4 enkla sätt att dölja din IP

När du har förstått hur du gör det är det ganska enkelt att hålla din IP-adress privat. Men ändå tycker jag förvånansvärt få människor bryr sig om att ta några enkla steg. Jag är ganska religiös om det själv och döljer min IP-adress av dessa tre skäl: integritet, säkerhet och online-frihet. Och här är hur jag gör det.


Dölja din IP-adress

Nedan finns fyra enkla och effektiva sätt att dölja en IP-adress. Observera att beroende på varför du gör det, kan vissa fungera bättre än andra.

VPN

Det enklaste och utan tvekan bästa sättet att dölja din IP är att använda en Virtual Private Network (VPN) -tjänst. Denna metod är överlägset mitt föredragna sätt att göra saker. Så här fungerar det.

Steg ett är att välja en bra VPN-leverantör. När du gör det kommer du att kunna ladda ner en kopia av deras klientprogram till din enhet. Installera den och använd den för att ansluta till en av VPN-servrarna i leverantörens nätverk. Hela processen är mycket enkel.

När du har anslutit till en server blir den en man-i-mitt mellan din enhet och Internet. När all data du skickar passerar genom den kommer servern att ta bort din IP och ersätta den med sin egen. När data tar sig tillbaka sätter servern tillbaka din IP-adress.

Betydelsen är att när det gäller alla webbplatser eller tjänster som du har åtkomst är det att prata med VPN-servern. Det har absolut inget sätt att ta reda på vem det faktiskt kommunicerar. Så vad du än väljer att ladda ner eller vilken webbplats du bestämmer dig för kan inte längre spåras tillbaka till dig.

Dataöverföring för varje applikation på din enhet följer denna process. Det spelar ingen roll om du använder din webbläsare eller en tredjepartsapplikation som en videovisare eller filhämtare. En VPN kommer att dirigera allt genom sina servrar och skydda din integritet över hela linjen.

Diagram över hur man döljer IP-adress med ett VPN

På grund av lite extra avståndsinformation som krävs för att resa till servern kommer du troligtvis se en minskning av din anslutningshastighet. Men baserat på de dussintals på dussintals hastighetstester som jag har kört för olika leverantörer, skulle det fallet vara försumbart. Till exempel, med någon av de snabbaste leverantörerna som jag testade, bör du bara förvänta dig att uppleva cirka 10% avmattning. Det räcker inte till för att märka det vid regelbunden användning. Och de flesta andra VPN är inte långt ifrån det antalet heller.

Alla VPN-tjänster låter dig välja platsen för servern som du ansluter till. Det finns vanligtvis hundratals av dessa spridda över hela världen. Genom att använda ett VPN-maskering kommer du inte bara att maskera din IP-adress, men om du valde det kan du också låtsas vara i ett annat land. Om du vill komma åt en webbplats som är blockerad av din regering, eller om du bor utanför USA och är intresserad av att titta på American Netflix (eller någon annan strömningstjänst någon annanstans) är en VPN hur du gör det.

Att använda en VPN ger dig en annan fördel. Anslutningen mellan din enhet och servern är krypterad. Den här funktionen hindrar inte din Internetleverantör, en hacker eller någon annan som försöker fånga uppgifterna du skickar och tar emot. Men de kommer aldrig att kunna läsa den information som data innehåller. Oavsett om du kontrollerar ditt bankkonto, laddar ner en torrent eller läser nyheterna kommer ingen att veta någonsin.

Om du är villig att begå längre tid (ett år eller mer) kostar de bästa VPN-tjänsterna högst två eller tre dollar per månad. Med tanke på alla deras fördelar, för mig, är det pengar som spenderas väl. Du kan läsa mer om några av mina favoritleverantörer här.

Tor

Onion Router (Tor) är ett annat bra sätt att dölja din IP. Även om det kan vara lite mer komplicerat och mycket långsammare än att använda en VPN, är uppsidan att det är helt gratis.

