Udhëzuesi i Prindërve për Sigurinë e Internetit për Fëmijët |


Pse është e nevojshme siguria në internet për fëmijët?

Shtë shumë e thjeshtë – Interneti thjesht nuk është aq i sigurt sa të gjithë do të donim të besonim se është. Vërtetë, fëmijët dhe adoleshentët mund të kenë një kohë të mirë në internet, dhe të mësojnë shumë aftësi të dobishme. Sidoqoftë, realiteti është se Interneti është plot me kërcënime në internet dhe kriminelë në internet që thjesht presin të përfitojnë nga naiviteti i një fëmije ose adoleshenti.

Këtu është një listë e problemeve më të zakonshme që fëmijët dhe adoleshentët mund të duhet të merren me internet:

1. Sulmimi në internet

Nëse nuk jeni të njohur me sulmet në internet, është kur njerëzit përdorin komunikime online dhe elektronike për të kërcënuar, frikësuar dhe frikësuar fëmijë dhe adoleshencë. Ata mund të synojnë edhe njerëzit e moshuar, por fëmijët dhe adoleshentët kanë tendencë të jenë viktimat kryesore. Do nga sa vijon mund të përfaqësojë sulmin në internet:

 • Përhapja e thashethemeve të rreme për dikë në mediat sociale, përmes aplikacioneve për mesazhe dhe mesazhe me tekst.
 • Dërgimi i kërcënimeve dhe mesazheve për dikë përmes mediave sociale, thirrjeve telefonike dhe mesazheve dhe postave elektronike.
 • Marrja e fotove / videove të paqarta, private, dhe / ose të turpshme të dikujt, dhe përhapjen e tyre në internet.
 • Thyerja në llogarinë në internet të dikujt (zakonisht një llogari e mediave sociale), dhe përdorimi i tij për të dërguar mesazhe me qëllim të keq, dhunues ose seksual te njerëzit e tjerë ndërsa paraqesin si personin e thënë.
 • Të pretendosh të jesh dikush tjetër në platformat në internet për të dëmtuar imazhin dhe reputacionin e tyre.
 • Duke i dërguar mesazhe në mënyrë agresive dikujt që nuk i dëshiron ato.

Ju mund të mendoni se fëmija juaj nuk do të përfundojë një viktimë e sulmit në internet, por konsideroni këtë – mbi gjysma e fëmijëve dhe adoleshentëve raportohet se jo vetëm janë abuzuar në internet, por afërsisht të njëjtën sasi prej tyre janë angazhuar edhe në vetëvrasjet në internet. Për më tepër, mbi një në tre të rinj kanë qenë viktimat e kërcënimeve në internet.

“Nuk është e drejtë. Nëse do të ndodhte diçka e tillë, fëmija im do të më thoshte. “

Jo tamam. Të njëjtat statistika tregojnë gjithashtu se mbi gjysma e të rinjve nuk do t’u tregojnë prindërve të tyre kur bëhen viktima të sulmit në internet. Ata mund të kenë turp ta bëjnë atë, mund të shantazhohen për të qëndruar i qetë, ose thjesht mund të kenë frikë se mos kishin telashe për shkak të tij.

Qëllimi përfundimtar i Cyberbully është përfundimisht:

 • Bindni një fëmijë ose adoleshent të bëjë diçka të paligjshme ose seksuale duke i shantazhuar ata.
 • Shtypni ata për të shkëmbyer informacione të ndjeshme me të (si detajet e kartës së kreditit të prindërve të tyre).
 • Shtyni fëmijën / adoleshentin deri në atë pikë sa të jenë të gatshëm të lëndojnë veten, ose edhe të bëjnë vetëvrasje.

2. Predatorët seksualë

Grabitqarët seksual shpesh përdorin internetin për të gjetur dhe groom viktimat e mundshme. Ata abuzojnë me pafajësinë e fëmijëve dhe adoleshentëve duke pretenduar se janë dikush tjetër (si dikush në moshën e tyre) dhe duke u bërë sikur janë miq të rinj të mundshëm për ta. Qëllimi kryesor i grabitqarëve seksualë në internet është të fitojnë besimin e fëmijëve tuaj deri në atë pikë sa të mund t’i bindin ata të takohen personalisht.

