Udhëzues Gjithëpërfshirës për Sigurinë E


Vitet e fundit, Kanada ka parë një rritje në vjedhjen e identitetit dhe krime të tjera në internet. Në përgjigje të kësaj – legjislacioni i njohur si Ligji për Mbrojtjen e Informacionit Personal dhe Dokumentet Elektronike (PIPEDA) është miratuar.

Rregullat e reja të intimitetit janë krijuar për të njoftuar kanadezët kur ka pasur një shkelje të të dhënave. Një pjesë e madhe e vendimit të ri supozohet të parandalojë shkeljet në radhë të parë. Sidoqoftë, aktualisht të gjitha kompanitë kërkohen me ligj që të lajmërojnë Komisionin e Privatësisë së Kanadasë nëse ekziston një rrezik faktik që të dhënat e një individi të komprometohen nga një shkelje e të dhënave.

Ligji po bën thirrje lirshme që kompanitë të ndërmarrin veprime “të përshtatshme” për t’i mbajtur të dhënat e sigurta. Ai gjithashtu përdor terminologjinë e pasaktë për të diktuar kur një kompani duhet të paralajmërojë klientët në lidhje me një shkelje të të dhënave. Kjo mund të jetë shqetësuese për kanadezët pasi mbajtja e të dhënave të tyre të sigurt është bërë një shqetësim kryesor.

Sipas zyrës së Komisionerit të Intimitetit, Daniel Therrien, shkeljet e të dhënave, si hack i madh i Equifax, kanë ngritur flamuj të kuq për qytetarët kanadezë, por ligjet nuk e pasqyrojnë këtë shqetësim.

Ai ka kërkuar një rritje vjetore të buxhetit 24 milion dollarë për t’u përdorur për analizimin dhe hetimin e raporteve të shkeljeve të të dhënave, të cilat do të shkonin shumë përpara për të shlyer gjobat e shkeljeve të 100,000 dollarëve që janë në linjë për kompanitë që nuk merren me shkeljet e të dhënave në mënyrë korrekte.

Ekspertët thonë se këto rregullore nuk shkojnë aq larg dhe besimi në rregulloren e re është i ulët.

Me kompjuterë që monitorohen rreth orës, hakerat ishin akoma në gjendje të planifikonin dhe të dorëzonin sulme me qëllim të keq. Ky fakt e bën mbrojtjen e individëve dhe kompjuterët personalë duken pothuajse të pamundur. Sidoqoftë, nuk ka nevojë të jetë e pamundur.

Në shikim të parë, heqja e internetit nga shtëpia juaj për të mbrojtur privatësinë dhe identitetin tuaj mund të duket se është opsioni i vetëm. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend se interneti është gjithashtu një mjet i vlefshëm.

Një shumëllojshmëri e udhëzuesve janë në dispozicion për t’ju ndihmuar të mbani intimitetin tuaj të fëmijëve dhe të fëmijëve në internet, por shumë prej këtyre udhëzuesve janë shumë të përgjithshëm ose shumë jashtë kontaktit me teknologjinë moderne për të qenë shumë të dobishëm në disa situata. Ky udhëzues gjithëpërfshirës do t’ju ndihmojë të mbroni privatësinë tuaj duke mbrojtur fëmijët duke siguruar një gamë të gjerë të këshillave të sigurisë dhe informacionit në lidhje me mediat sociale dhe aplikacionet e bisedave të tilla si Facebook dhe Snapchat.

Hapat në Mbajtjen e Fëmijëve të Siguruar Online

Në këtë pjesë të këtij udhëzuesi, ju do të merrni një kuptim të përgjithshëm të disa artikujve që mund të bëni për të mbajtur sigurinë e intimitetit të fëmijës tuaj dhe disa gjëra që ai ose ajo mund të bëjë për të ndihmuar.

Udhëzime për prindërit

Kur përpiqeni ta mbani intimitetin tuaj të sigurt, një vend për të filluar është faqja e burimeve të FBI ku mund të gjeni një shumëllojshmëri informacioni të dobishëm në lidhje me mbrojtjen e fëmijës tuaj nga rreziqet në internet. Kjo faqe e internetit është burimi i përsosur sepse azhurnohet vazhdimisht për të përmbushur nevojat e teknologjisë së re.

Me çdo përparim të ri në teknologjinë kompjuterike dhe telekomunikuese, aksesi në burime të reja informacioni dhe përvoje kulturore zgjerohet. Sidoqoftë, me rritjen e kësaj aksesi, po kështu mundësia që grabitqarët të kenë mundësinë e përdorimit të informacionit privat të fëmijës tuaj dhe të fëmijës tuaj.

Ky fakt e bën të domosdoshme për ju (veçanërisht prindërit) të kuptoni rreziqet e ndryshme të aksesit në internet dhe si të monitoroni ndryshimet e informacionit që mund të vijnë nga çështje në internet.

Predatorë në internet

Grabitqarët në internet mund të kenë qëllime të ndryshme. Disa grabitqarë janë vetëm pas informacionit, por të tjerët duan më shumë. Shtë e rëndësishme të pranohet që një grup i vogël individësh shfletojnë në internet me qëllimin e vetëm për të bërë miq me një fëmijë. Kjo miqësi mund të ishte fillimi i mbledhjes së një fëmije për shfrytëzim seksual më vonë.

Një grabitqar seksual ka një aftësi fantastike për të ulur ngadalë rezervat e një fëmije gjatë një periudhe të vogël duke pretenduar se është dikush tjetër. Dokush mund të bëjë një profil të mediave sociale që është i ndryshëm nga realiteti.

Nëse fëmija nuk është i sigurt, duhet të mbledhni informacione për atë person. Nëse sjellja e të rinjve ndryshon, ajo mund të jetë treguese e marrjes së një grabitqari seksual. Disa shenja paralajmëruese për të kërkuar përfshijnë sasi të mëdha kohe në internet ose pornografi në kompjuterin e fëmijës tuaj.

FBI ka përpiluar lista që përfshijnë shenja të zakonshme nëse shqetësoheni për përvojën në internet të fëmijës tuaj. Nëse fëmija juaj tregon ndonjë nga këto shenja, duhet të jeni të përgatitur të flisni hapur për kërcënimet e grabitqarëve në internet dhe si t’i shmangni ato.

Ju duhet të flisni me fëmijën tuaj dhe të kontaktoni policinë tuaj lokale nëse gjeni prova të ndonjë kontakti të papërshtatshëm midis një të rrituri dhe fëmijës suaj. Një çelës thelbësor për të shmangur çështje ekstreme si sulmet në internet ose grabitqarët seksualë është komunikimi i hapur midis prindit dhe fëmijës.

Burime të ndryshme janë në dispozicion për të ndihmuar në informimin dhe udhëzimin e prindërve. Këto faqe përfshijnë:

• Këshilli Kombëtar i Sigurisë – ofron këshilla se si të siguroheni që fëmijët tuaj të dinë si ta mbajnë veten të sigurt.

• Komisioni Federal i Tregtisë – u jep prindërve mbështetje kur flasin me fëmijët për të qenë të sigurt në internet.

• Protectkids.com dhe Siguria e Internetit 101 – janë burime të shkëlqyera të informacionit në lidhje me grabitqarët seksualë dhe këshillojnë të ndihmojnë në shmangien e rreziqeve që lidhen me grabitqarët në internet.

Uebi dhe Fëmijët

Interneti është një pjesë thelbësore e jetës së përditshme që do të thotë se të rriturit dhe fëmijët duhet të jenë qytetarë dixhitalë të zgjuar. Me arsimin dhe argëtimin duke qenë kaq të arritshëm, janë krijuar forca speciale për të siguruar sigurinë e shkollës dhe kampusit. Këto forca pune janë duke u përpjekur të mbrojnë fëmijët nga ngacmimi dhe dhuna në shkollë.

Këto çështje ndonjëherë pasojnë shtëpinë e fëmijës. Sidoqoftë, interneti mund të përdoret në mënyra pozitive gjithashtu. Për shembull, takimi me dhunën ka qenë gjithmonë një çështje fizike dhe është bërë një shqetësim i rëndësishëm. Statistikat e ndryshme dëshmojnë se ky fenomen është i zakonshëm, por interneti mund të ndihmojë në adresimin e këtij problemi.

LoveIsRespect është një organizatë me qëllimin kryesor të edukimit dhe fuqizimit të njerëzve për të ndihmuar në parandalimin ose përfundimin e marrëdhënieve abuzive. Ata kryen një studim në vitin 2008, i cili zbuloi se 69% e adoleshentëve që kishin marrëdhënie seksuale deri në 14, thanë se kishin përvojë të një forme abuzimi të marrëdhënieve.

