Udhëzuesi i plotë për serverët me prokurë (vs Shërbimet VPN)

Një proxy server lidhet me internetin në vend të kompjuterit tuaj. Me fjalë të tjera, të gjitha të dhënat e krijuara nga një seancë shfletimi kalojnë nga kompjuteri juaj, përmes proxy serverit në rrugën për në internet dhe gjithashtu kthehen përmes proxy serverit në udhëtimin e kthimit në kompjuterin tuaj.


Në thelb, është një ndërmjetës. Pse në tokë dikush do të përdorë një proxy server? Arsyeja kryesore është se fsheh adresën tuaj IP dhe nga ana tjetër, gjithashtu fsheh vendndodhjen tuaj fizike nga kushdo që mund të jetë duke shikuar. Një VPN është një formë e specializuar e një serveri me prokurë. Ne do të futemi në ato më vonë.

Serverët me prokurë publike

Lloji i parë i proxy serverit për të cilin do të flasim është lloji i disponueshëm lirshëm në internet pa kosto, i quajtur a server proxy publik.

Ndërsa ideja e lidhjes private me internet pa asnjë kosto është padyshim tërheqëse e vëmendjes, ky lloj serveri ka mjaft të meta që vetëm më të rastitit e përdoruesve të internetit duhet ta konsiderojnë seriozisht atë.

Këtu janë disa arsye të dukshme për të shmangur një server me prokurë publike:

 • Këto operacione kryesisht të bëra vullnetare kanë tendencë të shkojnë offline papritur dhe të qëndrojnë në atë mënyrë derisa dikush të shkëputet nga puna e ditës për të kuptuar problemin.
 • Pa para për të azhurnuar pajisjet, presin që lidhja juaj e internetit të jetë e ngadaltë.
 • Pa motivin e fitimit për të mbajtur klientët, operatorët kanë asnjë arsye e vërtetë për të mos spiunuar të dhënat tuaja ose zakoneve të shfletimit. Ata mund të jenë hakerë për gjithçka që dini. Disa vlerësime pretendojnë se rreth 70 përqind e serverëve me prokurë publike janë vetëm një front për kriminelët.
 • Dhe teshtima nuk është problemi i vetëm. Një përqindje e madhe e këtyre Proxies do të injektojnë reklama ose JavaScript në faqet e internetit që vizitoni. Kjo nuk është e lezetshme.

Në fund të fundit është se përdorimi i një serveri me prokurë publike është një ide e keqe, pa marrë parasysh se në cilën mënyrë ta shikoni. Unë e marr përsëri atë që thashë më parë në lidhje me atë që është një mundësi e vlefshme për surfers rastësor. Unë kam ndryshuar mendim. Askush nuk duhet t’i përdorë këto!

Proxy Server privat

Një proxy server privat është i drejtuar kryesisht për fitim, megjithëse disa njerëz ose kompani krijojnë një për përdorim personal ose të punonjësve pa pagesë.

Një VPN (Virtual Private Network) është lloji më i zakonshëm i përfaqësuesit privat. Do të marrim më shumë detaje rreth asaj që dallon pak nga ky lloj serveri. Dosja tani për tani.

Kur një përfaqësues privat gëzon epërsi ndaj homologut të tij publik është se ka një tarifë të përfshirë (qëndroni me mua këtu) për përdorimin e tij. Ky prezantim i një motivi fitimi për një kompani në çdo industri do të thotë se është shumë i interesuar të kënaq klientin në mënyrë që të vazhdojë t’i marrë ato pagesa mujore.

Kur një kompani ngarkon për shërbimin e tyre, mund të bastoni se ato do të mbahen në llogari publike se sa mirë mbrojnë privatësinë e një klienti përmes formës së rishikimeve të palëve të treta (si ato që kam shkruar në këtë faqe në internet). Natyra e internetit është që të ankoheni me zë të lartë dhe të gjatë kur zhgënjehen, dhe asnjë kompani nuk e dëshiron këtë.

Kategoritë e serverëve

Le të hedhim një vështrim të shpejtë dhe pa dhimbje në llojet e ndryshme të serverëve proxy që ka të ngjarë të ekzekutoni gjatë udhëtimeve tuaja në internet.