Natyrisht, nëse kjo ndodh, fëmija juaj mund të përfundojë viktimën e trafikimit seksual – ose më keq. Për më tepër, një grabitqar seksual mund të arrijë ta bindë atë / ajo të përfshijë edhe miqtë e tyre. Fatkeqësisht, kjo ka tendencë të ndodhë çdo herë në një kohë, me një në 20 fëmijë që pranojnë se kanë organizuar një takim të fshehtë me dikë që u takuan në internet.

3. thingdo gjë që Postimet e Kidëve tuaj Online

Fëmijët dhe adoleshentët shpesh nuk e kuptojnë se nëse postojnë diçka në internet, ka të ngjarë të mbetet atje përgjithmonë – ose derisa të shembet Interneti. Fakti i thjeshtë është se në internet nuk ka butonin “Fshi”, kështu që çdo gjë që postoni në të do të mbetet aty. Sigurisht, një post, foto ose video e sikletshme mund të fshihet, por nëse dikush arrin ta screenshot ose ta ruajë atë para se të bëhet, nuk ka asgjë që mund të bëhet në lidhje me të.

Fëmijët dhe adoleshentët e vegjël padyshim që nuk do të mendojnë për atë që një punëdhënës ose bashkëshort i ardhshëm mund të mendojë për ato që postojnë në Internet nën emrin e tyre të vërtetë. Një mungesë e tillë e largpamësisë mund – dhe ka të ngjarë që – përfundimisht të vijë t’i kafshojë ata në të ardhmen. Plus, ata mund të postojnë llojin e informacionit (si vendndodhjen e tyre aktuale) që mund të bëjë më të lehtë për kriminelët që të synojnë ata.

4. Malware dhe Viruse

Fëmijët dhe adoleshentët mund të shkarkojnë keqdashës dhe viruse rastësisht pa qenë të vetëdijshëm për të. Skedarët me qëllim të keq mund të maskohen si loja e fundit e videove, albumi i tyre i preferuar i këngëtarit, ose fotot me qartë seksual dhe përmbajtja tjetër. Ata zakonisht nuk e konsiderojnë mundësinë që një skedar i tillë të përmbajë ndonjë qëllim të keq, kështu që ata nuk mendojnë se mund të ketë pasoja nëse ndërveprojnë me ta.

Për shkak të kësaj, pajisjet e tyre – dhe, rrjedhimisht, pajisjet tuaja nëse i përdorin – mund të përfundojnë të infektuar me të gjitha llojet e malware si spyware, keyloggers dhe adware. Nëse kjo ndodh, ju mund të siguroheni që informacioni personal dhe financiar i juaj dhe i fëmijëve tuaj do të vidhen dhe shiten në rrjetin e thellë.

5. Përmbajtja e dhunshme dhe seksuale

Interneti është plot me njohuri, por është gjithashtu me përmbajtje grafike të dhunshme dhe seksuale, të cilat mund të jenë të papërshtatshme për këdo – veçanërisht fëmijë dhe adoleshentë. Për fat të keq, është mjaft e lehtë për ta të gjejnë një përmbajtje të tillë në internet, ose thjesht ta përdorin atë gabimisht. Sipas studimit, rreth 93% e djemve dhe 62% e vajzave ishin të ekspozuar ndaj përmbajtjes seksuale gjatë viteve të adoleshencës. Për më tepër, 66% e përdoruesve në internet të moshës 10 deri në 17 vjeç, të cilët ishin të ekspozuar ndaj pornografisë në internet, ishin të ekspozuar ndaj saj pa qëllim.

Nëse fëmijët tuaj janë të ekspozuar ndaj diçkaje të tillë, mund të ndikojë në to në një mënyrë psikologjike negative. Mënyra se si ata bashkëveprojnë me miqtë e tyre dhe interesat e dashurisë mund të dëmtohen ndjeshëm, gjë që – nga ana tjetër – mund të bëjë që fëmijët tuaj të depresionohen. Për më tepër, ai lloj përmbajtjeje mund të përmbajë edhe malware ose viruse.

