Si të konfiguroni dhe të përdorni shfletuesin TOR

Midis rregulloreve ndërhyrëse të qeverisë, bllokimeve të rekordeve dhe shqetësimeve në rritje për erozionin e intimitetit, shumë kërkojnë mënyra për të mbrojtur veten dhe biznesin e tyre nga ndërhyrje të panevojshme.


logo logPër vite me radhë, ata që duhet të mbajnë anonimatin në rrjetë kanë përdorur rrjetin dhe shfletuesin The Onion Router (TOR). Sidoqoftë, përdoruesi mesatar i internetit ka dëgjuar ndonjëherë për këtë rrjet si një platformë me hije që lejon përdoruesit të hyjnë në anën e errët të internetit, ku hakerat dhe kriminelët përgjojnë çdo cep. Por a është me të vërtetë gjithçka që ka?

Qëllimi i këtij udhëzuesi për të përdorur TOR është të sigurojë një përmbledhje të asaj që është me të vërtetë, si funksionon dhe pse një platformë si kjo është e nevojshme. Nëse shqetësoheni për privatësinë e të dhënave dhe sigurinë e internetit, kjo është një vend i mirë për të filluar.

Unë do të jem udhëzuesi juaj TOR, kështu që le të shkojmë.

Isfarë është ruteri qepë?

Para se të merrni ndonjë gjë nga udhëzuesi ynë për të përdorur TOR, është e rëndësishme të kuptoni se çfarë është dhe çfarë bën. TOR është një akronim për projektin The Onion Router, i quajtur kështu sepse dërgon kërkesa IP përmes shtresave të serverave të stafetave të koduar.

Bothshtë një rrjet jo-fitimprurës dhe një shfletues, dhe është ndërtuar duke përdorur të njëjtin protokoll me burim të hapur si Mozilla Firefox. Mund të konsiderohet një version më i sigurt, i personalizuar i shfletuesit të popullarizuar të uebit.

si funksionon tor

Edhe pse teknologjia e përdorur për të fuqizuar këtë rrjet ka qenë rreth e rrotull për një kohë, protokolli është zhvilluar në Laboratorin e Kërkimeve Detare të SHBA në mesin e viteve ’90; rrjeti u lançua në 2004. Ai aktualisht përdoret nga rreth 1.5 milion njerëz në mbarë botën.

Ka dy pjesë të projektit, softveri i shfletuesit dhe rrjeti, e cila drejtohet nga vullnetarë dhe organizata nga kompjuterë të shpërndarë në të gjithë globin. Sa më shumë njerëz që janë të përfshirë në këtë transmetim të stafeve, aq më shpejtë dhe më mirë kryen rrjeti. Kjo është mirë, sepse një gjë rrjeti është i njohur për performancën e tij të ngadaltë, pasi trafiku lëshon shtresa.

Ky sistem i kompjuterave njihet si stafetë, nyje ose ruter, dhe ata punojnë së bashku për të kaluar kërkesa nga adresat IP të përdoruesit në mënyrë anonime përmes një ndërfaqe SOCKS. SOCKS është një protokoll në internet që shkëmben pako midis klientit dhe serverit duke përdorur një proxy server ose seri të serverëve.

Reletë e daljes, nyjet dalëse të aka-s, janë ato që vijnë nën kontroll kur një përdorues individual bën diçka të paligjshme ose fyese. Disa nga këto stafetë janë renditur publikisht, por disa jo. Ato njihen si ura, dhe ato përdoren për të rrethuar censurimin e qeverisë në vendet shtypëse si Kina.

Teknologjia me burim të hapur përdoret në një mënyrë që mbron përdoruesit nga analiza e thellë e paketave që mund të përdoren për të përcaktuar adresat IP, për të fituar qasje në informacionin e ruajtur në ndjekjen e cookies, për të zbuluar vendndodhjen fizike të kompjuterave, ose madje shikoni dhe regjistroni lëvizjet e kursorit dhe miut ndërsa jeni duke përdorur internetin. E bën këtë duke siguruar një tunel të sigurt shfletimi, pasi të futeni në rrjet.

