Kako Facebook in Google uporabljata vaše podatke

Ko je v zadnjih dveh desetletjih zrastel svetovni splet, sta se na spletu prevladovali dve titanovi industriji kot prevladujoče sile. Zgodbe o izvoru Googla in Facebooka so dobro znane. Googlov prvi iskalnik se je začel leta 1996 kot raziskovalni projekt na Stanfordu. Družbeno omrežje Facebook se je začelo leta 2004 kot stranski projekt Marka Zuckerberga na Harvardu.


Ker sta se ta dva podjetja javno pojavili na borzi in dosegli uporabnike v vseh državah in na vseh celinah, so bili prisiljeni postati več kot le priročno internetno orodje. Zdaj so polnopravne korporacije, ki sodelujejo z več podatki, kot si jih je kdo kdajkoli zamislil.

Toda kaj točno počneta Facebook in Google s petabajti informacij, ki dnevno tečejo po njegovih strežnikih? Na to vprašanje obstaja veliko odgovorov in vse jih bomo preučili v tem članku.

Oglaševanje

Kot smo že omenili, sta Google in Facebook tako javni borzni družbi na borzi, zato naj bi vlagatelji in delničarji pokazali rast in donosnost. Kot veliko digitalnih podjetij, ki skrbijo za splošne uporabnike interneta, se zanašajo na oglaševanje kot svojo osnovno obliko prihodka.

Kadar se na družbenem omrežju ali drugem spletnem mestu prijavite za nov račun in vam ni treba plačati pristojbine ali naročnine, potem morate pričakovati, da boste videli veliko oglaševanja. V bistvu je vaše vedenje na spletnem mestu in zbiranje podatkov koristno za podjetje.

kako deluje oglaševanje

Spletno oglaševanje je pridobilo negativen sloves, vendar koncept, ki stoji za njim v naravi ni zlo. Za iskalnik, kot je Google, je ideja, da vam poleg rezultatov iskanja prikaže tudi oglase z upanjem, da vas bomo pritegnili k izdelku, ki je povezan z vašo poizvedbo. Enako velja za družbena omrežja, kot je Facebook: želijo prikazati ustrezne oglase na podlagi vaše zgodovine interesov in všečkov.

Zunanja podjetja ponujajo za zaslonske nepremičnine, da bi si pridobila pravico do prikazovanja lastnih oglasov, običajno na podlagi ključnih besed. Socialna omrežja lahko oglaševalcem zaračunajo več denarja pri uporabi ciljanega sistema, ne pa samo prikazovanju splošnega nabora oglasov vsem uporabnikom. Zato oglaševalci pogosto porabijo več denarja za spletne kampanje, kot bi jih običajno s časopisi ali drugimi tiskanimi formati.

Brez sledenja vašemu vedenju in dejavnosti na njihovih spletnih straneh in aplikacijah Google in Facebook ne bi mogli prikazovati ustreznih oglasov v svojem sistemu. V skladu s svojo politiko zasebnosti obe podjetji pravijo, da se podatki uporabnikov nikoli ne delijo neposredno s tretjimi osebami. Raje, sistem v celoti upravljamo z internimi algoritmi da se oglaševalci ujemajo z ustreznimi uporabniki.

Če ste med uporabo Googla in Facebooka željni biti bolj anonimni, medtem ko še vedno vzdržujete po en račun na vsaki platformi, morate pogledati stranke virtualnega zasebnega omrežja (VPN). VPN ustvari varen predor iz vašega domačega ali pisarniškega omrežja do odprtega interneta z vsemi podatki, poslanimi šifriranim kanalom.

Ne samo, da odličen VPN pomaga, da vas zaščiti pred hekerji in kibernetskimi kriminalci, ampak tudi otežuje sledenje v spletu. Odjemalec VPN vsakič, ko vzpostavite povezavo, izda nov naslov IP. Google in Facebook bosta še vedno lahko spremljala vašo aktivnost, ko ste prijavljeni, vendar bodo težje prepoznali vašo geografsko lokacijo. Oglejte si naš pregled NordVPN ali Surfshark za hiter pogled na to, kako močne so lahko te storitve.

