Какво е технология за гео ограничаване? (Как можете да го заобиколите?) |


Какво е технология за гео ограничаване?

Гео ограниченията (наричани още геоблокове) са метод, който доставчиците на съдържание използват, за да ограничат достъпа до своите услуги и платформи на географска основа. По същество това им позволява да направят своите уебсайтове достъпни в определени страни.

Добър пример за това е тубито – безплатна платформа за стрийминг на телевизия. Ако се опитате да получите достъп до него извън САЩ, ще получите ограничен достъп до съдържанието му. Ако в момента се опитате да получите достъп до него от ЕС, ще получите съобщение, че услугата не е достъпна в тази област.

Netflix US е друг добър пример за гео блокиране в действие. В техния случай те обаче не ви казват, че услугата не е налична във вашата страна. Вместо това те обикновено ви пренасочват към библиотека със съдържание, която работи във вашия регион.

Как работят гео ограниченията?

Това е доста просто – географските ограничения са възможни, защото уебсайтовете могат да виждат вашето географско местоположение, когато се свързвате с тях. Така че всичко, което един уебсайт трябва да направи, когато получи заявка за връзка от вашето устройство, е да провери дали той е бели или в черен списък. Ако е в черен списък, той ще ви пренасочи към страница, запазена за вашия регион (както прави Netflix, когато ви пренасочи към библиотеката, налична във вашата страна). Друга възможност е уебсайтът да откаже заявката ви за връзка и да ви изпрати съобщение, което ви казва, че услугата не е налична във вашата страна.

Как уебсайтът вижда вашето геолокационно местоположение? Обикновено те получават тази информация от:

 • Вашият IP адрес
 • WiFi и / или Bluetooth MAC адрес
 • Местоположението на вашата WiFi връзка
 • GPS на устройството ви
 • Вашият RFID (Радиочестотна идентификация)
 • Идентификационен номер на GSM (2G) или CDMA (3G) на устройството

6 причини се използват геоблокове

Ето преглед на основните причини да се натъкнете на гео ограничения, когато сте в Интернет:

1. Споразумения за авторски права

Доставчиците на съдържание (като Netflix, BBC iPlayer, Hulu и др.) Не притежават правата върху цялото съдържание, което имат на показ – те просто притежават правото да го излъчват. И така, първоначалният притежател на авторските права решава дали съдържанието може да се излъчва или не по целия свят. Ако това не е позволено, платформите за съдържание трябва да спазват тези разпоредби и технологията за географски ограничения им помага да го направят.

2. Лицензионни права

Притежателите на авторски права и доставчиците на съдържание трябва да купуват лицензионни права в конкретна държава, ако искат да предават своето съдържание там. Това може да стане доста скъпо (особено когато мислите за други специфични за всяка държава данъци, които биха могли да влязат в игра), така че не е трудно да си представите, че купуването на лицензионни права по целия свят не може да се мисли.

3. Дискриминация на цената

Гео ограниченията могат да се използват за налагане на ценова дискриминация – актът за показване на различни цени въз основа на това от коя страна се свързва онлайн потребителят. Онлайн търговците на дребно и авиокомпаниите са склонни да направят това, за да разделят по-добре света на множество пазарни сегменти и да реализират по-голяма печалба.

4. Изключения

В САЩ геоблоковете често се използват при затъмнения – практика, която е „популярна“ сред излъчващите компании, националните мрежи, спортните лиги и асоциациите. По принцип гео ограниченията се използват, за да се гарантира, че определено спортно събитие няма да се предава в зона, където:

 • Въпросното събитие се провежда.
 • Правата за разпространение се притежават изключително от национални мрежи.
 • Споменатото събитие вече се излъчва на местно ниво.

5. Правни причини

Методите за гео ограничение често могат да бъдат използвани от правителството по правни причини. Например правителството на Обединеното кралство използва геоблокове, за да се увери, че тяхното телевизионно съдържание е достъпно само във Великобритания (с някои изключения), защото всичко е финансирано от пари на данъкоплатците.