Proxy HTTP

Nëse keni vërejtur nomenklaturën “http: //” në fushën URL në krye të çdo faqe në internet, keni parë protokollin standard të internetit në mbarë botën, të përdorur për të lidhur të gjithë elementët e ndryshëm të faqeve të internetit.

Ky lloj i proxy serverit nuk është i koduar, që do të thotë se ai është përgjithësisht më i shpejtë se të tjerët për shkak të një ngarkese të llogaritjes më pak të fortë. Ndërsa shumica e internetit sigurohen përmes enkriptimit, proxies HTTP — të cilat nuk mund të përdorin ata—bëhen më pak të dobishëm.

Proxy HTTPS

I referuar gjithashtu si proxies SSL (Secure Socket Layers), ky lloj proxy është themelor për çdo uebfaqe që dëshiron të sigurojë shkëmbimin e të dhënave midis faqes dhe përdoruesve. Të gjitha të dhënat që udhëtojnë ndërmjet një përfaqësuesi HTTPS dhe kompjuterit tuaj janë të koduara.

Proxy SOCKS

Protokolli SOCKS është në thelb një thjeshtesë. Falë kësaj thjeshtësie, ato janë të shkëlqyera për trafikun përrua, email, të dhëna IRC dhe ngarkime të FTP. Meqenëse proxies të tillë janë kaq fleksibël, ata trajtojnë një vëllim të lartë trafiku dhe priren të jenë më të ngadaltë se një breshkë gjumi.

Proxy Web

Proxies në internet janë të këndshëm sepse nuk keni nevojë të shkarkoni dhe instaloni ndonjë softuer për t’i përdorur ato. Qasja vjen nga dritarja e shfletuesit tuaj dhe funksionon mirë me HTTP ose HTTPS. Megjithatë, shumica e proxies në internet janë falas bllokuar me reklama për kënaqësinë ose dhimbjen tuaj të shikimit. E dobishme vetëm për faqet e internetit themelore, një proxy i internetit ka tendencë të ndahet përballë JavaScript, Java ose Flash.

Përfaqësues përpara

Kjo është ndoshta një nga ato gjëra të dukshme, por një përfaqësues përpara është ai që vendoset midis kompjuterit tuaj dhe internetit. Kjo përcakton çdo lloj përfaqësuesi, përveç një – e keni guxuar – provë të kundërt, i cili vepron si një portier midis internetit dhe një Rrjeti Vendor Lokal (LAN).

Një përfaqësues i kundërt do të hynte në lojë nëse do të telekomunikonit dhe do të kishit nevojë për të hyrë në LAN kompaninë tuaj nga shtëpia ose rruga. Për ta bërë këtë, së pari do të kalonit nëpër proxy server dhe më pas do të fitonit pranimin në LAN.

VPN vs Serverët me Proxy

Mos harroni se jeni rikthyer atje diku kur ne ju thamë se një VPN ishte një rast i specializuar i një serveri proxy dhe ne do t’i dallonim ato më vonë? Epo, më vonë është tani, kështu që përgatituni që mendjen tuaj të fryhet. Ose mbase jo.

Këtu janë dallimet kryesore:

  1. Serverët me prokurë konfigurohen në një bazë për çdo aplikacion i cili mund të jetë një dhimbje e vërtetë në fundin e pasmë. Një VPN, nga ana tjetër, duhet të konfigurohet vetëm një herë në nivelin e sistemit, në mënyrë që të mbrojë të gjitha lidhjet e internetit për të gjithë softuerët në çdo pajisje të veçantë. Ndonjëherë, edhe VPN të mira falas do të bëjnë.
  1. Kur serverët e tjerë të proxy janë në të gjithë hartën kur bëhet fjalë për sigurinë, shërbimet më të njohura VPN si Surfshark ose NordVPN siguroni një niveli i fortë i kriptimit. Për VPN-të komerciale, kjo është baza e modelit të tyre të biznesit dhe ajo që njerëzit janë të gatshëm të paguajnë. Në përgjithësi, një VPN është më e thjeshtë për të konfiguruar dhe më e sigurt (dhe anonim) sesa llojet e tjera të proxies që kemi përmendur.

