Udhëzues për IPv6 vs IPv4: Krahasimi Themelor

Në qoftë se nuk jeni një teknik geek, ju me siguri nuk e keni festuar 8 qershor 2011. Kjo datë e mbarë ishte Dita Botërore e IPv6. Ndoshta nuk ishte shënuar brenda i kuq në kalendarin tuaj, dhe ju ndoshta nuk e dini se po ndodhte.


Shumica e njerëzve nuk e dinë se çfarë është IPv6 apo edhe çfarë është paraardhësi i tij, IPv4. Realiteti është që të dy këto gjëra ndikojnë në jetën e të gjithëve sepse ato janë një pjesë e madhe e çfarë e bën funksionimin e Internetit.

Farë është IPv4?

Adresa Ipv4Versioni 4 i Protokollit të Internetit, ose IPv4 siç quhet zakonisht, është teknologji që mundëson që pajisjet të lidhen me Internetin. Ky version i katërt i Protokollit të Internetit ka qenë që prej vitit 1983, dhe na ka shërbyer mirë. IPv4 është akoma operacional dhe vazhdon të fuqizojë pjesën më të madhe të Internetit.

Ai e bën këtë përmes adresës IP, që ka çdo pajisje e lidhur me Internetin. Tavolinat kompjuterike, laptopët, tabletët, telefonat inteligjentë, tastierë lojërash, frigoriferë dhe pajisje të tjera dixhitale, të gjitha mund të caktohen adresat IP. Kurdo që ajo pajisje e lidhur me internet del në internet për të kërkuar diçka, ajo lidhet me një pajisje tjetër që ka një adresë IP.

Adresat IP janë mënyra se si njerëzit mund të arrijnë atje ku dëshirojnë të shkojnë në internet.

Adresat 32-bit

Devicedo pajisje me mundësi IPv4 ka një adresë IP 32-bit. Një shembull tipik mund të duket si 191.148.205.315 ose 99.48.227.227. Ky sistem përmban rreth 4.3 milion adresa.

Kjo duket si një numër i konsiderueshëm, dhe është.

Sidoqoftë, IPv4 nuk po mbaron adresat në dispozicion.

Kjo mungesë i atribuohet pjesërisht faktit që një numër i tillë i jashtëzakonshëm i pajisjeve tani kanë lidhjen me Internetin. Householddo familje me një pajtim me brez të gjerë, çdo smartphone, dhe çdo kompjuter ka nevojë për një adresë IP. Pajisjet dhe makinat më domethënëse tani janë të aftë për Internet.

si funksionon adresa ip

Ky nuk është i vetmi faktor që përbën mungesën e adresave IPv4. Shumë kompani zotërojnë mijëra apo edhe miliona adresa IPv4. Në vitet 1980, ekzistonte një praktikë e përhapur e caktimit të miliona adresave IP për organizata të mëdha.

Shpesh, atyre u jepen shumë më tepër adresa sesa mund të përdorin ndonjëherë.

Pasoja është se ka miliona pronë por Adresat IPv4 të papërdorura atje që janë duke shkuar për të humbur. Vitet e fundit ka pasur një lëvizje që synon të rikuperojë këto adresa IP, por ardhja e IPv6 e bën këtë përpjekje të vjetëruar në mënyrë të arsyeshme.

Farë është IPv6?

Si IPv4, versioni 6 i Protokollit të Internetit ka qenë rreth e rrotull për disa vjet. Puna për krijimin e tij mori fund në vitin 1998, por kalimi nga IPv4 në IPv6 ka ndodhur me ngadalësinë e akullnajave. Nisja zyrtare e IPv6 ishte në vitin 2011 me Ditën Botërore të IPv6. Që atëherë, Autoritetet e Internetit kanë qenë të vështirë në punë për të zbatuar sistemin e ri.

ipv6 shpjegohet

Adresa IP 128-bit

Ndërsa IPv4 përdori adresa IP 32-bitësh, Protokolli më i ri i Internetit përdor adresa 128-bit. Në vend të një adrese IPI me lehtësi 4,3 miliardë, IPv6 ofron 3.4 X 10 për fuqinë e 38-të ose 340 adresë të pavendshme.