För att komma igång måste du ladda ner, installera och konfigurera en Tor-webbläsare. Om du är bekant med Mozillas Firefox har du tur. Tor-webbläsaren är baserad på den och ser ut och fungerar på liknande sätt. När du startar den ansluter den till Tor-nätverket och du är redo att gå.

Tor förlitar sig på ett världsomspännande nätverk av volontärstyrda servrar som kallas relänoder, av vilka det för närvarande finns över 6 000. När data lämnar din enhet kommer den “slumpvis” att släppas runt ett antal av dessa noder innan den når sin slutliga destination. Uppgifter som tar sig tillbaka till dig följer samma process.

Varje nod är medveten om endast den föregående och nästa noden i den här kretsen (eller kedjan), vilket gör det omöjligt för webbplatsen eller tjänsten du har åtkomst att spåra en väg tillbaka till dig. Börjar med din enhet och slutar med den slutliga kretsnoden är data också krypterade. Den som fångar upp och försöker inspektera det är utan tur.

Diagram över hur Tor-nätverket ändrar min IP-adress

Medan Tor kan ge dig utmärkt integritet, finns det några nackdelar med att använda den, särskilt jämfört med ett VPN. Den största av dessa frågor är hastighet, och för mig är det en avtalsbrytare.

Var och en av de slumpmässigt valda kretsnoderna kan vara placerade var som helst i världen och eftersom de är volontärstyrda kommer de att använda en internetanslutning av okänd kvalitet (kan vara fiber, kan motsvara ett uppringt modem). När din data tar sig till och från webbplatsen du besöker kunde de ha rest flera gånger runt om i världen med tvivelaktiga anslutningshastigheter längs vägen. Med andra ord kan det ta ett tag.

Jämför det med ett VPN, där du bara handlar med en mellanhandsserver som du väljer som använder dedicerad hårdvara och snabba datalager Internetanslutningar. Potentialskillnaden i hastighet kan vara betydande. Att använda Tor för surfning av fabriken bör vara bra. Men om du planerar att ladda ner stora filer eller binge-titta på en online-show, kan du vara på en ojämn tur.

Tor-webbläsaren är också bara bra för, ja, surfning. Om du vill se en video, ta några filer eller göra något annat med en dedikerad applikation, beroende på din tekniska kunskap, kan installationsprocessen bli mycket komplicerad.

Om du väljer att ge Tor ett försök och tänker komma åt geo-blockerat innehåll, kom ihåg en sak (jag ser att detta kommer upp ganska ofta). Du måste ställa in Tor så att din kretsutgångsnod är i det land där du vill titta på innehållet.

Ombud

Ett annat anständigt sätt att dölja en IP-adress är att använda en proxy. Beroende på vad du vill göra kan proxies vara relativt enkla att installera. De kan också vara fria och kan ha minimal inverkan på din internethastighet (men som vi ser är de två senare vanligtvis motsägelsefulla). Men fullmakter kommer också med sin egen uppsättning potentiella problem. Och tyvärr, beroende på ditt mål, kanske de inte ens är nära det bästa alternativet.

En proxy kan ställas in direkt från din befintliga webbläsare (här är instruktioner för att ställa in proxyer i alla större versioner). Om du bara vill komma åt webben krävs ingen ytterligare programvara. Det enda du behöver är IP-adressen till en proxyserver. Jag talar om att hitta dessa lite längre ner.

När din webbläsare är klar, fungerar en proxy på liknande sätt som en VPN. Allt du skickar och tar emot överförs genom det. Proxy byter ut din IP-adress för sin egen sida, och lämnar webbplatsen du tittar på tror att den pratar med proxy.

Precis som med ett VPN vill du välja plats för proxyservern beroende på ditt mål. Så om du till exempel strömmar brittisk TV behöver du en IP-adress från Storbritannien. Du måste se till att det är det land där servern är fysiskt belägen.

