, ne ofrojmë edhe të mira të tjera – si një shërbim Smart DNS që ju ndihmon të zhbllokoni mbi 300 faqe në internet me kufizime gjeo-kufitare në të gjithë botën, një Killswitch që siguron që gjithmonë të jeni të sigurt në internet dhe bandë të pakufizuar.

Duhet ca kohë për të vendosur?

Epo, si ta bëni këtë ndërsa provoni plotësisht provën tonë 24-orëshe? Nuk kërkohen detaje të kartës së kreditit, dhe duhet të përdorësh të gjitha tiparet e shërbimit tonë në maksimum.

Dhe ka edhe më shumë – pasi të bëheni një përdorues i CactusVPN duke zgjedhur një nga abonimet tona të shumta miqësore me buxhetin, ju do të jeni akoma i mbuluar nga garancia jonë 30-ditore për kthimin e parave.

përfundim

Pra, si funksionon një VPN? Epo, këtu është versioni i shkurtër – programi encryp kërkesat tuaja për lidhje në serverin VPN dhe informacionin në internet që serveri ju dërgon, duke u siguruar kështu që ISP-ja juaj (i cili është ndërmjetësi midis jush dhe serverit VPN) nuk mund të monitorojë çfarë bëni ose përdorni në Internet.

Gjithashtu, kur lidheni me një server VPN, adresa juaj IP e caktuar nga ISP zëvendësohet me adresën e serverit, duke fshehur në mënyrë efektive gjeo-vendndodhjen tuaj (dhe çdo informacion tjetër që lidhet me adresën tuaj IP) kur jeni në internet.

Në përgjithësi, VPN-të kanë shumë përdorime, dhe është gjithmonë një ide e mirë të mbështeteni në atë kur jeni duke hyrë në internet – nëse thjesht dëshironi të shijoni intimitet të përmirësuar, të mbroni të dhënat tuaja nga hakerat ose të keni qasje në përmbajtje të kufizuar.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map