Интернет водич за приватност: Зашто је анонимност битна?


Интернет је пуно порастао, а сада више од тога 4.1 милијарди корисника је на мрежи на Интернету. Иако је тачно да Интернет нетизенским људима пружа информације и забаву. Међутим, постоји улов.

Организације прикупљају податке уз ваше дозволу у облику историје прегледача, налога на друштвеним мрежама, попут и не воле да успевају и настављају свој посао..

Организације прикупљају податке, није важно да ли су на мрежи или ван мреже. Обавештајне агенције, провајдери Интернет услуга и трговци су водећи пси у прикупљању података.

Подаци су у срцу циклуса одлучивања сваке организације. Према а Хелицал ИТ анкета, ако се донесе одлука ослањајући се на прикупљене податке, повећава се шанса за успех за 79%. Анализа, квалитет и количина података помажу предузећима и организацијама да стекну конкурентску предност.

Без обзира на то јесте ли претраживали интернет или прегледавали фидове друштвених медија из удобности и приватности свог дома. Уопште нисте приватни, компаније као што су Гоогле и Фацебоок познато да прати и прати информације о теби.

Contents

Шта је приватност података на мрежи?

Приватност података је грана сигурности података. Приватност на мрежи углавном се заснива на проблемима везаним за правилно руковање подацима који укључују, сагласност, обавештење и регулаторне обавезе.

Придржавајући се дефиниције приватности података по страни, практична питања везана за приватност података врте се око:

 • Ако и како се подаци деле са трећим организацијама.
 • Како се подаци легално прикупљају и чувају.
 • Регулаторна ограничења као што су ГДПР, ХИПАА, ГЛБА или ЦЦПА.

Приватност података основни је дио информационе технологије. То помаже организацији или појединцу да утврде који се подаци унутар инфраструктуре могу подијелити с другима и које треба чувати у тајности.

Зашто је приватност података на мрежи важна?

Постоје два главна покретачка разлога због којих је приватност података једно од најважнијих питања на мрежи.

Квалитет и квантитет су две карактеристике података које одређују колико је то важно као средство за предузеће. Компаније су укључене у праксе које укључују прикупљање, дељење и коришћење података. Овај процес је познат и као економија података.

Много је компанија, укључујући Гоогле, Фацебоок и Амазон изграђене империје следећи шему економичности података. Свака организација доноси одлуке засноване на подацима. Закони о задржавању података попут ГДПР-а учинили су обавезним да предузећа буду транспарентна у својим политикама приватности.

Друго, приватност је право сваког појединца који постоји на планети. То никада није била привилегија и никад је не би требало сматрати таквом. Подаци које делите на мрежи у облику статуса, слика, мишљења су у ствари медиј слободе говора и нико не би смео да је снима или користи против своје воље.

Уз све то праћење и праћење података, не постоји начин да се утврди која ће се порука која се преноси путем интернета извући из контекста и довести вас у проблеме.

Зашто ме организације прате?

Као што је већ споменуто, постоји много различитих организација које се ослањају на ваше податке. Не мора бити организација која у суштини постоји на Интернету. Скорашњи статистика показује да је 47% људи који живе у Сједињеним Државама забринуто због своје приватности.

Списак организација за прикупљање података, заједно са њиховим мотивима иза тога су:

 • Обавештајне агенције.
 • Интернет провајдери.
 • Компаније попут Гоогле-а и Фацебоок-а.

Које податке обавештајне агенције прикупљају?

Приватност података вероватно је једино питање које је дуго времена остало релевантно и остаће значајно питање. На први поглед требало би бити очигледно да су обавештајне агенције попут Националне агенције за безбедност (НСА) укључене у масовни надзор.

Мотивација која стоји иза прикупљања података готово је транспарентна. Обавештајне агенције само желе да сачувају људе од другог напада 911. године. Међутим, прикупљање масовних података неће помоћи.

НСА-ин ПРИСМ програм се претвара у компаније као што су Гоогле, Аппле, Мицрософт и многи други с лакоћом. Може да њушка све информације и затим их користи за шпијунирање људи преко масовног географског подручја.

Горе наведени проблем није ограничен само на Сједињене Државе. Постоје обавештајна савеза формирана са намером дељења података прикупљених у различитим регионима ради генерисања нових увида.

