Spletna varnost 101: Kako ohraniti otroke varno v spletu

V zadnjih letih je Kanada povečala krajo identitete in druge internetne zločine. Kot odgovor na to je bila sprejeta zakonodaja, znana kot Zakon o varstvu osebnih podatkov in elektronskih dokumentov (PIPEDA).


kraja identiteteNova pravila o zasebnosti so zasnovana za obvestite Kanađane, kdaj je prišlo do kršitve podatkov. Velik del nove razsodbe naj bi preprečil kršitve.

Trenutno pa morajo vsa podjetja po zakonu opozoriti Kanadsko komisijo za zasebnost, če obstaja resna nevarnost, da bi posameznikovi podatki ogroženi zaradi kršitve podatkov..

Zakon šibko zahteva, da podjetja sprejmejo „ustrezne“ ukrepe za varstvo podatkov. Prav tako uporablja natančno terminologijo, da narekuje, kdaj mora podjetje opozoriti kupce na kršitev podatkov. Kanadčani bi to lahko zadevali, saj je varovanje njihovih podatkov postalo glavna skrb.

Po navedbah urada pooblaščenca za zasebnost Daniela Therriena so bile kršitve podatkov, kot je velik heker Equifax dvignili rdeče zastave za kanadske državljane vendar zakoni te skrbi niso odrazli.

Zahteval je letno povečanje proračuna za 24 milijonov dolarjev, ki ga bo uporabil za analizo in preiskovanje poročil o kršitvah podatkov, kar bi daleč odpravilo denarne kazni v višini 100.000 USD na kršitev, ki so na voljo podjetjem, ki ne ravnajo pravilno s kršitvami podatkov..

Strokovnjaki pravijo, da ti predpisi ne gredo dovolj daleč in zaupanje v novo uredbo je nizko.

Z računalniki, ki jih spremljajo vsak dan, so hekerji še vedno znali načrtovati in izvajati zlonamerne napade. Zaradi tega dejstva je zaščita posameznikov in osebnih računalnikov videti skoraj nemogoče. Vendar pa ni treba, da je nemogoče.

Na prvi pogled se zdi, da je odstranjevanje interneta iz vašega doma zaradi varovanja zasebnosti in identitete edina možnost. Kljub temu pa se je treba spomniti, da je internet tudi dragoceno orodje.

Na voljo so različni priročniki, s katerimi lahko ohranite svojo zasebnost in otroke varno v spletu, vendar je veliko teh priročnikov preveč splošno ali preveč v stiku s sodobno tehnologijo, da bi bilo v nekaterih situacijah koristno.

Ta celovit vodnik vam bo pomagal zaščititi zasebnost, hkrati pa zaščititi otroke, saj vam bo ponudil veliko varnostnih nasvetov in informacij o socialnih medijih in aplikacijah za klepet, kot sta Facebook in Snapchat.

Contents

Koraki za ohranjanje varnega spleta za otroke

V tem razdelku tega priročnika boste dobili splošno razumevanje nekaterih elementov, ki jih lahko naredite za varovanje zasebnosti otroka, in nekaterih stvari, ki jih lahko naredi za pomoč.

Starševske smernice

varovanje na spletuKo poskušate varovati svojo zasebnost, je ena od začetnih strani vir virov FBI, kjer lahko na spletu najdete številne koristne informacije o zaščiti svojega otroka pred nevarnostmi. Ta spletna stran je popoln vir, saj se nenehno posodablja za potrebe novih tehnologij.

Z vsakim novim napredkom v računalniški in telekomunikacijski tehnologiji se širi dostop do novih virov informacij in kulturnih izkušenj. Ker pa se ta dostop povečuje, tako tudi možnost plenilcev pridobiti dostop do zasebnih podatkov vašega in vašega otroka.

Zaradi tega dejstva (predvsem starši) je ključnega pomena, da razumete različne nevarnosti dostopa do spleta in kako spremljate spremembe informacij, ki so lahko posledica težav v spletu.

Spletni plenilci

Spletni plenilci imajo lahko različne cilje. Nekateri plenilci so tik za informacijami, drugi pa želijo več. Pomembno je spoznati, da majhna skupina posameznikov brska po internetu z edinim namenom, da se spoprijatelji z otrokom. To prijateljstvo bi lahko bilo kasneje začeti negovati otroka za spolno izkoriščanje.