6. Правни изисквания

Понякога някои бизнеси трябва да следват специфични международни и национални закони, за да оперират в дадена държава или регион – и тези закони могат да принудят споменатите предприятия да използват гео-ограничителни методи.

Например, онлайн казината обикновено трябва да използват гео ограничения, за да се съобразят със законите за онлайн хазарт, особено защото не им е позволено да предлагат своите услуги в държави, които забраняват онлайн хазарта.

Легално ли е използването на технологията за гео ограничение?

Като цяло, да. В момента ЕС изглежда е единственото място, където действително се предприемат съдебни действия срещу методите на гео ограничаване. Ето бърз преглед на случващото се:

 • Още през 2018 г. ЕС очевидно забрани това, което наричат ​​„неоправдано гео блокиране“. Въпреки че звучи добре, забраната не постигна много, тъй като имаше правна вратичка, която заяви, че забраната не се прилага, ако е необходимо геоблокиране, за да се гарантира спазването на законовите изисквания. Забраната също не обхвана медии като видео игри и електронни книги.
 • Бързо напред няколко месеца и ЕС прие регламенти за преносимост на цифрови медии. По принцип новите регламенти гласиха, че доставчиците на съдържание, които предлагат платени услуги, трябва да предоставят вид „роуминг“ в държавите-членки на ЕС. Sky Go и NOW TV са добри примери за това как работят, тъй като позволяват на потребителите да гледат съдържание във Великобритания извън страната до 30 дни, ако са в страни-членки на ЕС.
 • В края на 2018 г. влезе в сила нов регламент на ЕС, който по същество сложи край на гео блокирането на електронната търговия.

Страните извън ЕС в Европа може да не спазват това законодателство, така че е вероятно геоблокирането да не се разглежда като правен проблем на тези места.

В региони като Северна Америка и Австралия геоблокирането му се счита за нормална практика като начин за защита на авторските права на артисти, телевизионни / филмови продуценти и други създатели на съдържание. Що се отнася до места като Азия, Близкия изток, Южна Америка и Африка, няма ясни закони, които да определят дали геоблокирането е законно или не. Обикновено се практикува и там.

4 лесни начина за достъп до гео ограничено съдържание

Обикновено най-добрият и най-простият начин за заобикаляне на методите за ограничаване на географските ограничения е да скриете своя IP адрес или геолокация, когато сте в Интернет. Въпреки че това може да звучи трудно, но всъщност не е така.

Достъп до гео ограничено съдържание

Всъщност имате четири опции, които можете да изпробвате:

1. VPN услуги

VPN услуга ви помага да заобиколите геоблокове, като замените вашия IP адрес с адреса на VPN сървъра, към който се свързвате. Така че, ако се свържете с базиран в САЩ VPN сървър, можете да получите достъп до географски ограничени уебсайтове, които са достъпни само там

VPN мрежите са доста лесни за използване и те не могат да бъдат блокирани от интернет доставчиците (като Smart DNS услугите могат). Плюс това, тъй като VPN използва криптиране, това може да попречи на вашия интернет доставчик също да ограничи вашата честотна лента.

Все пак трябва да знаете, че криптирането на VPN може да попречи на скоростите на връзката ви. Това не означава, че онлайн скоростите ви ще спаднат 100%, но в зависимост от това колко силен е шифърът за шифроване и VPN протокол, може да изпитате някои забавяния.

Професионалисти

 • Свързването към VPN сървър е всичко необходимо, за да скриете вашия IP адрес.
 • Тъй като VPN мрежите използват криптиране, те могат да ви помогнат да предотвратите заглушаване на честотната лента на ISP.
 • Повечето VPN сървъри се предлагат с високоскоростни връзки и неограничена честотна лента.
 • Всъщност няма начин интернет доставчиците да блокират VPN.

Против

 • В зависимост от това колко силни са VPN криптирането и протоколът, скоростите ви онлайн могат да вземат удар.

