Whatfarë është shtypja e gishtave të shfletuesit?

Shtypja e gishtave të shfletuesitNëse jeni të shqetësuar për privatësinë në internet – dhe duhet të jeni – mund të keni dëgjuar për shtypjen e gishtërinjve të shfletuesit. Shtypja e gishtave të shfletuesit lejon që faqet e internetit dhe shërbimet e tjera të identifikojnë menjëherë kompjuterin tuaj, edhe nëse po merrni disa masa për të anonimizuar lidhjen tuaj.


Pra, si e ruan intimitetin tuaj personal në këtë epokë të faqeve të internetit me nuhatje? Këtu keni një udhëzues të shpejtë dhe të lehtë për shtypjen e gishtërinjve të shfletuesit, si dhe atë që mund të bëni në lidhje me të.

Whatfarë është shtypja e gishtave të shfletuesit?

Gjurmimi i gishtërinjve të shfletuesit u zhvillua së pari si masë sigurie, për të lejuar faqet e internetit që të dinë nëse dikush po sulmon një përdorues tjetër. Sidoqoftë, teknologjia është përdorur për qëllime të tjera, më të paqëndrueshme në vitet më të fundit. Pra, si funksionon kjo?

Përgjigja qëndron në mënyrën e funksionimit të internetit. Asnjë kompjuter nuk është 100% identik, dhe faqet e internetit duhet të dinë informacione të caktuara për të siguruar që faqja shfaq në mënyrë korrekte. Deri më tani, kaq mirë.

Sidoqoftë, ka një dobësi për këtë. Kur merren parasysh të gjithë këta dhjetëra faktorë, shfletuesi juaj ka shumë të ngjarë krejt unik. Për shembull, kompjuteri për të cilin është shkruar ky artikull u testua në dy shërbime të ndryshme. Në të dy shërbimet, ishte krejtësisht unike.

Gjurmët e gishtave të shfletuesit nuk përfshijnë vetëm informacione rreth vetë shfletuesit. Ajo gjithashtu përfshin informacione rreth telefonit ose kompjuterit tuaj. Kjo do të thotë që potencialisht mund të gjurmoheni edhe nëse përdorni disa masa paraprake, siç është një VPN.

Whatfarë e bën unike gjurmët e gjurmëve të shfletuesit?

Pra, çfarë shkon në gjurmët e gishtërinjve të një shfletuesi? Siç e përmendëm, kjo gjurmë gishti përfshin informacione si për shfletuesin ashtu edhe për kompjuterin tuaj. Këtu janë disa nga informacionet që përbëjnë gjurmët e gishtit të shfletuesit tuaj.

headers

Kur shfletuesi juaj lidhet me një faqe në internet, ka një numër header të ngulitur në informacionin që ai dërgon. Të gjithë këta tituj të kombinuar do të japin faqen e internetit të dhëna jetike për mënyrën sesi duhet të lidhet me sistemin tuaj. Në përgjithësi, ka 8 tituj të ndryshëm që shfletuesi juaj i dërgon. Këto janë:

  • Titulli i gjuhës. Kjo kokë lejon që faqja e internetit të dijë se çfarë gjuhe përdor kompjuteri juaj (anglisht, spanjisht, etj.).
  • Titulli i referuesit. Kjo kokë është e pranishme nëse klikon një lidhje nga një faqe në internet në tjetrën. Lejon që faqja e dytë të dijë se si keni arritur atje.
  • Cachekokë kontrolli. Kreu i kontrollit të cache udhëzon në internet si të dhënat duhet të ruhen, si në anën e klientit ashtu edhe në atë të serverit.
  • Titulli i agjentit të përdoruesit. Kjo kokë është e pranishme në çdo lidhje në internet dhe i tregon uebfaqes se çfarë shfletuesi dhe sistemi operativ që po përdor.
  • Titulli pranues. Titulli pranues lejon që faqja e internetit të dijë se çfarë lloj përmbajtjesh kompjuteri dhe shfletuesi juaj janë në gjendje të shfaqin.
  • Përmbajtjakokë kodimi. Kjo kokë jep udhëzime se çfarë lloj kompresimi që shfletuesi juaj është në gjendje të trajtojë.
  • Titulli i lidhjes. Titulli i lidhjes përcakton nëse lidhja juaj me uebfaqen mbetet e hapur pas lidhjes aktuale, apo nëse ajo duhet të mbyllet.
  • Titulli i kërkesave për përmirësimin e pasigurt. Kjo kokë i tregon serverit nëse shfletuesi juaj po kërkon një lidhje të koduar.