Sidoqoftë, ka disa probleme me përdorimin e rrjetit dhe / ose shfletuesit, për të cilin komuniteti i teknologjisë po punon shumë për të arritur. Një problem është që TOR bllokon disa shtesa dhe shtesa Firefox si shtesë për të forcuar sigurinë.

Pastaj, ka raste kur serveri bllokon proxying të TCP / IP përmes ndërfaqes SOCKS, ose ndalon pranimin e DNS me anë të programeve kompjuterike që mbështesin SOCKS. Një zhvillues i ndërmarrjeve krijoi një mjet të sigurisë të quajtur Tortilla për të ndihmuar në lëvizjen e të gjithë trafikut TCP / IP dhe DNS nëpër ndërfaqe pa ndërhyrje.

A është Rrjeti Router Onion i duhur për mua?

Legjendat urbane mënjanë, TOR është një mjet. Si shumë mjete të dobishme, rrjeti dhe shfletuesi mund të përdoren për të mirë ose të keq. Ndërsa sigurisht që ka shumë aktivitet të padrejtë dhe karaktere me hije që popullohen shtresa më të thella të internetit, shumë njerëz të mirë kanë nevojë edhe për anonimitet.

diagrami i ruterit tor

Rrjeti zakonisht përdoret nga:

 • Disidentët politikë që jetojnë nën regjime shtypëse
 • Gazetarët dhe hetuesit
 • Detyrat e zbatimit të ligjit detyrojnë të ndjekin unazat e trafikimit të drogës ose fëmijëve / seksit
 • Njerëzit që jetojnë në vendet ku aksesi në ueb është i kufizuar ose censuruar
 • Njerëzit që punojnë jashtë shtetit të cilët dëshirojnë të maskojnë vendndodhjen e tyre ose adresën IP të shtëpisë
 • Kushdo që është i shqetësuar për ndjekjen dixhitale dhe mbikëqyrjen

Nëse jeni të shqetësuar për privatësinë dhe sigurinë tuaj në botën reale, ju duhet të mbroni identitetin tuaj në botën kibernetike duke përdorur rrjetin e Routerit Onion.

Navigimi në ueb të errët të sigurt

Në kundërshtim me besimin popullor, përdorimi i këtij rrjeti nuk i bën njerëzit më të prirur për veprimtari të paligjshme. Kriminelët po shkojnë drejt kriminelit me ose pa intimitet shtesë, ndërsa ata grabisin dhe shkatërrojnë. Përdorni disa nga të njëjtat masa paraprake që do të përdorni në çdo kohë që po vizitoni një zonë më pak se të sigurt, dhe duhet të jeni në rregull.

Qëllimi më i zakonshëm pse njerëzit përdorin TOR
statistika të errëta në internet

Për shkak të abuzimeve, shumë ofrues të shërbimeve të internetit përdorin një bllok të nyjes dalëse TOR për të ndaluar IP-të që kanë ngritur ankesa për abuzime. Ndonjehere, vetëm fakti që jeni duke përdorur TOR është i mjaftueshëm për të mbledhur një kontroll të padëshiruar ose ankesa.

Ju mund të shmangni çështjet e nyjeve të daljes dhe problemet e tjera duke ndjekur disa këshilla proaktive.

Vazhdoni në Dark Web gjatë seancës suaj të shfletimit:

Shtë shumë më e lehtë për të shmangur një bllok të nyjes dalëse TOR nëse fshihen prej tyre. Kërcimi përpara dhe mbrapa midis darknet dhe rrjetës së qartë do të thotë hyrja dhe largimi i tunelit të koduar, duke bërë që të hasni nyje të shumta daljeje.

Sa më shumë nyje nga ju të largoheni, aq më të mëdha janë shanset për të goditur një të keq. Në thelb, shfletoni vetëm një nga një. Mos e keni një Google Chrome të hapur dhe një Browser TOR të hapur në të njëjtën kohë.