2. Умни DNS услуги

Smart DNS е услуга, която можете да използвате, за да скриете истинския си DNS адрес, който ви е присвоен от вашия интернет доставчик. Въпреки че не е същото като скриване на вашия IP адрес, вашият DNS адрес също съдържа информация, която разкрива вашето реално геолокационно местоположение. Така че замяната му с нов адрес, който съдържа данни, които сочат място в страна, в която съдържанието е достъпно, е добър начин да се заобиколи геоблоковете.

Освен това Smart DNS също ще прихване заявките ви за връзка към всеки уебсайт, до който искате да получите достъп, и ще замени всички данни, намерени в тях, които изтичат от вашето географско местоположение, с нова информация, която е свързана с различно „бели“ места.

Друго страхотно нещо за Smart DNS услугите е липсата на криптиране, което ви позволява да получите достъп до гео-ограничено съдържание, докато се наслаждавате на оригиналните си скорости на ISP. Също така повечето Smart DNS услуги предлагат достъп до огромен списък от предварително разблокирани уебсайтове, до които можете да получите достъп незабавно.

От друга страна, проблем е, че вашият интернет доставчик може да блокира Smart DNS, който използвате с прозрачен прокси. Това и понякога може да не намерите уебсайта, който искате в списъка с предварително разблокирани уебсайтове. Обикновено това не е голям проблем, тъй като можете да помолите доставчика да добави уебсайта, който искате в списъка.

Професионалисти

 • Интелигентният DNS е лесен за използване и ви помага да скриете геолокацията си, като скриете своя DNS адрес.
 • Не се използва криптиране, така че можете да се насладите на оригиналните скорости на връзката.
 • Умните DNS услуги предлагат достъп до множество предварително разблокирани уебсайтове. Можете също така да поискате от доставчика да деблокира нови уебсайтове.
 • Smart DNS може да бъде конфигуриран на почти всяко свързано с Интернет устройство.

Против

 • Вашият интернет доставчик може да блокира Smart DNS с прозрачен прокси.
 • Списъкът с предварително разблокирани уебсайтове не съдържа всеки отделен уебсайт в даден регион.

3. Прокси сървъри

Прокси сървърът действа като посредник между вас и мрежата. Изпращате вашите заявки за връзка към него и той ги препраща на правилния уебсайт от ваше име – но това прави, използвайки свой собствен IP адрес вместо ваш собствен. Така че, той ви помага да заобиколите гео блоковете с лекота.

Нещо повече, прокси сървърът може да използва локално кеширане, за да достави по-бързи отговори на вашите заявки. По принцип, ако сървърът вече има съдържанието, което искате в своя локален кеш, не е необходимо да препращате заявката си в мрежата, спестявайки ви време.

Освен това някои прокси сървъри не използват криптиране, така че да не пречат на скоростите ви онлайн. Това обаче не е много, когато вземете предвид, че много прокси сървъри имат ограничения на честотната лента, които ви пречат да получите високите скорости, които искате.

Другите проблеми обикновено включват липсата на техническа поддръжка, фактът, че някои сървъри (особено безплатни) са склонни да бъдат пренаселени и страдат много от време на престой и че прокситата, които използват HTTP връзки, разкриват вашия истински IP адрес на прокси собственика.

Професионалисти

 • Прокси сървърът скрива вашия IP адрес и може да върне резултатите по-бързо, ако са архивирани в локалния кеш на сървъра.
 • Прокси сървърите, които не използват криптиране, не трябва да пречат на скоростите ви онлайн.
 • Много прокси услуги могат да се използват направо от вашия браузър.

Против

 • Въпреки липсата на криптиране, през повечето време няма да получите високи скорости, тъй като сървърите имат ограничения на честотната лента и са пренаселени.
 • Ако използвате прокси сървър с HTTP връзки, собственикът може да ви види истински IP адрес.
 • Прокситата обикновено страдат от много време на престой и обикновено не предлагат поддръжка, тъй като често са свободни за използване.

4. Tor (Рутен лук)

Tor е безплатна за използване мрежа за анонимност, която крие вашия IP адрес, когато сте в Интернет, като ви позволява ефективно да заобикаляте геоблокове. Вашият цифров отпечатък също е скрит, тъй като вашият онлайн трафик е отскочен и криптиран между множество релета Tor.

