Protokollet VPN – Lloje të ndryshme të Krahasuara

Ndërsa më shumë Kanadezë e kuptojnë nevojën për të mbrojtur privatësinë dhe sigurinë e tyre në internet me një VPN, ata janë duke u bërë më të sofistikuar në lidhje me karakteristikat që ata kërkojnë në një VPN me reputacion.


Rreziku i prerjeve të të dhënave dhe vjedhjeve të identitetit, që është në rritje, demonstron nevojën për një VPN.

Numri i viktimave të vjedhjes së identitetit dhe shuma e vjedhur

Një nga karakteristikat më kritike që ka kuptim të merren parasysh janë protokollet që ofruesi VPN i vë në dispozicion të përdoruesve.

Cilat janë protokollet VPN? Shumica e njerëzve që janë të rinj për idenë mendojnë se ky është një term tepër teknik që mund të ketë ndikim të vogël në përvojën e tyre të shfletimit. Realiteti është se protokolli i përdorur nga VPN juaj mund të bëjë një ndryshim domethënës për sa i përket vërtet të sigurt dhe të sigurt kur je në internet.

Le të shohim më nga afër se çfarë janë protokollet VPN dhe si ato ndikojnë në përvojën tuaj në internet. Atëherë, ne do të shqyrtojmë protokollet më të zakonshme që janë në dispozicion sot, në mënyrë që të merrni një vendim të mençur.

Cilat janë protokollet VPN?

Një VPN në thelb krijon një tunel midis kompjuterit tuaj dhe Internetit. Brenda këtij tuneli, ju jeni të mbrojtur nga rrjedhjet e DNS. Adresa juaj e vërtetë e IP-së është plotësisht e mbrojtur; tuneli VPN e maskon atë me adresën IP të serverit, në thelb duke ju bërë të padukshëm. Kjo e bën atë të duket sikur po kërkoni nga një vend tjetër përveç vendndodhjes tuaj aktuale.

Disa metoda për krijimin e një tuneli VPN janë në dispozicion. Disa nga këto kanë qenë për shumë vite dhe nuk konsiderohen veçanërisht të sigurta më gjatë. Të tjerët janë mjaft të reja dhe ofrojnë sigurinë më të mirë në dispozicion.

si-a-VPN-punon

Kur regjistroheni me një VPN, mund t’ju paraqiten protokolle të shumta VPN nga të cilat mund të zgjidhni. Si e dini nëse njëri prej tyre është një protokoll më i vjetër me veçori më të forta sigurie? Më e rëndësishmja, si e identifikoni atë që do t’ju ofrojë mbrojtje më të mirë absolute, pavarësisht nga ato që bëni në internet?

Shumica e ofruesve të VPN ofrojnë një zgjedhje midis protokolleve PPTP, SSTP, L2TP / IPSec, WireGuard, SoftEther, IKEv2 / IPSEC dhe OpenVPN. Pasi të keni lexuar një përshkrim të secilit, do të keni mundësi të bëni një zgjedhje të informuar lidhur me atë se cili protokoll është i duhuri për qëllimet tuaja.

Protokolli PPTP

Zhvilluar nga Microsoft, Protokolli i Tunnelimit nga Point-to-Point, ose PPTP, është një nga protokollet më të hershme të VPN, megjithatë ai është akoma në përdorim, megjithëse është bërë gjithnjë e më i rrallë. Sidoqoftë, disa VPN të caktuara për t’u ofruar përdoruesve të tyre numrin më të madh të opsioneve janë akoma duke e bërë atë në dispozicion.

Edhe pse PPTP mund të jetë i disponueshëm, nuk rekomandohet sot për përdorim të rregullt nga ekspertë të sigurisë, pasi është i prishur me dobësi sigurie që mund të ju lënë të ekspozuar vetëm kur keni më shumë nevojë për mbrojtjen e VPN tuaj..

Në favor të tij, PPTP është i pajtueshëm dhe i disponueshëm në vend në të gjitha versionet e Windows. Shumica e sistemeve të tjera operative mund ta drejtojnë atë gjithashtu. Shkalla e transferimit të të dhënave është mjaft e shpejtë me PPTP. Sidoqoftë, nëse lidhja prishet, mund të jetë e vështirë të rilidheni.

