VPN прави ли по-бърз моя интернет

За обикновения потребител в интернет концепцията за скоростта на интернет започва и завършва с числата, които техният доставчик на интернет услуги (ISP) използва, за да продава своите услуги. Интернет доставчиците свалят скоростта на интернет в теоретични максимуми, за да оправдаят непрекъснато увеличаващите се цени.


Въпреки големите обещания, често се установява липса на ефективност на връзката, когато се постави на тест при нормална употреба.

В търсене на начин да увеличите скоростта на интернет, някои от нас се опитват да се обърнат към VPN. Много търговски услуги твърдят, че предлагат подобрения на скоростта. Има и много технически експерти, които настояват, че това не е вярно.

Истината се намира някъде по средата и за да я обясня, съставих това ръководство. В него ще разкажа накратко за основите на скоростите на интернет в реалния свят и ще ви помогна да разберете кога тези скорости могат да бъдат помогнати (или наранени) с помощта на VPN.

Скоростта на вашата интернет връзка

Ако сте извършили тест за скорост на интернет, трябва да сте запознати (или поне сте виждали) неща като ping times и да изтегляте и качвате скорости. Вероятно е, че сте стигнали до тази страница за тест за скорост, за да се опитате да стигнете до дъното защо интернет услугата ви се чувства бавно или защо не можете да предавате видео безпроблемно.

В много случаи тестът връща резултати, които показват, че връзката е повече от бърза, за да обработва съдържанието, до което се опитвате да получите достъп. Има причина за тази на пръв поглед противоречива информация.

Фактори за ефективност на мрежата

Онлайн, връзки към уебсайтове и услуги преминават през сложна мрежа. Тази мрежа е под контрола на безброй лица и компании по целия свят. Това е причината за името World Wide Web. Структурата на основната мрежа най-много прилича на паяжина от взаимосвързани машини.

Когато извършвате тест за скорост, данните от теста обикновено никога не напускат мрежата на доставчика на интернет услуги. Така че, резултатите не винаги отразяват реалността. От друга страна, когато посещавате даден сайт, нямате контрол върху пътя, който вашите данни изминават, за да стигнат до местоназначението му. Освен това не можете да контролирате мрежовите условия по този път.

В реалния свят неща като претоварване на мрежата, хардуерни сривове и атаки за отказ от обслужване могат да поставят дори най-бързата интернет връзка на колене. И това са само няколко от нещата, с които можете да се сблъскате редовно.

Достъп до Интернет през VPN

VPN услуга осигурява криптирана и сигурна връзка между вас и доставчика на VPN услуги. Оттам вашият интернет трафик достига местоназначението си по същия начин, както би имал, ако беше дошъл директно от устройството ви.

Той е полезен инструмент за всеки, който желае да попречи на другите да виждат съдържанието на уеб трафика си. Освен това е любима на тези, които предпочитат да остават анонимни онлайн.

Диаграма за това как работи VPN за предотвратяване на дроселиране

Характерът на VPN връзка означава, че уеб трафикът вече не предприема възможно най-директния път. Първо трябва да преминава през сървърите на доставчика на VPN услуги. Криптирането на трафика и промяната в пътя на данните понякога може да ускори бавната интернет връзка. Всичко обаче зависи от причините, поради които е било бавно.

Когато VPN може да подобри скоростта на интернет

Има някои ситуации, когато използването на VPN може да подобри скоростта на интернет. Например, ако връзката ви е бавна поради закъснения в типичния път на данни. Като първо трябва да отидете на сървър, VPN връзка може да реши проблема, като избягва частите от пътя, които причиняват бавността.

Можете също така да усетите повишаване на скоростта, ако трафикът ви е предназначен за мрежа, която има по-добра връзка с мрежата на доставчика на VPN, отколкото вашият интернет доставчик. И двете условия обаче не са толкова често срещани.