Ky studim gjithashtu siguroi informacione ku një në pesë adoleshencë midis 13 dhe 14 vjeç thotë se ata njihnin miq ose bashkëmoshatarë të cilët ishin goditur nga një i dashuri ose e dashura në zemërim. Ai gjithashtu nënkuptonte që vetëm 51% e të paraburgosurve mund të identifikonin shenja paralajmëruese të një marrëdhënieje të rrezikshme.

Duke përdorur burime si LoveIsRespect, një prind mund të përdorë internetin për të mbushur boshllëkun e njohurive. Mund të përdoret gjithashtu për të adresuar dhunën dhe çështje të tjera që lindin gjatë viteve kritike formuese.

cyberbullying

Ngacmimi ka qenë një pjesë e vogël e shoqërisë për shumë vite, por me shpikjen e internetit, ajo ka marrë një formë krejt të re.

Ndërhyrjet në internet mund të përcaktohen me përdorimin e teknologjive të ndryshme (telefonat celularë, kompjuterët ose ndonjë pajisje tjetër të lidhur në internet) për të dërguar, postuar ose të dhëna teksti që janë krijuar për të dëmtuar ose sikletuar një person tjetër. Sulmimi në internet madje mund të ndodhë gjatë përdorimit të tastierave të lojërave video.

Me sasinë e teknologjisë në dispozicion për sulmin në internet, një prind duhet të jetë jashtëzakonisht vigjilent për të vërejtur të gjitha aludimet e kësaj ndodh. Facebook, Twitter, dhomat e bisedave, forume dhe faqe të tjera të rrjeteve sociale mund të përdoren për të sulmuar të tjerët. Cyberbullies do të përdorin çdo formë të mediumit për të pasur sukses në komentet dhe veprimet e tyre lënduese.

Këto mënyra mund të përfshijnë, por nuk janë të kufizuara në përhapjen e thashethemeve, rrjedhjen e informacionit personal, apo edhe imponimin. Kur bëhet fjalë për sulmin në internet, ai mund të bëhet në mënyrë të paqartë ose të fshehtë. Pa shkëmbim ballë për ballë, shumë zhurmë kanë tendencë të veprojnë më guxim në internet sesa në kopshtin e shkollës.

Në vitin 2010, hulumtimi sugjeroi që 43% e adoleshentëve kanë përvojë të jenë viktima të sulmit në internet. Pra, është gjithashtu thelbësore që prindërit të mbajnë një dialog të hapur në lidhje me sulmet në internet me fëmijën e tyre.

Disa burime të vlefshme për t’u referuar në këtë temë janë renditur këtu:

• Qendra e Hulumtimit të Bulizmit në Cyber ​​- përmban informacione rreth zgjidhjeve për sulmin në internet.

• DoSomething.org – rendit 11 fakte në lidhje me çështjet që lidhen me sulmin në internet.

• Qendra Kombëtare e Fëmijëve të Humbur dhe të Shfrytëzuar – përfshin një faqe që shpjegon se si të ndaloni sulmet në internet dhe si të tregoni nëse fëmija juaj po dhunohet në internet.

Mbrojtja e informacionit personal

Nëse fëmija juaj është nën 13 vjeç, ju keni kontroll të plotë mbi informacionin personal të mbledhur në internet. Ky ligj ju jep mundësinë për të rënë dakord me të gjitha të dhënat që mbahen për fëmijën tuaj. Ai gjithashtu kërkon që faqja e internetit të mbajë të dhënat e mbledhura të sigurta.

Kur është fjala për të mbrojtur fëmijën tuaj në internet, mund të jetë e vlefshme për të studiuar ligjet e intimitetit. Disa nga këto ligje vlejnë gjithashtu për mbrojtjen e intimitetit të një të rrituri. Një shumëllojshmëri e faqeve të internetit kanë informacione të dobishme dhe këshilla se si të mbajnë informacione të ndjeshme larg përdoruesve të paautorizuar.

Uebfaqet e mëposhtme u japin njerëzve informacione për t’u informuar dhe informuar për mbrojtjen e informacionit të tyre personal:

• Komisioni Federal i Tregtisë – ofron një faqe të plotë të informacionit në lidhje me çështjet e intimitetit.

• Akti për Mbrojtjen e Intimitetit të Fëmijëve – siguron një përmbledhje për prindërit në lidhje me aspektin juridik të mbrojtjes së informacionit të fëmijëve në internet.

• DO-IT – jep një shumëllojshmëri të këshillave se si të sigurohen që të dhënat tuaja nuk do të gjenden në internet.

Këshilla për fëmijë

• Do të ishte më mirë që gjithmonë t’i pyesnit prindërit tuaj përpara se të jepni informacione personale.

• Asnjëherë nuk duhet të jepni mbiemrin ose adresën tuaj të shtëpisë.

• Një këshillë tjetër e dobishme është krijimi i një emri të ndjeshëm të ekranit.

• Ky emër i ekranit nuk duhet të përmbajë të dhëna personale siç janë datëlindja ose emri.

• vitalshtë thelbësore të tregoni prindërit tuaj përpara se të takoheni me një mik nga interneti.

• Mos harroni, jo të gjithë janë ata që thonë se janë.

Vizitoni faqet e mëposhtme për më shumë informacione rreth të qenit i sigurt ndërsa jeni online:

• Biblioteka Publike e Nju Jorkut – ofron këshilla të shkëlqyera në lidhje me gjetjen e informacionit dhe këshilla për mbajtjen e fëmijëve të sigurt ndërsa janë në internet.

• Qendra Kombëtare e Avokatisë për Fëmijë – jep këshilla dhe burime të sigurisë në internet për fëmijët e të gjitha moshave.

• McGruff Safe Kids – rendit dhjetë rregulla të përgjithshme të sigurisë në lidhje me sigurimin e informacionit në internet.

Këshilla për prindërit

Për t’u dhënë prindërve besim, Instituti Online i Sigurisë Familjare jep këshilla të dobishme në lidhje me prindërimin e mirë dixhital. Kjo besim do t’i mundësojë prindit të mbështesë fëmijën e tij ose të saj për të lundruar në mënyrë të sigurtë nëpër internet.

Sipas moshës së fëmijës tuaj, çështjet dhe lëndët ndryshojnë. Sidoqoftë, prindërimi në ditët moderne kërkon që ju të keni një kuptim të fortë të ngjarjeve në internet. Ky informacion duhet të përfshijë aplikacione të ndryshme që prezantohen.

Ju mund të bëheni një prind superior duke përdorur teknologjinë. Kjo ju lejon të zhvilloni një marrëdhënie më të besueshme dhe bashkëpunuese me fëmijën duke pasur një dialog të ndershëm për mënyrën sesi ai ose ajo përdor internetin. Ju duhet të keni një kuptim të thellë dhe njohuri të faqeve të ndryshme që tërheqin rininë e sotme.

Më poshtë janë dy faqet që mund të përdorni për të fituar një kuptim dhe udhëzim më të mirë. Vitalshtë thelbësore gjithmonë të mbani mend se siguria e internetit mund të jetë një komponent kritik i një përvoje pozitive në internet.

Sitet për t’ju ndihmuar të arrini këto qëllime janë:

• Instituti Online i Sigurisë Familjare – ka shtatë hapa drejt prindërimit të mirë dixhital që ofron këshilla për përdorim të sigurt në internet.

• Departamenti i Edukimit i Shtetit në Uashington – ofron një PDF që përmban një shumëllojshmëri të këshillave në internet për prindërit dhe fëmijët.

Aplikacionet dhe faqet e internetit të njohura

Pasi të keni eksploruar faqet e internetit të mësipërme për të mësuar se si t’i mbani fëmijët tuaj përgjithësisht të sigurt në internet, kjo pjesë tjetër do t’ju japë një pasqyrë të aplikacioneve dhe faqeve të internetit më të përdorura..

Një nga aplikacionet më të njohura është Snapchat. Pothuajse ⅓ adoleshencë në Kanada përdorin këtë aplikacion çdo ditë. Miliona foto dhe video shkëmbehen çdo ditë.

Videodo video, foto dhe kapja e ekranit supozohet se fshihen automatikisht brenda disa sekondash kur jeni duke përdorur Snapchat. Sidoqoftë, është e mundur që të zhbëhet ose ekrani të kapet imazhet në një pajisje tjetër. Ky proces lë një procesverbal të përhershëm të asaj që mendoni se është e përkohshme.