Sigurohuni që faqet e internetit që vizitoni të përdorin HTTPS

Rrjeti përdor këtë protokoll më të sigurt si parazgjedhje kur mbështetet nga faqet e internetit që po vizitoni. Sigurohuni që drita e alarmit është e gjelbër para se të transmetoni ndonjë të dhënë potencialisht të ndjeshme.

Përdorni shërbime që ruajnë privatësinë tuaj

Router Onion mbron anonimitetin tuaj, por nuk është i pamend. Ju mund të përmirësoni sigurinë dhe intimitetin tuaj duke përdorur një motor kërkimi që nuk ndjek vëzhgimet ose aktivitetin tuaj, duke shtuar një nga shërbimet e mia të rekomanduara nga VPN në konfigurimin tuaj, dhe duke siguruar biseda me një platformë të sigurt të mesazheve si Wire.

Për më tepër, përdorimi i Tor do t’ju bëjë të sigurt nga pushtimet e zakonshme jo-kriminale të intimitetit, siç është shtypja e gishtërinjve në shfletues.

Shmangni hyrjet / profilet

Mundohuni të fshini faqet e internetit që kërkojnë nga ju të krijoni një llogari ose një profil, edhe nëse është falas. Sa herë që bëni ndonjë gjë në internet që kërkon që ju të jepni informacione për veten tuaj, ju rrezikoni që ajo të ulet në duar të gabuara.

Duhet të keni kujdes nga ueb i errët?

Asnjë udhëzues për përdorimin e TOR nuk do të ishte i plotë pa përmendur disa nga Darkweb, Wiki e saj e fshehur, dhe Legjendat Urbane. Kjo është pjesa e internetit me të cilën shumica e njerëzve janë të magjepsur – dhe pak nga frika – kur mendojnë për pjesët e fshehura të internetit.

Shprehja “web i errët” shpesh përdoret sinonimisht me “thellë në internet”, por ato janë dy pjesë të ndara të së njëjtës gjë.

shpjegohet thellë dhe errët në internet

Interneti në thelb është i ndarë në tre pjesë, clearnet (ku mblidhen shumica e njerëzve), ueb i thellë dhe ueb i errët. Shtë si një ajsberg, me majë – rrjetë të qartë – e dukshme mbi sipërfaqe, dhe pjesa tjetër e fshehur më poshtë. Sa më thellë të kesh, aq më të errët janë ujërat. Do të keni mundësi të njihni faqet e internetit të vendosura në Web i thellë ose i errët nga prapashtesa .onion në URL-në e tyre.

Shfletimi i anës së detit të internetit mund të kënaqë kuriozitetin për ata që pëlqejnë detajet e harlisura dhe mitet urbane, dhe mund të përdoret për veprimtari të paligjshme. Ju gjithashtu mund të shfletoni në internet të errët për të zbuluar nëse informacioni juaj është komprometuar ose biznesi është hakuar; përdoret gjithashtu nga hetuesit privatë, agjensitë e inteligjencës dhe LEO lokale.

Ekzistojnë gjithashtu shumë shërbime të ligjshme dhe vende interesante të disponueshme në faqen e errët, si Wiki Hidden (Shënim: Mund të arrihen vetëm duke shfletuar në Rrjetin e Qepëve). Wiki Hidden është një drejtori i faqeve të internetit dhe shërbimeve rreth faqes së thellë të internetit. Disa janë të dobishme, por shumë lidhje çojnë në vende të errëta dhe të rrezikshme.

Vetëm për argëtim, shikoni:

 • Deep në Facebook: Shijoni gjërat e mira për Facebook-un me pak më shumë anonimatë. Ajo ka më shumë se një milion vizitorë në ditë, por do t’ju duhet shtojca NoScript për të mundësuar JavaScript ta përdorë atë.
 • NotEvil: Ky është versioni i thellë në internet i Google, i njohur gjithashtu si “Anti-Google”.
 • Proton Mail: Një shërbim i sigurt me email i zhvilluar në CERN
 • Deep Web Radio: Rrjedhin radio dixhitale që tërheq çdo shije muzikore.
 • kasafortë: Shërbim i sigurt për ndarjen e skedarëve në stilin Wikileaks të sigurt dhe të drejtuar nga New Yorker
 • OnionWallet: Rrjeti i sigurt, i thellë i bazuar në internet, Bitcoin dhe platforma e pagesave