Ky është një numër shumë i madh. Një adresë e zakonshme IP 128-bit mund të duket diçka si kjo:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Kjo është një adresë shumë më e gjatë dhe më komplekse sesa kishim në sistemin IPv4. Ky ndërlikim jo vetëm që do të thotë se ne nuk do t’i mbarojmë adresat IP në çdo kohë së shpejti por edhe që secila pajisje tani ka potencialin të ketë një adresë IP unike.

Një adresë unike IP për çdo pajisje

Sipas sistemit IPv4, jo çdo pajisje e lidhur me Internet kishte një adresë unike. Përkundrazi, ruterave iu caktua një adresë e vetme. Pajisjet individuale që kanë lidhje me internetin përmes këtyre ruterave nuk kanë domosdoshmërisht një adresë IP unike. Ruteri merr kërkesa për të dhëna, të cilat më pas dërgohen në adresën IP të marrësit nga atje.

Duket sikur nuk duhet të funksionojë.

Në fund të fundit, nëse adresa juaj e shtëpisë është identike me adresën e shtëpisë së dikujt tjetër, nuk do të përfundoni gjithmonë me postën e tyre dhe anasjelltas?

Sistemi funksionoi për shkak të diçkaje të quajtur Përkthimi i Adresës së Rrjetit, ose NAT.

private vs ip publike

NAT ka qenë e dobishme pasi bën të mundur që një pajisje e rrjetit si një firewall të caktojë një adresë publike në një kompjuter ose edhe një grup të tërë të tyre që veprojnë brenda një rrjeti privat. NAT është përdorur nga organizatat për të kufizuar sa adresa të hapura IP janë në funksion.

Ky lloj përdorimi është i rëndësishëm nga këndvështrimet e ekonomisë dhe sigurisë. rezultat eshte ajo NAT funksionon si agjent midis Internet publik dhe një rrjet privat.si funksionon nat

Me siguri po e përdorni tani tani.

për fat të keq, NAT ka të meta. Ai nuk siguron ndonjë siguri shtesë, dhe madje mund të sigurojë disa protokolle të paaftë për mbrojtjen e pajisjeve të caktuara. NAT gjithashtu duhet të përdorin disa nga burimet e pajisjes suaj të funksionojë, që mund të jetë një dëm.

Me IPv6, nuk ka nevojë për NAT, sepse ka kaq shumë adresa IP që janë në dispozicion nën IPv6. Sistemet që funksionojnë me IPv6 mund të kenë një adresë IP unike për çdo pajisje, kështu që ekziston nuk ka nevojë të punosh përmes një ruteri.

Përparësitë e tjera të IPv6

IPv6 është më efikas sesa IPv4. Titujt e paketave të të dhënave janë thjeshtuar dhe funksionaliteti i kursit është shumë më i thjeshtë. Ekziston më shumë mbështetje edhe për krijimin e rrjeteve nga kolegët.përfitimet e ipv6

Sidoqoftë, shumica e përdoruesve të Internetit me gradë dhe skedarë nuk do të shohin një jashtëzakonisht të jashtëzakonshme kërcim përpara në funksionalitet me kalimin në IPv6. Kjo sepse shumica e ndryshimeve po ndodhin prapa skenës dhe ngadalë.

Mos harroni, shumica e Internetit funksionojnë akoma në sistemin IPv4. Ndryshimi në IPv6 është rritës. Ndërsa më shumë pajisje dhe më shumë Internet e bëjnë kalimin në protokollin e ri, do të shihni një transferim më të efektshëm të të dhënave, megjithëse kjo do të ndodhë gradualisht.

Ku IPv6 qëndron tani

përdoruesit ipv64 sipas venditJu mund të prisni që një teknologji e cila u finalizua në 1998 do të ishte e vjetëruar tani, por realiteti me IPv6 është se eshte sapo filloi. Vetëm një pjesë minuscule e Internetit ka kaluar në konvertimin në funksionalitetin IPv6.

Që nga maji i vitit 2017, kishte vetëm 37 vende të botës që kishin më shumë se pesë përqind të trafikut të tyre në internet që kalonin përmes IPv6. Shtatë shtete kishin 15 përqind të trafikut të tyre në internet të dërguar përmes IPv6.

Nëse IPv6 përfaqëson një hap teknologjik përpara, pse nuk zbatohet më gjerësisht? Përgjigja e shkurtër është se bërja e kësaj kushton shumë para.

