Whatfarë është një Rrjet Virtual Privat (VPN)?

Në rast se nuk e keni vënë re, interneti nuk është një vend i sigurt. Në qoftë se nuk mbroheni si duhet, është ngacmuesi që do t’ju kthejë kokë poshtë, të zbrazni xhepat dhe të lini pa aq shumë sa një shikim prapa.


Në rast se metafora nuk është plotësisht e qartë, ne po flasim për vjedhje dhe vjedhje të identitetit dhe informacionit financiar. Ky është padyshim lajmi i keq. Lajmi i mirë është se ekziston një mënyrë për të mbingarkuar sigurinë tuaj në internet që nuk kushton krah dhe këmbë.

Tani po flasim për shërbimet VPN. Nëse nuk përdorni një ndërsa jeni në internet, nuk është çështje nëse, por kur do të jeni viktima tjetër. Shumë njerëz shmangin VPN sepse duket se është teknologji e ndërlikuar; ju më mirë do të betoheni në internet përgjithmonë.

Qetësohuni. Thjesht lexoni artikullin vijues dhe ne do t’ju marrim nga zero në ekspert për mënyrën e zgjedhjes, instalimit dhe qasjes në një VPN cilësore. Tingellon mire? Le të fillojmë.

Canfarë mund të bëjë një VPN për mua?

Rendi i parë i biznesit është t’ju edukojë juve, lexues të dashur, saktësisht se çfarë mund të bëjë një server VPN për ju. Ka një mori përfitimesh. Këtu janë disa:

 • Paraqisni adresën tuaj IP për këdo që shikon sikur jeni në një vend tjetër për të hyrë në shërbime të caktuara të transmetimit (si Netflix me bazë amerikane ose Hulu) që janë gjeo-bllokuar në vendin tuaj.
 • Fshehni cilat faqe në internet që vizitoni dhe çdo informacion privat si fjalëkalimet ose numrat e kartave të kreditit nga të tjerët – posaçërisht hakerat.
 • Anashkaloni forma të ndryshme të blloqeve të përmbajtjes së qeverisë ose censurës (Përshëndetje, Kinë!)
 • Qasja dhe shkarkimi i përmbajtjeve nga faqet e torrenteve cilësore.

Një pyetje e zakonshme është nëse një VPN do të zëvendësojë ISP (Ofruesin e Shërbimit të Internetit) që keni tashmë. Përgjigja është jo. Ndërsa disa VPN gjithashtu ofrojnë shërbim në internet, nuk është e nevojshme të kaloni nga ofruesi juaj aktual. Mendoni për një VPN si një tunel privat që kodon të dhënat tuaja dhe fsheh identitetin tuaj kur shkoni në internet.

Lidhja në internet me një VPN

Ndërsa ISP-ja juaj siguron aftësinë themelore për ju për të hyrë në internet, kur vendosni një shërbim të mirë VPN, ju ridrejtoheni në serverin e tyre dhe jo në atë që i përket ISP-së tuaj. ISP nuk do të jetë më në gjendje të shohë të dhënat tuaja ose të shikojë cilat faqe të internetit vizitoni. E vetmja gjë e dukshme do të jetë që ju të jeni të lidhur me një server VPN.

Në vend se adresa standarde e IP që keni përdorur dhe që zbulon se ku jeni fizikisht të vendosur, kushdo që përpiqet të spiunojë zakonet tuaja në internet do të shohë vetëm adresën IP të shoqëruar me serverin VPN. Të dhënat që kalojnë midis jush dhe internetit janë të koduara dhe do të ngjajnë me këdo që shpresojnë të përdorin ato për një qëllim të paligjshëm.

Shpresojmë, që po filloni të shihni disa avantazhe serioze për një VPN. Nëse përdorni përdorim të shpeshtë të pikave publike të Wi-Fi në aeroporte, kafene, ose bibliotekë publike të lagjes tuaj miqësore, mund të konsiderohet dëshmi e marrëzisë së çertifikuar për ta bërë këtë pa mbrojtje VPN.

Këto vende janë thelbësore sepse lidhjet rrallë kanë ndonjë lloj karakteristikash të sigurisë. Edhe një haker i rreptë mund të kuptojë se si ta bëjë jetën tuaj të mjerueshme. Shihni atë djalë atje në qoshe me syze dhe një xhaketë të bukur kadifeje, duke ndezur me vëmendje laptopin e tij?

