Безплатни VPN срещу платени VPN

Понякога е трудно да се спори с безплатно. Много от нас биха се радвали да карат чисто нова кола. Но ако имате нужда от превозно средство и чичо ви предлага безплатно своя Ford Escort от 1994 г., бихте ли казали „не“? Тече и ще ви отведе от точка А до точка Б. Това може да е достатъчно добро.


Тази аналогия може да бъде разширена до VPN. Има много отлично платени услуги, от които можем да избираме. Но, има и много безплатни доставчици. Никой няма да спори, че безплатните VPN мрежи са перфектни, но точно като този 25-годишен Ford, могат ли да бъдат достатъчно добри, за да си свършат работата?

Може би.

Освен очевидната цена, има няколко съществени разлики между безплатен VPN и платен VPN. И в зависимост от това, което се надявате да направите, може да се окажете много по-добре да инвестирате в последното. Или може да се оправи.

Безплатен или платен VPN, пускането на едно е скъпо

Перфектният VPN трябва да го направи всичко. Това трябва да ни поддържа в безопасност онлайн и анонимно онлайн, да ни позволява да посещаваме уебсайтове или да предаваме видео от която и да е страна по света и да правим всичко със скорост, съответстваща на редовната ни интернет връзка.

Колко чудесно би било, ако успеем да получим всичко това за нищо?

За съжаление, това просто няма да се случи. Изпълнението на VPN услуга струва много пари. Точно от върха на главата ми, те трябва да поддържат глобална мрежа от сървъри, да разработят и поддържат клиентския си софтуер на дузина различни платформи и да ни предоставят поддръжка при нужда.

Как платеният VPN получава финансирането си е доста ясно. Но какво се случва в случаите, когато доставчикът не начислява и стотинка?

Има два начина, по които безплатните VPN точки свързват краищата.

Изпълнението на VPN изисква голям бюджет

Безплатните VPN често се правят на функции. Те работят с по-малко сървъри, използват по-стар хардуер, нямат никаква поддръжка, за която да говорят. И това може да е наред. Стига да си свършат работата, кой се интересува, нали?

С изключение на това, че те все още трябва да внесат поне малко средства, ако не за друго, за да плащат сметките си за ток. Безплатните VPN правят пари, но го правят по много по-косвен начин от платените доставчици.

По принцип вие ставате валута. И точно там трябва да внимавате при избора си на доставчици.

За да обясним, нека разгледаме най-често срещаните VPN функции и да сравним как платените и безплатните услуги се справят по различен начин с нещата.

Безплатна VPN срещу платена VPN функция чрез сравнение на функции

Безплатните и платени VPN мрежи предприемат различен подход към начина, по който прилагат повечето функции. И за съжаление, в повечето случаи вие много получавате това, което плащате.

Сигурност

Ако като мен, вие сте в известна степен сигурността и разчитате на VPN, за да защитите вашите данни, нивото и средствата за криптиране, прилагани към VPN връзката, със сигурност имат значение. В този случай безплатните доставчици просто не го режат.

През повечето време безплатните VPN мрежи използват PPTP за криптиране на вашите данни, без опция за избор на друг протокол. Някои дори не споменават какво използват изобщо (в този случай почти сигурно е PPTP).

Проблемът е, че PPTP е остарял. Счита се за несигурно и е от 1999 г. насам.

PPTP ще предпази вашите данни от случайно наблюдение. Ако всичко, което правите, е стрийминг на геоблокирани видеоклипове, трябва да сте добре. Но това най-малкото няма да ви защити от всеки, който знае какво прави (и ако някой се опитва да провери вашите данни, можете да се обзаложите, че знаят какво правят).

От друга страна, платените VPN ви предоставят повече опции и такива, които всъщност са защитени.

Почти всеки платен доставчик, струващ неговата сол, ще използва OpenVPN, протокол с отворен код, който използва SSL. Това е същият тип криптиране, използван от защитените https уебсайтове, като вашата банка. L2TP с IPSec е друга опция за протокол, в която често се сблъсквате.

Платените VPN услуги също използват 256-битови ключове за криптиране. Безплатните доставчици са склонни да изберат по-малко сигурната 128-битова опция по простата причина, че е изчислително по-евтина и следователно по-евтина за изпълнение.

Комбинацията от OpenVPN и 256-битови кодиращи ключове е практически непромокаема, невъзможно за никого да го прихване и декриптира. Платеният VPN е безопасен VPN и ако това е следното, това е пътят.