Услугата обаче има някои проблеми. От една страна, релетата се управляват от доброволци, така че не е точно гарантирано, че са 100% надеждни. Например ISP може да изключи релето, ако го намерят (което може да се случи с изходни релета, където трафикът на Tor вече не е криптиран).

Освен това сегашният брой Tor релета е около 6 000 и 7 000, докато общият брой на потребителите на Tor е приблизително два милиона. Това означава, че релетата често са пренаселени и може да се наложи да се справите с бавни онлайн скорости.

И накрая, има и фактът, че правителствата могат да блокират Tor изцяло, ако наистина искат.

Професионалисти

 • Tor ви помага да скриете IP адреса си, за да заобиколите геоблоковете.
 • Трафикът на Tor се прескача между множество релета, крие цифровия ви трафик и го криптира също.
 • Броят на Tor релетата е подравнен в сравнение с броя на потребителите на Tor, което води до нискоскоростни и нестабилни връзки.

Против

 • Tor релета могат да бъдат блокирани от интернет доставчици – особено релета за излизане.
 • Tor потенциално може да бъде блокиран от правителствата.

Коя услуга е най-удобният метод за байпас с георестрикция?

Като цяло всички услуги имат своите предимства и недостатъци, въпреки че изглежда, че Tor е по-малко ефективен, защото може да бъде блокиран от вашия интернет доставчик или правителство + няма достатъчно релета, които да поддържат огромния брой потребители, така че скоростите са доста лоши.

Разблокирайте гео ограничено съдържание

VPN, Smart DNS услугите и прокси сървърите са доста обвързани, но Smart DNS услугите и VPN са по-добър избор. В идеалния случай трябва да изберете доставчик на VPN, който предлага достъп до всички тези услуги наведнъж, така че да можете свободно да превключвате между тях в зависимост от това, което работи най-добре за вас.

Нуждаете се от услуга, която да ви помогне да заобиколите всички методи за ограничаване на географските ограничения?

Имаме точно това, от което се нуждаете – VPN услуга от висок клас, която също включва безплатни прокси сървъри и Smart DNS услуга. По този начин можете да видите кой метод работи най-добре за вас с лекота.

Нашият VPN предлага 28+ високоскоростни сървъри и всички те са оборудвани с неограничена честотна лента. Сървърите се удвояват като прокси сървъри и можете да използвате нашите услуги на множество платформи с нашите удобни за потребителя приложения.

Нашата услуга Smart DNS се предлага с огромен списък от предварително разблокирани уебсайтове, до които можете да получите незабавен достъп.

Не се притеснявайте – няма нужда да избирате абонамент веднага. Чувствайте се свободни да тествате шофиране на нашата услуга безплатно за 24 часа, за да сте сигурни, че отговаря на всички ваши нужди.

О, и трябва да споменем също, че ще ви върнем гърба с 30-дневна гаранция за връщане на парите, след като станете и потребител на CactusVPN.

заключение

Технологията за ограничаване на географските ограничения се използва от доставчиците на съдържание, за да диктуват в кои държави са налични различни онлайн съдържание и услуги. Например, Pandora Radio работи само в САЩ и нямате достъп до услугата извън страната.

Методите за географско ограничение обикновено се използват по причини, свързани с авторски права, тъй като доставчикът на съдържание няма лицензионни права за излъчване на съдържанието във всички страни и по правни причини. Геоблокирането може да се използва и за налагане на ценова дискриминация в опит да се реализират повече печалби.

Геоблокирането обикновено се счита за законно, освен в ЕС, където последните разпоредби го правят по-малко приемлив.
Най-добрият начин да заобиколите гео ограниченията е да скриете геолокацията си в мрежата. Това може да се постигне чрез маскиране на Вашия IP адрес (което можете да направите с прокси, VPN или Tor) или DNS адрес (постижим чрез Smart DNS услуга). В идеалния случай трябва да изберете доставчик, който предлага достъп до най-ефективните услуги (прокси, VPN, Smart DNS) на едно място.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me