6. Phishing (dhe mashtrime të tjera)

Të rriturit janë të ndjeshëm ndaj peshkimit, kështu që ju mund të imagjinoni se cilat janë synimet e thjeshta fëmijët dhe adoleshentët. Dhe mashtruesit nuk guxojnë të bëjnë këtë pasi që është një mënyrë e thjeshtë për të marrë atë që ata duan – informacione të identifikueshme personalisht dhe të dhëna financiare si numrat e kartave të kreditit, detajet e llogarisë bankare dhe letrat kredenciale për hyrjen në llogari bankare.

Scammers e phishing zakonisht do t’u afrohen fëmijëve dhe adoleshentëve në mediat sociale, por ata mund të përpiqen t’u dërgojnë atyre edhe email. Në vend që të pretendojnë se përfaqësojnë një bankë, ata mund të thonë se janë nga një kompani e lojërave video, ata përfaqësojnë një artist të njohur, ose ata mund të pretendojnë se janë një oficer policie për t’i provuar dhe trembur ata në zbulimin e informacionit të ndjeshëm.

9 mënyra për të përmirësuar sigurinë në internet për fëmijët

Sipas studimit tonë, dhe ato që kemi dëgjuar nga prindërit e tjerë, këtu janë këshillat më të dobishme për sigurinë e Internetit për fëmijë dhe adoleshentë:

1. Diskutoni Cyberbullying me ta hapur

Një nga arsyet kryesore që fëmijët dhe adoleshentët që janë viktima të sulmit në internet nuk flasin për këtë është turp dhe frikë. Ata kanë frikë se mund të shqetësohen për shkak të kësaj dhe kanë turp të bëhen viktima të diçkaje të tillë.

Kjo është pikërisht arsyeja pse ju duhet të jeni 100% transparent kur diskutoni me këtë temë. Ata duhet ta dinë se nuk është diçka që u ndodh atyre, dhe sigurisht që nuk është normale. Përveç kësaj, ata gjithashtu duhet të kuptojnë plotësisht se ka zgjidhje për sulmin në internet, dhe mënyra për ta parandaluar atë gjithashtu. Dhe se ata gjithmonë mund të drejtohen tek ju për ndihmë.

Ju gjithashtu duhet të merrni kohë për të parë se cili është statusi juridik i sulmit në internet në vendin tuaj. Nëse mund të kontaktoni autoritetet në lidhje me të, sigurohuni t’i njoftoni fëmijët tuaj edhe për këtë. Njohuria se ata gjithashtu mund të drejtohen te një oficer policie për ndihmë kur merren me sulmet në internet ka të ngjarë t’u japin atyre më shumë besim, të largojnë stresin dhe frikën (ose disa prej tyre) dhe t’i bëjnë ata më të predispozuar të ndërmarrin veprime kundër bullizmit të tyre.

Në rast se fëmija juaj ngacmohet nga një ngacmues në internet, bëni fotografi ose pamje të mesazheve. Mos i fshini – ato mund të jenë prova e dobishme në të ardhmen. Nëse e dini identitetin e ngacmuesit, dhe është dikush i moshës së fëmijës tuaj, kontaktoni prindërit e tyre.

Nëse dëshironi një përmbledhje më të thelluar të asaj që është sulmi në internet dhe si mund t’i mbroni fëmijët tuaj prej tij, shikoni këtë udhëzues.

2. Instaloni programe të sigurta antivirus / antimalware në pajisjet e tyre

Ju mund (dhe duhet) të bisedoni me fëmijët tuaj për malware – çfarë është, si mund të infektohen pajisjet e tyre dhe çfarë lloj dëmi mund të bëjë. Për të kapërcyer pikën, normalisht do të jetë e mjaftueshme për të përmendur që ata nuk do të mund të përdorin më kompjuterin e tyre, tastierën e lojërave ose celularin për shkak të malware.

Por edhe nëse ata janë plotësisht të vetëdijshëm për rreziqet e malware, kjo nuk do të thotë se nuk do të jetë një rrezik (pa marrë parasysh sa i vogël) që ata të shkarkojnë aksidentalisht një skedar me qëllim të keq ose të hyjnë në një lidhje të infektuar nga malware. Le ta pranojmë – nëse ata do të shohin një mesazh që pretendon se mund të marrin lojën e tyre të preferuar, albume ose shfaqje falas, ata nuk do të mendojnë dy herë.