Uporabniška izkušnja in razvoj izdelkov

Google in Facebook si prizadevata vsakemu uporabniku ponuditi prilagojeno izkušnjo. Zato bo spletno mesto zapomnilo zgodovino iskanja in spletna mesta, na katera ste v preteklosti zagnali novo iskanje v Googlu. Enako velja za Facebook, saj so časovnice uporabnikov napolnjene z vsebino, ki so jim bile prej všeč ali jim je sledila.

Vsa spletna mesta se za shranjevanje kritičnih informacij o uporabnikih zanašajo na omrežje zalednih baz podatkov dostop do sprednjega dela. Podjetja, kot sta Google in Facebook, se zanašajo na te podatke in tako zagotavljajo pozitivno uporabniško izkušnjo, ki je prilagojena za vsakega posameznega uporabnika.

napotitveni promet google vs facebook

Glede na to, da imata njihova spletna mesta in aplikacije več milijard uporabnikov po vsem svetu, ni mogoče, da bi Google ali Facebook ohranil stike z vsako osebo in preučil njihovo mnenje. Namesto tega podjetja dejansko pridobivajo in analizirajo uporabniške podatke zbirajo, da bi bolje razumeli, kaj deluje in kaj ne deluje v njihovi ponudbi izdelkov.

Google je na primer pri sledenju uporabe znotraj Gmailovega orodja lahko ugotovil, da velik odstotek uporabnikov pozabi priložiti dokumente na odhodna e-poštna sporočila in so nato morali poslati nadaljnje sporočilo. Za pomoč je Google uporabil novo funkcijo Gmaila, ki bi skenirala odhodna sporočila zaradi omembe priloge in nato uporabnika opomnila, naj datoteko vključi, preden klikne gumb za pošiljanje..

Facebook uporablja tudi podatke uporabnikov za pomoč pri usmerjanju odločitev o izdelkih. Ko je podjetje raslo, je ugotovilo, da se uporabniki zanašajo na nabiralnik mobilne aplikacije, kot je orodje za sporočanje besedil. Zaradi boljše uporabniške izkušnje se je Facebook odločil, da bo funkcionalnost preusmeril v namensko aplikacijo, imenovano Messenger.

Integracija računa

Z rastjo Googla in Facebooka sta se razširila daleč preko svojih prvotnih namenov izdelkov. Google je veliko več kot le iskalnik, z namenskimi orodji za e-pošto, pretakanje videoposnetkov, gostovanje v oblaku in preslikavo. Enako velja za Facebook, saj je presegel samo eno družabno omrežje in ima zdaj aplikacije, kot je Instagram, hkrati pa razvija tudi svojo strojno opremo.

Uporabniki interneta so pričakovali, da bo splet hiter in enostaven za uporabo. To pomeni, da želijo zmanjšati število računov in gesel, ki si jih morajo vsak dan zapomniti. Google in Facebook uporabljata svoje podatkovne sisteme za naredijo internet bolj priročen za svoje uporabnike.

Prijavni zaslon

Ko ste v računalniku ali mobilni napravi prijavljeni v Google ali Facebook, bodo vaše poverilnice samodejno delovale na katerem koli izdelku znotraj njihovega nabora orodij. Poleg tega med brskanjem po spletu in naletom na druga spletna mesta ali aplikacije pogosto zasledite, da se lahko vanj prijavite z Google Računom ali Facebook računom, ne pa da ustvarjate povsem nove poverilnice. Nekateri uporabniki pa bodo raje uporabili varno orodje za upravljanje gesel za obdelavo vseh svojih poverilnic.

Ko so vaši otroci dovolj stari, da se lahko prijavijo v Google ali Facebook, ki so običajno stari 13 let, je morda najbolje, če njihova spletna zaščita nadzoruje, kje lahko uporabljajo te poverilnice. Če jim dovolijo, da svoje račune širijo po drugih krajih na spletu, bi lahko postali bolj ranljivi za napade ali nasilje.

Zahteve vlade

Ko se prijavite za račun pri Googlu ali Facebooku, sprejemate določeno stopnjo tveganja. Vaše uporabniško ime je vezano na vsako dejanje in klike, ki jih izvajate na teh spletnih mestih. Upoštevajte, da lahko podjetja, ki so lastniki zalednih sistemov, dostopajo do teh informacij kadar koli.