Поверителност и анонимност онлайн

Дори и да не сте много загрижени за сигурността на вашите данни и всичко, което ви интересува, е да останете анонимни, нещо, което безплатен VPN теоретично трябва да ви даде, все пак трябва да бъдете внимателни.

Когато избирате безплатна услуга, винаги (и имам предвид винаги) прочетете дребния шрифт.

Понякога безплатните VPN мрежи се поддържат от реклама. Друг път се субсидират чрез продажбата на вашите данни и навиците онлайн. Така че, докато вашият доставчик на интернет услуги (ISP) може вече да не може да проследява какво правите директно, някой друг винаги е.

Казвам „проследяване директно“, защото честно казано, ако искат, вашият интернет доставчик все още може бързо да получи информацията, която иска. Те виждат IP адреса на VPN сървъра, с който се свързвате и от него, могат да разберат коя услуга използвате. И тъй като данните ви се продават, всъщност не се криете от никого.

Безплатна VPN, която продава данни на ISP

Както може да очаквате, платеният VPN представлява по-голям шанс за защита на вашата поверителност и анонимност. Платените VPN сървъри никога не продават информация за вашите дейности на трети страни и често избягвайте събирането на потребителски данни (но не винаги).

Много от платените доставчици поддържат някаква форма на дневник на връзката, която може да бъде проследена до вас. И в зависимост от това, на каква юрисдикция са базирани, могат да предоставят тази информация на органите на реда (или на други органи), когато им бъде наредено да направят това.

Дори и да не е перфектен, всеки платен VPN винаги ще свърши по-добра работа от безплатния за поддържане на поверителността ви онлайн. Но ако това е пълна анонимност, която търсите, услуга с политика без регистрация е задължителна.

Избор на сървър

Освен че осигуряват сигурност и поверителност, VPN мрежите ви позволяват също да маскирате истинското си местоположение, като изпращате трафик през сървър в друга част на света. Това ви позволява да имате достъп до гео ограничени услуги (като Netflix или BBC iPlayer) и да избягвате други видове филтриране въз основа на местоположение (като интернет цензура).

Много безплатни VPN услуги са проектирани с тази конкретна употреба предвид. Те ще имат голям брой локални сървърни местоположения, с които можете да се свържете, въпреки че този избор може да е малко ограничен поради разходите, свързани с изпълнението на всеки сървър кластер.

За да не бъдем излишни, всички платени VPN предлагат и добър избор на местоположения на сървъри по целия свят. Но тъй като тези компании обикновено се финансират по-добре, общият брой места обикновено е по-голям.

Карта на местоположението на сървъра на платена VPN

Платените доставчици също имат голям интерес да поддържат високо ниво на обслужване, за да не позволят на клиентите да прескачат към конкурент. Така че е по-вероятно да разширят мрежите си.

Ако заобикалянето на геоблокирането или цензурата е причината да искате да използвате VPN, безплатната услуга би трябвало да е добра, ако разбира се имат сървъри в страната, към която искате да се свържете. Въпреки че има две предупреждения.

В зависимост от това какво правите, работата на сървъра (или липсата му) може да се превърне в проблем. Ще преглеждате уебсайтове добре, но ако, например, искате да предавате видеоклипове, може да сте на грубо каране с безплатен доставчик.

Много стрийминг услуги също правят всичко възможно, за да попречат на зрителите да използват VPN чрез черни списъци на отделни сървърни IP адреси. Например, BBC блокира VPNs с безмилостна ефективност.

Ако бъдат блокирани, платените доставчици са много по-склонни да направят нещо по въпроса. Те имат ресурси и отново абонатите могат да скочат кораб, ако не предприемат действия.

След като бъде открит и включен в черен списък на свободен VPN, може да им отнеме месеци (ако въобще изобщо се появят).

Скорости на връзката

Друга основна разлика между безплатна и платена VPN услуга е скоростта.

Никой не обича да харчи пари, ако не се налага, поради което безплатните VPN сървъри често са в голяма употреба. Тъй като може да не стартира най-добрият хардуер за начало, когато използвате такъв, можете да страдате от различни степени на производителност и проблеми със свързаността.

Макар и от плюс, ако използвате безплатен VPN, обикновено няма да изпитвате допълнителни наказания за скорост от криптиране отгоре. Както бе отбелязано по-рано, безплатните доставчици обикновено използват PPTP. Макар да не е много сигурен, той е най-бързият от всички протоколи.

За разлика от тях, платените VPN мрежи имат тенденция към стабилни сървърни връзки, които да отговарят на текущото търсене.