Pra, për të shmangur situata të tilla dhe për të garantuar sigurinë në internet për fëmijët, është më mirë të instaloni program antivirus / antimalware në të gjitha pajisjet tuaja. Mos u mashtroni nga emri – të dy programet antivirus dhe antimalware bëjnë të njëjtën gjë. Mbi të gjitha, një virus është një lloj malware.

Ka shumë ofrues të programeve antivirus / antimalware për të zgjedhur, por rekomandimet tona janë Malwarebytes dhe ESET.

3. Instaloni VPN në pajisjet e tyre & Mësojini ata rreth VPN-ve

Nuk jam i sigurt se çfarë është një VPN? Akronimi qëndron në Rrjetin Virtual Privat dhe është një shërbim në internet që ju lejon të fshehni adresën tuaj IP dhe të shifroni trafikun tuaj në internet. Nëse do ta shpjegonit atë me fëmijën tuaj, mund ta përshkruani atë si një mjet që ju mban të sigurt në internet dhe sigurohet që njerëzit nuk mund të spiunojnë për ju.

Si do të sigurojë një VPN siguri në internet për fëmijët? Pretty thjeshtë – shërbimi do të shifronte të gjithë trafikun e tyre në internet, i cili mund të vijë në ndihmë kur ata përdorin WiFi publik. Dhe le ta pranojmë – fëmijët dhe adoleshentët do të përdorin WiFi publik pa u kujdesur që të jetë i pasigurt dhe se kushdo mund të monitorojë aktivitetet e tyre në internet. Po, kjo do të thotë shumë se një kriminel në internet mund të vjedhë me lehtësi emailin e tyre, llogarinë e mediave sociale dhe letrat kredenciale të hyrjes në llogari bankare.

Një mënyrë tjetër që një VPN do të ndihmojë në sigurinë e Internetit për fëmijët është duke fshehur adresat e tyre IP. Pse eshte kaq e rendesishme? Për shkak se gjeo-lokacionet e tyre do të fshihen në këtë mënyrë, kështu që faqet e internetit me hije dhe hakerat nuk do të jenë në gjendje të monitorojnë atë lloj informacioni. Gjithashtu, ata nuk do të jenë në gjendje të përdorin adresat e tyre IP për të zbuluar gjëra të tilla si:

 • Në cilin vend jetojnë fëmijët tuaj.
 • Nga cili qytet janë fëmijët tuaj.
 • Kush është ISP-ja juaj.

Sigurisht, ju do të duhet t’u shpjegoni fëmijëve tuaj pse përdorimi i një VPN është e nevojshme. Ju mund të përmendni përfitimet që përshkruam më lart, por është më mirë nëse përqendroheni në avantazhe që do të rezonojnë me ta më shumë:

 • Një VPN do t’u ofronte atyre një përvojë më të mirë të lojrave. Ata nuk do të duhet të shqetësohen më për kufizimet e rajonit, ndalimet e IP, sulmet DoS / DDoS, lojërat që janë të ndaluara, dhe koha e lartë e pingjeve dhe vonesat. Plus, do t’i lejojë ata të luajnë disa lojëra të reja më herët se sa ato të lëshohen në vendin tuaj.
 • Një VPN mund t’i ndihmojë fëmijët tuaj të anashkalojnë gjeo-blloqet që mund t’i parandalojnë ata të shikojnë shfaqjet, karikaturat dhe filmat që dëshirojnë. Për shembull, ata do të kishin qasje të lehtë në Netflix pa marrë parasysh se ku janë në botë.

Të armatosur me të gjitha ato informacione, do të jetë më e lehtë për ju t’i mësoni fëmijët tuaj pse ata duhet të instalojnë klientët VPN dhe aplikacionet në pajisjet e tyre dhe t’i drejtojnë ato sa herë që hyjnë në internet. Ju madje mund të vendosni një VPN në ruterin tuaj të shtëpisë nëse doni të siguroheni që të gjitha lidhjet në internet dhe fëmijët tuaj janë të siguruar në shtëpi në çdo pajisje.

CactusVPN – Mënyra më e mirë për të siguruar sigurinë në internet për fëmijë dhe adoleshentë

Ne ofrojmë një shërbim VPN që është jashtëzakonisht i lehtë për t’u përdorur. Ju dhe fëmijët tuaj nuk do të keni asnjë problem të mësoheni me modelin tonë miqësor. Plus, shërbimi ynë funksionon nëpër platforma të shumta.