Улога 5 очију / 9 очију / 14 савеза интелигенције ока

Обавештајни савез може се дефинисати као пакт између различитих обавештајних агенција које се налазе широм света. Шпијунирање од стране сопствене обавештајне службе једна је ствар, али страна је само ван граница. Да би се позабавили овим проблемом, створени су савези који ће међусобно делити окупљене обавештајне податке.

Земље које су тренутно укључене у савез „5 Еиес Интеллигенце“ су:

 • Америка
 • Велика Британија
 • Нови Зеланд
 • Канада
 • Аустралија

Савез за интелигенцију Девет очију саставља се додавањем ФВЕИ-а и још четири земље:

 • Данска
 • Француска
 • Низоземска
 • Норвешка

И на крају, четрнаест очних обавештајних савеза састоји се од држава у девет ока обавештајног савеза и још пет земаља:

 • Немачка
 • Белгија
 • Италија
 • Шпанија
 • Шведска

Још једна ствар коју треба приметити је да ове обавештајне алијансе покривају велики проценат широм света и лако могу да шпијунирају и прикупљају обавештајне податке о људима који живе у овим земљама..

Обавештајне агенције међусобно деле разне информације.

 • Сигналс Интеллигенце (СИГИНТ): Као што име сугерира, СИГИНТ је свака интелигенција изведена из електронских сигнала и система. На пример, подаци прикупљени из комуникационих система, радара и система наоружања.
 • Људска интелигенција (ХУМИНТ): Интелигенција коју је окупио човек познат је под називом ХУМИНТ. У овом сценарију дужност је добро обучених шпијуна да добију поуздане информације. Такође су укључени испитивања, испитивања и искориштавање медија.
 • Геопросторна интелигенција (ГЕОИНТ): Информације прикупљене употребом сателита познате су као геоспацијална интелигенција. Интелигенција може да укључује, мапе, нацрте и информације о људској активности.

Међутим, неки би могли помислити да им формирање обавештајног савеза даје предност у погледу контроле и интелигенције. То је тачно у одређеној мери.

Како се задржавање метаподатака користи за надгледање нетизена?

Једноставно речено, метаподаци су подаци о подацима. Другим речима, метаподаци описују скуп података. Садржи информације које објашњавају како и када су подаци прикупљени и од кога. Метаподаци резимирају основне податке о подацима који олакшавају рад у неким сценаријима.

Владине агенције јесу гура напријед за законе о обавезном чувању података То ће телекомуникацијским компанијама омогућити да чувају податке током дужег временског периода, што могу искористити обавештајне агенције.

Који су подаци укључени у метаподатке?

Метаподаци нису информације о томе шта куцате на ручном уређају или на рачунару. То је више информација која вас идентификује као јединствену особу. То је траг дигиталног отисака који остављате иза себе на интернету:

 • Када посећујете веб странице.
 • Преузмите датотеке.
 • Сурфујте интернетом уопште.

Нажалост, пружа пружаоцима интернетских услуга, владиним агенцијама, телекомуникационим компанијама и снајперистима да направе профил на врху тих информација.

Утицај задржавања метаподатака

Утицај задржавања метаподатака на грађане потпуно је исти. Основно право приватности је одузето. То вас чини отвореном књигом за компаније и надлежне органе.

Користећи метаподатке они могу предвидјети ваше понашање и могу изрећи казне. Може бити у облику испуштања интернетских услуга. У случају правне агенције, метаподаци се могу користити за проналажење појединаца укључених у сумњиве активности на мрежи.

Зашто провајдер Интернет услуга прикупља податке?

Даваоци интернетских услуга одговарали су за своје поступке све док није успостављена неутралност мреже. Ситуација се драстично променила када је суд је дозволио ФЦЦ-у да убије неутралност мреже. Добављачи интернетских услуга сада могу на вољу искориштавати своја овлашћења.

Мотивације које стоје иза инвазије на приватност из перспективе ИСП-а другачије су од оних које пружа обавјештајна служба. Тамо где је обавештајна служба прикупљала податке у корист грађана, пружаоци интернетских услуга то раде у своју корист.

Надгледање и праћење од стране ИСП-а узрокују многе главне проблеме. Једно биће, препуцавање интернета. Даваоци интернетских услуга искориштавају своју моћ да успоравају брзину интернета.

Које податке прикупља ИСП?