Kërkohen softverë të rinj dhe softverë serverë për të bërë konvertimin.

Vlen gjithashtu të përmendet se ekziston pa pajtueshmëri të prapambetur me IPv4. Një faqe në internet që dëshiron të mirëpresë njerëzit që përdorin ose IPv4 ose IPv6 kërkohet të ketë dy versione, një për secilin protokoll.

Megjithatë, IPv6 po fiton popullaritet. Shumica e ruterave dhe sistemeve operative që janë në dispozicion sot ofrojnë mbështetje dhe pajtueshmëri për IPv6. Disa nga Ofruesit e Shërbimeve të Internetit më të njohura dhe të përdorura gjerësisht në mënyrë të ngjashme, po vendosin një varg funksionesh IPv6.

Bërja e Ndërprerësit

A është koha që ju të filloni të përdorni IPv6?

Mund të jetë që ju tashmë jeni, megjithëse kjo është relativisht e pamundur. Nëse ISP-ja juaj po ofron IPv6, atëherë është ide e mirë ta përdorni.

Nëse nuk jeni të sigurt nëse jeni duke përdorur IPv6 ose jo, mund të vizitoni www.test-ipv6.com për ta zbuluar. Ata që janë duke përdorur IPv4 do të shohin një ekran që duket si ky:

testi i lidhjes ipv6

Nëse e shihni këtë ekran dhe dëshironi të provoni të aktivizoni aftësitë IPv6, atëherë aftësia juaj për ta bërë këtë do të varet si nga ruteri ashtu edhe nga ISP-ja juaj..

Në motorin tuaj të preferuar të kërkimit, shkruani fjalët kyçe “[prodhuesi i ruterit] ipv6 [ISP juaj”. Mund të jetë e këshillueshme që të azhurnoni DD-WRT për firmware-in e ruterit tuaj. Ky ndryshim duhet të bëjë tranzicionin më pak e ndërlikuar.

Qasja në faqet e internetit të IPv6

Mund të hyni në faqet e internetit IPv6 përmes dy mekanizmave të ndryshëm. E para nga këto është një mekanizëm tranzicioni. Aktualisht, më të njohurit nga këto është 6to4. Kjo teknologji mbyll të dhënat IPv6 me komunikime IPv4 në mënyrë që të shihni versionet më të reja të faqeve të internetit me protokollin më të vjetër.

Mekanizmi tjetër përfshin një lidhje amtare. Ky lloj i lidhjes ju lejon të anashkaloni tranzicionin në mënyrë që të mund ta bëni kalimin e plotë në IPv6. Zgjidhni IPv6 amtare nëse ruteri juaj ju jep këtë mundësi.

Përdorimi i VPN me IPv6

Shumë VPN nuk janë ende të përgatitur për të trajtuar trafikun IPv6. Kjo mangësi do të thotë që ekziston rreziku se çdo trafik IPv6 do të drejtohet përmes ISP-së tuaj në vend të VPN tuaj, duke ju lënë të ekspozuar. Nëse keni dëgjuar ndonjëherë për një rrjedhje IPv6, ky ishte objekt diskutimi.

çaktivizuar-IPv6

Para se të zgjidhni një VPN, sigurohuni që të lexoni rishikimet VPN për të parë se cilët ofrues ofrojnë mbrojtje nga rrjedhja IPv6, si dhe ato që ofrojnë mbështetje për trafikun IPv6. Disa nga zgjedhjet kryesore të privatësisë të Kanadasë që kanë mbrojtje nga rrjedhja IPv6 janë Surfshark dhe NordVPN.

Përndryshe, disa nga shërbimet më të mira VPN mund të rekomandojnë që të mos përdorni IPv6 nëse dëshironi të jeni plotësisht të mbrojtur dhe privatë. Kjo kërkesë mund të jetë një plotësisht e arsyeshme, veçanërisht pasi IPv6 nuk është gjerësisht në dispozicion tani. Mund ta presësh më shumë VPN do të bëhen IPv6 të pajtueshme në të ardhmen.

burimet:

  • https://searchnetworking.techtarget.com/definition/IPv6-Internet-Protocol-Version-6 
  • https://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/ipv6_ipv4_difference.html
  • https://www.ipv6.com/general/ipv6-the-next-generation-internet/
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map