Само абонатите имат достъп до платени VPN услуги. Следователно администраторите могат да проектират своите системи за известен брой потребители и да използват сложни алгоритми за балансиране на натоварването, за да избегнат проблеми с производителността.

Не трябва да е голяма изненада, че най-бързите VPN са склонни да бъдат платени VPN. Ако просто искате да разгледате малко, безплатен доставчик трябва да направи добре. Но за всяка по-интензивна активност на честотната лента като поточно или силно изтегляне, не можете да преодолеете скоростта на платена услуга.

Ценообразуване

Ако цената е вашата основна грижа при избора на VPN услуга, вашият избор е ясен. В крайна сметка не можете да получите по-евтино от безплатно.

Платена VPN услуга ще струва между 2 и 12 долара на месец, в зависимост от доставчика и продължителността на абонамента ви.

Важно е да запомните обаче, че безплатните VPN мрежи субсидират услугата си чрез реклама, извличане на данни или и двете. Така че все още плащате за услугата, а не от банковата си сметка.

поддържа

Колкото и технически да сме разумни, всички се сблъскваме с проблеми, които ни спъват от време на време. Ако се сблъскате с проблеми с безплатен VPN доставчик, не очаквайте голяма помощ.

Безплатният модел не оставя много място за режийни разходи, което прави техническата поддръжка малко повече от размисъл. Често често задаваните въпроси или базата от знания са единствените неща, с които трябва да работите.

С платена VPN услуга можете да очаквате доста малко съдействие. Не всеки доставчик е перфектен, а някои вършат удивително ужасна работа. Но като цяло VPN от най-високо ниво ще има 24/7 поддръжка чрез чат на живо и имейл. Някои дори предлагат поддръжка по телефона.

Платените доставчици ще отидат много по-далеч, за да сте доволни и да разполагате с ресурси, за да сте сигурни.

Кога е добре да използвате безплатен VPN

Въпреки че те са силно изпреварили, сигурна и реномирана безплатна VPN услуга може да работи много добре в определени ситуации. Въпреки че говорим най-вече за светлина и случайна употреба.

Например, ако сте на обществен Wi-Fi и искате малко допълнителна защита, колкото и да е несъвършена, безплатният доставчик е много по-добър избор от изобщо няма VPN. Или ако сте в чужбина и търсите достъп до неограничена геоблокирана услуга или уебсайт във вашата страна, безплатната може да работи и.

Кой безплатен VPN трябва да изберете?

Определено избягвайте всяка услуга, която твърди, че ви предоставя неограничено всичко. Това е твърде добре, за да е вярно, и е така. Тези видове безплатни VPN обикновено са най-сенчестите и рискови.

Опасен безплатен доставчик на VPN

Вместо това приемете, че безплатно идва с ограничения. Потърсете доставчик, който се предлага с очевиден източник на финансиране, като например VPN за плащане, който предлага безплатен абонатен слой. Добър избор са TunnelBear, Windscribe или Hide.me.

Да, ще получавате месечни ограничения на честотната лента, евентуално ограничени скорости и може би по-малък избор от сървъри, с които да се свържете, отколкото абонатите за плащане. Но за леко използване тези безплатни опции ще работят много добре.

Важното е, че тези доставчици приемат вашата поверителност и сигурност много сериозно. Репутацията им е на карта.

Ако се появи дума, че продават потребителски данни или участват в други сенчести практики, можете да се обзаложите, че страницата за абонамента им ще страда. И предполагам, че това не е нещо, което искат.

Друг подход е просто да използвате безплатни изпитания на платения доставчик или гаранции за връщане на пари.

Не всеки има безплатна пробна версия. Но всеки добър доставчик на VPN ще ви даде поне няколко седмици, за да изпробвате тяхната услуга. Всъщност най-добрите гаранции за връщане на пари могат да продължат до 45 дни.

Ако се нуждаете само от VPN за кратко време, това може да бъде много жизнеспособна опция, за да избегнете плащането за такъв.

Защо да използвате платен VPN

Без значение как го срежете, безплатен VPN ще дойде с недостатъци. В най-лошия случай те ще компрометират вашата сигурност, поверителност и ще ви осигурят много подценяване на потребителското изживяване. В най-добрия случай ще трябва да се примирите с ограничения за използване, като ограничена честотна лента.

Имайки предвид, че не е огромна финансова стъпка да преминете от безплатно заплащане, тъй като някои от най-добрите VPN мрежи на пазара не струват много повече от два до три долара на месец, дали платеният VPN наистина ви дава толкова много за сравнително малко? Нека да свършим математиката.

