Si Facebook dhe Google përdorin të dhënat tuaja

Ndërsa rrjeti botëror është pjekur gjatë dy dekadave të fundit, dy titanë të industrisë janë shfaqur si forca mbizotëruese në internet. Historitë e origjinës së Google dhe Facebook janë të njohura. Motori i parë i kërkimit i Google filloi në 1996 si një projekt kërkimor në Stanford. Rrjeti social Facebook filloi në 2004 si projekti anësor i Mark Zuckerberg në Harvard.


Ndërsa këto dy kompani kanë dalë publike në bursë dhe kanë arritur përdoruesit në çdo vend dhe në çdo kontinent, ata janë detyruar të bëhen më shumë sesa një mjet i dobishëm në internet. Tani ata janë korporata të drejta të plota që bashkëveprojnë me më shumë të dhëna sesa dikush e ka imagjinuar ndonjëherë.

Por çfarë bëjnë saktësisht Facebook dhe Google me petabajt e informacionit që rrjedhin nëpër serverët e tij çdo ditë? Ka një mori përgjigjesh për këtë pyetje, dhe ne do t’i shqyrtojmë të gjitha në këtë artikull.

reklamat

Siç u përmend, Google dhe Facebook janë të dy kompani me tregti publike në bursë dhe prandaj pritet të tregojnë rritje dhe përfitim për investitorët dhe aksionarët. Si shumë kompani dixhitale që kujdesen për konsumatorët e përgjithshëm të internetit, ata mbështeten në reklamim si forma e tyre kryesore e të ardhurave.

Si rregull i përgjithshëm, kur regjistroheni për një llogari të re në një rrjet social ose në një uebfaqe tjetër dhe nuk keni nevojë të paguani një tarifë ose pajtim, atëherë duhet të prisni të shihni shumë reklama. Në thelb, sjellja juaj në sit dhe të dhënat e mbledhura është pasuri e vlerës për kompaninë.

si funksionon reklamimi

Reklamimi në internet ka fituar një reputacion negativ, por koncepti që fshihet pas tij nuk është e keqe në natyrë. Për një motor kërkimi si Google, ideja është që t’ju tregojë reklama së bashku me rezultatet e kërkimit tuaj me shpresën për t’ju tërhequr në një produkt të lidhur me kërkesën tuaj. E njëjta gjë është e vërtetë për rrjetet sociale si Facebook: ata synojnë të shfaqin reklama përkatëse bazuar në historinë tuaj të interesave dhe pëlqimeve.

Kompanitë e jashtme bëjnë ofertë në ekran pasuritë e patundshme për të fituar të drejtën për të shfaqur reklamat e tyre, zakonisht bazuar në fjalë kyçe. Rrjetet sociale janë në gjendje të ngarkojnë reklamuesit më shumë para kur përdorin një sistem të synuar, në vend që të shfaqin vetëm një grup të përgjithshëm reklamash për të gjithë përdoruesit. Kjo është arsyeja pse reklamuesit shpesh harxhojnë më shumë para me fushata në internet sesa zakonisht bënin me gazeta ose formate të tjera të shtypura.

Pa përcjellur sjelljen dhe aktivitetin tuaj në faqet e internetit dhe aplikacionet e tyre, Google dhe Facebook nuk do të jenë në gjendje të shërbejnë reklama përkatëse në sistemin e tyre. Sipas politikave të tyre të intimitetit, të dy kompanitë thonë se të dhënat e përdoruesit nuk ndahen kurrë drejtpërdrejt me palët e treta. më tepër, sistemi menaxhohet plotësisht përmes algoritmeve të brendshme të përputhen me reklamuesit me përdoruesit përkatës.

Nëse mezi dëshironi të jeni më anonim gjatë përdorimit të Google dhe Facebook ndërsa vazhdoni të mbani një llogari në secilën platformë, duhet të shikoni klientët e rrjetit privat virtual (VPN). Një VPN krijon një tunel të sigurt nga rrjeti i shtëpisë ose zyrës tuaj në internet të hapur, me të gjitha të dhënat e dërguara të një kanali të koduar.

Jo vetëm që ndihmon një VPN të shkëlqyeshme për t’ju mbrojtur nga hakerat dhe kriminelët në internet, por gjithashtu ju bën edhe më të vështirë të gjurmoni në internet. Një klient VPN lëshon një adresë të re IP sa herë që fillon një lidhje. Google dhe Facebook do të jenë akoma në gjendje të ndjekin aktivitetin tuaj ndërsa jeni të kyçur, por ata do të kenë një kohë më të vështirë për të identifikuar vendndodhjen tuaj gjeografike. Shikoni shqyrtimin tonë të NordVPN ose Surfshark për një vështrim të shpejtë se sa të fuqishëm mund të jenë këto shërbime.

