Të gjitha aplikacionet ProtonVPN janë 100% me burim të hapur

Ne jemi të lumtur që jemi ofruesi i parë VPN që aplikacione me burim të hapur në të gjitha platformat (Windows, macOS, Android dhe iOS) dhe i nënshtrohet një kontrolli të pavarur të sigurisë. Transparenca, etika dhe siguria janë në thelb të Internetit që duam të ndërtojmë dhe arsyeja pse ne e ndërtuam ProtonVPN në radhë të parë.


Ne e filluam ProtonVPN në 2017 për t’u ofruar përdoruesve të ProtonMail një shërbim të besueshëm VPN, i cili ishte gjithnjë e më i domosdoshëm duke pasur parasysh rritjen e censurës në internet. VPN në veçanti ishte një zonë me nevojë të madhe për përmirësime. Studimet kanë zbuluar se më shumë se një e treta e VPN me Android në të vërtetë përmbajnë malware, shumë VPN kanë vuajtur nga gabime të mëdha të sigurisë, dhe shumë shërbime falas VPN që pretenduan se mbrojnë intimitetin janë duke shitur në mënyrë të fshehtë të dhënat e përdoruesve tek palët e treta. Në përgjithësi, ekziston gjithashtu një mungesë e transparencës dhe e përgjegjshmërisë në lidhje me atë që administron shërbimet e VPN, kualifikimet e tyre të sigurisë dhe nëse ato përputhen plotësisht me ligjet e intimitetit si GDPR.

ProtonVPN e ndryshoi këtë duke ofruar një nivel të pashembullt të transparencës dhe përgjegjshmërisë. Ne kemi bërë gjëra ndryshe nga fillimi: Ne kemi një politikë të rreptë të mos-logs, jemi bazuar në Zvicër, e rregulluar nga disa nga ligjet më të forta në botë të intimitetit, ne kemi një sfond të thellë sigurie, dhe madje kemi hapur teknologjinë tonë për inspektim nga Mozilla.

Bërja e të gjitha aplikacioneve me burim të hapur është pra një hap tjetër natyror. Si ish shkencëtarë të CERN, botimi dhe rishikimi i kolegëve janë një pjesë thelbësore e etikës sonë. Ne po botojmë gjithashtu rezultatet e auditimeve të pavarura të sigurisë që mbulojnë të gjithë programin tonë.

Ju mund të gjeni kodin me burim të hapur dhe raportet e auditimit këtu:

android
GitHub
Raporti i Auditimit

iOS
GitHub
Raporti i Auditimit

MacOS
GitHub
Raporti i Auditimit

Windows
GitHub
Raporti i Auditimit

Pse është e rëndësishme të përdorni një VPN me burim të hapur

Kur vendosni të përdorni një rrjet virtual privat, ju po vendosni një besim të jashtëzakonshëm në atë ofrues të shërbimit. Ja pse:

Kur nuk jeni të lidhur me një VPN, trafiku juaj i pakriptuar i Internetit (d.m.th. ai që nuk mbrohet nga TLS) mund të përgjohet nga ofruesi juaj WiFi, nga ofruesi i shërbimit tuaj të Internetit (ISP), nga hakerat që monitorojnë rrjetin lokal, ose nga autoritetet qeveritare në juridiksionin tuaj. Adresa juaj e IP (d.m.th identiteti i pajisjes tuaj dhe vendndodhja juaj gjeografike) është gjithashtu e ekspozuar, përfshirë në faqet e internetit që vizitoni, të cilat mund të përdorin atë informacion për t’ju ndjekur nëpër Internet. Edhe trafiku i koduar mund të monitorohet për të vëzhguar faqet e internetit që vizitoni, dhe adresa juaj e IP do të mbetet e ekspozuar.

Kur lidheni me një VPN, trafiku juaj i Internetit është i koduar midis pajisjes tuaj dhe serverit VPN, duke e mbrojtur atë nga mbikëqyrja e rrjetit lokal. Edhe kërkimet tuaja DNS (emrat e domeneve të internetit që vizitoni) janë të mbrojtura. Dhe adresa juaj IP është maskuar për të ndihmuar në mbrojtjen e identitetit dhe vendndodhjes tuaj. Sidoqoftë, ofruesi VPN bëhet në mënyrë efektive ISP-ja juaj në atë që mund të shohë aktivitetin tuaj të shfletimit, adresën IP dhe vendndodhjen. Kjo është arsyeja pse zgjedhja e një shërbimi të besueshëm VPN është kaq i rëndësishëm.