Një tjetër aplikacion i njohur është Kik Messenger. Me Kik Messenger, ju mund të dërgoni mesazhe pa siguruar numrin tuaj të telefonit. Ky fakt e bën këtë një aplikacion të popullarizuar me njerëz që duan të mbeten anonimë.

Nëse lexoni rishikimet për këtë aplikacion, e kuptoni shpejt se kjo aplikacion është i famshëm për marrjen dhe dërgimin e mesazheve të qarta. Madje është vlerësuar me 17+ për shkak të “Temave të Shpeshta / Intensive të Pjekura / Sugjeruese”. Ky vlerësim nuk i ndalon fëmijët nën 17 vjeç të shkarkojnë dhe përdorin aplikacionin.

Tjetra në listën e aplikacioneve të preferuara është Ask.fm i cili është një faqe interneti e rrjeteve sociale me një format pyetje dhe përgjigje. Kjo aplikacion është shoqëruar së fundmi me ngacmimet dhe vetëvrasjet. Vetëm fëmijët mbi moshën 13 vjeç lejohen, por aplikacioni nuk ka asnjë sistem për të monitoruar aktivitetin.

Ky aplikacion mund të konsiderohet një meksik për sulmet në internet. Këto aplikacione janë vetëm disa nga rreziqet e reja në internet që fëmijët dhe të rriturit duhet të përballen. Duke u informuar për aplikacionet dhe faqet e internetit më të përdorura, mund të mësoni se si të krijoni një dialog të dobishëm për sigurinë gjatë përdorimit të aplikacioneve.

Të renditura më poshtë janë disa hapa specifikë që ju dhe fëmija juaj mund të ndërmerrni me aplikacione dhe uebfaqe specifike për t’ju ndihmuar t’i mbani të sigurt.

Snapchat

Ky aplikacion shumë i popullarizuar i mesazheve ka shtuar karakteristika të bisedimit me video dhe mesazheve për të krijuar një faqe komunikimi gjithëpërfshirëse. Ky aplikacion është jashtëzakonisht i popullarizuar tek të rinjtë dhe adoleshentët e rinj.

Snapchat kërkon që përdoruesit të jenë mbi moshën 13 vjeç për të krijuar një llogari. Shumica e përdoruesve besojnë se mesazhet vetë fshihen brenda disa sekondash, por të tjerët e dinë që interneti është përgjithmonë. Këto mesazhe “të shkatërruara” mund të rikuperohen shpejt me një sasi të kufizuar njohurish teknike.

Këto mesazhe gjithashtu mund të ruhen duke marrë një pamje të ekranit. Snapchat dëshiron që njerëzit të besojnë se shumica e këtyre mesazheve janë të padëmshëm, por aplikacioni ka një reputacion për sexting. Sidoqoftë, nuk keni nevojë për panik.

Snapchat ka cilësime të ndryshme që mund të ndryshohen për të ndihmuar në mbrojtjen e intimitetit dhe eliminimin e marrjes së mesazheve të papërshtatshme nga të huajt.

Mbrojtja e fëmijës tuaj në Snapchat

Shumica e individëve mendojnë se qasja në llogarinë e fëmijës është e dobishme. Sidoqoftë, nuk do të ndihmojë me këtë aplikacion të veçantë. Ju duhet ta inkurajoni fëmijën të mos dërgojë ose të marrë mesazhe pa ju paraqitur.

Ky fakt është i rëndësishëm sepse mesazhet “fshijnë” pas hapjes së tyre. Shtë gjithashtu një ide e mirë të diskutoni se si funksionon aplikacioni, rreziqet me përdorimin e aplikacionit, etj. Inkurajoni fëmijën tuaj të mendojë para se të dërgojë një imazh.

Vitalshtë thelbësore që fëmija juaj të kuptojë gjithashtu se nuk është në rregull të dërgoni foto seksuale. Shtë e mundur të vendosni një cilësim privatësie vetëm për të lejuar mesazhe nga miqtë dhe familja. Ju mund ta bëni këtë duke filluar në menunë e cilësimeve Snapchat.

Pastaj, klikoni atje ku thotë “Kush mund të më dërgojë mesazhe?”. Pastaj mund të zgjidhni “Miqtë e Mia”. Nëse jeni të shqetësuar për fëmijën tuaj që përdor aplikacionin pa ju, mund të kontaktoni Snapchat dhe ata do të fshijnë llogarinë e secilit nën moshën 13 vjeç.

Ky proces mund të fillohet në https://support.snapchat.com/delete-account. Ju duhet të keni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin për të hequr një llogari. Nëse nuk i keni këto informacione, shkoni tek

https://support.snapchat.com/en-US/a/delete-my-account1.

Nëse një fëmijë nën moshën 13 vjeç përpiqet të krijojë një llogari Snapchat, ai ose ajo merr mundësinë e hyrjes në SnapKidz. Sidoqoftë, nëse një fëmijë qëndron në moshën e tij / saj, ai ose ajo ende mund të fitojë qasje në aplikacion.

SnapKidz lejon fëmijët të bëjnë foto, por jo t’i dërgojnë ato. Shtë gjithashtu e pamundur që fëmijët të dërgojnë ose të marrin mesazhe ose të shtojnë miq në SnapKidz.

Kik Messenger

Me mbi 100 milion përdorues, Kik është një nga aplikacionet më të spikatur për adoleshentët sot. Mund të dërgoni afishe, sondazhe, mesazhe me tekst, foto dhe video duke përdorur këtë aplikacion. Për shkak se ju nevojitet vetëm një mesazh për emrin e përdoruesit të Kik-së, nuk keni nevojë të jepni numrin tuaj të telefonit.

Ky fakt mund t’u japë individëve një sens të rremë të sigurisë. Mund të duket e sigurt sepse fëmija juaj po ofron vetëm një emër përdoruesi anonim në internet, por nuk është ashtu. Kik është jashtëzakonisht i njohur për sexting i cili i jep asaj një vlerësim 17+ në dyqanin e aplikacioneve.

Sidoqoftë, Kik i lejon kujtdo 13+ të krijojë një llogari. Duke lexuar rishikimet, mund të shihni se kjo aplikacion nuk është i përshtatshëm për fëmijët. Nëse fëmija juaj përdor Kik, ai ose ajo mund të jetë në gjendje të marrë mesazhe nga çdo person në aplikacion.

Mbrojtja e fëmijës tuaj në Kik

Si prind, ju mund ta mbani fëmijën tuaj të sigurt duke:

 • Inkurajimi i tyre vetëm për të dërguar mesazhe te njerëzit që ata njohin jashtë linje
 • Duke u thënë atyre që kurrë të mos ndajnë informacione personale / private me njerëz të huaj ose vetëm miq në internet
 • Duke i treguar fëmijës si të përdorë veçorinë e njerëzve të rinj. Kik do të dërgojë mesazhe nga njerëz të rinj në një seksion Chat Chat New ’ku fëmija mund të bllokojë dhe injorojë dërguesin.
 • Mbajtja private e emrit të përdoruesit të fëmijës.

Kur doni të bllokoni njerëzit, së pari shkoni te cilësimet. Në zonën e cilësimit, shkoni te cilësimet e bisedës ose cilësimet e intimitetit. Gjeni se ku thotë ‘lista e bllokimit’ dhe zgjidhni butonin +. Pastaj, duhet të gjeni përdoruesin që dëshironi të bllokoni dhe klikoni bllok për të konfirmuar.

Nëse doni të mbani një emër të përdoruesit privat, thuajini fëmijës tuaj ta ndajë atë vetëm me njerëzit që ai ose ajo i njeh offline dhe të shmangë postimin e emrit të përdoruesit në ndonjë aplikacion tjetër ose faqet e mediave sociale.

Ask.fm

Shumë prindër janë të vetëdijshëm për faqet gjigande të mediave sociale si Facebook, Instagram dhe Twitter. Sidoqoftë, Ask.fm është një tjetër sit i rrjeteve sociale që po rritet shpejt në popullaritet me fëmijët nën 18 vjeç.

Ask.fm është një sit unik sepse i lejon përdoruesit të pyesin dhe t’u përgjigjen pyetjeve në mënyrë anonime. Kjo faqe ishte së fundmi në lajmet që lidheshin me një rast vetëvrasjeje në Florida. Duke përdorur aplikacionin Ask.fm, fëmijët ngacmuan një vajzë të re derisa ajo bëri vetëvrasje.

Në Britani, Kryeministri David Cameron iu referua aplikacionit si të pavlefshme për shkak të çështjeve të ngjashme në internet duke sulmuar në vendin e tij. Sipas BuzzFeed.com, nëntë vetëvrasje nga e gjithë bota janë lidhur me këtë faqe të mediave sociale. Arsyeja për këtë fakt është për shkak të aftësisë për të bërë pyetje në mënyrë anonime, pa ndokush që monitoron përmbajtjen.