Siç mund ta shihni, këto tituj përmbajnë shumë informacion. Në shumë raste, vetëm kokat janë të mjaftueshme për të siguruar një gjurmë gishti unike për shfletuesin tuaj. Sidoqoftë, ekzistojnë informacione shtesë të shfletuesit, të cilat gjithashtu mund të përdorin faqet e internetit.

Informacion shtesë të shfletuesit

Përveç headers, gjurmët e gishtit përfshin ID-në e shfletuesit tuaj, e cila i tregon faqes në internet se cili version i saktë i shfletuesit tuaj po përdorni. Një shfletues i sigurt do të errësojë këtë informacion.

Gjurmët e gishtave gjithashtu përfshijnë një listë të shtojcave të mbështetura nga shfletuesi juaj. Për shembull, nëse shfletuesi juaj mbështet JavaScript por jo Flash, ky informacion do të përfshihet.

Preferenca të ndryshme të reklamave janë gjithashtu pjesë e gjurmës suaj të gishtërinjve. Këto përfshijnë cilësimet e cookies tuaj, Mos Ndiqni preferencat, dhe nëse AdBlock është instaluar apo jo.

më në fund, gjurmët e gishtit tuaj përmbajnë dy imazhe të ndryshme. Njëra është dhënë nga elementi HTML Canvas i shfletuesit tuaj, dhe tjetra është dhënë me WebGL. Meqenëse sisteme të ndryshme do të gjenerojnë imazhe pak të ndryshme, këto pamje mund të ndihmojnë në identifikimin e kompjuterit tuaj.

Informacion rreth kompjuterit tuaj

Siç u përmend më lart, gjurmët e gishtave të shfletuesit tuaj përfshijnë informacione në lidhje me telefonin ose kompjuterin tuaj, si dhe vetë shfletuesin. Kjo përfshin formatet audio dhe video që janë mbështetur, si dhe çfarë fontesh janë instaluar.

Përveç kësaj, faqet e internetit gjithashtu mbledhin informacione për zonën tuaj të kohës, si dhe rezolucionin e monitorit tuaj dhe thellësinë e ngjyrave. Ky informacion është i nevojshëm për t’ju shërbyer përmbajtjen e saktë, por mund të përdoret gjithashtu për t’ju identifikuar.

Pse është duke përdorur shtypjen e gishtave të shfletuesit?

Tani që ne e dimë se çfarë hyn në gjurmët e gishtërinjve të shfletuesit, është koha për të folur se si mund të përdoret. Ekzistojnë katër arsye kryesore. Dy janë të mira për ju, dhe dy janë të këqija.

Arsyeja e mirë # 1: Parandalimi i mashtrimit financiar

Shtypja e gishtërinjve në shfletues është përdorur për vite me radhë nga sektori financiar. Përdoret nga pothuajse çdo bankare online shërbimit. Duke shtypur gishtin e pajisjes tuaj, banka mund të përcaktojë nëse një seancë e shfletuesit është rrëmbyer dhe të mbyllë transaksionet mashtruese.

Në mënyrë të ngjashme, shtypja e gishtërinjve të shfletuesit shpesh përdoret për të parandaluar mashtrimin e kartave të kreditit. Për shembull, nëse e përdorni kartën tuaj rregullisht në internet, një faqe në internet mund të identifikojë kur papritmas përdoret në një pajisje të ndryshme.