Paralajmërohuni që nëse përdorni rrjetin për të kërcënuar ose ngacmuar njerëzit, IP juaj mund të shkaktojë një bllok të nyjes dalëse dhe ta marrë atë – dhe ju – filloi serverin. Mund të veprojë gjithashtu në mënyrë të pamatur ose penale ju sjellin në vëmendjen e agjentëve të zbatimit të ligjit, që gjithashtu përgjojnë në thellësi / errët faqen në mënyrë anonime. Kjo mund të ndodhë edhe nëse thjesht mendoni për biznesin tuaj.

Disa kompani ofrojnë shërbime të sigurisë për ata që kanë nevojë për të hyrë në këtë pjesë të internetit ose janë të shqetësuar për informacione personale ose të biznesit që mund të zbulohen dhe të shfaqen në faqet e errëta të internetit.

Një shembull i një kompanie që nuk ofron drejtpërdrejtë këto shërbime, por ka këtë veçori të kontrollit të errët të uebit është Dashlane, i cili është një nga menaxherët më të mirë me fjalëkalim atje. Kompanitë e specializuara të sigurisë mund të ndihmojnë me strategjinë dhe menaxhimin e rrezikut ose të lokalizojnë informacione të vjedhura si numrat e kartave të kreditit, numrat e sigurimeve shoqërore dhe pronën intelektuale.

Ju mund t’i gjeni të dobishme shërbimet e këtyre kompanive:

 • tripwire: Ofron shërbime monitorimi dhe sigurie
 • Labs Surfwatch: Ndjek pronësinë intelektuale dhe siguron ndihmë për planifikimin e strategjisë së sigurisë në internet
 • Mbaj sigurinë: Ofron ndihmë për monitorimin e thellë në ueb
 • Massive: Kryen analiza të zbutjes së kërcënimit
 • Agjent ID: Ofron shërbim alarmi kërcënimi

Ju mund të shmangni problemet duke ndjekur disa rregulla të sensit të zakonshëm ndërsa përdorni rrjetën më të thellë:

 1. Shkoni me qëllim; mos u hutoni dhe mos rrëzoni një vrimë lepuri
 2. Përfundoni biznesin tuaj, çaktivizoni dhe shkëputeni nga rrjeti
 3. Asnjëherë mos i zbuloni identitetin ose informacionin tuaj dikujt që bashkëveproni brenda rrjetit Deep / Dark
 4. Nëse dikush ju duket skicë ose i dyshimtë, shmangni kontaktet e mëtejshme
 5. Mbroni identitetin dhe vendndodhjen tuaj më tej duke përdorur rrjetin në kombinim me VPN më të mirë
 6. Asnjëherë transmetoni video, mos u përfshini në ndarjen e skedarëve P2P, ose aktivizoni shtojcat gjatë shfletimit në ueb të thellë

TOR-Over-VPN ose VPN-Over-TOR: A ka ndonjë ndryshim?

Kuptimi i zakonshëm do t’ju tregonte se sa më shumë platforma të sigurisë dhe intimitetit që përdorni, aq më të sigurt do të jenë ju dhe të dhënat tuaja. Router Onion mund të kombinohet me një shërbim VPN, por cili konfigurim është më i miri? A ka ndonjë ndryshim nëse e instaloni të parën, dhe cili?

TOR-mbi-VPN ose VPN-Over-TOR

Gjëja e parë që duhet të bëni është zbuloni nëse VPN juaj është në përputhje me rrjetin ose bleni një VPN që është. Pastaj, mund të vendosni se si t’i kombinoni më mirë.

Të dy kanë avantazhe dhe disavantazhe. Ashtu si me vendimet më të teknologjisë, zgjedhja juaj përfundimtare varet nga ajo që po përpiqeni të arrini.