Përvoja e përdoruesit dhe zhvillimi i produktit

Google dhe Facebook synojnë të ofrojnë një përvojë të personalizuar për secilin përdorues. Kjo është arsyeja pse kur drejtoni një kërkim të ri në Google ndërsa jeni të kyçur, faqja do të kujtojë historinë tuaj të kërkimit dhe cilat faqe ju keni klikuar në të kaluarën. E njëjta gjë vlen edhe për Facebook, pasi afatet e përdoruesve janë të mbushura me përmbajtje që më parë ju pëlqyen ose ndiqnin.

Të gjitha faqet e internetit mbështeten në një rrjet të bazave të të dhënave back-end për të ruajtur informacione kritike për përdoruesit hyrja në pjesën e përparme. Kompanitë si Google dhe Facebook mbështeten në këto të dhëna për të ofruar një përvojë pozitive të përdoruesit që është përshtatur për çdo përdorues individual.

trafiku i referimit të google vs facebook

Duke pasur parasysh që faqet dhe aplikacionet e tyre kanë miliarda përdorues në të gjithë botën, nuk ka asnjë mënyrë të mundshme që Google ose Facebook të mbajnë kontakte me secilin person dhe të anketojnë mendimet e tyre. Në vend të kësaj, kompanitë në të vërtetë korrin dhe analizojnë të dhënat e përdoruesit ata grumbullohen për të kuptuar më mirë se çfarë është duke punuar dhe çfarë nuk po punon në ofertat e tyre të produktit.

Për shembull, gjatë gjurmimit të përdorimit brenda mjetit Gmail, Google ishte në gjendje të përcaktonte që një përqindje e madhe e përdoruesve ishin duke harruar të bashkëngjitnin dokumente në emailet në dalje dhe më pas duhej të dërgonin një mesazh vijues. Për të ndihmuar, Google vendosi një veçori të re Gmail që do të skanonte mesazhet dalëse për të përmendur një shtojcë dhe më pas kujtoj përdoruesin që të përfshijë skedarin përpara se të klikonte butonin e dërgimit.

Facebook gjithashtu lejon të dhënat e përdoruesit për të ndihmuar në udhëheqjen e vendimeve të produktit. Ndërsa kompania u rrit, zbuloi se përdoruesit mbështeteshin në veçorinë e kutisë postare të aplikacionit celular, si një mjet për dërgimin e teksteve. Për të siguruar një përvojë më të mirë të përdoruesit, Facebook vendosi të zhvendosë funksionalitetin në një aplikacion të dedikuar të quajtur lajmëtar.

Integrimi i llogarisë

Ndërsa Google dhe Facebook janë rritur, ato janë zgjeruar shumë përtej qëllimeve të tyre origjinale të produktit. Google është shumë më tepër sesa thjesht një motor kërkimi, me mjete të posaçme për postë elektronike, video streaming, pritje në cloud dhe hartografi. E njëjta gjë vlen edhe për Facebook-un, pasi ajo ka lëvizur përtej vetëm një rrjeti social dhe tani zotëron aplikacione si Instagram ndërsa zhvillon edhe harduerin e tyre.

Përdoruesit e Internetit kanë pritur që ueb të jetë i shpejtë dhe i lehtë për t’u përdorur. Kjo do të thotë se ata duan të zvogëlojnë numrin e llogarive dhe fjalëkalimeve që duhet të mbajnë mend në baza ditore. Google dhe Facebook të dy përdorin sistemet e tyre të të dhënave për të e bëjnë internetin më të përshtatshëm për përdoruesit e tyre.

Login ekran

Pasi të jeni regjistruar në një kompjuter ose pajisje celulare në Google ose Facebook, kredencialet tuaja do të punojnë automatikisht në çdo produkt brenda suiteve të tyre të mjeteve. Për më tepër, ndërsa shfletoni uebin dhe pengoheni në faqet ose aplikacionet e tjera, shpesh do të zbuloni se mund t’i identifikoni ato duke përdorur një llogari Google ose Facebook, në vend që të krijoni letrat kredenciale të reja. Megjithatë, disa përdorues do të preferojnë të përdorin një mjet të sigurt të menaxherit të fjalëkalimeve për të trajtuar të gjitha kredencialet e tyre.

Kur fëmijët tuaj janë mjaft të moshuar për t’u regjistruar në Google ose Facebook, që është zakonisht mosha 13 vjeç, mund të jetë më mirë që mbrojtja e tyre në internet të kontrollojë se ku lejohet të përdorin ato letrat kredenciale. Nëse atyre u lejohet të përhapin llogaritë e tyre në vende të tjera në internet, kjo mund t’i linte ata më të prekshëm nga sulmet ose ngacmimet.

Kërkesat e qeverisë

Kur regjistroheni për një llogari në Google ose Facebook, po pranoni një nivel i caktuar rreziku. Emri juaj i përdoruesit është i lidhur me çdo veprim dhe klikimin që kryeni në këto faqe, dhe duhet të keni parasysh që kompanitë që zotërojnë sistemet e prapambetjes mund të qasen në këto informacione në çdo kohë.