Ai nuk është disa profesorë që gradojnë testet e studentëve. Ai po mashtron informacionin e hyrjes në bankë! Shërbimet VPN më të vlerësuarat janë të lëvizshme, kështu që ju mund t’i përdorni ato nga kudo ku jeni në botë.

Nuk janë të gjitha trëndafilat dhe drita e diellit

Bota mund të jetë një zonjë e ashpër. Si e tillë, ne duhet t’ju paralajmërojmë para se ka disa të meta që lidhen me përdorimin e një VPN. Ekspozimi ndaj VPN: Ndërsa tani jeni i sigurt nga sytë e këqij të ISP-së tuaj, shitësi VPN që ju zgjidhni do të jetë në gjendje të shohë të dhënat tuaja.

Sidoqoftë, nëse zgjidhni një VPN të besueshëm, shumë të vlerësuar që premton siguri të fortë dhe ka një interes të dhënë për të mbrojtur të dhënat tuaja, me siguri do të jeni në rregull. Spiunimi nuk është modeli i tyre i biznesit.

Lidhja S-L-O-W-E-R: Si rregull i përgjithshëm, një lidhje VPN do të jetë më e ngadaltë se ISP-ja juaj e rregullt për shkak të hapit shtesë të kriptimit të të dhënave në të dy drejtimet. Në të njëjtën kohë, lidhja juaj duhet të udhëtojë në distancë fizikisht më të madhe për të mbuluar hapin shtesë te serveri VPN, që do të thotë një përgjigje më e ngadaltë kur kërkoni.

Nëse merrni shërbimin tuaj VPN nga një server i afërt (në përgjithësi), do të vini re për një rënie të shpejtësisë 10 përqind. Hyrja në internet përmes një server i largët mund ta bëjë atë numër thelbësisht më të lartë.

A është e ligjshme të përdorni një VPN?

Përgjigja e shkurtër – në rast se keni frikë nga ligji ose dora e rëndë e qeverisë në derën tuaj – është po. Përdorimi i një VPN është plotësisht i ligjshëm.

Gjë për të mbajtur në mend është se, në shumicën e vendeve, një qytetar ka të drejtë të intimitetit. Por atëherë ju keni disa aktorë të këqij – le t’i quajmë ata Kinë dhe Iran për argëtim – të cilët as nuk pretendojnë të jenë një shoqëri e lirë dhe e hapur. Ata me siguri nuk u pëlqen ideja e aksesit të lirë dhe të pahijshëm në internet dhe bëjnë çmos për të parandaluar disponueshmërinë e VPN në popullsi qoftë në shtëpi, qoftë jashtë shtetit.

Deri më tani, megjithëkëtë, edhe në Kinë – e cila krenohet me përpjekjet më intruzive të censurimit në botë – blloqet e VPN janë vetëm pjesërisht të suksesshme dhe ne nuk kemi dëgjuar që dikush të ndëshkohet për veprimin e thjeshtë të përdorimit të një VPN. Mund të jetë gjithashtu një ide e mirë gjithashtu shmangni serverët e vendosur në disa vende të Evropës (si Franca dhe Britania e Madhe) nëse intimiteti është shqetësim. Aktiviteti terrorist ka bërë që disa qeveri të krijojnë ligje që kërkojnë VPN të mbajnë një regjistër të aktivitetit të përdoruesit. Zgjidhja e thjeshtë është të shmangni këta serverë.

Gjërat e para në fillim

Ndërsa kërkesa për anonimitet dhe siguri në internet vazhdon të rritet, gjithnjë e më shumë shërbime VPN rri zbehja e tyre. Si çdo gjë tjetër, nuk janë krijuar të gjithë të barabartë. Në përpjekjen tuaj për të gjetur VPN më e mirë, kontrolloni forume dhe burime të tjera në internet për rishikime dhe rekomandime. Një krahasim tipar mund të jetë në rregull.