Për sa i përket sigurisë në internet për fëmijët, VPN jonë vjen e pajisur me encryption të nivelit të lartë ushtarak, mund të parandalojë rrjedhjet e DNS, përmban një Kill Switch (në mënyrë që fëmijët tuaj të mbrohen edhe nëse mund të lindin çështje të lidhjes), dhe ofron qasje te -Siguroni protokollet VPN (SoftEther, IKEv2, OpenVPN, SSTP).

Ne gjithashtu ofrojmë një garanci për 30 ditë kthim të parave pasi të zgjidhni një plan pajtimi.

4. Jepuni fëmijëve tuaj udhëzime të qarta për mediat sociale

Ju nuk mund të prisni që fëmijët tuaj të dinë automatikisht se si duhet të veprojnë në mediat sociale.- veçanërisht kur i shohin të gjithë duke vepruar në mënyrë të pamatur. Kjo është arsyeja pse ju duhet të merrni kohë për t’i mësuar fëmijët tuaj për etiketimet e duhura, të sigurta të mediave sociale. Në thelb, ju duhet të shpjegoni se si ata:

 • Nuk duhet ta bëj vendndodhjen e tyre publike gjatë gjithë kohës.
 • Duhet të injoroni kërkesat e miqve dhe mesazheve nga njerëz që nuk i njohin.
 • Kurrë nuk duhet të ndajë të dhëna personale dhe financiare shumë me njerëz të panjohur apo edhe miqtë e tyre të mediave sociale.
 • Duhet të bllokojë këdo që vepron shumë me hije, agresiv ose frikësues.
 • Duhet të mbani të dhënat personale (si adresën fizike, adresën e postës elektronike ose numrin celular) jashtë profileve të tyre në median sociale.
 • Kurrë nuk duhet të ndajë foto ose video të qarta të vetes (ose kujtdo që ata njohin) në platformat e mediave sociale.
 • Kurrë nuk duhet të bashkëveprojë me lidhje me hije dhe bashkëngjitje që mund të marrin në kutinë e tyre ose të shikojnë në postimet e njerëzve të tjerë.

Gjithashtu, ne ju rekomandojmë të merrni kohë për t’i ndihmuar fëmijët tuaj t’i bëjnë profilet e tyre në media sociale sa më private. Këtu janë disa udhëzues të dobishëm për shumicën e platformave:

 • Facebook
 • Instagram (dhe gjithashtu kjo lidhje)
 • WhatsApp
 • Cicëroj
 • Snapchat

5. Përdorni Kontrollet e prindërve kur është në dispozicion

Konfigurimi i kontrolleve prindërore është një nga rregullat më të rëndësishme të sigurisë së Internetit për fëmijët. Kjo ju ndihmon të bllokoni qasjen në faqet e internetit të dëmshme, të krijoni një shtetrrethimi në internet dhe të monitoroni se çfarë po bëjnë fëmijët tuaj në Internet. Tingëllon pak a shumë Big Brother-ish? Mund, por është një hap i domosdoshëm për të siguruar që fëmijët tuaj të shijojnë një përvojë të sigurt dhe të shëndetshme në internet.

Pothuajse të gjitha pajisjet dhe sistemi operativ ju lejojnë të vendosni kontrolle prindërore, por duhet të merrni në konsideratë marrjen e një ruteri që ka edhe kontrollet prindërore të integruar. Këtu është një listë e opsioneve të mundshme:

 • Kufizimet e routerit Mini
 • Asus AC3100
 • Rrethi me Disney
 • Nighthawk AC1900
 • Linksys AC1750

Përveç kësaj, ekzistojnë edhe aplikacione të ndryshme të kontrollit prindëror që mund të përdorni për ta bërë punën tuaj shumë më të lehtë. Përveç bërjes së asaj që mund të bëjnë karakteristikat e kontrollit prindëror, këto aplikacione gjithashtu ju lejojnë të monitoroni mesazhe, video qasje dhe foto, të monitoroni vendndodhjen e fëmijës tuaj dhe kontrolloni shkarkimet dhe blerjet e aplikacioneve..

Tani për tani, aplikacionet më të mira të kontrollit prindëror për t’u përdorur janë TeenSafe, MMGuardian, Nanny Net, dhe WebSafety.