Duke përdorur një Proxy

VPN dhe proxies të tjerë privatë janë relativisht të thjeshtë për t’u instaluar dhe përdorur sepse ofruesi i shërbimit tuaj ofron udhëzime të hollësishme për të përmbushur detyrën.

Nëse futeni në botën e proxies publike, gjërat bëhen pak më të komplikuara. Ka disa informacione specifike që ju nevojiten për t’u lidhur me një përfaqësues publik:

 • Adresa IP e numrit të portit
 • Emri i përdoruesit dhe fjalëkalimi (mbase)

Nëse nuk ju kemi trembur larg përdorimit të një prokurori publik, gjetja e një duhet të jetë e lehtë. Janë me qindra, nëse jo mijëra prej tyre lirisht të disponueshëm në internet. Shkruani “proxies të serverit publik” ose “proxies falas” në motorin tuaj të preferuar të kërkimit dhe qëndroni prapa. Që nga ai moment, nuk është tmerrësisht e vështirë të konfigurosh.

Le ta përdorim Firefox-in si shembull…

Mbërrini në vendin e duhur duke klikuar Opsione -> i përparuar -> rrjet Tab -> Lidhje Cilësimet. Në varësi të shfletuesit tuaj, sekuenca e saktë e hapave mund të ndryshojë.

Në fund të fundit po kërkoni për vendin ku mund të përjashtoni adresën IP lokale të lokalit dhe të shtoni adresën IP dhe numrin e portit për të konfiguruar manualisht proxy.

Sa ekskluzivitet keni nevojë?

Duke supozuar se do të merrni këshillat tona dhe do të largoheni larg nga serverët pa pagesë të prokurorit publik, duhet të jeni të njohur me nivelet e ndryshme të ekskluzivitetit në lidhje me serverët tregtarë. Janë tre.

  1. Proxy e përkushtuar: Ky është opsioni më i qëndrueshëm dhe më i miri. Me një përfaqësues të dedikuar, nuk ndani burime me askënd tjetër. Nëse thjesht po përpiqeni të shmangni gjeo-blloqet që ju pengojnë të transmetoni përmbajtje në internet, ky është opsioni juaj më i mirë. Mbani në mend se do të merrni një adresë statike IP, kështu që akoma mund të gjurmoheni në proxy server, duke e bërë atë më pak anonim.
  1. Proxy gjysëm i përbashkët: Me këtë, ju do të ndani përfaqësuesin me disa njerëz të tjerë, zakonisht tre.
  1. Proxy e Përgjithshme: Më anonimët por edhe më pak të aftë për sa i përket performancës. Ju e ndani burimin me shumë njerëz të tjerë. Për të gjitha qëllimet praktike, ky është i njëjti me një prokurë publike.

Në fund të fundit

Me rritjen e bllokimit të gjeo-bllokimit nga faqet e internetit të njohura dhe shqetësimet në lidhje me privatësinë, nuk është për t’u habitur që përdorimi i serverëve me prokurë është rritur në popullaritet. Ndërsa kostoja i bën serverët publik një tundim të fortë, rekomandimi ynë është që asnjë prokurë publike të mos përdoret për asgjë më shumë sesa përdorim shumë i rastësishëm.

Jo vetëm që ato janë të paqëndrueshme dhe të ngadalta kodrina zare sa herë që përdorni një që operatori nuk është duke cramming pajisjen tuaj të mbushur me malware ose duke sifonuar të dhënat tuaja personale ose financiare. Thjesht nuk ia vlen të rrezikosh.

Ndërsa proxies tregtare janë sigurisht një mundësi, zgjidhja më e sigurt, gjithëpërfshirëse dhe e konfiguruar lehtësisht VPN është e preferueshme, sipas mendimit tonë të përulur, në thelb me të njëjtin çmim. Shkoni me një nga shërbimet më të vlerësuara VPN dhe mos rrezikoni sigurinë tuaj.

Shikoni përreth dhe ju duhet të jeni në gjendje të gjeni një që ka krijuar një reputacion si një kujdestar i besueshëm i të dhënave të klientëve. Fat i mirë me proxying tuaj!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map