Uebfaqja Ask.fm ka një mohim që thotë se ndërmarrja nuk ka asnjë përgjegjësi ndaj jush për përmbajtje që mund të gjeni të pakënaqshme, të turpshme ose me shije të dobët. ‘Me rreziqet dhe popullaritetin që lidhet me këtë aplikacion, është e rëndësishme të dihet nëse fëmija juaj po e përdor atë dhe si t’i mbrojë ata.

Mbrojtja e fëmijës tuaj në Ask.fm

Ju mund të përfitoni nga cilësimet e intimitetit të disponueshme në këtë aplikacion për të ndihmuar në mbrojtjen e fëmijëve dhe të rriturve. Nëse një mesazh është marrë nga një person ngacmues, mund të klikoni “bllok” pranë pyetjes për të ndaluar aftësinë e personit për t’ju bërë pyetje.

Ju gjithashtu mund të shkoni te cilësimet dhe të klikoni në privatësinë. Pasi të klikoni në intimitetin, goditni “mos lejoni pyetje anonime” për të mos lejuar të huajt të jenë në gjendje të bëjnë pyetje. Sigurohuni që ta inkurajoni fëmijën tuaj të mos shpërndajë fjalëkalime me miqtë ose të huajt.

Ndërsa aplikacioni është duke u përdorur, duhet të përpiqeni të mbani një dialog të hapur, kështu që fëmija juaj do të vijë tek ju nëse ka ndonjë problem. Nëse keni akses, mund të jetë e dobishme të monitoroni sjelljen dhe ndërveprimet e fëmijës për ta mbajtur atë të përgjegjshëm.

Fëmija juaj gjithashtu duhet të kuptojë se çdo gjë dhe gjithçka e postuar në Ask.fm mund të ndahet në faqet e tjera të mediave sociale. Pra, nëse fëmija juaj nuk do ta ndante atë me familjen, ai nuk duhet të publikohet në internet.

Më në fund, është e rëndësishme të bisedoni me fëmijën tuaj për sulmet në internet, bashkëveprimin me të tjerët dhe se si të tjerët komunikojnë me fëmijën tuaj. Nëse ju ose fëmija juaj mendoni se ai ose ajo është duke u ngacmuar në internet, bisedoni me fëmijën tuaj dhe më pas merrni masa.

Kur përdoruesit e tjerë thyejnë kushtet e përdorimit, ju mund të filloni një proces zyrtar të ankesave duke përdorur zonën ‘na kontaktoni’ ose duke dërguar një email në [email protected] Kushtet e përdorimit ndalojnë një shumëllojshmëri të përmbajtjes e cila përfshin artikuj fyes, urrejtës, pornografikë ose kërcënues.

Mund të çaktivizoni një llogari Ask.fm duke u futur së pari në aplikacion. Tjetra, klikoni në cilësimet në anën e djathtë të ekranit. Pastaj godit atje ku thotë “llogari çaktivizo.” Duhet ta konfirmosh këtë duke futur përsëri fjalëkalimin.

Badoo

Shumë njerëz kurrë nuk kanë dëgjuar për Badoo. Kur mendoni për atë deklaratë, mund të jetë e tmerrshme të kuptoni se sa një fëmijë përdor që një prind mund të mos dijë asgjë. E vërteta është ndoshta shumë.

Dyqani i aplikacioneve ofron mbi një miliard aplikacione smartphone. Shumica e këtyre aplikacioneve të disponueshme janë të padëmshme dhe madje të dobishme, përfshirë aplikacione muzikore dhe aplikacione të tranzitit publik. Sidoqoftë, një pakicë e vogël e këtyre aplikacioneve i lidh fëmijët me faqet potenciale të dëmshme të mediave sociale.

Badoo është një nga këto lloj aplikacionesh. Nuk është gjithmonë e përshtatshme që direkt t’i tregoni fëmijës suaj që të mos përdorë aplikacione të veçanta, por kjo faqe nuk është aspak fëmija juaj duhet të jetë i aktivizuar. Shtë një sit takimesh.

Nuk është domosdoshmërisht i dëmshëm, por faqja është krijuar për të rritur dhe të rritur kryesisht përdorin sitin. Fëmijët nuk duhet të lejohen aty ku të rriturit përpiqen të njihen me të rriturit e tjerë. Disa njerëz do të mendojnë se lejimi i një fëmije të përdorë Badoo do të ishte i ngjashëm me dërgimin e fëmijës tuaj në një lokal për të takuar miq të rinj.

Badoo është i dukshëm në kufizimin e tij për njerëzit nën moshën 18 vjeç sepse është një vend takimi për të rriturit. Sidoqoftë, ky kufizim mund të injorohet ose anashkalohet nga një fëmijë i vendosur dhe inteligjent. Duke pasur parasysh këtë, është thelbësore që ju ta dini sitin të jetë në gjendje ta mbajë fëmijën tuaj të sigurt.

Mbrojtja e fëmijës tuaj në Badoo

Hapi i parë për të mbrojtur privatësinë tuaj ndërsa jeni në Badoo është të kuptoni se faqja është për të rriturit. Edhe pse termat dhe kushtet e faqes Badoo shprehen qartë se është për ata mbi moshën 18 vjeç, një fëmijë mund të gënjejë për moshën e tij / saj dhe ende të krijojë një llogari.

Ju gjithashtu duhet të jeni të vetëdijshëm që të tjerët mund të krijojnë llogari false për të kërkuar fotografi të papërshtatshme ose për të vjedhur të dhëna personale. Ju gjithashtu duhet të kuptoni se çdo informacion i ndarë në Badoo mund të shpërndahet publikisht. Ky fakt është i vlefshëm për faqet e ndryshme, kështu që fëmija juaj duhet të dijë të mos shpërndajë informacione personale me të huajt.

Nëse dëshironi të fshini një llogari, mund të regjistroheni, të shkoni te cilësimet dhe pastaj të klikoni në fshirjen e llogarisë. Nëse doni të fikni shërbimet e vendndodhjes në aplikacionin Badoo, mund të regjistroheni, të shkoni në profil, pastaj klikoni fjalën “intimitet” dhe pastaj klikoni “shfaqni distancën”.

Kushtet dhe kushtet e Badoo shprehen qartë nëse janë të vetëdijshëm që një i mituri ka krijuar një llogari, ata do të fshijnë informacionin e profilit nga Badoo. Kjo marrëveshje ju lejon të dërgoni një mesazh në Badoo në faqen e feedback-ut dhe ata do të heqin llogarinë e të miturit.

Kjo faqe e feedback-ut mund të gjendet në https://badoo.com/help/report-underage.phtml. Të gjitha informacionet e mësipërme ndihmojnë në mbajtjen e fëmijës suaj të sigurt, por Badoo është një faqe interneti rreptësisht e rritur dhe nuk është e përshtatshme për fëmijët nën moshën 18 vjeç.

Facebook

Nga të gjitha aplikacionet në dispozicion, mund të argumentohet se Facebook është aplikacioni më i përdorur. Informacioni i dhënë më poshtë është i ndryshëm nga të dhënat e paraqitura më lart sepse nuk ka të bëjë kryesisht me fëmijët.

Pavarësisht, ky informacion është i nevojshëm nëse doni t’i mbani fëmijët tuaj të sigurt. Këto të dhëna madje mund të jenë të dobishme për ata njerëz që nuk kanë fëmijë sepse Facebook ka shumë rreziqe dhe ju duhet të dini se si të mbroheni.

Një gjë e shkëlqyeshme për Facebook është që ju lejon të mbroni veten nga një grup i gjerë rreziqesh siç janë vjelja e të dhënave dhe vjedhja e identitetit. Sidoqoftë, duhet të ndryshoni cilësimet e paracaktuar për të mbrojtur ju dhe fëmijët tuaj.

Mbrojtja e fëmijës tuaj në Facebook

Hapi i parë është të kontrolloni cilësimet tuaja themelore. Hyni në aplikacion dhe klikoni në karotën që bie poshtë në këndin e sipërm të djathtë dhe pastaj kliko në cilësimet. Nga këtu, mund të kontrolloni cilësimet e intimitetit dhe sigurisë.

Për të ndryshuar cilësimet e intimitetit, zgjidhni “intimitetin” dhe pastaj goditi butonin edito pranë “kush mund t’i shohë postimet e tua në të ardhmen?” Pasi të zgjidhni këtë pjesë, ju mund të zgjidhni cilët miq mund të shohin postimet tuaja. Ju madje mund të mbroni azhurnimet e mëparshme të statusit duke zgjedhur ‘kufirin që mund të shohë postimet e kaluara’ dhe pastaj duke klikuar ‘kufizoni postimet e kaluara’.