Arsyeja e mirë # 2: Parandalimi i Mashtrimit të e-Tregtisë

biznesi i tregtisë elektronikeNgjashëm me parandalimin e mashtrimit të kartave të kreditit, shtypja e gishtërinjve të shfletuesit mund të përdoret për të luftuar një larmi teknikash të mashtrimit në tregti elektronike. Transfertat me tel dhe metodat e tjera të pagesës zakonisht vijnë nga një burim i parashikueshëm. Së bashku me faktorët e tjerë, një ndryshim i papritur i pajisjes mund të tregojë mashtrim.

Arsyeja e keqe # 1: Analitika dhe Ndjekja e Reklamave

Ekonomia jonë dixhitale varet pjesërisht nga reklamimi në internet. Lajmi i mirë është që ju mund të merrni të gjitha llojet e përmbajtjeve në internet falas. Lajmi i keq është se ju mund të mos dëshironi të ndiqeni në këtë mënyrë.

Shërbimet e reklamave të përdorura për të gjetur klientët përmes cookies, por shumë njerëz kanë marrë mend. Me kaq shumë njerëz që paaftësojnë cookies në pajisjet e tyre, reklamuesit kishin nevojë për një mënyrë të re për të ndjekur klientët individualë. Shumë prej tyre janë drejtuar me shtypjen e gishtërinjve të shfletuesit si një alternative.

Arsyeja e keqe # 2: Uebfaqe me qëllim të keq

Gjurmimi i gishtërinjve të shfletuesit është intensiv i burimeve për serverat. Shumica e faqeve të internetit preferojnë të përdorin një metodë tradicionale të ndjekjes. Në fakt, një studim tregoi se vetëm 0.4% e 10,000 faqeve të larta të internetit përdorin shtypjen e gishtave të shfletuesve. Shumica e këtyre janë uebfaqe financiare.

I njëjti studim zbuloi gjithashtu se shumica e faqeve që përdorin shtypjen e gishtërinjve janë ose uebfaqe spam ose site me qëllim të keq. Me fjalë të tjera, shfletuesi juaj ka më shumë të ngjarë të shtypet në gisht nga kriminelët në internet sesa nga një faqe interneti e ligjshme.

Si të kontrolloni pajisjet tuaja për shtypjen e gishtave të shfletuesit

Pra, si e dini nëse gjurmët e gishtave të shfletuesit tuaj janë unikë? Ekzistojnë dy shërbime kryesore: AmIUnique, dhe shërbimi Panopticlick i Fondacionit Elektronik Frontier. Të dy këto shërbime janë vlerësuar mirë, por ka disa dallime kryesore.

Panopticlick përdor vetëm metodat më të përdorura për shtypjen e gishtërinjve. Kjo perfshin header, versioni i shfletuesit, zona kohore, dhe metoda të tjera që janë më pak të burimeve.

Amiunique përdor të gjitha këto metoda. Megjithatë, ata gjithashtu përdorin Vizatimet e WebGL dhe HTML Canvas. Për më tepër, ato ofrojnë statistika globale, kështu që ju mund të shihni se si rezultatet tuaja krahasohen me të gjithë përdoruesit e tyre të tjerë.

Mbani në mend se asnjë nga këto shërbime nuk është perfekte. Ata mund të ju japin disa numra topin, por ata përballen me dy kufizime.

i parë, ekziston çështja e madhësisë së mostrës. Ta themi thjesht, nëse asnjë prej përdoruesve të tyre nuk ndajnë gjurmët e gishtit të shfletuesit tuaj, mund të tregoni si “unik” edhe kur nuk jeni. Ju jeni thjesht unik midis përdoruesve të këtij shërbimi të veçantë.

i dytë, ato kanë shumë të dhëna të vjetruara. Në shumicën e rasteve, kjo është një çështje jo-problemore, por mund të jetë mashtruese kur bëhet fjalë për versionin e shfletuesit dhe versionin OS. Meqenëse këto faqe janë për vite me radhë, dhe versioni juaj i veçantë i shfletuesit ka qenë i disponueshëm vetëm për disa muaj, me siguri do të tregohet si i rrallë, edhe pse është e mundshme.