Nëse mbajtja e aktiviteteve tuaja në internet në mënyrë rigoroze private dhe anonime është e rëndësishme, dhe le ta përballojmë, kjo është arsyeja pse po përdorni një VPN në radhë të parë, atëherë nuk duhet të vendosni të përdorni PPTP. Nga ana tjetër, nëse qëllimi juaj është të jeni në gjendje të transmetoni përmbajtje në Netflix nga një rajon i ndryshëm gjeografik, atëherë PPTP thjesht mund të jetë i mjaftueshëm për qëllimet tuaja, falë shpejtësive relativisht të mira.

Megjithatë, mos e bëni atë protokollin tuaj të paracaktuar. Duke bërë kështu që mund të lënë të prekshëm nga hakimet, malware dhe spiunimi nga palët e treta.

SSTP protokoll

Protokolli Tunneling Secure Socket është një produkt tjetër i Microsoft-it. Për dallim nga shumë protokolle të tjera VPN, është në përputhje vetëm me pajisjet që drejtojnë Windows. Kjo do të thotë që nuk është ndër protokollet më të përdorura. Sidoqoftë, nuk është e munduar me çështje të njohura të sigurisë ashtu si është PPTP.

SSTP mbështetet në shtresën e sigurt Socket, ose SSL, protokoll për lëvizjen e trafikut në internet. Njerëzit që merren me kufizime serioze të rrjetit, siç janë ato që janë imponuar në shtetet totalitare si Kina, mund të zbulojnë se ky është një avantazh i rëndësishëm.

Përdoruesit përballur me një regjim kontrollues qeveritar ose të cilët konstatojnë se protokollet e tjera VPN janë bllokuar në mënyrë rutinore në sistemin e tyre, mund të zbulojnë se SSTP është një zgjidhje krejtësisht e pranueshme. Shtë e qëndrueshme, mjaft e shpejtë dhe relativisht e sigurt. Ai gjithashtu lejon përdoruesit e VPN të zhbllokojnë faqet e internetit dhe përmbajtje të tjera të kufizuara në mënyrë të ngjashme. Fatkeqësisht, ekzistojnë vetëm disa ofrues të VPN që në të vërtetë mbështesin SSTP.

Nëse keni qasje në një protokoll superiore si OpenVPN, megjithatë, do të ishte e mençur të zgjidhni atë në vend të kundërt me SSTP.

WireGuard protokoll

WireGuard është një protokoll relativisht i ri me të cilin zhvilluesit janë akoma duke eksperimentuar. Për shkak se është në fazat e hershme të zhvillimit, WireGuard ende nuk është audituar nga një palë e tretë. Për më tepër, avokatët e intimitetit kanë shqetësime nëse përdorimi i WireGuard do të kërkojë shkrime. Këto shqetësime mund të jenë moto tani për tani pasi kaq pak ofrues të VPN në fakt e bëjnë WireGuard një mundësi.

Në fakt, shumë prej VPN-ve që po e përdorin WireGuard në dispozicion po e bëjnë këtë në një bazë testimi, do të thotë që përdoruesit në thelb po ndihmojnë procesin e zhvillimit. Kjo do të thotë që mund të ketë çështje të sigurisë, kështu që nuk është e mençur të përdorni WireGuard kur jeni duke bërë diçka me të vërtetë të ndjeshme.

WireGuard po zhvillohet me shpresën se do të ofrojë shpejtësi, performancë dhe siguri superiore kur krahasohet me protokollet e tjera të mundshme të VPN. Shpallet se është një mundësi më e mirë për sa i përket konsumit të baterisë, dhe përdoruesit e pajisjes celulare mund të duan që WireGuard premton mundësinë e lëvizjes nga një ndërfaqe e rrjetit në tjetrin pa humbur lidhjen.

WireGuard nuk mund të rekomandohet me gjithë zemër në këtë kohë sepse është akoma nën zhvilluest. Megjithatë, nëse është në gjendje që një ditë të japë premtimet e tij në lidhje me shpejtësinë, performancën dhe sigurinë, sigurisht që do të jetë pasardhësi i denjë i OpenVPN.

SoftEther protokoll

SoftEther është një nga protokollet e VPN të pakta, më të reja që po fillon t’i japë protokollit OpenVPN një kandidim për paratë e tij. Ishte një projekt i zhvilluar nga studentë të Universitetit të Tsukuba, por ai është bërë një protokoll VPN i përdorur gjerësisht vitet e fundit.

