Celoten vodnik za proxy strežnike (v primerjavi s storitvami VPN)

Proxy strežnik se namesto računalnika poveže z internetom. Z drugimi besedami, vsi podatki, ustvarjeni med sejo brskanja, prehajajo iz vašega računalnika, prek proxy strežnika na poti do interneta in tudi prek proxy strežnika na povratnem potovanju v vaš računalnik..


V bistvu je posrednik. Zakaj bi kdo uporabljal proxy strežnik? Primarni razlog je, da skriva vaš IP naslov, zatem pa skriva tudi vašo fizično lokacijo pred vsemi, ki jih morda gledajo. VPN je specializirana oblika proxy strežnika. Na to bomo prišli pozneje.

Javni strežniki proxy

Prva vrsta proxy strežnika, o kateri bomo govorili, je vrsta, ki je na voljo brezplačno na spletu brezplačno, imenovana a javni proxy strežnik.

Čeprav je ideja o zasebnem povezovanju z internetom očitno pritegniti pozornost, ima ta vrsta strežnika dovolj pomanjkljivosti, da bi jo morali resno razmisliti le najbolj priložnostni uporabniki interneta..

Tu je nekaj pomembnih razlogov, da se izognete javnemu proxy strežniku:

 • Te večinoma prostovoljne operacije običajno nepričakovano odidejo brez povezave in ostanejo tako, dokler se nekdo ne odpravi od svojega dnevnega dela in odkrije težavo..
 • Brez denarja za nadgradnjo opreme, pričakujte, da bo vaša internetna povezava počasna.
 • Brez motivacijskega motiva za zadrževanje kupcev imajo operaterji ni pravega razloga, da ne bi vohunil za svojimi podatki ali navade brskanja. Lahko bi bili hekerji za vse, kar veste. Nekatere ocene trdijo, da je kar 70 odstotkov javnih proxy strežnikov le podlaga za kriminalce.
 • In vohljanje ni edina težava. Še en velik odstotek teh pooblaščenci bodo na spletna mesta, ki jih obiščete, vstavili oglase ali JavaScript. To ni kul.

Izhodišče je, da je uporaba javnega proxy strežnika slaba ideja, ne glede na to, na kakšen način gledate. Vzamem nazaj to, kar sem že rekel o tem, da je izvedljiva možnost za priložnostne deskarje. Sem se premislil. Tega nihče ne bi smel uporabljati!

Zasebni proxy strežnik

Zasebni proxy strežnik je namenjen predvsem za dobiček, čeprav ga nekateri ali podjetja nastavljajo za osebno ali zaposleno uporabo brezplačno.

VPN (Virtual Private Network) je najpogostejša vrsta zasebnega proxyja. Podrobneje bomo podrobneje ugotovili, kaj razlikuje to vrsto strežnika. Zapišite ga za zdaj.

Če ima zasebni pooblaščenec prednost pred svojim javnim kolegom, je za njegovo uporabo vključena pristojbina (ostanite pri meni). Taka uvedba dobička za podjetje v kateri koli panogi pomeni, da je zelo zainteresiran za zadovoljstvo kupca, da bi še naprej dobival ta mesečna plačila.

Ko podjetje zaračuna svoje storitve, lahko stavite, da bodo zanje obračunali, kako dobro ščitijo zasebnost stranke s pomočjo pregledov tretjih oseb (kot so tisti, ki sem jih napisal na tej spletni strani). Narava interneta je pritoževati se glasno in dolgo, ko so razočarani, in nobeno podjetje noče tega.

Kategorije strežnikov

Oglejmo si hitro in neboleče različne proxy strežnike, na katere boste verjetno naleteli med internetnimi potovanji.

Proxy HTTP

Če ste že kdaj opazili nomenklaturo http: // v polju URL na vrhu katere koli spletne strani, ste videli standardni svetovni spletni protokol, ki se uporablja za povezovanje vseh različnih elementov spletnih mest.

Ta vrsta proxy strežnika ni šifrirana, kar pomeni, da je na splošno hitrejša od drugih zaradi manj naporne računalniške obremenitve. Ker več interneta postane zaščiten s šifriranjem, HTTP proxy, ki do njih ne morejo dostopati,postanejo manj uporabni.

Proxy HTTPS

Ta vrsta proxyja se imenuje tudi proxy strežnikov SSL (Secure Socket Layers) in je utemeljena s katerim koli spletnim mestom, ki želi zagotoviti varno izmenjavo podatkov med spletnim mestom in uporabniki. Vsi podatki, ki potujejo med proxy HTTPS in računalnikom, so šifrirani.

Proxy nogavice

Protokol SOCKS je v osnovi preprost. Zahvaljujoč tej preprostosti so odlični za hudourniški promet, e-pošto, podatke IRC in nalaganje FTP. Ker so taki pooblaščenci tako prilagodljivi, se ponašajo z veliko količino prometa in so ponavadi počasnejši od spalne želve.

Spletni proxy

Spletni posredniki so lepo, ker vam ni treba prenesti in namestiti nobene programske opreme za njihovo uporabo. Dostop prihaja iz okna brskalnika in deluje odlično s HTTP ali HTTPS. Vendar je večina spletnih posrednikov brezplačna jam zavit z oglaševanjem za vaš užitek ob gledanju ali bolečino. Spletni proxy je uporaben samo za osnovna spletna mesta in se v primeru JavaScript, Jave ali Flash-ja razpade.