Ju mund të ndryshoni cilësimet e sigurisë duke zgjedhur “sigurinë” dhe pastaj duke klikuar në modifikimin tjetër për të “marrë njoftime për hyrje të panjohura”. Në këtë fushë, mund të zgjidhni se si Facebook ju njofton për aktivitetin e parregullt.

Nëse keni shqetësime që dikush mund të hyjë në llogari, mund të zgjidhni ‘përdorni autentifikimin me dy faktorë.’ Pas zgjedhjes së këtij butoni, klikoni në butonin blue fillo ’blu dhe ndiqni udhëzimet e dhëna në ekran.

Një shumëllojshmëri e opsioneve të tjera për sigurinë dhe mbrojtjen mund të gjenden në zonën e cilësimeve. Një mjet i dobishëm është vendosur nën skedën që thotë “pronësi dhe kontroll i llogarisë”. Pasi të keni klikuar në këtë zonë, mund të çaktivizoni ose fshini llogarinë.

Nëse doni të çaktivizoni llogarinë tuaj përkohësisht, zgjidhni Deactivate. Nëse do të fshini përgjithmonë llogarinë tuaj, zgjidhni Fshij llogarinë.

Disa aplikacione të tjera të preferuara që si prind duhet të dini rreth përfshijnë:

Bumble- Kjo aplikacion është i ngjashëm me Tinder, por kërkon që gruaja të bëjë lëvizjen e parë. Shtë thënë që fëmijët përdorin Bumble për të krijuar llogari të rreme duke falsifikuar moshën e tyre.

Live.me- Kjo aplikacion video me transmetim të drejtpërdrejtë përdor zonën për të ndarë videot. Kjo procedurë lejon përdoruesit të lokalizojnë vendndodhjen e saktë të transmetimit. Shtë gjithashtu e mundur të fitoni monedha për të paguar fotot e një fëmije.

Llogaritësi% – Duket si një aplikacion kalkulatori, por është një vend i fshehtë për të fshehur fotografi, skedarë, video dhe histori të shfletuesit.

Holla – Duke qenë një aplikacion i vetë-shpallur me varës video, Holla u lejon fëmijëve qasje te njerëzit në mbarë botën. Shqyrtuesit e kësaj aplikacioni pretendojnë se ata janë përballur me parulla raciale, përmbajtje të qartë dhe sende të tjera të dëmshme.

Pëshpëritni – Me këtë aplikacion të mediave sociale, fëmija juaj inkurajohet të ndajë sekrete me të huajt. Ai gjithashtu e bën vendndodhjen e përdoruesit në dispozicion të të tjerëve.

Nxehtë ose jo – Qëllimi kryesor i kësaj aplikacioni është të lejojë njerëzit të bashkohen. Njerëzit inkurajohen të vlerësojnë profilin e secilit, të kërkojnë njerëz në zonën lokale dhe të bisedojnë me të huajt.

Omegle- Kjo aplikacion është një uebfaqe falas chat online, e cila inkurajon fëmijën tuaj të bisedojë në mënyrë anonime me të tjerët, duke përfshirë të huajt.

E verdhë- Me atmosferën e saj si Tinder, Yellow ishte krijuar për të lejuar adoleshentët të flirtojnë me njëri-tjetrin.

Burn Book- Burn Book është diku adoleshentët shkojnë për të postuar thashetheme anonime. Këto thashetheme janë postuar përmes fotove, videove, audios dhe teksteve.

Wishbone- Kjo aplikacion inkurajon fëmijët të krahasojnë fëmijët e tjerë kundër njëri-tjetrit. Ai gjithashtu lejon që fëmijët të vlerësojnë njëri-tjetrin duke përdorur një shkallë.

Instagram- Instagram është aplikacioni më i përdorur për krijimin e një llogarie false për të fshehur përmbajtje. Tekstimi duke përdorur Instagram është gjithashtu i popullarizuar sepse mesazhet fshihen pasi fëmija të largohet nga biseda.

Informacion specifik i vendit

Edhe pse në internet mund të arrihet në të gjithë botën, çdo vend, lokalitet dhe krahinë mund të jenë jashtëzakonisht të ndryshme. Hartuar më poshtë është një informacion i vlefshëm për disa vende me interes të veçantë.

Australi

Australia është një vend jashtëzakonisht i lidhur që e bën të vështirë mbajtjen e fëmijëve gjatë kohës në internet.

Përmbledhje

Microsoft zgjodhi Australinë si vendin për të lëshuar një gamë të re tabletash në të gjitha vendet e tjera në të gjithë globin. Një arsye kryesore për këtë zgjedhje ishte fakti që Australia tashmë përdor më shumë tableta për frymë se pothuajse çdo vend tjetër.

Një fakt tjetër interesant është se vlerësohet se mbi 29% e familjeve në Australi qasen në rrjetin botëror duke përdorur një tabletë. Sugjerohet gjithashtu që Australianët përdorin internetin për rreth një orë më gjatë çdo ditë sesa homologët e tyre në Shtetet e Bashkuara dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Përdorimi i një desktopi në Australi ka vazhduar të bjerë ndërsa aksesi në internet përmes smartphone është rritur me mbi 20%. Pse jepni të gjitha këto statistika? Ato tregojnë aspektin e transportueshmërisë se sa përdorues përdorin rrjetin.

Jo shumë kohë më parë, një kompjuter do të ishte i vendosur në një pikë qendrore të shtëpisë. Anëtarë të ndryshëm të familjes do të ndajnë këtë kompjuter. Do të ishte gjithashtu më e lehtë për të kontrolluar aftësinë për të kufizuar qasjen ose përmbajtjen me fëmijët.

Këto ditë tani pothuajse janë zhdukur. Në Australi, sugjerohet që rreth 35% e fëmijëve të kenë një telefon celular. Fëmijët e moshës 8 vjeç kanë qasje ose mbajnë një smartphone çdo ditë. Numri i fëmijëve që zotërojnë telefonat inteligjentë është dyfish që nga viti 2007.

Deri në kohën kur këta fëmijë janë adoleshentë, ata do të jenë midis 94% të moshave 16 deri 17 vjeç që kanë telefon celular.

udhëheqje

Në Australi, vlerësohet se 85% e prindërve instalojnë programe sigurie në laptopët e fëmijëve të tyre. Sidoqoftë, vetëm 22% e prindërve instalojnë softuer të ngjashëm në telefonat inteligjentë të fëmijëve të tyre. Kur bëhet fjalë për sigurinë në internet, prindërit duhet të përdorin të njëjtin lloj të të menduarit për telefonat inteligjentë siç bëjnë për pajisjet e tjera të internetit.

Një shumëllojshmëri e implikimeve në internet duhet të merren parasysh kur i jepni një fëmije smartphone. Një qëllim i shkëlqyeshëm është të krijoni një sërë rregullash në lidhje me përdorimin e një smartphone. Këto rregulla duhet të shoqërohen me edukim në lidhje me rreziqet e përdorimit të disa aplikacioneve dhe internetit.

Resources-Australia

 • News.com.au– Ky artikull është një burim i shkëlqyer informacioni në lidhje me përdorimin e smartphone në mesin e fëmijëve australianë.
 • Studimi i parë në Australi – Një studim i mrekullueshëm i kryer nga The Works i cili zbulon ndryshime të ndryshme në zakonet e rrjeteve sociale.
 • Mosha – Ky shkrim shpjegon rezultatet e një studimi të kryer nga Ofcom që krahason komunikimet e 16 kombeve në Mbretërinë e Bashkuar.
 • Zyra e Komisionerit të Sigurisë – Kjo faqe në internet është e mbushur me burime për të siguruar përvoja të sigurta dhe pozitive në internet.
 • Qëndroni Smart Online – Kjo faqe u siguron qytetarëve Australianë lidhje me kërcënimet aktuale në internet dhe këshilla se si t’u përgjigjen këtyre kërcënimeve.
 • Australia.gov.au– Qeveria ofron një larmi burimesh për të mbrojtur fëmijën tuaj në internet.

Shtetet e Bashkuara

Shtetet e Bashkuara janë po aq të lidhura sa çdo zonë tjetër shumë e populluar në këtë listë.