Користе посебне филтере, који су дизајнирани за надгледање и праћење свих ваших мрежних активности. То је праћење које се дешава када поднесете захтев преко њихове мреже.

Сваки пут када унесете упит да ли је то име домена само случајне кључне речи. Бровсер шаље захтев серверу домена (ДНС), који вам онда служи затражену веб страницу.

Постоји ограничење броја информација које ИСП могу прикупити на вама. Кредит је заштићен од стране извесних закони о приватности.

Међутим, ту информацију не треба узимати олако јер вас и даље могу идентификовати као јединствену особу на Интернету. Ево шта пружаоци Интернет услуга могу да прикупе од вас:

 • УРЛ адресе које сурфате на мрежи.
 • Веб странице које најчешће посећујете.
 • Колико времена проводите на одређеним веб страницама.

Приватне компаније као што је Гоогле & Фејсбук

Са преко 2,4 милијарде активних корисника месечно на Фацебооку и Гооглеу који доминирају тржишни удио претраживача за 92%. Јасно је да су токови података на овим веб локацијама много већи него било који други на Интернету.

Обе ове организације су оствариле тоне прихода уновчавањем података које су прикупљале свакодневно. Иако су платформе слободне за придруживање и коришћење, приходи од реклама су Гоогле и Фацебоок учинили технолошким гигантом.

Оглашивачи плаћају за оглашавање на платформама, кључне речи могу бити одређене како би циљале одређену публику. Што се може учинити само када Гоогле и Фацебоок активно анализирају податке.

Увек је то била битка између технолошких великана и активиста за заштиту приватности. Имају довољно података прикупљених о вама да могу лако предвидети вашу рутину. Ево га колико података су прикупили на вашу дозволу.

Тренутно смо само на врху леденог брега. Постоји много више информација о приватности на мрежи и сигурно је више претњи на мрежи.

Претње приватности на мрежи

Како напредујемо ка будућности високе технологије, постоји стални проблем који стоји против нас. Увод у Интернет ствари већ је започео четврту индустријску револуцију и пријетње приватности на мрежи повећаће се број експоненцијално.

На интернету постоје различите калибре претње са којом се суочавате. Без знања о томе како функционишу, не само да ће угрозити вашу приватност већ и ваше податке.

Које податке сакупља претраживач?

Тражилице су попут именика интернета на Интернету, имају све информације које су вам потребне за комуникацију и добијање захтева.

Без претраживача било би немогуће учити о новим стварима. Милијарди нетизена користе претраживач не размишљајући о томе.

Није лаж да претраживачи чувају разне информације о вама. Неке од информација које продавница претраживача садржи су следеће:

 • Адреса вашег Интернет протокола (ИП)
 • Датум и време ваше посете
 • Кључне речи које тражите
 • Цоокие-ИД који је јединствени идентификатор.

Спремљене информације шаљу се оглашавачима који вам продају различите производе. Примијетили бисте да сте након посјећивања одређене веб локације почели да добијате огласе за одређени производ који сте тражили.

Рањивости прегледача

Прегледници долазе упаковани с различитим додацима који испуњавају различите задатке. Неке рањивости узрокују сами додаци и функције, док друге узрокују веб локације које посећујете.

Питања која узрокују додатци су сљедећа:

 • АцтивеКс је додатак који се уграђује уз Мицрософт Едге и Интернет Екплорер и ради само на овим прегледачима. Делује као посредник између рачунара и веб локација са Јава или Фласх везама.
 • ЈаваСцрипт је програмски језик који се користи на многим популарним веб локацијама за приказивање различитих врста динамичког садржаја. Међутим, хакери га користе да заразе ваш систем или прегледач злонамјерним софтвером и нежељеним, штетним огласима.

Сурфање путем Интернета су следећа:

Отисак прста на претраживачу

У последњих неколико година, техника названа отиском прста на претраживачу добила је много нежељене пажње због ризици које може представљати приватност на мрежи.

Техника користи „агент-хеадер“ који се чува у претраживачу и садржи информације о вашем систему. Заглавље је коришћено за решавање проблема са оптимизацијом веб страница. Агент-заглавље се шаље серверу где шаље конфигурацију веб странице у складу са вашим спецификацијама.

Заглавља агената и даље се користе у 2019. години, али од тада су се пуно промијенила. Користи се за пружање искуства које је оптимизовано за сваки уређај, али ћете морати да делите информације о конфигурацији са релевантним сервером.