6. Përdorni Shfletuesin / Motorët e Kërkimit për Miqtë

Shfletuesit dhe motorët e kërkimit miqësor për fëmijë janë perfekte për fëmijët e vegjël. Ndërsa shumica e shfletuesve dhe motorëve të kërkimit janë të lehtë për t’u përdorur dhe relativisht të sigurt, ato nuk janë saktësisht të shkëlqyera për fëmijët. Nëse nuk merrni kohë për të konfiguruar si duhet motorët e kërkimit (siç do të diskutojmë më poshtë), fëmijët tuaj mund të përfundojnë duke parë rezultate të qarta dhe të pahijshme – qoftë me qëllim ose rastësisht.

Për shembull, nëse ata përdorin Bing, ata mund të marrin sugjerime të drejta shqetësuese për kërkim, si pornografia e fëmijëve.

Disa opsione të mira përfshijnë:

 • Kiddle
 • KidRex
 • KidsSearch
 • Kërkim i sigurt Fëmijët
 • Sandbox (iOS)
 • Shfletuesi i sigurt i Internetit për Fëmijët (Android)

7. Konfiguroni makinat e kërkimit për të shfaqur rezultate të sigurta

“Po sikur fëmijët e mi të jenë shumë të moshuar për të përdorur shfletues të përshtatshëm për fëmijë?”

Në atë rast, është më mirë të konfiguroni të gjithë motorët e kërkimit të instaluar në pajisjet tuaja dhe pajisjet e fëmijëve tuaj për të shfaqur vetëm rezultate të sigurta. Nëse nuk e bëni këtë, fëmijët tuaj mund të përfundojnë duke parë përmbajtje të dëmshme.

Këtu janë disa udhëzues të dobishëm se si të siguroheni që motorët tuaj të kërkimit shfaqin vetëm rezultate të sigurta:

 • Google
 • Bing
 • Yahoo!

8. Ndihmoni fëmijët tuaj të vijnë me fjalëkalime të forta

Gjëja e fundit që fëmija juaj do të duhej është dikush që futet në llogarinë e tyre në median sociale, dhe – ndërsa paraqet si ata – duke thënë gjëra të dëmshme për miqtë dhe njerëzit që ata njohin. Sigurisht, kjo mund të pastrohet përfundimisht, por dëmi do të bëhet tashmë – fëmija juaj do të humbasë miqtë, do të bëhet një i dëbuar social në shumë qarqe, dhe ndoshta edhe të dëmtohet fizikisht.

Ky është vetëm një shembull nga shumë. Një scammer gjithashtu mund të hak në llogarinë e kursimeve të fëmijëve tuaj, për shembull.

Një mënyrë e mirë për të parandaluar të ndodhë diçka e tillë (përveç mësimit të tyre si të shmangin phishing, por ne do të kthehemi në atë në një sekondë) është të siguroheni që fëmija juaj përdor fjalëkalime të fuqishme për të mbrojtur llogaritë e tyre. Kjo nuk do të thotë se ata nuk dinë se cilat janë fjalëkalimet ose si t’i përdorin ato, por ka të ngjarë të mos jenë të vetëdijshëm për shumicën e udhëzimeve të sigurisë së fjalëkalimeve. Pra, duhet të jesh ai që i ndihmon ata me këtë.

Në rast se nuk dini mjaftueshëm për sigurinë e fjalëkalimit, mos u shqetësoni – tashmë kemi një artikull të thelluar mbi atë temë këtu. Në mënyrë ideale, ju duhet të kaloni mbi këshillat kryesore për krijimin e një fjalëkalimi të fortë me fëmijën tuaj, dhe t’i mësoni ata të mos përdorin të njëjtën fjalëkalim për të gjitha llogaritë, dhe si të përdorin gjithashtu menaxherët e fjalëkalimeve.

9. Mësojini atyre Bazat e Fishing

Ju nuk mund të prisni që fëmija juaj të jetë në gjendje (apo edhe të ketë interes) të kuptojë plotësisht se çfarë është phishing dhe si funksionon. Sidoqoftë, duhet të paktën të përpiqeni t’i bëni ata të kuptojnë idenë kryesore – që të huajt do të përpiqen të përdorin pafajësinë e tyre në avantazhin e tyre, dhe t’i mashtrojnë ata në zbulimin e informacionit të ndjeshëm (si kredencialet e hyrjes në llogarinë e tyre bankare ose në median sociale) ose të bashkëveprojnë me lidhje dhe bashkëngjitje me qëllim të keq.