TOR-mbi-VPN kërkon që ju të bëni lidhni VPN tuaj përpara se të regjistroheni në rrjet. Kjo do të enkriptojë seancën tuaj para se të futeni në anën më të errët të internetit dhe ta mbani ISP-në tuaj nga mësimi që jeni duke përdorur Rrjetin e qepëve.

Shtë gjithashtu më e lehtë për t’i kombinuar të dy me njohuri të vogla-pa-teknologji, dhe është konfigurimi më i sigurt. Dobësi është se, ndërsa maskon adresën tuaj IP pas hyrjes, ajo e ekspozon kur del nga një nyje.

Nga ana tjetër, VPN-mbi-TOR kodon të dhënat tuaja pasi të keni hyrë në rrjet. Kjo ofron avantazhin e maskimit të faktit që jeni duke përdorur një VPN. Ai gjithashtu do të maskojë IP tuaj ndërsa dilni nga nyja përfundimtare.

Sidoqoftë, ai do t’i tregojë ofruesit të shërbimit të internetit që po përdorni një shfletues alternative. Po ashtu ju ndalon të hyrni në shërbimet e fshehura të rrjetit. Nëse po përpiqeni të fshehni seancën tuaj, kini parasysh se kjo konfigurim krijon një pikë përfundimtare fikse dhe mundëson de-anonimizimin.

Udhëzues dhe këshilla për instalim

udhëzues instalimiInstalimi i Routerit të qepës në kompjuterin tuaj ose pajisjen celulare nuk është me të vërtetë më i vështirë sesa instalimi i ndonjë programi kompjuterik ose aplikacioni tjetër. Me përjashtim të pajisjeve me energji iOS, procesi i instalimit përfshin vetëm rregullime të vogla nga OS në OS.

Instalimi për Windows

 1. Shkoni në https://2019.www.torproject.org/download/download-easy.html.en
 2. Klikoni në lidhjen për të shkarkuar shfletuesin për Windows
 3. Zgjidhni versionin tuaj OS dhe gjuhën e preferuar
 4. Klikoni “Ruaj” dhe dosjen e destinacionit
 5. Kur shkarkimi është i plotë dhe kutia shfaqet, zgjidhni “Run” dhe ndiqni udhëzimet e instalimit
 6. Pas përfundimit të instalimit, klikoni në “përfundimin” dhe hapni shfletuesin për të filluar shfletimin

Instalimi i TOR për Përdoruesit MAC (instalimi manual)

 1. Instaloni ose menaxherin e paketave Homebrew ose Macports
 2. Instaloni TOR duke përdorur cilindër të instaluar me konfigurimin / usr / lokal / etj / tor / torrc (Homebrew) ose sudo portin e instalimit të tor me konfiguracionin opt / lokal / etc / tor / torrc (Macports) në dritaren e duhur të terminalit

Shkarkim i automatizuar për përdoruesit MAC

 1. instalimi i torëve për macShkoni te faqja e shkarkimit dhe zgjidhni versionin dhe gjuhën tuaj të OS X
 2. Një shkarkim automatik përfundon, lundroni në dosjen e destinacionit
 3. Gjeni skedarin TorBrowser.dmg
 4. Klikoni dy herë këtë skedar
 5. Gjeni dhe tërhiqni TorBrowser.app në dosjen tuaj të aplikacionit
 6. Nxjerr ikonën TORBrowser nga shiriti anësor për ta zhbllokuar
 7. Për përdorim të parë, klikoni Launchpad dhe shfletoni dy herë klikoni për ta hapur atë
 8. Konfiguroni aplikacionin sipas udhëzimeve
 9. Një është konfiguruar, kliko “Lidhu” për të filluar

Instalimi në sistemet Linux

 1. Shkoni te faqja e shkarkimit
 2. Zgjidhni shkarkimin dhe gjuhën e GNU / Linus
 3. Kur përfundon shkarkimi, gjeni dhe ekstraktoni skedarin e instalimit
 4. Zgjidhni skedarin e direktorisë së destinacionit dhe klikoni mbi “instalimin”
 5. Ndiqni udhëzimet për të hapur dhe lëshuar shfletuesin

Instalim për pajisjet me pajisje Android

orbot-tor-androidQuhet shfletuesi i mbështetur nga TOR për smartphone dhe tableta Android Orbot. Shtë falas dhe në dispozicion në dyqanin Google Play. Përdoreni atë në lidhje me ChatSecure për shfletim dhe biseda me të vërtetë private në lëvizje në pajisjet Android dhe iOS. Ekziston një opsion global dhe një mundësi për ta përdorur atë në modalitetin VPN.

