Pet razkritih oči (FVEY) – Big Brother te opazuje

pet oči


Medtem ko morda Five Eyes zveni kot kriminalna združba naravnost iz filma o Jamesu Bondu, to ni fikcija. Tajna izmenjava podatkov in tehnologije med Združenimi državami Amerike, Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo in Združenim kraljestvom je ustvarila tisto, kar je nedvomno najbolj izpopolnjeno spletno javno nadzorovanje v zgodovini. Z drugimi besedami, če ste že bili na internetu, obstaja velika možnost, da Pet oči to ve.

Večina rednih uporabnikov interneta ve, da VPN pomeni virtualna zasebna omrežja, ki omogočajo anonimno brskanje. To pa se nagiba približno toliko, kolikor sega znanje. Pet oči je ZELO zainteresiranih za VPN, ker anonimnost, ki jo ponuja tehnologija, otežuje opravljanje svojega “špijuniranja”..

VPN-ji proti Petim očem

Zaskrbljenost glede zakonov o zasebnosti, zaupnosti in celo zakonitosti dostopa do nekaterih vsebin je prvotno povzročila VPN. To je zato, ker vam namestitev VPN omogoča prehod skozi zemljepisne bloke in uporabo spletnih mest, ki naj bi bila blokirana v vaši državi..

Netflix na primer večino svoje ameriške vsebine blokira v druge tuje države. Podobno ljudje v Združenih državah morda ne bodo mogli dostopati do televizijskih oddaj in filmov, prikazanih v Južni Ameriki. VPN ustvarjajo vrzel okoli te vrste omejitev in omogočajo uporabnikom, da dosežejo blokirana spletna mesta.

Očitno bi moralo biti, da zavezništvo za nadzor nad petimi očmi ni velik oboževalec VPN-jev. Želijo vedeti, da se spletna aktivnost spremlja. VPN-ji to otežujejo.

pet oči

Če se zdi, da ta organizacija ni nič drugega kot skupina vohunov, ki iščejo dvomljivo dejavnost brez veliko verjetnega razloga, da bi se lahko zanašali, bi imeli prav. Ker je vseh pet držav angleško govorečih, je deljenje informacij, ki jih najdejo, vedno tako enostavno.

Zgodovina

Koncept Pet oči je že nekaj časa. Pravzaprav je bil sporazum o nadzoru in izmenjava podatkov, ki sta osnova te sodobne ureditve, pred mnogimi leti ustanovljen kot sporazum med Združenim kraljestvom in ZDA, ki je bil ustvarjen leta 1943 med potjo druge svetovne vojne..

Zveza Nato NSA

Po končani hladni vojni je bilo drugim državam ponujeno članstvo v zavezništvu, predvsem zaradi prizadevanj za reševanje naraščajoče grožnje mednarodnega terorizma.

Ko se je seznam udeležencev petih oči povečal, se je povečal tudi obseg spletnega globalnega spremljanja. Za pokušino skrajnosti, v katere te države gredo spremljati uporabnike, si oglejte to pripovedovanje razstave ‘Edwarda Snowdena leta 2013.

Ker je delo petih držav postalo bolj prefinjeno, se financiranje še naprej povečuje in povpraševanje je vedno večje, da bi se vključili več varnostnih in obveščevalnih agencij. Vpletene so nekatere najmočnejše kratice na svetu, kot so FBI, CIA, NSA, MI6, ASIS, NZSIS, AGO, GCSB in še mnogo drugih.

Medtem ko se dejavnosti organizacije ponujajo kot potrebne za kazensko pregon, si za Peto oko ni težko predstavljati bolj zlovešč namenov, še posebej, če se ukvarjajo s izogibanjem zakonom o varovanju zasebnosti. Če bralci pozabijo, je vlada Združenih držav zakon, da vohuni za lastnimi državljani.

Zahvaljujoč Petim očem je enostavno vprašati eno od drugih štirih držav, da to stori za njih.

Pet oči je samo začetek

Čeprav je sporazum med petimi državami morda dovolj, da strah sproži tiste, ki želijo zaščititi svojo zasebnost, nadzor nad tem ne konča. V bistvu obstajata še dve zaveznici, ki povečata število oči, saj je število držav večje. Najprej pa je Japonska pripravljena postati šesti član Pet oči?

Pet oči plus ena: Japonska v hiši

Pet oči trenutno razmišlja o uradnem sprejemu šestega člana v najekskluzivnejši vohunski klub na svetu – Japonsko. Ni tako radikalen korak, če upoštevate, da je zavezništvo lahko računalo na to, da bo japonsko sodelovanje segalo vse do hladne vojne. Zaradi svoje geografske bližine je Japonska veliko prispevala k zbiranju obveščevalnih podatkov v celinski Kitajski, Južnokitajskem morju in Severni Koreji. Formalno članstvo v Five Eyesu bi preprosto postavilo imena na pikčasto črto, da bi podprli tisto, kar je že resničnost.