SoftEther është teknologji me burim të hapur, shumë si OpenVPN. Kjo do të thotë që është testuar, audituar dhe zhvilluar nga ekspertë në mbarë botën. Avokatët vlerësojnë që SoftEther punon në një mori sistemesh operative, madje disa që nuk shërbehen nga shumë protokolle të tjera.

Këto sisteme operative përfshijnë të zakonshmet si Mac, Windows dhe Android por gjithashtu përfshijnë Linux, Solaris dhe FreeBSD.

SoftEther është edhe në përputhje me protokollet e tjera VPN si OpenVPN, L2TP / IPSec dhe të tjerët. Përdoruesit shpesh vendosin SoftEther në sistemin e tyre të operimit dhe njëkohësisht përdorin një protokoll tjetër VPN, që do të thotë se ato mbrohen pa marrë parasysh se çfarë ndodh. Për shkak se është kaq tepër fleksibël, SoftEther po bëhet shpejt popullor.

Ky protokoll VPN është i aftë të anashkalojë shumicën e mureve të zjarrit dhe sigurisht që është i shpejtë. Sidoqoftë, nuk duhet të shqetësoheni se po sakrifikoni sigurinë për shpejtësi. SoftEther përdor encryption AES 256-bit, i cili përdoret gjithashtu nga agjencitë kryesore qeveritare dhe ushtarake.

Protokolet e ndryshme VPN

Megjithatë, SoftEther nuk është pa të meta. Shtë një teknologji mjaft e re, kështu që nuk është testuar aq gjerësisht sa protokolli OpenVPN. Për më tepër, nuk është në dispozicion në shumë VPN. Kjo mbetet një alternative për të parë në të ardhmen.

IKEv2 / IPSec protokoll

Versioni 2 i Shkëmbimit të Keyelësave të Internetit, ose IKEv2, është një projekt i përbashkët i Microsoft dhe Cisco. IKEv2 është në thelb një protokoll tunelizimi. Për ta bërë atë veçanërisht të sigurt, është çiftuar me Internet Security Security, ose IPSec. Kjo teknologji kripton dhe vërteton paketat e të dhënave që dërgohen përmes një rrjeti IP.

Task Force për Inxhinierinë e Internetit zhvilloi IPSec për të pasur përputhshmëri natyrore me një larmi të gjerë të sistemeve operative. Në përputhje me rrethanat, nuk është e nevojshme të keni një aplikacion të palëve të treta për të ekzekutuar IPSec ashtu siç është me OpenVPN dhe protokollet e tjera.

Teknologjia IKE ka filluar që nga viti 1998. Versioni i tanishëm, i dytë u prezantua në 2005. Duke krahasuar IKEv2 me protokollet e tjera VPN zbulon se ai mund të ofrojë përfitime për përdoruesit sa i përket aftësisë së tij për të krijuar një lidhje, shpejtësinë e tij, stabilitetin dhe sigurinë e tij. Mbështetja amtare për IKEv2 është gjetur në pajisjet që funksionojnë Mac OS 10.11 ose më të fundit, Windows 7 ose më të fundit, iOS, Android dhe Blackberry.

Disa avokatë të intimitetit që shqetësohen për rreziqet e sigurisë në internet shqetësohen për teknologjinë IKE sepse është softuer me burim të mbyllur. Kjo do të thotë që ajo është zhvilluar nga Microsoft dhe Cisco pa të dhëna nga zhvilluesit e pavarur.

Ekspertët e sigurisë janë të brengosur se kjo do të thotë që IKEv2 mund të ketë dobësi që zhvilluesit nuk i kanë zbuluar. Sidoqoftë, teknologjia ka qenë mjaft e gjatë sa që palët e treta kanë krijuar versione me burim të hapur. Disa nga këto versione të pavarura mund të ofrojnë siguri edhe më të fortë se sa origjinali.

IKEv2 / IPSec është një protokoll i rekomanduar VPN, por OpenVPN në përgjithësi konsiderohet superior.

L2TP / IPSec protokoll

Ashtu si IKEv2, Protokolli Tunneling Layer 2, ose L2TP, zakonisht është i partnerizuar me IPSec për të siguruar një nivel shtesë të kriptimit dhe sigurisë. Gjithashtu si IKEv2, L2TP / IPSec është në përputhje natyror me shumë nga sistemet më të zakonshme operative.