 1. Shkoni në dyqanin Google Play
 2. Shtypni Orbot në shiritin e kërkimit; do të zbulojë një lidhje për “Proxy Orbot me TOR”
 3. Klikoni në lidhje
 4. Klikoni në butonin “Instaloni”
 5. Pasi të përfundojë shkarkimi, klikoni në butonin “Hap”
 6. Ndiqni udhëzimet për të konfiguruar dhe përdorur shfletuesin tuaj
 7. Nëse vendosni ta ekzekutoni atë në modalitetin VPN, një ikonë kryesore do të shfaqet në krye të ekranit të telefonit tuaj kur është aktive.

Përdorimi i TOR Me Pajisjet iOS

Me pajisjet iOS, do të duhet të përdorni një aplikacion të tretë = palë të quajtur Browser Onion që është në dispozicion në Dyqanin e Aplikacioneve me Mollë.

 1. Shkoni në Apple App Store dhe kërkoni për Shfletuesin e Qepëve për iOS
 2. Klikoni “Instaloni”
 3. Nisni aplikacionin e Shfletuesit Qepë
 4. Klikoni “Lidhu me TOR”
 5. Pasi fillimi të jetë inicializuar, prisni për mesazhin që inicializimi ka përfunduar
 6. Shfletoni si zakonisht

Hapat e zakonshëm të sensit për mbrojtjen e privatësisë

Edhe pse shfletimi me TOR siguron një nivel të lartë të anonimitetit, nuk është fundi i gjithë apo të jetë gjithçka e privatësisë në internet. Sapo të kontrolloni emailin tuaj ose të kryeni detyra të tjera rutinore, privatësia juaj mund të rrezikohet.

Përgjigja për të ndaluar rrjedhjet dhe shkeljet e të dhënave është të ndiqni praktikat më të mira të mbrojtjes së intimitetit, siç janë ndërtimi i fjalëkalimeve të forta dhe të mekanizmave të tjerë të sensit të zakonshëm.

mbrojtja e privatësisë

Përveç intimitetit të ofruar nga ky shfletues, ka disa mënyra të tjera për të mbrojtur ju dhe informacionin tuaj në internet. Për shembull, DuckDuckGo është një motor kërkimi i koduar që ofron një alternative private, të sigurt për Google. Ju mund të kërkoni në internet, përfshirë rrjetin e thellë, pa u gjurmuar dhe profilizuar.

Një masë tjetër e sigurisë është sistemi i gjallë i Amnesiac Incognito (TAILS). Kjo platformë e drejtpërdrejtë e shpërndarjes Linux që u popullarizua nga Edward Snowden.

Në vend që ta instaloni atë në kompjuterin tuaj ose pajisjen celulare, TAILS OS jeton në një disk USB. Kjo parandalon që çdo përdorues i uebit të errët ose të thellë të gjurmohet në një kompjuter specifik ose të kapet nga motori i kërkimit NSA, XKeyscore.

Tshtë mjaft i mjaftueshëm TOR?

Kjo platformë ofron një mënyrë për të shfletuar në internet dhe për të arritur vendet që nuk mund të arrihen përmes shfletuesve komercial dhe ISP-ve tradicionale. Sidoqoftë, nuk i mbulon plotësisht gjurmët e tua. Email-i është një nga kërcënimet më të mëdha për privatësinë tuaj në internet, dhe sa herë që shikoni në kutinë tuaj, ju po demaskoni veten.