Kjer se to vprašanje resnično začne igrati nacionalne vlade. Številne razvite države, vključno z ZDA, Avstralijo in Kanado, imajo sprejeto zakonodajo, ki narekuje, kdaj lahko vladna agencija odvzame podatke iz internetne družbe. V večini primerov mora zahteva izhajati iz zadeve nacionalne varnosti.

Na primer, če vlada verjame, da je osumljena teroristična skupina obveščena prek kanala, ki je v lasti Googla ali Facebooka, lahko podjetju pošlje zahtevo za prenos zapisov določenega uporabnika, časovnega okvira ali obsega naslovov IP. Podjetju vam ni treba obvestiti, če so vaši podatki vključeni v tisto, kar zbirajo.

podrobnosti o zbiranju prizme

Toda, ali so to edini primeri, ko lahko vlade dobijo dostop do velikih spletnih mest, kot sta Google ali Facebook? Glede na razkritja, ki jih je leta 2013 odkril Edward Snowden, je velika verjetnost, da imajo večje vlade in mednarodne institucije zaledni dostop do sistemov za spremljanje sumljivih dejavnosti.

Dejstvo, da te vrste ozadja obstajajo, je zaskrbljujoče, ker to pomeni, da obstaja večja verjetnost, da bodo hekerji lahko vdrli v sisteme, ki so za njimi. To je eden od razlogov, da je spletna zasebnost v zadnjih letih postala tako vroča tema.

Data Science

Koncept velikih podatkov obstaja že dobro desetletje. Njegov osnovni argument je, da morajo podjetja shraniti čim več informacij, saj z več podatki pride do boljše analize in bolj informiranega odločanja. Ne le to, tudi veliki podatki dejansko dokazujejo, da lahko nove tehnologije potiskajo naprej.

Google in Facebook sta močno vpeta v gibanje strojnega učenja, kjer podjetja poskušajo programsko opremo naučiti prepoznavati vzorce in trende v velikih zbirkah podatkov. Cilj je razviti algoritme, ki se sčasoma izboljšajo in se še naprej razvijajo, končno gradi na prihodnost, kjer je možna umetna resničnost.

umetne inteligence velike pridobitve

Googlov seznam predlaganih rezultatov iskanja je na primer sestavljen na velikem podatkovnem mehanizmu. Njihovi algoritmi strojnega učenja nenehno analizirajo nove poizvedbe, ki se izvajajo vsako sekundo, rezultat pa je celovito razumevanje, kaj se giblje po vsem svetu in kako se vedenje družbe spreminja.

Na Facebooku se je s svojim napredkom v tehnologiji prepoznavanja obraza začel igrati strojno učenje. Uporabniki so že od malih nog družbenega omrežja vzljubili funkcijo shranjevanja in deljenja fotografij. In vsakič, ko je uporabnik naložil novo fotografijo ali album, so bili vedno pozvani, naj posamezne osebe označijo s svojim imenom.

Zahvaljujoč algoritmom strojnega učenja lahko Facebook sistem dejansko prepozna nove obraze na novih fotografijah, ne da bi vam bilo sploh treba navajati kakršne koli informacije. Funkcije, kakršne so te, niso vedno natančne ali pravilne, vendar so predstavljajo velik napredek v tem, kaj lahko tehnologija naredi v prihodnosti.

Spodnja črta

Način, kako ta dva velikana gospodinjstev tehnično uporabljata vaše podatke, verjetno osupne in vas hkrati zmoti. Resničnost je taka, da vsakič, ko greš na splet, vaši podatki se zbirajo, shranjujejo in analizirajo na več načinov, kot bi želeli vedeti.

Genij je že iz steklenice. Razen če se ne odločite za popoln odklop brez povezave ali če vam novonastala tehnologija blockchain sčasoma ne omogoči ponovnega nadzora nad našimi podatki, pričakujte, na bolje in na slabše, bosta Facebook in Google še naprej naše informacije izdelek v središču kar vodi k njihovemu dobičku.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me