Една от най-честите причини за забавяне на интернет е ограничаването на честотната лента и това е нещо, което VPN може да помогне за спиране. Интернет доставчиците често прибягват до контрола на трафика по този начин, често без уведомление, че се случва. Това може да бъде една от най-смущаващите причини за бавна интернет връзка. Не само е трудно да се открие, но е и забавяне, което се нанася целенасочено.

Обяснено с честотна лента

Ако никога не сте чували за това, ограничаването на честотната лента се отнася до ситуация, когато ISP умишлено забавя трафика за конкретен тип данни. Това може да се случи и когато достигнете предварително определен лимит за пренос на данни.

Това е практика, която вероятно ще стане още по-разпространена сред американските доставчици на интернет услуги. Това не е малка част благодарение на правилата за премахване на FCC, които осигуриха неутралност на мрежата. Когато ISP прибягва до намаляване на честотната лента, те най-често са насочени към много специфични видове данни. Това е причината, поради която тази практика е толкова дразнеща и трудна за откриване.

В много случаи доставчиците на интернет услуги задържат трафик, който използва протокола BitTorrent. Те също така често ще се насочват към високоскоростни връзки към услуги за стрийминг на видео като Netflix или Hulu.

ISP дроселиране на Netflix стрийминг

В случая на BitTorrent, доставчиците на интернет услуги твърдят, че тяхното дроселиране контролира кражбите на интелектуална собственост и пиратството в техните мрежи. Това обаче не е съвсем вярно. Правят го, защото BitTorrent генерира добър парче от общия трафик в интернет. Те обичат да се насочват към платформи за стрийминг на видео по същата причина – те бързо се превръщат в най-значимият източник на интернет трафик в световен мащаб.

Интернет доставчиците активно следят видовете трафик, които искат да контролират, и агресивно действат, за да забавят тези специфични връзки. Те също така често ще не знаят каква е практиката, когато ги извикате. Вместо това доставчиците на интернет често ще се опитват да ви продадат по-скъп интернет скорост.

VPN обаче може да ви помогне да спрете своя ISP да не ви пречи напълно на трафика.

Как VPN спира трафик на лентата

Ако се занимавате с насочване на трафик на честотната лента от вашия интернет доставчик, VPN е отличен начин за решаване на проблема. Тайната се крие в анонимността, която предоставя VPN.

Интернет доставчиците определят какъв трафик да се дроселират въз основа на набор от предварително определени правила за идентификация. Например, те могат да търсят връзки към конкретни сървъри онлайн или трафик, който използва общи портове, които биха искали да ограничат.

Когато се използва VPN, обаче, целият трафик е кодиран и изглежда, че е предназначен за VPN сървъра, вместо за действителното му крайно местоназначение. Това не дава възможност на ISP да класифицира трафика, преминаващ през VPN връзката. Ако не могат да го идентифицират, не могат да го заглушат. Тази неспособност да действате много ефективно ви предпазва от умишлени забавяния.

Когато VPN няма да подобри производителността в Интернет

За съжаление, VPN не е решение за всяка причина за бавна интернет връзка. В някои ситуации те дори могат да направят нещата по-бавни, отколкото би било иначе.

Всъщност има няколко случая, когато може да е по-добре да деактивирате изцяло VPN. Те включват:

 • Географско разстояние
  Ако местоположението на VPN сървъра е от другата страна на света от вас и по-нататък от крайната дестинация на вашите данни, допълнителното разстояние, което данните трябва да изминат, ще намали общата скорост на връзката. Изберете доставчик на VPN с голям брой местоположения на сървъра, за да избегнете този проблем.
 • Задръствания на VPN сървъра
  Ако VPN сървърът, през който трябва да преминат данните, е претоварен, той се превръща в дроселна точка, което ще доведе до по-бавна връзка. Ако това се случи, опитайте вместо това да преминете към леко натоварен сървър. Почти всички VPN доставчици ви позволяват да правите това.
 • Ширина на шифроване
  В VPN всички изходящи данни трябва да бъдат криптирани и всички входящи данни трябва да бъдат декриптирани. Тъй като този процес се осъществява в реално време, той може да добави понякога забавяне на по-стари или по-ниски характеристики на устройства. Проверете настройките на вашия VPN клиент и изберете само толкова високо ниво на криптиране, колкото е необходимо.