Метода омогућава веб локацијама да добију информације које вас могу идентификовати. Прикупљене информације се састоје од следећег:

 • Врста и верзија прегледача
 • Информације о оперативном систему
 • Активни додаци
 • Временска зона
 • Језик
 • Резолуција екрана

За ову технику не треба да се на рачунару налазе колачићи. Веб странице користе информације које пружају прегледачи да би идентификовали јединствене кориснике и пратили њихове мрежне активности.

Колачићи

Колачићи су мали делови датотека који могу садржавати информације, као што су корисничко име и лозинка. Пренесене информације идентификују одређеног корисника и побољшавају искуство прегледавања.

У интернетском свијету постоје различите врсте колачића. Један је сесијски колачић, а други трајни колачић.

Постојани колачићи користе се у двије главне сврхе, једна је провјера аутентичности, а друга праћење. Због тога је претња приватности. Колачић за праћење постепено прати све ваше мрежне активности, а затим гради профил о вашим лајковима и негацијама.

Небезбедне веб странице

Сигурне браве имају зелени катанац пре УРЛ-а, то показује да је веб локација на којој сте тренутно безбедна. Ако нема катанац, одмах напустите веб локацију.

Хакери искориштавају несигурне веб странице како би стекли приступ осетљивим поверљивим подацима. Акредитиве могу да садрже ваше лозинке и податке о кредитној картици.

Према ГлобалСигн-у, 80% купаца напушта несигурне веб странице за електронско пословање. Што је исправна ствар у сваком сценарију!

Ако прегледавате несигурну веб локацију, имајте на уму да постоје треће стране које могу да прате и прате ваше активности на тим веб локацијама. Треће стране могу да укључују:

 • Интернет провајдери (ИСП)
 • Влада
 • Хакери са злом намјером

Зашто је куповина на мрежи анонимна, од суштинске је важности?

Електронска трговина или е-трговина олуја је преузела читав интернет. Скоро 76% становника Сједињених Држава купује на мрежи. Повећање продавница е-трговине директно је пропорционално порасту кибернетичких криминала.

Потреба за анонимним куповином путем интернета последњих година је нагло скочила. Починиоци пажљиво изврше напад да би стекли осетљиве информације које могу садржавати податке о кредитној картици, банковне изводе, адресу итд.

Куповина путем Интернета анонимно не значи избегавање продаје и других подобних пореза. То само значи да користите картицу или валуту која се може проширивати.

У следећем примеру, надамо се да ћете разумети разлику између њих двоје. Одлучите који је бољи сценарио.

 • Починитељ краде акредитиве ваше кредитне картице са преко 5000 долара у готовини.
 • Хакер вам украде податке о унапред плаћеним дебитним картицама који су имали износ који је повезан са ценом производа који сте купили.

Постоји пуно начина на које се можете прилагодити, анонимно куповати на мрежи. Иако су неки дигитални, док неки захтијевају да уложите неки напор у физички свијет.

 • Припејд картице
 • Користите маскирану или виртуалну кредитну картицу
 • Битцоин

Цлоуд Стораге

Како је технологија напредовала, напустили смо стари традиционални софтвер и прилагодили се Цлоуд инфраструктури. Цлоуд је можда решио многе проблеме одједном, али по коју цену?

Приватност је и даље под претњом када се користе облачни сервиси. Иако вам шифрирају датотеке, не можете се лако одморити јер су оне приватним кључем и могу их дешифровати без вашег одобрења.

У случају нужде, технолошке компаније ће све своје податке предати надлежним властима без обзира на то што обећају.

Небезбедни разговори

Ко не воли гласовне разговоре? Смањује удаљеност б / в људи прилично лако. Пре него што ускочите на гласовни позив, подсетим вас на следеће. Ове владине агенције снимају гласовне разговоре.

 • Национална агенција за сигурност (НСА)
 • Сједиште владиних комуникација (ГЦХК)

Очигледно је да агенције веома желе да чују шта просечна особа има да каже. Према агенцијама, масовни надзор је решење свих терористичких напада.

Нема смисла, како ће они одредити која је стварна претња, а која није? Куповина телефона за једнократну употребу неће значити разлику ако га особа с којом разговарате не користи.

Како су е-поруке несигурне?

Е-маилови су нам олакшали комуникацију. Међутим, добављачи сигурносних е-поште уопште нису довољни.