 1. Най-горе на сигурността на линията

  Нищо не би поставило платена VPN услуга от бизнеса по-бързо от масово нарушение на сигурността и платените доставчици инвестират много, за да избегнат подобни инциденти.

  Те предлагат непроницаеми протоколи като OpenVPN и реализират невъзможно да се разчупи 256-битово криптиране.

  И повечето идват с функции като превключватели за защита и защита от теч, които гарантират, че никога не излагате случайно себе си или данните си.

 2. Пълна онлайн анонимност

  Никой платен VPN никога няма да проследява вашите дейности, въпреки че някои могат да водят някои статистики за целите на отстраняването на неизправности. Но когато използвате доставчик, който се придържа към строга политика за несъдържане на регистрация (и все повече го правят най-добрите VPN мрежи), това е все едно изобщо не съществувате в интернет.

  Данните ви напускат устройството ви и изчезват в празнотата.

  Няколко услуги за заплащане също прилагат функции като двойна VPN, за да изведат вашата поверителност онлайн на още по-високо ниво.

 3. Няма ограничения за скорост или честотна лента

  В света на платени VPN мрежи като ограничения на честотната лента или ограниченията на скоростта просто не съществуват. Можете да изтеглите надолу толкова данни, колкото искате, толкова бързо, колкото връзката ви може да се справи. Това, разбира се, е от ключово значение за дейности като видео стрийминг, игри или P2P.

  Всъщност най-доброто от най-добрите дори работещи сървъри, оптимизирани точно за тези цели, за да сте сигурни, че винаги имате възможно най-доброто изживяване.

 4. Стотици сървър местоположения

  Когато плащате за VPN, получавате достъп до цялата им сървърна мрежа. В някои случаи броят на местата може да надвиши сто марки. Например, сървърната мрежа на PureVPN понастоящем включва 131 държави и 160 града.

  Какво означава това? Неограничен достъп по целия свят до уебсайтове и услуги, включително до всичко, което е геоблокирано.

 5. Достъп до услуги за стрийминг

  Говорейки за геоблокиране, способността да се заобикаляте е това, което прави най-добре платените VPN мрежи наистина да се открояват. Ако искате да получите достъп до САЩ Netflix или BBC iPlayer от чужбина, това е начинът да го направите.

  Стрийминг услугите знаят всичко за VPN и се опитват да ги блокират, доколкото могат. Само добре платеният доставчик разполага с ноу-хау и ресурси, за да остане надеждно една крачка напред.

 6. Няма интернет цензура

  Точно както е случаят с геоблокирането, премиум VPN е единствената ви надежда за преминаване на системи за филтриране в Интернет, мандатирани от правителството в страни като Китай, Египет, Русия и Турция.

  Необходими са много ресурси и технически познания, за да се направи стъпка към подобна подобна защитна стена. И платените доставчици имат и двете.

 7. Други Premium функции

  На всичкото отгоре всяко платено VPN, което струва неговата сол, ще има бърза, отзивчива и (най-важното) знаеща поддръжка на клиенти. Можете да очаквате и техният клиентски софтуер да бъде надежден и лесен за използване.

  И само платени VPN ви позволяват да свързвате няколко устройства наведнъж, като използвате един абонамент.

  Има и множество други функции, които можете да намерите с платени VPN мрежи. От специализирани IP адреси до вградени рекламни блокери и защита от зловреден софтуер, въпреки че определено не са необходими, те са добре дошли опции.

Трябва, разбира се, да бъдете внимателни и при избора на платена VPN. Наоколо има доста мръсотии. Но когато изберете добре, като вземете предвид всички предимства, които получавате от тях, VPN мрежите си струват да плащате за няколко долара на месец, които струват. Чаша кафе е повече в наши дни.

В края

Всичко безплатно винаги ще бъде привлекателно, а VPN-ите не се различават. За съжаление, много по-често, отколкото не, докато няма да плащате за безплатен доставчик в традиционния смисъл, ще се справите със своята поверителност, сигурност или потребителско изживяване. И понякога, всичко по-горе.

При свързване или в някои много специфични случаи използването на безплатен VPN работи. Просто трябва да изберете доставчика, който използвате разумно.

Но дори и тогава, защо просто не се възползвате от безплатна пробна версия или гаранция за връщане на парите на добро платена услуга?

За мен безплатният дебат за VPN срещу платените VPN има ясен победител. И като се има предвид, че винаги можете да намерите страхотна сделка на топ доставчик, без значение от годината, плащането е разумна инвестиция.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map