Posreduj proxy

Verjetno je to ena od očitnih stvari, toda posredni strežnik je tisti, ki sedi med računalnikom in internetom. To določa vse vrste proxyja, razen – uganili ste – povratnega proxyja, ki deluje kot vratar med internetom in lokalnim omrežjem (LAN).

Povratni strežnik proxy bi začel igrati, če bi opravljali telekomunikacije in potrebovali dostop do omrežja LAN od doma ali na poti. Če želite to narediti, bi najprej šli skozi proxy strežnik in nato pridobili vstop v LAN.

VPN vs proxy strežniki

Se spomnite tam nekje, ko smo vam rekli, da je VPN specializiran primer proxy strežnika in jih bomo pozneje razlikovali? No, pozneje je zdaj, zato se pripravite, da vam bo razpihnil um. Ali pa morda ne.

Tu so glavne razlike:

  1. Proxy strežniki so konfigurirani na na osnovi aplikacije, kar je lahko resnično boleča zadnja stran. Po drugi strani pa je treba VPN konfigurirati le enkrat na sistemski ravni, da se zaščitijo vse internetne povezave za vso programsko opremo v kateri koli določeni napravi. Včasih bodo to tudi dobra brezplačna VPN-ja.
  1. Kadar so drugi varnostni strežniki na zemljevidu, ko gre za varnost, so najbolj priljubljene storitve VPN Surfshark ali NordVPN zagotoviti a skala trdna raven šifriranja. Za komercialne VPN so temelj njihovega poslovnega modela in ljudje, ki so pripravljeni plačati. Na splošno je VPN preprostejši za konfiguriranje in bolj varen (in anonimen) od drugih vrst proxyjev, ki smo jih omenili.

Uporaba proxyja

VPN-je in druge zasebne posrednike je razmeroma enostavno namestiti in uporabljati, ker ponudnik storitev ponuja podrobna navodila za izvedbo naloge.

Če se podate v svet javnih pooblaščencev, postanejo stvari nekoliko bolj zapletene. Obstaja nekaj posebnih informacij, ki jih morate povezati z javnim proxyjem:

 • IP naslov in številka vrat proxyja
 • Uporabniško ime in geslo (morda)

Če vas še nismo prestrašili, če bi uporabljali javni proxy, bi bilo iskanje enostavno. Na stotine je, če ne na tisoče jih je na voljo na spletu. Vpišite “javni strežniki proxy” ali “brezplačni posredniki” v vaš najljubši iskalnik in se umaknite. Od tega trenutka ni težko strašno konfigurirati.

Uporabimo Firefox kot primer …

Klikni na pravo mesto s klikom Opcije -> Napredno -> Omrežje Zavihek -> Povezava Nastavitve. Natančno zaporedje korakov se lahko razlikuje glede na vaš brskalnik.

V spodnji vrstici iščete mesto, kjer lahko izključite lokalni IP naslov in dodate naslov IP in številko vrat, da ročno konfigurirate proxy.

Koliko ekskluzivnosti potrebujete?

Ob predpostavki, da boste upoštevali nasvete in bežali daleč stran od brezplačnih javnih proxy strežnikov, bi morali biti seznanjeni z različnimi stopnjami ekskluzivnosti komercialnih strežnikov. Tam so drevesa.

  1. Namenski proxy: To je najbolj stabilna in najbolj uspešna možnost. S namenskim proxyjem ne delite sredstev z nikomer drugim. Če se preprosto želite izogniti geoblokom, ki preprečujejo pretakanje spletne vsebine, je to najboljša možnost. Upoštevajte, da boste prejeli statični IP naslov, zato ga je mogoče še vedno zaslediti na strežniku proxy, zaradi česar je manj anonimen.
  1. Pol-deljeni proxy: S tem boste proxy delili z nekaj drugimi ljudmi, običajno s tremi.
  1. Splošni proxy: Najbolj anonimni, a tudi najmanj sposobni v smislu uspešnosti. Viri delite z veliko drugimi ljudmi. Za vse praktične namene je to enako kot javni pooblaščenec.

Spodnja črta

Z naraščanjem geo-blokade na priljubljenih spletnih mestih in pomisleki glede zasebnosti ne preseneča, da se je uporaba proxy strežnikov močno povečala. Medtem ko stroški povzročajo javne strežnike veliko skušnjavo, je naše priporočilo, da se noben javni proxy ne sme uporabljati za nič drugega kot za zelo priložnostno uporabo.

Ne samo, da so nestabilni in počasni, tudi vi kotiranje kocke vsakič, ko ga uporabite da operater ne bo natisnil vaše naprave, polne zlonamerne programske opreme ali dajal osebnih ali finančnih podatkov. Tveganje ni vredno.

Medtem ko so komercialni pooblaščenci zagotovo možnost, je bolj zanesljiva, celovita in enostavno nastavljena VPN rešitev po našem skromnem mnenju v bistvu enaka cena. Pojdite z eno najbolj ocenjenih storitev VPN in ne tvegajte svoje varnosti.

Poglejte okoli in morali bi najti takšnega, ki je uveljavil kot zaupanja vrednega skrbnika podatkov o strankah. Vso srečo s svojim približevanjem!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me