Si të mbroheni nga shtypja e gishtave të shfletuesit

Pra, si e mbroni veten nga shtypja e gishtërinjve të shfletuesit? Përgjigja e shkurtër është se nuk ka asnjë masë të vetme parandaluese. Por ka disa metoda që, kur kombinohen, munden ofrojnë mbrojtje të konsiderueshme.

Përdorni një VPN

Një VPN, ose një rrjet virtual privat, është një mjet që krijon një lidhje të sigurt midis kompjuterit tuaj dhe serverit të VPN. Nga atje, serveri VPN lidhet me rrjetin.

Një VPN, në vetvete, nuk do të parandalojë plotësisht shtypjen e gishtërinjve të shfletuesit. megjithatë, mund të errësojë shumë informacione. Për shembull, nëse lidheni përmes një VPN në një zonë të ndryshme kohore, ai informacion do të jetë i ndryshëm.

Jo të gjithë VPN-të janë po aq të dobishëm. Për shembull, duhet të shmangni përdorimin e një VPN falas. Shumica e këtyre janë mashtrime të shmangshme, ose do të shërbejnë ose reklama shtesë ose do të vjedhin informacionin tuaj. Një VPN e paguar me cilësi do të kushtojë disa dollarë, por mund të jeni të sigurt se lidhja juaj është e sigurt dhe e sigurt.

Përdorni Anti-Malware

sulme malwarePër të filluar me, të gjithë duhet të përdorin mbrojtje kundër malware ose antivirus. Justshtë thjesht sens i zakonshëm. Jo vetëm që mbrojtja kundër malware mund të ju mbrojë nga gabimet e gabuara të kompjuterit, ato gjithashtu mund të ndihmojnë në errësimin e gjurmëve të gishtave të shfletuesit tuaj.

Ju lutemi vini re se mbrojtja juaj e integruar e virusit nuk do të shkurtojë mustardën. Produkte si Malwarebytes dhe HitmanPro do të ofrojnë nivelin e mbrojtjes që ju nevojitet, duke parandaluar instalimin e programeve të dëmshme që varen nga gjurmët e gishtave të shfletuesit tuaj.

Shtë e rëndësishme të mbani në mend se programi anti-malware po azhurnohet vazhdimisht për të vazhduar me kërcënimet më të fundit në internet. Sigurohuni që aktivizoni azhurnimet automatike për të siguruar që mbrojtja juaj të jetë e azhurnuar.

Disaktivizoni JavaScript

Paaftësia e JavaScript është një mënyrë efektive për të errësuar shfletuesin tuaj nga të qenurit e gishtërinjve. Arsyeja është se pa aktivizuar JavaScript, faqet e internetit nuk mund të zbulojnë se çfarë shtojcash dhe fontesh keni instaluar. Meqenëse këto informacione janë një pjesë e madhe e gjurmës suaj të gishtërinjve, është një ide e mirë për të parandaluar që faqet e internetit ta shohin atë.

si të çaktivizoni JavaScript

Thënë kjo, shumë site kërkojnë që JavaScript të funksionojë në mënyrë efektive, kështu që ju mund të jeni duke e nxjerrë fëmijën me ujin e banjës. Po sikur të mund të arrish më të mirën nga të dy botët?

Një zgjidhje është të përdorni një mjet si NoScript. NoScript do të bllokojë JavaScript në të gjitha faqet si parazgjedhje, por ju lejon të aktivizoni atë për faqet që dëshironi të përdorni. Dobësi është se kjo duhet të bëhet me dorë, kështu që kërkon pak punë të përdoret në mënyrë efektive.