Prandaj, një aplikim VPN ka shumë hyrje të privilegjuar në pajisjen tuaj dhe aktivitetin tuaj në internet. Kodi me burim të hapur lejon studiuesit e sigurisë dhe bashkësinë globale të sigurisë të inspektojnë se si ne zbatojmë kriptimin dhe si i trajtojmë të dhënat tuaja, duke ju dhënë më shumë siguri se ne po respektojmë politikën tonë të rreptë të privatësisë. Kodi i burimit të hapur siguron siguri përmes transparencës, që do të thotë se për shkak se kodi është shqyrtuar shumë, dobësitë e mundshme zbulohen dhe fiksohen shpejt. Kjo zvogëlon rrezikun e një cenueshmërie të sigurisë në një aplikacion VPN duke ju vërejtur në rrezik.

Në të kundërt, kodi i pronësisë mbështetet në “sigurinë përmes errësimit”, domethënë cenueshmëria ka më pak të ngjarë të zbulohen. Ose më keq, këto dobësi mund të jenë të njohura vetëm për aktorët me qëllim të keq që i shfrytëzojnë ato në fshehtësi, pa u njohur përdoruesit.

Kur bëhet fjalë për privatësinë dhe programin e sigurisë në internet, ne besojmë se programi falas dhe me burim të hapur është më i mirë për sigurinë dhe siguron përgjegjësi më të mirë për komunitetin tonë të përdoruesve. Burimi i hapur ka qenë prej kohësh në thelbin e Protonit, dhe programi ynë me burim të hapur shkon nga klientët ProtonMail në bibliotekat themelore të kriptimit, siç janë OpenPGPjs, të cilat fuqizojnë një pjesë të konsiderueshme të aplikacioneve të koduara në internet sot, duke shërbyer dhjetëra miliona përdorues. Ne jemi të përkushtuar të hapim burimin e të gjithë softverit tonë me të cilin përballen klientët.

Kontrollet e sigurisë së palëve të treta

Një tjetër cilësi unike e ProtonVPN është angazhimi ynë që studiuesit e pavarur të sigurisë të inspektojnë programin tonë përpara se ta lëshojnë atë publikisht. Më parë, Mozilla rishikoi zbatimet, strukturën organizative dhe teknologjinë tonë, si pjesë e kujdesit të duhur për një partneritet me ne.

Që atëherë, kemi filluar auditime më të hollësishme të përqendruara në siguri për të gjithë klientët tanë. Ne kontraktuam SEC Consult, një kompani udhëheqëse e sigurisë, për të kryer auditimet. Megjithëse një auditim i tillë është i kushtueshëm dhe kërkon shumë kohë, ne besojmë se këto janë një hap kritik që duhet të shkojë së bashku me burimin e hapur të kodit tonë. Duke ecur përpara, ne do të vazhdojmë të bëjmë auditime mbi baza të vazhdueshme për të pasur kontrolle të pavarura të vazhdueshme në sigurinë e aplikacionit tonë.

Duke punuar me komunitetin Proton

Përfitimi tjetër i rëndësishëm i burimit të hapur të softuerit tonë është se ai ndihmon misionin tonë të përgjithshëm për të ndërtuar një Internet që është më i sigurt, privat dhe më i lirë duke nxitur fuqinë e komunitetit. Përmirësimet e sigurisë tani mund të paraqiten nga zhvilluesit nga e gjithë bota përmes programit tonë të mirësive. Dhe në disa raste madje edhe përmirësime nga komuniteti mund të përfshihen në aplikacionet zyrtare të ProtonVPN, të ngjashme me ato që kemi bërë më parë me klientin zyrtar të ProtonVPN Linux.

Si një organizatë e mbështetur nga komuniteti, ne kemi një përgjegjësi të jemi sa më transparent, të përgjegjshëm dhe të arritshëm. Shkimi i burimit të hapur na ndihmon ta bëjmë atë dhe t’ju shërbejmë më mirë në të njëjtën kohë.

Reagimet dhe sugjerimet tuaja janë bërë një burim jetik i ideve dhe frymëzimi për ne, dhe ne do të vazhdojmë të punojmë për të përmbushur pritjet tuaja në vitin 2020 dhe më gjerë. Ne do të lançojmë serverë të rinj në të gjithë botën, duke përmirësuar sigurinë dhe duke lëshuar karakteristika të reja për t’ju mbajtur të sigurt dhe t’ju ndihmojnë të anashkaloni censurën. Asnjë nga ato që kemi arritur deri më tani nuk mund të ishte bërë pa komunitetin tonë.

Faleminderit per mbeshtetjen tuaj!

Përshëndetje,
Ekipi ProtonVPN

Ndiqni ne në mediat sociale për të qëndruar të azhurnuar në lajmet e fundit të ProtonVPN:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me