Kako gre Pet očem o procesu dodajanja članov? Že odkar so to storili, je pa en član države članice preprosto moral imenovati. Sprejem ali zavrnitev temelji na preprostem glasovanju. Glede na to, da so se v zadnjih letih vse države s petimi očmi odpovedale japonskemu obveščevalnemu sodelovanju, večina strokovnjakov meni, da je odločitev resnična. Naj bomo prvi, ki je rekel “Dobrodošli!” do Šestega očesa.

Devet oči

Z Dansko, Francijo, Nizozemsko in Norveško se prvotna zveza med omenjenimi petimi državami razširi na tako imenovano nadzorno zavezništvo “Devet oči”. Za razliko od neinspirativne ustvarjalnosti svojega imena ima ta miselna sposobnost, ki se je z dodatkom novih držav le še povečala..

Štirinajst oči

Konec koncev so dodajanje Nemčije, Belgije, Italije, Švedske in Španije pomagale ustvariti končno obliko (za zdaj) te zveze. V skupno 14 državah se ta zveza zveze imenuje “Štirinajst oči.”

14-Oči

Zakaj bi uporabniki morali skrbeti??

Čeprav je nenadzorovano spremljanje teh petih držav težko v celoti dojeti, zakaj bi moral povprečen uporabnik skrbeti? Če menite, da se veliko vseh VPN-jev na svetu nahaja v eni od zgoraj omenjenih petih držav in ob upoštevanju teh zakonov o pristojnosti, ne bi bilo presenečenje, da bi se praksa uporabe VPN napadla.

Zaključek je, da če uporabljate zasebno zasebno omrežje, če želite ostati anonimni, bi to lahko postalo problematično v državi s petimi očmi. Na tej točki bo zasebnost zunaj okna in glavni razlog, da je VPN brez smisla.

Zaščita pred zavezništvom

V resnici je najlažji način, da vlade iz celega sveta preprečijo vohunjenje vaših podatkov, da uporabite VPN, ki se nahaja v drugi državi. Kitajska na primer ni na seznamu nobenih zavezništev, kjer bi bilo spremljanje podatkov normalno.

spletna cenzura po državah

Tako bi imel VPN s sedežem na Kitajskem tem skupinam nemogoče doseči zgodovino brskanja. Seveda je to, če se Kitajska ne pridruži skupini ali če na skrivaj sodeluje z njimi.

Druga možnost, ki je še lažja in cenejša, je preprosto zanašanje na šifriranje spletnega mesta. To lahko dosežete tako, da spletnemu mestu omogočite varno brskanje. Če želite potrditi, da je resnično varen, bi morali poiskati zeleni “https: //”, ki se nahaja na desni strani dejanskega URL-ja spletnega mesta. Če je tam, je vsebina in vsakršna interakcija med uporabnikom in spletnim mestom šifrirana.

Ključnega pomena je razumeti, da absolutno ni mogoče popolnoma preprečiti ljudem dostopa do podatkov ali zgodovine brskanja. To je zato, ker je povsem dobesedno nemogoče ustvariti sistem, ki 100% časa pravilno deluje brez napak. Oprosti, to je resničnost življenja.

Pravzaprav bi heker z dovolj časa, denarja in znanja teoretično lahko prodrl celo v Pentagonov hvaljeni podatkovni center. Težava pa je, da večina hekerjev nima ustrezne kombinacije teh treh vhodov. Ko uporabnik šifrira svoje podatke, onemogoči hekerje ali vlade, ki spremljajo spletno aktivnost, da bi se poskušali vnesti, ker trajanje potrebnega časa ustvarja hitro približevanje zmanjšanih donosov.

Nazadnje bi uporabniki lahko tudi upravljali vse svoje spletne aktivnosti in datoteke z iskanjem aplikacij in ponudnikov, ki zagotavljajo zasebnost. Sem spadajo organizacije, kot so SpiderOak, Truecrypt, DuckDuckGo, OTR klepet in katero koli od seznamov odprtokodnih orodij, ki zasebnost postavljajo na prvo mesto.

Če iščete boljšo zaščito po spletu, si oglejte naš priporočeni seznam kanadskih VPNS.

Nazadnje posodobljeno 19. aprila 2020

Živjo, jaz sem Ludovic. To spletno mesto sem ustvaril kot potrošniški vir, da bi pomagal sodelavcem Kanadčanom bolje razumeti spreminjajoči se svet kibernetske varnosti. Pred ustvarjanjem tega vira sem videl dve temeljni težavi industrije zasebnosti potrošnikov. Prvič, izobraževanje – večina ljudi se ne zaveda pomena svojih podatkov. Drugič, zlobne tržne prakse – obstaja široka paleta samooklicanih varnostnih rešitev, ki ne delajo nič drugega kot posredovanje podatkov o uporabnikih brez privolitve.

1 komentar

 1. Joaquin Kooser

  Joaquin Kooser
  23. oktobra 2019 ob 21:18

  Slišal sem nekaj zanimivega, kar je rekel Bernie Sanders. Predvidevam, da se je zavezal, da bo končal pregon žvižgačev v skladu s dejanjem vohunjenja. To je odlična novica za Edwarda Snowdena, kajne? Če se to dejansko zgodi, seveda …

  Odgovori

Pošlji komentar Prekliči odgovor

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *

Komentar

Ime *

E-naslov *

Spletna stran

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map