Përdorni Mënyrën e Pafajshme

Shumë shfletues kanë një “Mënyrë Incognito” që errëson shumë detaje të shfletuesit. Në thelb, ajo që bën kjo është që të vendosni titujt dhe profilin e shfletuesit tuaj në paraprakisht zgjedhje. Për shkak se të gjithë shfletuesit e modës Incognito Mode duken njësoj, faqet e internetit do të duhet të mbështeten në të dhënat e pajisjeve kompjuterike për t’ju provuar dhe shtypur shenjat e gishtërinjve.

krom-Incognito-si-të

Incognito Mode mbështetet në Safari, FireFox, Chrome dhe disa shfletues të tjerë. Përdorni atë ndërsa jeni duke kërkuar, dhe do të jesh dukshëm më e vështirë për tu ndjekur.

Përdorni Shfletuesin Tor

Shfletuesi TORTor Browser është një projekt që është krijuar për të promovuar privatësinë maksimale. Në vend që të lidheni direkt me një uebfaqe, ju lidheni përmes një “nyje” Tor, që është një përdorues tjetër i Tor. Lidhja juaj drejtohet nëpër disa nyje në mënyrë që të errësojë identitetin tuaj.

Në mënyrë që të maskoni më tej gjurmët e gishtave të shfletuesit tuaj, Shfletuesi Tor standardizon disa aspekte të shfletuesit tuaj. Për shembull, ai kufizon shkronjat në disa opsione të zgjedhura, dhe nuk lejon bërjen e kanavacës HTML, përveç nëse e miratoni atë në mënyrë specifike çdo herë individuale. Po ashtu bllokon JavaScript.

Dobësitë e Tor Browser është se ajo tenton të jetë e ngadaltë. Kjo për shkak se lidhja juaj drejtohet përmes disa nyjeve të tjera. Me fjalë të tjera, është një fillestar për të parë video. Por për të lexuar tekst të thjeshtë, është një mundësi e fortë.

Opsione të tjera të shfletuesit

Pra, çfarë të bësh nëse nuk dëshiron të merresh me shpejtësitë e ngadalta të Tor? Fatmirësisht, ka disa mundësi nëse dëshironi një zgjedhje tjetër.

Për përdoruesit e Windows dhe Android

Në lëshimin e parë të Firefox-it të vitit 2020, Mozilla prezantoi bllokimin e gjurmëve të gishtërinjve. Këtë e bën duke bllokuar kërkesat nga faqet dhe kompanitë që dihet se marrin pjesë në shtypjen e gishtërinjve të shfletuesit.

Si parazgjedhje, kjo veçori është e fikur, pasi mund të parandalojë ngarkimin e duhur të disa faqeve të internetit. Që ka thënë, mund ta aktivizoni në faqen e Intimitetit dhe Sigurisë së Firefox-it. Mozilla po punon për të mundësuar bllokimin e gjurmëve të gishtërinjve si paracaktuar, por ata nuk kanë njoftuar një datë të lëshimit për këtë funksion.

Këtë vit, Google gjithashtu njoftoi se ata do të prezantonin bllokimin e gjurmëve të gishtërinjve në Chrome. Sidoqoftë, asnjë datë lëshimi nuk është njoftuar. Thënë kështu, ju mund të merrni një masë mbrojtjeje për pajisjen tuaj Android duke përdorur një VPN të pajtueshëm me Android.

Për përdoruesit e Apple

Mbrojtja e shtypjes së gishtave është përdorur në shfletuesin Safari të Apple që nga viti i kaluar. Nëse jeni duke ekzekutuar versionin e fundit të iOS, mbrojtja për shtypjen e gishtërinjve do aktivizohen automatikisht. Ky opsion është i disponueshëm vetëm në pajisjet iOS, kështu që përdoruesit e kompjuterave do t’ju duhet një mundësi tjetër.