Ju duhet të jeni të kujdesshëm se si i qaseni asaj teme nëse fëmija juaj është i ri, megjithëse. Mos harroni – ata janë në fazën e tyre rebele dhe shpesh do të tallin me këshillat që përpiqeni të ofroni. Pra, mos bëni gabim t’i afroheni kësaj teme me një ton autoriteti dhe ta trajtoni fëmijën tuaj si, ju e dini, një fëmijë aktual. Bisedoni me ta si një i rritur dhe sqaroni se rreziqet e peshkimit mund të dëmtojnë seriozisht gjendjen e tyre shoqërore dhe të ardhmen.

Ju nuk keni nevojë të zhvilloni një leksion për phishing, por të bisedoni me fëmijët tuaj për shenjat kryesore, qëllimet, dhe dosjen dhe dështimet e phishing është një fillim i shkëlqyeshëm. Nëse nuk jeni shumë të njohur me phishing, mund t’i shkoni ato informacione së bashku me ta. Këtu është një udhëzues që kemi shkruar në lidhje me phishing – si dhe kërcënimet e tjera. Ju duhet të gjeni shumicën e informacioneve që ju duhen pikërisht atje.

Krahas këtij informacioni, duhet të dini gjithashtu se scammers të phishing që synojnë fëmijë të rinj dhe adoleshentë kanë tendencë të përdorin media sociale më shumë sesa email ose telefon. Ata gjithashtu mund të pretendojnë se janë dikush në moshën e tyre, zakonisht të seksit të kundërt.

Përveçse vetëm duke i mësuar fëmijët tuaj të mos u besojnë verbërisht të huajve dhe se si të zbulojnë përhapësit, ju gjithashtu duhet t’i përdorni ata të përdorin shtesa anti-phishing. Ato të siguruara nga Stanford janë shumë të besueshme.

Siguria në internet për fëmijët – Për ta përmbledhur gjithçka

Të kesh qasje në përmbajtjen në internet është e rëndësishme për pothuajse të gjithë në ditët e sotme – përfshirë fëmijë dhe adoleshentë. Shtë se si ata bëjnë detyrat e shtëpisë, flasin dhe mbajnë kontakte me miqtë dhe kalojnë kohën e tyre të lirë.

Sidoqoftë, nëse doni të siguroheni që fëmijët tuaj të shijojnë një përvojë të mirë në internet, duhet të mësoni se si t’i mbroni ata. Në fund të fundit, ka shumë kërcënime që përgjojnë në internet, si cyberbullies, malware, grabitqarët seksualë, phishing, mashtrimet dhe përmbajtje të dhunshme dhe pornografike. Për të mos përmendur atë që fëmijët tuaj postojnë në internet, dhe cilat informacione që ata ndajnë mund të funksionojnë gjithmonë në dëm të tyre në të ardhmen.

Si ju ofroni siguri në internet për fëmijë dhe adoleshencë, ju pyesni? Epo, nuk është një zgjidhje e thjeshtë, por mund të arrish rezultate të mira nëse i përmbahen këtyre udhëzimeve:

 • Instaloni program antivirus / antimalware në pajisjet tuaja dhe fëmijët tuaj.
 • Sigurohuni që fëmijët tuaj të jenë njohur me mënyrën se si funksionojnë zakonisht phishing dhe mashtrimet.
 • Instaloni VPN në pajisjet e fëmijëve tuaj dhe gjithashtu në pajisjet tuaja.
 • Sigurohuni që motorët e kërkimit që përdorni vetëm shfaqin rezultate të sigurta.
 • Nëse keni fëmijë më të vegjël, merrni parasysh që ata të përdorin shfletues të përshtatshëm për fëmijë.
 • Përdorni kontrollet prindërore në të gjitha pajisjet dhe shfrytëzoni edhe programet e kontrollit prindëror.
 • Sigurohuni që fëmijët tuaj të dinë si të qëndrojnë të sigurt në mediat sociale.
 • Bisedoni me fëmijët tuaj për rreziqet e sulmit në internet dhe si ta trajtoni atë.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map