Pajisjet që janë duke përdorur Windows 2000 / XP ose më të ri, Mac OS 10.3 ose më të ri ose Android duhet të kenë një rregullim të shpejtë dhe të thjeshtë me L2TP / IPSec. Përfitimi i këtij protokolli është aq i thjeshtë sa importimi i skedarëve të nevojshëm nga VPN-ja juaj.

L2TP gjithashtu u zhvillua nga Microsoft dhe Cisco. Kjo do të thotë që është një program me burim të mbyllur dhe mund të ketë dobësi që nuk janë identifikuar. L2TP nuk është aq popullor sa IKEv2, që do të thotë se nuk është verifikuar aq ngushtë nga zhvilluesit e pavarur. Dobësitë mund t’ju lënë të hapur për të zbuluar pa dashje adresën tuaj IP.

Nëse jeni me të vërtetë të shqetësuar për ruajtjen e intimitetit, atëherë do të vlerësoni që L2TP encapsulon të dhënat dy herë. Sidoqoftë, ky kapsulim i dyfishtë ka një tendencë për të ngadalësuar pak përpunimin.

Në të kundërt, L2TP / IPSec kryen encryption dhe deshifrim në kernel, i cili mund të sigurojë shpejtësi të përmirësuar. A do të përdorë L2TP / IPSec të ngadalësojë performancën në sistemin tuaj? Përgjigja mund të ndryshojë. Ju mund të duhet ta provoni për të parë se sa mirë funksionon për ju.

Në përgjithësi, protokollet IKEv2 / IPSec dhe OpenVPN rekomandohen më shumë sesa L2TP / IPSec. Nëse nuk mund të keni akses në këto protokolle të tjera, L2TP / IPSec ende është një zgjedhje më e mirë sesa disa protokolle më të vjetër, më pak të fuqishëm.

Me shumë nga VPN-të më të rekomanduara, do të keni zgjedhjen tuaj të protokolleve. Ky mund të jetë një avantazh i veçantë pasi është e mundur që një protokoll do të performojë më mirë për disa aplikime sesa për të tjerët.

OpenVPN protokoll

Fillimisht i zhvilluar nga OpenVPN Technologies, ky protokoll është me burim të hapur. Kjo do të thotë që zhvilluesit në të gjithë botën kanë kontribuar në përsosjen e tij, duke kërkuar dobësi dhe dobësi në mënyrë që ato të eliminohen. Rezultati është një mjedis tepër i sigurt dhe i gjithanshëm për të eksploruar botën në internet.

OpenVPN përgjithësisht vlerësohet si protokolli më i sigurt në dispozicion sot, dhe përdoret shumë. Beenshtë kontrolluar disa herë nga firmat e sigurimit të palëve të treta, kështu që ju mund t’i besoni asaj për të mbajtur të dhënat tuaja të sigurta. Në fakt, OpenVPN konsiderohet standardi i industrisë, veçanërisht kur përdoret në lidhje me shkëmbimin e çelësave SSL / TLS.

Shumica e ofruesve me reputacion të VPN bëjnë protokollin OpenVPN të disponueshëm për klientët. Ka të ngjarë të jetë zgjedhja e paracaktuar. Nëse nuk është kështu, atëherë përdoruesve u rekomandohet të rinovojnë cilësimet e tyre. OpenVPN është kompatibil me të gjitha platformat përfshirë Mac, Windows, Linux, Android dhe iOS. Ajo gjithashtu funksionon në bashkëpunim me ruterë të ndryshëm.

Mendimet përfundimtare

OpenVPN është veçanërisht i sigurt dhe i sigurt kur përdoret me Protokollin e të Dhënave të Përdoruesit, ose UDP, në vend të Protokollit të Kontrollit të Transmetimit, ose TCP. Përdorimi i TCP mund të nënkuptojë ritme transmetimi pak më të ngadalta.

Megjithatë, OpenVPN mbetet e qëndrueshme dhe e besueshme. Përdorimi i protokolleve TLS dhe biblioteka e OpenSSL për kriptim do të thotë që OpenVPN është jashtëzakonisht i aftë në ruajtjen e të dhënave.

Nëse doni mbrojtje të plotë, konsideroni të përdorni një motor kërkimi privat kur kërkoni në internet. Kjo do të anonimizojë të gjitha pyetjet, eliminon nevojën për cache, dhe ju mbron nga reklamat ndërhyrëse ndërsa siguroni zbulimin e përparuar të kërcënimit në uebfaqe.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map