Mbrojtja e shtypjes së gishtërinjve të Safarit funksionon duke ndarë vetëm informacionin që duhet të ekzekutojë një faqe në internet. Kjo nuk është 100% efektive, në varësi të asaj që pretendon të ketë nevojë në uebfaqe. Por mund të ju mbrojë nga shtypja më e keqe e gishtërinjve, ndërsa ende lejon shtypjen e dëshiruar të gishtërinjve, siç është faqja juaj bankare.

Për të marrë një mbrojtje më të mirë, sigurohuni që të përdorni një VPN iOS që do të errësojë informacione të tjera, të tilla si zonën tuaj të kohës.

Shtesa të shfletuesit

Ka edhe mënyra të tjera për të parandaluar shtypjen e gishtërinjve, gjithashtu. Për përdoruesit e Chrome, mundeni shkarko Shkëputeni, e cila çaktivizon automatikisht ndjekjen. Në disa site, veçanërisht faqet e blerjeve, mund të shkaktojë probleme. Por mund ta çaktivizoni përkohësisht atë me klikimin e një butoni.

Përdoruesit e Firefox-it mund të instalojnë mbrojtësin e gjurmëve të Canvas. Ky është pak më gjithëpërfshirës sesa mjeti i integruar i shkrimit të gishtërinjve të Firefox-it. Sidoqoftë, si Defender, dihet gjithashtu se shkakton çështje në disa site.

Përdorni Opsionin “Mos Ndiqni”

Do Not Track është një kërkesë që mund të futet në kokën e shfletuesit tuaj. Exactlyshtë pikërisht ajo që tingëllon si: ajo kërkon që faqet e internetit të mos ju ndjekin. Për shkak se është pjesë e kokës suaj, jo e një cookie-je, ajo do të mbetet në vend edhe nëse i pastroni cookies.

Shumica e shfletuesve dhe të gjithë shfletuesit kryesorë, mbështesin kokën Mos Ndiqni. Thjesht hapni cilësimet e shfletuesit tuaj dhe shikoni nëse është aktivizuar. Me këtë kokë të aktivizuar, mund t’i tregoni bllokuesit tuaj të reklamave të pranojë reklama nga faqet që respektojnë kokën Mos Ndiqni.

mos e gjurmoni kromin

Shumica e faqeve të internetit injorojnë kokën Mos Ndiqni, gjë që është për të ardhur keq. Pra, si ndihmon kjo? Në afat të shkurtër, nuk ka. Sidoqoftë, kjo ju lejon të mbështesni faqet që respektojnë privatësinë tuaj, ndërsa bllokoni akoma reklamat në faqet që ju ndjekin.

Në planin afatgjatë, nëse mjaft njerëz përdorin opsionin Do Not Track, faqet e internetit do të shohin avantazhet e respektimit të tij. Sigurimi i këtij lloj stimulimi financiar është mënyra më e mirë për të marrë reklamuesit në internet për të ndryshuar mënyrat e tyre.

përfundim

Siç mund ta shihni, shtypja e gishtërinjve në shfletues është një çështje komplekse. Për të filluar, ajo ka shumë aplikacione të dobishme sigurie. Me fjalë të tjera, nëse mund ta parandalonit plotësisht në të gjitha rastet, nuk do të dëshironit të. Nga ana tjetër, shtypja e gishtërinjve të shfletuesit lejon ndjekjen pushtuese të reklamave, si dhe gjurmimin nga faqet e malware.

Për individin e ndërgjegjshëm për jetën private, zgjidhja është të lejoni në mënyrë selektive përcjelljen në faqet e bankave dhe tregtisë elektronike. Për të gjitha aplikacionet e tjera, është më mirë të përdorim masat që përshkruam për të parandaluar shtypjen e gishtërinjve.

Shtoni rishikimin tuaj:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me