Përdorimi i Internetit

Shared Hope International kreu një studim i cili përfshin mendimet e 825 të rriturve dhe fëmijëve 7 deri 16 vjeç. Kjo sondazh zbuloi se një nga tetë prindërit i linin fëmijët e tyre sa më shumë që të dy kishin qasje në internet ndërsa vetëm një prind nga 10 nuk i lejonte fëmijët e tyre qasje në internet derisa të ishin mbi moshën 10 vjeç.

Mbi 71% e këtyre prindërve gjithashtu deklaruan se ata braktisin mbikëqyrjen e përdorimit në internet kur fëmija arriti moshën 14 vjeç. Në Shtetet e Bashkuara, 72% e rasteve të fëmijëve të zhdukur që filluan në internet janë përqendruar te fëmijët nën moshën 15 vjeç.

Përdorimi Sekret

Shumë prindër kanë qëllime dhe përfshirje të mira, por Fondacioni Kidsafe jep detaje që 32% e adoleshentëve janë akoma në gjendje të fshehin ose fshijnë historinë e shfletimit. Një tjetër 16% e adoleshentëve kanë hapur rrjete sociale ose profile email, pa dijeninë e prindërve.

Shumë herë kur fëmijët hapin këto llogari sekrete, ata gënjejnë për moshën e tyre, e cila tërheq vëmendjen nga fëmijët dhe të rriturit më të vjetër.

Kujdes seksual

Sipas Qendrës Kombëtare të Fëmijëve të Humbur dhe të Shfrytëzuar, 15% e fëmijëve nga 10 deri në 17 vjeç janë kërkuar për përmbajtje seksuale në internet. Autoritetet kanë hequr mbi 90,000 grabitqarë seksualë nga site të ndryshme.

Shumica e këtyre vendeve janë faqe të mediave sociale. Kur hulumtonin se si shkelësit seksual i gjetën viktimat e tyre vendin e saktë. 26% e gjetën zonën duke përdorur postimet e mediave sociale të një personi. Departamenti i sherifit në Santa Clara, CA thotë se shkalla e kërkimit po rritet 1000% çdo muaj.

Informacione Publike

Në SH.B.A., është zbuluar se vetëm 62% e adoleshentëve e vendosin profilin e tyre në Facebook privat. Një 17% e madhe e adoleshentëve kanë të gjitha informacionet e vendosura në publik. Kjo cilësim u lejon të gjithëve të shohin të gjitha postimet, informacionet e kontaktit dhe vendndodhjen.

Burimet- Shtetet e Bashkuara

 • Siguria ndaj Wired – Kjo faqe në internet është grupi i parë i sigurisë, ndihmës dhe arsimit.
 • NetSmartz– Kjo faqe prezanton Clicky dhe Outlaws të Internetit që i kërkojnë fëmijës tuaj t’i bashkohet atyre për lojëra argëtuese dhe edukative.
 • Engjëjt adoleshentë – të moshës 13 deri 18 vjeç, të cilët janë të trajnuar posaçërisht në jetën private, sigurinë dhe vullnetarin e sigurisë për të drejtuar këtë faqe.
 • Walt Disney Company – Walt Disney ka krijuar këtë faqe për të ndihmuar prindërit të flasin me fëmijët e tyre në lidhje me përdorimin dhe sigurinë në internet.

Kanadë

Kanadaja është e ngjashme me vendet e tjera në këtë listë kur bëhet fjalë për ato kërcënime me të cilat përballen fëmijët e tyre.

Snapchat

Aplikacioni Snapchat mund të etiketohet si aplikacioni më i njohur që përdoret nga fëmijët sot. 50% e të gjithë fëmijëve 16 deri 19 vjeç në të gjithë botën përdorin Snapchat çdo muaj ndërsa vetëm 40% e adoleshentëve kanadezë e përdorin atë. Këto statistika e bëjnë Snapchat më popullor sesa Facebook Messenger dhe WhatsApp.

Përdorimi i telefonave të mençur

AVG kreu një studim ku fton prindërit nga vende të ndryshme përfshirë Kanadanë për t’iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me përdorimin e smartphone në mesin e fëmijëve. Gjeti disa fakte interesante. Shumë fëmijë dinë të përdorin një smartphone para se të dinë të shkruajnë. 89% e fëmijëve midis 6 dhe 9 janë aktiv në internet.

Hyrje në internet

MediaSmarts në Kanada kryen një studim i cili zbuloi se 99% e të gjithë fëmijëve të moshës shkollore kanë qasje në internet jashtë shkollës. 40% e këtyre studentëve flenë me celularët e tyre. 35% e fëmijëve nga 9 deri në 16 vjeç përdorin telefonat inteligjentë për të hyrë në internet ndërsa të tjerët përdorin tableta dhe laptopë.

Profilet Online

Në grupmoshën 15 deri në 16 vjeç, 90% e studentëve thonë se kanë të paktën një profil të mediave sociale. Në grupmoshën nga 11 deri në 12 vjeç, 40% thonë se veprojnë kështu. Ky fakt është tronditës duke marrë parasysh kufizimin e moshës 13 vjeç për shumicën e faqeve të rrjeteve sociale.

rreziqet

Pothuajse gjysma e të gjithë adoleshentëve kanadezë kanë parë një formë të një imazhi seksual në vitin e fundit. Gati 35% e vajzave kanadeze shprehen se kanë hasur në një lloj të përmbajtjes së dëmshme ose të urrejtur.

Dështimi i prindërve

Gabimi më i madh që bëjnë prindërit është instalimi i softuerit të sigurisë në laptopë, por nuk arrijnë të krijojnë një lloj mbrojtjeje në smartphone-in e fëmijëve të tyre.

Resources-Canada

 • Qendra Kanadeze për Mbrojtjen e Fëmijëve Inc – Një burim i shkëlqyeshëm për të mësuar në lidhje me sigurinë e internetit dhe si ta mbroni fëmijën tuaj.
 • Qeveria e Kanadasë – Kjo faqe në internet ju ndihmon të zgjidhni celularin e duhur.
 • Policia e montuar Kanadeze Mbretërore – Policia e montuar siguron disa fakte interesante në lidhje me sigurinë në internet dhe sulmet në internet.
 • Global News – Kjo faqe e lajmeve ka një artikull për të rinjtë kanadezë dhe internetin.
 • JETA– Ky artikull flet për një studim që u tregoi fëmijëve të mësojnë të përdorin telefonat inteligjentë përpara se të shkruajnë.
 • Këshilli i Sigurisë në Kanada – Kjo listë mund t’ju ndihmojë të vendosni rregulla të sigurisë në internet për fëmijët tuaj.

Irlandë

Fëmijët në Irlandë janë të lidhur mirë ashtu si ekonomitë më të përparuara.

Rrjetet Sociale

Ashtu si me Kanadanë, Snapchat përdoret nga 40% e adoleshentëve të Irlandës duke e bërë atë më popullor sesa Facebook dhe WhatsApp edhe në Irlandë. Kik Messenger është një tjetër aplikacion i njohur në Irlandë. Popullariteti i kësaj aplikacioni ndoshta vjen nga aftësia për të dërguar mesazhe në mënyrë anonime.

Një tjetër aplikacion i diskutueshëm i njohur në Irlandë në Ask.fm. Kjo aplikacion lejon përdoruesit të përdorin një format pyetje dhe përgjigje dhe është shoqëruar me çështje ngacmimi dhe vetëvrasje në vende të ndryshme.

Fëmijët që hyjnë në internet

Irlanda mori pjesë në një studim të porositur nga Komisioni Evropian i quajtur Net Children Go Mobile. Ky studim përfshinte gjithsej shtatë destinacione evropiane. Në Irlandë, ky studim zbuloi se 35% e fëmijëve nga 9 deri në 16 vjeç po përdornin telefona inteligjentë, 29% po përdorin laptopë dhe 27% po përdorin tableta për të hyrë në internet.

Ajo gjithashtu zbuloi se 60% e përdorimit të internetit ka ndodhur në shtëpi, por 46% e këtyre studentëve po hyrnin në internet vetëm nga një dhomë gjumi pa mbikëqyrje. Këto statistika sugjerojnë që shumë fëmijë të kenë qasje në internet pa kontroll prindëror standard.

Ashtu si me Kanadanë, 90% e personave 15 deri në 16 vjeç në Irlandë kanë një profil të mediave sociale, dhe 40% të fëmijëve nga 11 deri në 12 vjeç gjithashtu.

Përdorimi i telefonave inteligjentë

Me rreziqet që lidhen me telefonat inteligjentë dhe pamundësinë për të mbikëqyrur në çdo kohë, mund të këshillohet t’u jepni fëmijëve nën moshën 13 vjeç një telefon celular më themelor.