Nëse keni një uebsajt tregtar, duhet të siguroheni gjithashtu që të përdorni protokollet më të tanishme të sigurisë, si shtresa të sigurta fole (SSL), siguri të shtresave të transportit (TLS), dhe standarde të kodimit AES të klasës ushtarake 256-bit. Pronarët e biznesit dhe individët gjithashtu duhet të regjistrohen me një rrjet të mirë privat virtual si p.sh. NordVPN. Kjo do të sigurojë encryption fund-në-fund në të gjitha rrjetet tuaja dhe pajisjet e lidhura.

FAQ P TorR

Ne jemi përpjekur ta bëjmë këtë udhëzues TOR sa më gjithëpërfshirës dhe të lehtë për t’u ndjekur sa të jetë e mundur, por disa prej jush mund të duan vetëm disa përgjigje të shpejta për pyetjet tuaja të djegura. Këtu janë disa nga më të zakonshmet.

Q: A është e paligjshme hyrja në Deep Web?

A: Kjo është ndoshta një nga pyetjet që shumica e njerëzve që kanë dëgjuar për zonën e njohur si Deep Web pyesin. Deep Web është thjesht një koleksion i përmbajtjes së internetit pa indeksuar dhe adresave IP që kanë nevojë për protokolle të ndryshme për të hyrë. Kjo përfshin përmbajtje si dokumente ligjore dhe qeveritare, bazat e të dhënave me përmbajtje të hakuar, të dhëna mjekësore dhe financiare dhe forume të ndryshme. Vizitimi në ueb i thellë nuk shkel asnjë ligj. Ligjshmëria ose paligjshmëria e ndonjë shfletimi në internet varet nga ato që bëni ndërsa jeni aty.

Q: Farë është një nyje dalëse TOR?

A: Ky rrjet mban anonimitetin në internet përmes një seri shtresash të koduara. Shfletuesi TOR përdor një qark virtual të nyjeve që kalon informacionin në mënyrë anonime nga një në tjetrin derisa surferi i uebit të arrijë në destinacionin e tij / saj përfundimtar. Do nyje dërgon vetëm të dhëna të mjaftueshme në nyjen tjetër për të bërë një lidhje. Nyja përfundimtare përmes së cilës kalon kërkesa juaj IP është nyja dalëse. Vendndodhja juaj origjinale nuk është e gjurmueshme përmes kësaj nyje, por çdo faqe në internet që vizitoni me një http të pasigurt janë.

Fatkeqësisht, abuzimi është i mundur nga çdo drejtim. Rrjeti mban një listë drejtimi të blloqeve të nyjeve dalëse TOR. Ju mund t’i shikoni deri këtu.

Q: A është vërtet TOR anonim?

A: Aboutshtë gati aq anonimë sa mund të merret pa tipare shtesë të kriptimit. Sidoqoftë, nuk është e pagabueshme ose e pakapërcyeshme. Në fakt, disa agjenci qeveritare janë duke shkuar në rrugën tonë për të gjetur njerëzit që përdorin rrjetin, siç janë spastrimet ND + SA të kryera duke përdorur programin e tyre XKeyscore. Mbron adresat dhe vendndodhjet IP ndërsa një është duke përdorur rrjetin, por nuk e maskon trafikun pasi po hyn ose po del. Për anonimitet të plotë, është ende e zgjuar të përdorni metoda shtesë të kriptimit, siç është instalimi i një VPN.

Q: A është i rrezikshëm TOR?

A: Përdorimi i rrjetit të qepëve dhe shfletuesit nuk janë të rrezikshëm në vetvete. Rreziku varet nga fakti pse jeni atje, ku ju tokës dhe me kë bashkëveproni kur të mbërrini. Mendoni për web-in e thellë si anën me hije të qytetit dhe kini kujdes me kë bashkëveproni. Farëdo mashtrimi dhe devijimi të jetë i disponueshëm në sipërfaqen e internetit janë në mënyrë eksponenciale më të mëdha pasi të zhyteni në thellësi. Shikoni këshillat tona mbi sigurinë në internet më lart për të mësuar më shumë.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map