Aty ku me të vërtetë hyn në lojë ky shqetësim qeverite kombetare. Shumë kombe të zhvilluara, përfshirë Shtetet e Bashkuara, Australinë dhe Kanada, kanë një legjislacion për të diktuar kur një agjenci qeveritare mund të kapë të dhënat nga një kompani e internetit. Në shumicën e rasteve, kërkesa duhet të lindë nga një çështje e sigurisë kombëtare.

Për shembull, nëse një qeveri beson se një grup terrorist i dyshuar është komunikuar mbi një kanal në pronësi të Google ose Facebook, ata mund t’i lëshojnë një kërkesë kompanisë për të kthyer rekorde nga një përdorues specifik, kornizë kohore ose një gamë të adresave IP. Kompania nuk ka nevojë të ju njoftojë nëse informacioni juaj përfshihet në ato që ata mbledhin.

detaje për mbledhjen e prizmit

Por, a janë ato të vetmet raste kur qeveritë mund të fitojnë qasje në faqet e internetit të mëdha si Google ose Facebook? Bazuar në zbulimet që Edward Snowden zbuloi në vitin 2013, ka shumë të ngjarë që qeveritë e mëdha dhe institucionet ndërkombëtare të kenë akses në vendet e pasme të sistemeve me qëllim të monitorimit të veprimtarisë së dyshimtë..

Fakti që ekzistojnë këto lloje të prapaskenave është shqetësues, sepse do të thotë se ekziston një gjasë më e madhe që hakerat të jenë në gjendje të depërtojnë në sistemet që qëndrojnë pas tyre. Shtë një nga arsyet pse intimiteti në internet është bërë një temë kaq e nxehtë vitet e fundit.

Shkenca e të Dhënave

Koncepti i të dhënave të mëdha ka qenë rreth e rrotull për pjesën më të mirë të një dekade. Argumenti i saj themelor është që kompanitë duhet të ruajnë sa më shumë informacione të jetë e mundur sepse me më shumë të dhëna vijnë analiza më të mira dhe vendimmarrje më të informuara. Jo vetëm kaq, por të dhënat e mëdha po vërtetojnë aftësinë për të çuar përpara teknologjitë e reja.

Google dhe Facebook janë të dy shumë të përfshirë në lëvizjen e mësimit të makinerive, ku kompanitë po përpiqen të mësojnë softuerin për të identifikuar modelet dhe trendet në grupe të mëdha të të dhënave. Qëllimi është që të zhvillohen algoritme që përmirësohen me kalimin e kohës dhe vazhdojnë të evoluojnë, në fund të fundit ndërtimi drejt një të ardhmeje ku realiteti artificial është i mundur.

blerjet kryesore të inteligjencës artificiale

Për shembull, lista e rezultateve të sugjeruara të kërkimit të Google është ndërtuar në një motor të madh të të dhënave. Algoritmet e tyre të mësimit të makinerive po analizojnë vazhdimisht pyetjet e reja që ekzekutohen çdo sekondë, dhe rezultati është një kuptim gjithëpërfshirës i asaj që është në trend në të gjithë botën dhe si po ndryshon sjellja e shoqërisë.

Për Facebook, mësimi i makinerive ka hyrë në lojë me përparimet e tyre në teknologjinë e njohjes së fytyrës. Që në ditët e para të rrjetit social, përdoruesit kanë dashur ruajtjen e fotografive dhe funksionimin e ndarjes. Dhe sa herë që një përdorues ngarkonte një foto ose album të ri, ata gjithmonë nxiteshin të etiketonin njerëz individualë me emrin e tyre.

Falë algoritmeve të të mësuarit të makinerive, sistemi i Facebook tani mund të identifikojë fytyrat specifike në foto të reja pa pasur nevojë të sigurojë asnjë informacion fare. Karakteristikat si këto nuk janë gjithmonë të sakta ose të sakta, por ato i bëjnë përfaqësojnë një përparim mbresëlënës në atë që teknologjia është në gjendje të bëjë në të ardhmen.

Në fund të fundit

Mënyra se si këta dy gjigantë të teknologjisë shtëpiake përdorin të dhënat tuaja ndoshta befasojnë dhe ju bëjnë nervoz në të njëjtën kohë. Realiteti është se, çdo herë që shkoni në internet, të dhënat tuaja po mblidhen, ruhen dhe analizohen në më shumë mënyra sesa dëshironi të dini.

Xhenet tashmë janë jashtë shisheve. Nëse nuk vendosni të shkoni plotësisht jashtë linje ose ajo teknologji e bllokuar e bllokimit përfundimisht na lejon të marrim kontrollin e të dhënave tona, të presim, për mirë dhe për keq, Facebook dhe Google do të vazhdojnë të bëjnë informacioni ynë produkti i qendrës që çon në fitimin e tyre.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map