Burimet- Irlanda

 • Fëmijët neto shkojnë në lëvizje – Kjo faqe është faqja zyrtare e studimit të Komisionit Evropian.
 • Hotline.ie– Këto këshilla për sigurinë e sitit dhe një shumëllojshmëri informacionesh të tjera të dobishme në lidhje me internetin.
 • Webwise.ie-Kjo faqe në internet ofron informacione falas, këshilla dhe edukim në lidhje me sigurinë e internetit.
 • Departamenti i Drejtësisë dhe Barazisë – Kjo faqe në internet është shtëpia e ndarjes së qeverisë e cila ndjek penalisht krimin në internet.

Zelanda e Re

Edhe pse, Zelanda e Re është e izoluar fizikisht, vendasit janë ende aq të lidhur sa çdo ekonomi tjetër e përparuar.

Rrjetet Sociale

Në Zelandën e Re rreth 50% e moshës 16 deri 19 vjeç përdorin Snapchat. Kohët e fundit, Agjencia e Transportit në Zelandën e Re e gjeti Snapchat jashtëzakonisht të dobishme kur ata po synonin përdoruesit e drogës në lidhje me rreziqet që lidhen me drejtimin gjatë përdorimit të drogës.

Me këtë nivel të përdorimit, është e nevojshme një bisedë e hapur dhe pozitive me fëmijët tuaj në lidhje me faqet si Snapchat, Kik Messenger, Ask.fm, etj. Fëmijët tuaj duhet të kuptojnë rreziqet që lidhen me këto lloj faqesh.

Hyrja në internet

70% e fëmijëve të Zelandës së Re midis moshës 6 dhe 9 vjeç janë të lidhur. Në vitin 2000, 22% e popullsisë së Zelandës së Re ishte në internet. Ky numër ishte rritur në 86% deri në vitin 2012. 80% e fëmijëve 15 deri në 16 vjeç dhe 40% e fëmijëve nga 11 deri 12-vjeç kanë një profil të mediave sociale.

Rreziqet e smartphone-ve

Rreth 35% e fëmijëve nga 9 deri 16 vjeç përdorin një smartphone për të hyrë në internet. 65% e tjerë më së shumti përdor laptopë dhe tableta sesa një desktop. Ju mund të përdorni të njëjtin informacion në një smartphone si një tablet ose laptop, por ka shumë më pak softuer të sigurisë në telefonat inteligjentë në krahasim me laptopët dhe tabletët..

Burimet- Zelanda e Re

 • Statistikat Zelanda e Re – Ky artikull eksploron një studim në lidhje me përdorimin e internetit të Zelandës së Re.
 • Policia e Zelandës së Re – Policia e Zelandës së Re ofron disa këshilla për t’ju ndihmuar të mbani fëmijën tuaj të sigurt në internet.
 • Familjet Kivi – Një artikull i shkëlqyeshëm për sigurinë e internetit.
 • Statistikat e Botës në Internet – Një listë e përpiluar e fakteve në lidhje me përdorimin e internetit të Zelandës së Re.

Llogaritja miqësore për fëmijë

Nëse doni të mësoni për botën, bashkëveproni me të tjerët dhe argëtohuni, duhet të provoni internetin. Bota në botë është bërë një pjesë thelbësore e jetës kur bëhet fjalë për punë dhe kërkime. Këto fakte i bëjnë prindërit të inkurajojnë fëmijët e tyre të mësojnë se si të përdorin internetin.

Ngjashëm me botën e vërtetë, interneti mund të jetë plot karaktere dhe situata të pasigurta, jo të ndihmueshme dhe jo të sigurt. Imazhet e dhunshme dhe përmbajtja e qartë seksuale janë vetëm dy shembuj të llojeve të sendeve që fëmijët nuk duhet të kenë qasje.

Shumica e kohës ju mund ta mbroni fëmijën tuaj nga bota reale. Sidoqoftë, gjëja e frikshme është se ndryshe nga bota e vërtetë, interneti është vetëm disa klikime larg fëmijës tuaj. Ky fakt do të thotë që prindërit duhet të formojnë me kujdes përvojat që fëmijët kanë në internet. Vitalshtë thelbësore të mbani mend se duhet të shqetësoheni më shumë sesa thjesht filtrimi i përmbajtjes.

Përvoja në internet miqësore për fëmijë

Kur përpiqeni të siguroni që fëmija juaj të ketë një përvojë miqësore ndaj fëmijëve me internetin, duhet të ndiqni një sërë objektivash të ndryshme. Këto objektiva mund të ndahen në qëllime pozitive dhe negative. Ato negative janë qendra rreth sendeve për të bllokuar, censuruar, ose filtruar dhe qëllimet pozitive përqendrohen në sende për të mbështetur, inkurajuar ose promovuar.

Disa objektiva negativë përfshijnë:

 • Censurimi i seksit, dhunës dhe përmbajtjeve të tjera kundërshtuese
 • Mbrojtja e fëmijës tuaj nga grabitqarët e rritur
 • Mbrojtja e fëmijës tuaj nga ngacmimi nga bashkëmoshatarët
 • Pamundësimi i blerjeve brenda aplikacionit dhe mënyrave të tjera për të shpenzuar para në internet
 • Ndalimi i fëmijës tuaj nga heqja e sigurisë në kompjuter

Disa objektiva pozitivë përfshijnë:

 • Promovimi i arsimit dhe mësimit
 • Inkurajimi dhe mbështetja e miqësive të shëndetshme në internet
 • Ndihmoni fëmijët tuaj të bëhen të rrjedhshëm dhe të rehatshëm me teknologjinë

Hidhen Mbi Hangup-et e teknologjisë

Kur është fjala për teknologjinë, prindërit kanë qenë të njohur të thonë disa gjëra interesante, duke përfshirë:

“Unë di më pak për teknologjinë sesa fëmija im.”

“Vajza ime shtatë vjeçare më mësoi si të përdor internetin.”

“Fëmijët janë jashtëzakonisht të zgjuar në lidhje me kompjuterët, sepse ata janë mbi ta gjatë gjithë kohës.”

Nëse lexoni midis rreshtave të këtyre thënieve, mund të kuptoni se një pyetje (frikë) është duke rënë. Ndonjëherë flitet për këtë frikë, por herë të tjera, prindi e mban atë tek vetja:

“A mund ta mbroj fëmijën tim ndërsa është në internet? Fëmija di më shumë se unë! Ai ose ajo mund të marrë rreth çdo filtri që unë vendos në internet. Pse edhe bezdis? Çfarë mund të bëhet?”

Ky qëndrim mund të jetë defaktues dhe jo i dobishëm, por gjithashtu mund të jetë i rrezikshëm. E mira është që këto ide ndërtohen mbi supozime të gabuara.

A janë fëmijët me të vërtetë më të zgjuar në lidhje me teknologjinë?

Përgjigja për këtë pyetje është ndoshta. Disa fëmijë janë të shkëlqyeshëm, dhe kur këta lloje të fëmijëve përfshihen me teknologji ose kompjuter, mund të jetë një përjashtim kur fëmija është në të vërtetë më i zgjuar se prindi për teknologjinë. Sidoqoftë, është ndoshta e vërtetë që shumica e fëmijëve të sotëm nuk rriten për të qenë Shkencëtar kompjuteri ose programues.

Ky besim ndoshta vjen nga fakti se shumica e fëmijëve janë më të rrjedhshëm në përdorimin e kompjuterave dhe teknologjisë, por ky fakt nuk do të thotë që një fëmijë kishte një kuptim të plotë se si funksionojnë ata kompjuterë dhe teknologji.

Kur përdorni diçka çdo ditë, mund të duket se jeni ekspert në atë artikull. Ju drejtoni një makinë, hapni një frigorifer dhe hapni derën tuaj të përparme ndoshta çdo ditë.

A keni një kuptim të thellë se si funksionon një makinë, frigorifer ose bravë derë? Nëse ndonjë prej këtyre artikujve thyhej, a mund ta rregulloni? Fëmija juaj mund të ketë të njëjtat përgjigje për këto pyetje në lidhje me teknologjinë dhe kompjuterët.

Siguria e Pamposhtur Mund të jetë e mundur

Shpresojmë, këto deklarata i bëjnë prindërit të kuptojnë që edhe nëse fëmija është me të vërtetë i shkëlqyeshëm me teknologji, prapëseprapë mund të krijoni një mjedis të sigurt në internet që fëmija nuk mund ta anashkalojë. Shtë gjithashtu e mundur të sigurohet një mjedis i sigurt për ata fëmijë jashtëzakonisht të ndritshëm dhe të ditur.