Lista e mëposhtme janë disa nga ato që kërkohen nga:

 • Çmimi: Si një figurë në toppark, VPN-të më të besueshme kushtojnë më pak se 10 dollarë në muaj.
 • Speed: Siç u përmend, procesi i kriptimit do të ngadalësojë lidhjen tuaj, por pyesni përdoruesit e tjerë në lidhje me përvojën e tyre.
 • Privacy: Kjo është pika kryesore e shitjes në lidhje me shërbimin VPN. Sigurohuni që kompania vendos idenë përpara dhe qendrën.
 • Sigurimit: Pyetni për masa të posaçme të përdorura për të dëmtuar hakerat, NSA, dhe të tjerët që synojnë vjedhjen e identitetit ose identifikimin.
 • Vendndodhja e serverit: Serverat e shpërndarë në një larmi vendesh gjeografike janë një gjë e mirë. Më shumë më mirë.
 • Lidhjet e njëkohshme: Mos u vendos për një ofrues i cili lejon që vetëm një pajisje të lidhet me llogarinë tënde njëherësh. Ju duhet të jeni në gjendje të shijoni njëkohësisht telefonin, laptopin dhe Xbox-in tuaj.
 • Ndihma për klient / teknik: Përdorimi i VPN është akoma një teknologji relativisht e re për shfletuesin mesatar të uebit, kështu që një ofrues i mirë do të ketë një staf mbështetës të njohur, i cili i përgjigjet thirrjes, bisedës ose emailit tuaj brenda një kohe të arsyeshme.
 • Provojeni përpara se ta blini: Ashtu si shërbimet e ligjshme të mbajtjes në internet, një shërbim VPN duhet të ofrojë një periudhë falas prove dhe garanci për kthimin e parave për një periudhë që shkon nga 15-30 ditë. Natyrisht, lista e karakteristikave të ofruara nga të gjithë VPN-të e lartë është shumë e gjatë për t’u përfshirë këtu, por gjithashtu mund t’i kushtoni vëmendje përputhshmërisë me një shumëllojshmëri të pajisjeve dhe një ndërfaqe të përdoruesit që nuk ju ngatërron. Basti më i mirë këtu është të hidheni në forume në internet të lidhura me sigurinë dhe të filloni të bëni pyetje se cilat ofruesit e VPN janë më të mirët.

Isshtë shërbim falas VPN një ide e mirë?

Sapo të filloni kërkimin për një VPN, nuk do të kalojë shumë kohë përpara se të hasni në reklama të ndezura duke pretenduar se ofrojnë shërbimin falas. Ia vlen? Nëse gëzoni shërbim nën-cilësi, lidhje ultra të ngadalta dhe duke u ndalur pa ndalje nga reklamat, atëherë me çdo mënyrë, regjistrohuni për shërbimin falas.

Vetëm mbani në mend këtë aksiomë biznesi – nëse nuk paguani për produktin, ju jeni produkti. Ka vetëm disa përjashtime për këtë (Shikoni listën tonë të VPN-ve më të mira). Për shembull, ekziston një kompani e quajtur Cyberghost, i cili ofron hyrje falas të financuar nga reklama që do të ishte mirë për përdoruesit e rastit të internetit, ose një veshje e njohur si VPN Gate, e cila operohet me vullnet. Por edhe këto zgjedhje nuk mund të mbajnë një qiri për performancën e një shërbimi të mirë të paguar.

Një fjalë rreth anonimitetit

Për motive të pastra dhe të dyshimta, njerëzit arrijnë në dëshirën për një VPN që kërkon anonimitet në internet. Për të gjitha qëllimet praktike, ky është një qëllim i pamundur sepse ofruesi i shërbimit gjithmonë do të dijë saktësisht se ku jeni. Gjëja tjetër më e mirë për anonimitetin është privatësia e hekurt dhe ky është një qëllim mjaft i mirë për të kërkuar.

Shkrime: Gjëja e parë që duhet të dini është se çdo pretendim për privatësinë e bërë nga a VPN nuk ia vlen të pështyhet në oqean nëse ato mbajnë regjistrat. Ne kemi parë shembuj të kohëve të fundit të taktikave të qeverisë me duar të forta që kërkojnë të detyrojnë telefonin celular ose ofruesit e internetit për të kthyer informacionin mbi klientët, na besoni. Nëse një kompani e gjen veten të përballur me kërcënimin e kohës në burg, duhet të keni parasysh që vendndodhja juaj dhe zakonet e shikimit nuk do të qëndrojnë private për një kohë të gjatë.