НСА је већ раније ушла у Гоогле и Мицрософт. Овај би разлог требао бити довољан да се испразните и прилагодите услугама е-поште који пружају шифрирање од краја до краја.

Крајње до краја шифрирање адресе е-поште пошиљалац шифрира поруку е-поште и шаље је, може је дешифровати само особа која је имала намеру да је прими..

Интернет водич за приватност и најбоље праксе

Откако је Едвард Сновден открио да су владина тела у стању да прате и прате активности корисника интернета као и не-интернет активности. Важно је да заштитите своју приватност на мрежи, јер је то основно право, а не привилегија.

Ево неких најбољих пракси које можете следити да бисте анонимно задржали своје присуство на мрежи. Нико неће моћи да прикупља информације о вама на мрежи, осим ако наравно не следите доле поменуте праксе.

Шифрирање од краја до краја

Е2ЕЕ је препоручени начин за побољшање сигурности и приватности у било којем сценарију. Штити вашу приватност шифрирањем порука на оба краја комуникацијског цјевовода.

Када користите енкрипцију од почетка до краја у било којем сценарију, било да шаљете СМС-у свом пријатељу или шаљете е-пошту или прегледавате Интернет, нико не може видети ваше активности. Е2ЕЕ претвара ваше захтеве у бесмислице, само особа која их жели видети може видети те поруке.

Коришћењем шифрирања од почетка до краја на телефону, е-пошти и рачунару заштитите се од следећих претњи:

 • Интернет провајдери (ИСП) не могу да извршавају информације о вашим активностима
 • Владине агенције нису у могућности да прикупе ваше метаподатке
 • Хакери не могу да украду ваше осетљиве податке

Ен-то-енд енкрипција решава два горе наведена проблема.

 • Небезбедни разговори
 • Небезбедне поруке е-поште

Крајње до краја текстуалне поруке и ВОИП енкрипција

Увођење ВхатсАпп-а и других ВОИП апликација олакшало је гласовно четовање са пријатељима и породицом без додатних трошкова. Међутим, ове апликације не морају имати потребну енкрипцију да би заштитиле вашу приватност и сигурност.

Као што је већ споменуто, Е2ЕЕ може прилично решити питање безбедности и приватности без додатних трошкова. Платформе које цене приватност и сигурност треба да буду оне које се користе.

Овде можете изабрати три гласника који корисницима омогућавају текст и гласовно ћаскање уз додатну корист од крајње заштите.

 • Сигнал
 • Телеграм
 • ЦхатСецуре

Све ове платформе су отвореног кода и подржавају шифрирање од почетка до краја. Преласком на ове платформе ријешите се проблема приватности који се тичу гласовних позива и слања СМС-а преко ИП-а.

Шифриране поруке е-поште до краја

Важност и начин функционисања шифрирања од стране до краја је већ споменуто. Неки користе е-пошту за злонамјерне активности, док други користе за оглашавање.

Безбедносне агенције, међутим, немају ограничење. Познато је да НСА прикупља милионе адреса е-поште из целог света. То значи да ли комуницирате са пријатељем или сте умешани у прилично жестоку свађу, агенције могу прочитати све ваше мисли.

Коришћење шифрираних е-порука од краја до краја може решити следећи проблем. Ово су најбољи Е2ЕЕ сервиси на Интернету:

 • ПротонМаил
 • Тутанота
 • Постео

Виртуелне приватне мреже

А виртуелне приватне мреже (ВПН) служи као сигуран тунел који у ваше име шаље захтев серверу домена. Испуњавањем следећег задатка ВПН штити вашу ИП адресу, ваш мрежни идентитет и штити вашу интернет везу од многих претњи.

Штити ваш идентитет тако што маскира вашу ИП адресу и локацију на ону коју је дао ВПН. Користи енд-то-енд енкрипцију и има функције које ће вам омогућити да прегледавате интернет без да се икога бојите.

Међутим, једна ствар коју треба приметити је да постоји доста ВПН добављача који обећавају велике брзине и стопостотну сигурност.

Постоје бесплатни ВПН-ови који захтевају исту врсту безбедности и анонимности на мрежи. Сваки бесплатни ВПН има премиум верзију, која се може тестирати прво коришћењем бесплатне верзије. Међутим, постоје недостаци у бесплатном ВПН-у.