Heqja nga varjet prindërore

Shumë prindër kanë akoma varje kur bëhet fjalë për sigurinë në internet të fëmijëve të tyre edhe pasi të kuptojnë teknologjinë. Një shumëllojshmëri e prindërve ende ndjehen të pashpresë, dhe se qasja në përmbajtje të dëmshme do t’i arrijë fëmijës pavarësisht, por kjo deklaratë është plotësisht e gabuar.

Ka rëndësi

Ju kaloni nëpër të gjitha problemet për të siguruar një mjedis të sigurt në internet, por fëmija juaj ende shikon filma të pista në një shtëpi të miqve, luan një lojë të dhunshme video, bisedon me të huajt, etj. Akoma ia vlen, dhe ka rëndësi!

Një nga arsyet më të mëdha që ka rëndësi është shembulli që po vendosni. Ju po e lejoni qartë fëmijën tuaj të dijë se çfarë është dhe çfarë nuk është e përshtatshme.

Një arsye tjetër është që të shohësh ose të vizitosh njëherë e një kohë përmbajtje të dëmshme është krejtësisht e ndryshme nga ftesa e materialit të rrezikshëm në shtëpinë tënde çdo ditë. Qasja në këtë lloj informacioni mund të bëhet një zakon apo edhe një varësi.

Të gjithë marrin pjesë në sjellje jo të shëndetshme me raste, të tilla si ngrënia e ushqimeve të këqija dhe pirja e shumë alkoolit. Këto sjellje bëhen vetëm të rrezikshme kur ato normalizohen si sjellje të pranueshme.

Mund të jetë pothuajse e pamundur të parandaloni që fëmija juaj të përfshihet në disa sjellje jo të shëndetshme. Sidoqoftë, ju mund ta shmangni atë që të bëhet një pjesë e rregullt e jetës së përditshme të fëmijës tuaj.

Promovimi i përdorimit të kompjuterit miqësor për fëmijë

Me disa hapa të thjeshtë, ju mund të promovoni përdorimin e mirë dhe të sigurt të kompjuterit pa shumë vështirësi.

Mjedisi i sigurt kompjuterik

Hapi i parë është të hapni një mjedis të sigurt informatik. Një aplikacion i vetëm ose programi i filtrimit të përmbajtjes nuk është i mjaftueshëm. Ju duhet të hiqni qasjen administrative nga fëmija juaj nëse doni ta ndaloni fëmijën tuaj të anashkalojë vërtet kontrollet prindërore.

Me të gjitha sistemet e rëndësishme kompjuterike sot (Mac, Linux dhe Windows), mund të krijoni një përdorues të veçantë. Mund të vendosni dy hyrje. Njëri do të jetë një përdorues individual, dhe tjetri do të ishte llogaria e administratorit. Llogaria e administratorit do të mbrohet me fjalëkalim. Ju lutemi mos e shkruani fjalëkalimin sepse fëmija juaj do ta gjejë atë.

Ndërsa fëmija juaj po përdor llogarinë individuale të përdoruesit, ai ose ajo nuk mund të instalojë ndonjë aplikacion të ri pa miratimin tuaj. Kjo procedurë gjithashtu nuk do të lejojë aplikacionet që do të anashkalojnë kontrollet prindërore dhe çdo filtër të përmbajtjes. Shtë gjithashtu e mundur të kontrolloni përmbajtjen për telefonat inteligjentë.

Më poshtë janë disa lidhje ku do të gjeni udhëzime për të vendosur një llogari të veçantë për fëmijë:

 • Windows 10
 • Chromebook
 • MAC OSX
 • Linux
 • smartphones

Shfletimi i Internetit për Fëmijët

Seksioni vijues do të përfshijë disa shfletues individualë të bërë për të ndihmuar fëmijët e sigurt. Shtojcat e njohura për shfletuesit përfshihen gjithashtu në këtë seksion. Më në fund, do të diskutohen shfletuesit e krijuar për fëmijët me nevoja të veçanta.

Kid Browsers Friendly

Një shfletues i veçantë që përmban ndërfaqen argëtuese si karikaturat duhet të përdoret për fëmijët nën moshën 8 vjeç. Kjo ndërfaqe do të lejojë hyrje vetëm në përmbajtje që është e përshtatshme për moshën.

Zoodles dhe Kidoz janë dy shfletues të veçantë që mund të jenë të dobishëm, por prapëseprapë duhet të keni kujdes. Ndonjëherë gjërat e caktuara janë etiketuar si arsimore, por nuk janë të mira për fëmijën tuaj. Nëse fëmija juaj nuk lejohet të shikojë karikaturat tërë ditën, atëherë ata nuk duhet të lejohen të luajnë në kompjuter gjatë gjithë ditës.

Monitorimi dhe Filterimi

Ndërsa fëmijët rriten, ata me siguri do të kalojnë në shfletues si Chrome ose Firefox. Shumica e dymbëdhjetë vjeçarëve nuk duan një shfletues që duket si karikaturë. Në këtë moshë, adoleshentët dhe adoleshentët kanë nevojë për përvojë aktuale kompjuterike. Shtë gjithashtu koha kur ata do të fillojnë në mënyrë aktive të kërkojnë gjëra të shmangura më së miri.

Një program për filtrimin e përmbajtjes është hapi tjetër për këtë grupmoshë. Disa opsione të zakonshme përfshijnë:

 • OpenDNS– Ky program i filtrimit të përmbajtjes përdoret nga një sërë ndërmarrjesh për të filtruar përmbajtjen e punonjësve. Incredshtë tepër e thjeshtë për tu vendosur në çdo kompjuter apo laptop.
 • NetNanny – Ky sistem është ndoshta filmi më i popullarizuar në shtëpi. Ata kanë qenë në biznes që nga viti 1996 dhe kanë komente të shkëlqyera.
 • X3Watch– Ky filtër përdoret veçanërisht për të mos mbajtur pornografi. Fillimisht u krijua si një mënyrë për të ndihmuar të rriturit të kapërcejnë varësinë nga pornografia.
 • K9– Ky filtër është një nga filtrat më të njohur që përdoret nga shkollat. Shtë një program i programeve falas që jo vetëm që filtron por siguron kontrolle prindërore.

Nevoja të veçanta

Një grup i gjerë i fëmijëve kanë nevoja të veçanta që i kufizojnë ata nga aftësia për t’u përfshirë në një përvojë produktive në internet. Disa mjete të dobishme për të ndihmuar në bërjen e internetit një vend më tërheqës për fëmijë me nevoja të veçanta përfshijnë:

 • Open Dyslexic– Kjo shtojcë për Chrome ndryshon përmbajtjen e faqes në një font të krijuar për disleksi. Open Dyslexic është falas për t’u përdorur për përdorim personal, biznes ose arsimor.
 • Dyslite – Kjo shtojcë in është e ngjashme Dyslexic Open, por ofron një larmi më të gjerë fontesh. Kompania ngarkon për përdorimin e kësaj shtojce.
 • WebbIE – Ky shfletues u krijua për të verbrit dhe të dëmtuarve nga shikimi. Ajo ishte krijuar për të punuar me artikuj të tillë si lexuesit e ekranit dhe softverin tekst-në-fjalim.

Pasi të keni eksploruar të gjitha rreziqet e internetit, në fund të fundit, duhet të mbani mend se në përgjithësi interneti është një gjë pozitive për fëmijët tuaj. Mund të pasurojë jetën e fëmijës tuaj në mënyra të tjera që nuk munden. Sidoqoftë, gjithmonë duhet t’i mbani të sigurta, sigurisht. Shpresojmë, ky udhëzues do t’ju ndihmojë të ju japin mjetet për të qenë në gjendje të mbroni fëmijën tuaj ndërsa hapni linjat e komunikimit.

Përditësimi i fundit më 19 Prill, 2020

Përshëndetje, unë jam Ludoviç. Unë krijova këtë sit si një burim konsumatori për të ndihmuar kanadezët e tjerë që të kuptojnë më mirë botën në ndryshim të sigurisë në internet. Para krijimit të këtij burimi pashë dy probleme themelore me industrinë e privatësisë së konsumatorit B2B. Së pari, arsimi – shumica e njerëzve nuk e kuptojnë rëndësinë e të dhënave të tyre. Së dyti, praktikat e pafavorshme të marketingut – ekzistojnë një grup i gjerë zgjidhjesh sigurie të vetëshpallura që nuk bëjnë asgjë tjetër përveç ndërmjetësimit të të dhënave të përdoruesit pa pëlqimin.

Paraqisni një koment Cancel përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara shënohen *

koment

Emri *

Email *

Faqja e internetit

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me