Besim: Nuk ka asnjë mënyrë për faktin se ju duhet të merrni një fjalë të shërbimit VPN që ata nuk po mbajnë shkrime ose nuk ju spiunojnë. Për fat të mirë, ata që nuk i ndjekin premtimet e intimitetit së shpejti do të gjejnë sjelljet e gabuara të tyre të shpërndara në internet dhe nga interneti nga klientët që kanë tradhtuar. Fundja është ajo nuk ka asnjë garanci në këtë tokë që do të jesh gjithmonë dhe përgjithmonë i padukshëm në internet nëse përdorni një VPN.

TOR: Nëse për çfarëdo arsye, ju jeni të vendosur në mënyrë të dëshpëruar të qëndroni plotësisht anonim, ju mund të lidheni me VPN tuaj përmes TOR, i cili ofron një program falas për lidhje interneti. Nëse keni hapur një llogari përmes TOR, të paguar me një kriptocurrency si Bitcoin, dhe më pas të keni hyrë në VPN tuaj në atë mënyrë, do të ishit gati sa më afër anonimitetit të plotë sa keni në këtë botë. Ekzistojnë vetëm disa VPN që mbështesin këtë metodë. Ju gjithashtu mund të prisni që të merrni një hit të dyfishtë në shpejtësinë e lidhjes, kështu që keni shumë pije freskuese dhe mbase një shishe pilula nervore kur të regjistroheni sepse gjërat do të lëvizin shumë ngadalë.

Ndoshta Ju nuk keni nevojë për një VPN

Nëse emri juaj nuk është Edward Snowden ose Julian Assange, dhe ju doni vetëm një VPN të sigurojë rreth kufizime gjeografike në vendin tuaj që ju pengojnë të transmetoni faqe të caktuara televizive, konsideroni të përdorni SmartDNS në vend të kësaj.

SmartDNS nuk përfshin enkriptim, kështu që ju do të ruani një shpejtësi të mirë të lidhjes. Alsoshtë gjithashtu më e lirë se një VPN, por do t’ju lejojë të përdorni një server proxy për të marrë rreth blloqeve të caktuara gjeografike.

Pyetja për celular

Ndërsa e gjithë njerëzimi vazhdon migrimin e saj masiv në botën e ekraneve të vogla të telefonisë celulare, aftësia për të përdorur një shërbim VPN në këto pajisje bëhet thelbësore. Përgjigja e shkurtër është, po, mund të përdorni një VPN në celularin tuaj. Pjesa tjetër e tregimit është se marrja e saj për të luajtur mirë me të gjitha aplikacionet specifike të vendndodhjes mund të jetë një udhëtim në çmenduri. A e keni vënë re se si telefoni juaj gjithmonë po ju pyet nëse mund të hyjë në vendndodhjen tuaj? Nëse ndonjëherë klikoni “po”, ju jeni thjesht komprometuar VPN-në tuaj. Mënyra rreth kësaj është të mos përdorni kurrë në faqet e internetit përmes një aplikacioni, por gjithmonë të kaloni nëpër një shfletues. Ne rekomandojmë Firefox, e cila është me burim të hapur dhe mban një fiksim të mahnitshëm të intimitetit.

Në fund të fundit

Ndërsa ne ju rekomandojmë të instaloni një shërbim të mirë VPN si Surfshark ose NordVPN së shpejti, nëse jo menjëherë. Mbani në mend se nuk është kasafortë bankare. Për të parë më shumë, ju lutemi referojuni raportit tonë më të mirë të VPN.

Përkundrazi duhet ta konsideroni atë një mjet që pothuajse me siguri do të përmirësojë përpjekjet tuaja për të qëndruar privat dhe anonim në internet, por ka asnjë gjë e tillë si 100 përqind në këtë lojë. Prandaj, do të ishte e kujdesshme të mbash në mendje atë rregull, kur zgjedh se cilat site për të vizituar dhe çfarë lloj aktivitetesh për t’u përfshirë gjatë kohës që jeni atje.

Merrni atë që ne po themi?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me