Недостаци бесплатног ВПН-а:

 • Ограничење пропусне ширине. Ограничења се разликују у зависности од провајдера.
 • Мала количина сервера за избор.
 • Питања компатибилности могу се појавити на различитим платформама.
 • Интернет брзине могу бити недосљедне због слабог избора сервера.

Ево наших најбоље оцењених ВПН-а који ће вам и даље пружити имунитет од шпијунског софтвера и хакера на мрежи.

 • ЕкпрессВПН
 • НордВПН
 • Приватни Интернет приступ ВПН
 • ПуреВПН

Ако се то изузме, постоји много проблема које ВПН решава. Међу њима су:

 • Штити вас од нежељених шпијунског софтвера и хакера
 • Маскира вашу ИП адресу и локацију и спречава даватеље интернетских услуга, државне агенције да прикупљају ваше метаподатке
 • Можете заобићи гео-ограничења о садржају
 • Отисак прста на претраживачу

Проки сервери

Проки или „проки сервер“ је сервер који се појављује као прелаз између веб сервера и веб локације на коју се добија. Ово је још једна метода путем које корисници интернета побољшавају своју приватност на мрежи.

То функционише тако што се повезује преко једног од ових сервера, ваш рачунар шаље ваш захтев средњем серверу који до тада чини ваш захтев и враћа тражени сајт.

Тражите начин да останете анонимни и сигурни на мрежи? А ротирајући проки може опонашати ИП Сцрамблер и може вас сачувати на мрежи.

Користите претраживач Тор за постизање анонимности

Тор је најбољи у игри када је у питању приватност на мрежи. И даље јесте, али када је ријеч о сигурности, Тор прегледач није прави избор.

Будући да је дневни ред у вези са одржавањем вашег идентитета на мрежи анонимним, његов безбедносни аспект није битан све док нисте умешани ни у шта сенцо. Многи љубитељи приватности користе Тор како би побољшали своју приватност.

Које су предности Тор Бровсер-а:

 • Много сервера за избор.
 • Више сервера се користи за усмеравање саобраћаја кроз.

Недостаци прегледника Тор:

 • Не шифрира ваш саобраћај.

Међутим, то не значи да је немогуће приквачити своју локацију и препознати вас на интернету. Агенције могу идентификовати појединца на основу његових активности на мрежи, јер прегледач Тор не шифрира промет.

Ако се гласине о приватности које се односе на Тор, тичу се, можете почети са Торовим алтернативама.

Зашто је анонимност неопходна током куповине на мрежи?

Историја претраге директно је повезана са вашом приватношћу. Користећи претраживаче попут компанија попут Гоогле-а, Иахоо је попут бацања ваше приватности.

Ако нисте свесни, претраживачи имају пуно алгоритама и широк спектар аранжмана који користе вашу историју претраге за генерисање аналитике. Организације користе податке за послуживање циљаних огласа и могу их користити за пријављивање појединца властима.

У наредној будућности све ће зависити од података. Због тога бисте требали размотрити прелазак на приватне претраживаче.

 • ДуцкДуцкГо
 • СеарцхПаге
 • ДисцоннецтСеарцх

Ови претраживачи се сматрају најбољим и не прате вашу историју претраге нити их користе против ваше воље.

Инсталирајте проширења приватности

Постоје одређени додаци или екстензије која се може инсталирати у претраживач, како би се додатно побољшала приватност и сигурност путем интернета.

Ова проширења нуде много предности, престају шпијунирати владе и интернетске провајдере. Изнад свега, имају способност да спрече одређене сајбер нападе.

Проширења укључују:

 • Бадгер приватности
 • ХТТПС Еверивхере
 • уБлоцк Оригин

Не чувајте колачиће, подесите конфигурацију за брисање колачића након затварања претраживача. Због тога се на вашем систему не врши мониторинг.

Закључак

Интернет провајдери и безбедносне агенције учинили су приватност привилегијом, каква не би требало да буде. Да не спомињемо, приватност није нешто што човек треба куповати, већ је неопходна.

Ако желите да задржите анонимност на мрежи, најбољи начин би био да се одлучите за ВПН. Ако вас не брине мала брзина, можете упарити ВПН са додатном сигурношћу Тор прегледача. Можете да се ослоните на ВПН да испуни ваше потребе о приватности без употребе Тор прегледача.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map