Diagram över dölja min IP-adress med hjälp av en proxy

Utöver att maskera din IP är det dock lite annat som proxyer kommer att göra för dig. Min största nötkött med dem är att de inte krypterar dina data och därmed erbjuder noll säkerhet och integritet. Om din Internetleverantör (eller någon annan) ville ta reda på vad du gör, är det lika trivialt att göra med en proxy som den är utan en. Medan du är långsammare, tillåter åtminstone Tor dig att hålla dina internetvanor för dig själv.

Och precis som med Tor, om du vill att något annat program än din webbläsare ska använda proxy ser du på en mer komplicerad installation. Programvaran måste ha inbyggt proxy-stöd (och många gör) som du måste ta reda på. Alternativt måste du röra dig med dina nätverksinställningar på operativsystemnivå.

När det gäller att få IP-adresser för proxyserver finns det många källor online. Du kan använda Google för att hitta gratis eller gå med en betald leverantör som BuyProxies.org eller en liknande. Problemet med gratis proxyer är att många tenderar att använda dem. Och ju fler människor använder dem, desto långsammare blir de. Betala fullmakter ger dig mycket bättre prestanda. Men om du redan spenderar pengar, enligt min mening, kan du lika gärna spendera dem på ett VPN. Det får dig så mycket mer bra för din pengar.

Offentlig Wi-Fi

I en nypa kan du också förhindra att din hem-IP blir känd genom att använda allmän Wi-Fi. En IP-adress reser inte med dig. Ta bara din enhet till ett lokalt bibliotek eller kafé och anslut till deras nätverk. IP-adressen som du kommer att använda för att komma åt Internet kommer att vara helt annorlunda än den hemma.

Denna lösning är dock inte bra (eller bekväm) på lång sikt. Det finns flera nackdelar med att använda allmän Wi-Fi. Det allvarligaste är möjligheten att en skrupelfri individ i samma nätverk hackar din anslutning.

Av denna anledning, när jag använder en hotspot, gör jag det via en VPN. Dess funktioner eliminerar denna potentiella säkerhetsproblem. Men om jag redan ansluter till ett VPN använder jag öppna nätverk för att dölja IP: n lite överflödigt. Som sagt, med tanke på inga andra alternativ, kommer du att använda allmän Wi-Fi för att få en annan IP-adress.

Varför dölja din IP

En IP-adress, den till synes oskyldiga serienumret, kan lätt användas för att ta reda på vem du är, var du är och vad du har gjort upp på Internet.

Jag har inget att dölja (som jag ändå kan tänka på). Men det gick aldrig bra med mig att min internetleverantör (ISP) kan undersöka vad jag gör online. Varje webbplats jag besöker, varje fil jag laddar ner är allt synligt och spårbart för mig. Och hur svårt är det för något företag eller myndighet att ha en ISP som delar den informationen med dem? Idag, tack vare saker som den amerikanska kongressen som tillåter internetleverantörer att sälja din surfinformation eller den brittiska lagen om utredningsbefogenheter, mycket lättare än de flesta av oss tror.

Ändra IP-adress för bättre integritet

Om du döljer din riktiga IP-adress kan du också komma åt platser på Internet som du annars inte skulle kunna göra, en annan stor anledning till att jag väljer att göra det. Mycket onlineinnehåll är geo-blockerat (tror Netflix eller BBC iPlayer) och är otillgänglig om din fysiska plats inte är i det land där innehållet kommer från.

ISP: er och regeringar kan och ofta blockera åtkomst till specifika webbplatser eller tjänster. Det händer inte bara i länder som Kina heller. Denna praxis är vanlig över hela världen (inklusive i Europa och Nordamerika).

Slutsats

Nu när du förstår hur du döljer din IP-adress är det dags att göra det. Att ändra det är ett nödvändigt steg på resan till en privat, säker och obegränsad internetupplevelse. Av de fyra metoderna som nämns ovan rekommenderar jag att jag går med en VPN-tjänst. Det är den mest kompletta och flexibla lösningen och fungerar för alla dina behov. Avslöja inte din riktiga IP, var säker och vara fri.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me