Има и няколко други неща, които можете да направите, за да опитате и да ускорите вашата VPN връзка за тези ситуации, когато изключването й е невъзможно или не е желателно.

Най-добър VPN за по-бърз интернет

Ако търсите VPN услуга за предотвратяване на намаляването на честотната лента или такава, която ще ви помогне най-добре да подобрите ефективността на вашия интернет, веднага след прилепът избягвайте безплатни доставчици.

Една от големите разлики между платените и безплатните е ефективността. Безплатните VPN сървъри са известни с това, че са претоварени, а претовареният сървър винаги води до по-ниска скорост. Просто няма как да го заобиколите.

Само въз основа на този факт, премиум доставчиците са пътят. Да, те струват пари, но вероятно е по-малко, отколкото може би мислите Можете лесно да получите абонамент за някои от най-добрите VPN мрежи само за няколко долара на месец. Този абонамент ви дава достъп до стотици VPN сървъри по целия свят. Всички тези сървъри използват най-горния хардуер и изпълняват правилното балансиране на потребителското натоварване.

Като част от работата на този сайт, редовно измервам работата на десетки VPN. Докато ви каня да разгледате моя пълен списък с най-бързите доставчици, по-долу са първите три. Това са най-добрият ви залог да спрете трафик на лентата и да увеличите скоростта на изтегляне и качване на вашата интернет връзка.

ProviderFeaturesCost

Тест за скорост | Списък на сървъри
Държави:90
Сървъри:7159
протоколи:OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP
платформи:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Kodi, Рутери
Връзки:7
Влизане:Без регистрация
местоположение:Румъния
1-месечен план:$ 12.99 / месец
Годишен план:$ 2.75 / месец
Безплатен пробен период:да
Парите обратно:45 дни
Начин на плащане:Кредитна карта, PayPal, биткойн

Тест за скорост | Списък на сървъри
Държави:131
Сървъри:2070
протоколи:OpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP, IPSec / IKEv2
платформи:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, рутери
Връзки:5
Влизане:Дата на свързване, използвана обща честотна лента
местоположение:Хонг Конг
1-месечен план:$ 10.95 / месец
Годишен план:$ 3.33 / месец
Безплатен пробен период:Не
Парите обратно:31 дни
Начин на плащане:Кредитна карта, PayPal, BitCoin, Alipay, основни карти за подаръци, CashU, други криптовалути, Paymetwall

Преглед | Тест за скорост | Списък на сървъри
Държави:58
Сървъри:5645
протоколи:OpenVPN, L2TP, PPTP, IPSec / IKEv2
платформи:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, рутери
Връзки:6
Влизане:Без регистрация
местоположение:Панама
1-месечен план:$ 11.95 / месец
Годишен план:$ 3.49 / месец
Безплатен пробен период:Не
Парите обратно:30 дни
Начин на плащане:Кредитни карти (Visa, MC, Amex, Discovery), крипто (Bitcoin, Etherum, Ripple), Amazon Pay, Alipay, UnionPay, други

Долния ред

Най-общо казано, VPN няма да служи като надежден начин за увеличаване на скоростта на интернет, освен ако не се занимавате с някои много конкретни причини. Разбира се, VPN предлага и поверителност, и сигурност. Така че, дори и да не ускори вашия интернет, в много случаи това все пак е отлична инвестиция.

Ако имате бавна връзка, първо се опитайте да установите причината за проблема, преди да се обърнете към VPN като потенциално решение. Отлично място за начало е да тествате за дроселиране на честотната лента. Ако вината е наистина виновна, използването на един от горните VPN трябва да доведе до голяма промяна и да помогне да увеличите скоростта на интернет. Ако проблемът се крие на друго място, това може да е проблем, който е най-добре да се остави на самия интернет доставчик.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map