Spolni plenilec ima fantastično sposobnost počasi spuščati otrokove rezerve, tako da se pretvarja, da je nekdo drug. Vsakdo lahko ustvari profil družabnih medijev, ki je drugačen od resničnosti.

Če otrok ni varen, bi moral zbrati podatke o tej osebi. Če se mladostniško vedenje spremeni, je to lahko znak, da se spogleduje s spolnim plenilcem. Nekateri opozorilni znaki, ki jih je treba iskati, vključujejo veliko časa v spletu ali pornografiji v otrokovem računalniku.

FBI je sestavil sezname, ki vključujejo običajne znake, če ste zaskrbljeni zaradi otrokove spletne izkušnje. Če vaš otrok pokaže katerega koli od teh znakov, morate biti pripravljeni na to odprto spregovorite o grožnjah spletnih plenilcev in kako se jim izogniti.

Pogovorite se z otrokom in se obrnite na lokalno policijo, če najdete dokaze o neprimernem stiku med odraslo osebo in otrokom. Ključnega pomena za preprečevanje ekstremnih vprašanj, kot je kibernetsko trpinčenje ali spolni plenilec, je odprta komunikacija med staršem in otrokom.

Za pomoč pri obveščanju in usmerjanju staršev so na voljo različni viri. Ta spletna mesta vključujejo:

 • Nacionalni varnostni svet – ponuja nasvete, kako svojim otrokom zagotoviti, kako se varovati.
 • Zvezna komisija za trgovino – nudi staršem podporo, ko se z otroki pogovarjajo o varnosti na internetu.
 • Protectkids.com in Internet Security 101 – sta odlična vira informacij o spolnih plenilcih in svetujeta, da se izognete nevarnostim, povezanim s spletnimi plenilci.

Splet in otroci

otroško spletno mesto za prijavoInternet je temeljni del vsakodnevnega življenja, kar pomeni, da morajo biti odrasli in otroci pametni digitalni državljani. Ker so izobraževanje in zabava tako lahko dostopni, so bile ustanovljene posebne delovne skupine za zagotavljanje varnosti v šoli in na kampusu. Te delovne skupine poskušajo otroke zaščititi pred nasiljem in nasiljem v šoli.

Te težave včasih sledijo otrokovemu domu. Vendar pa se internet lahko uporablja tudi na pozitiven način. Na primer, druženje z nasiljem je bilo vedno fizično vprašanje in je postalo veliko skrb. Različne statistike dokazujejo, da je ta pojav pogost, vendar internet lahko pomaga pri reševanju te težave.

LoveIsRespect je organizacija s primarnim namenom izobraževanja in opolnomočenja ljudi, da pomagajo preprečiti ali končati zlorabe odnosov. Leta 2008 so izvedli raziskavo, v kateri so ugotovili, da je 69% najstnikov, ki so imeli spolne odnose do 14 let, povedalo doživeli neko obliko zlorabe odnosov.

V tej študiji so bile podane tudi informacije, ko eden od petih najstnikov, starih od 13 do 14 let, pozna svoje prijatelje ali vrstnike, ki jih je fant ali punca v jezi udaril. Nakazovalo je tudi, da je le 51% mladoletnikov lahko prepoznalo opozorilne znake nevarne zveze.

Z uporabo virov, kot je LoveIsRespect, lahko starš z internetom zapolni vrzel v znanju. Uporablja se lahko tudi za nasilje in druga vprašanja, ki se pojavijo v kritičnih formativnih letih.

Kibernetsko ustrahovanje

Kibernetsko nasiljevanjeUstrahovanje je že več let majhen del družbe, vendar je z izumom interneta dobilo povsem novo obliko.

Storitve spletnega ustrahovanja je mogoče določiti z uporabo različnih tehnologij (mobilnih telefonov, računalnikov ali katere koli druge naprave, povezane z internetom) za pošiljanje, objavo ali besedilne podatke, ki so bili ustvarjeni z namenom poškodovati ali osramotiti drugo osebo. Med uporabo konzolov za video igre se lahko zgodi nasilništvo.

S količino tehnologije, ki je na voljo za kibernetsko trpinčenje, mora biti starš izjemno pozoren, da opazi kakršne koli namige o tem. Facebook, Twitter, klepetalnice, forumi in druga spletna mesta v družabnih omrežjih se lahko uporabljajo za napad na druge. Kibernetski napadalci bodo s svojimi škodljivimi komentarji in dejanji uporabili katero koli obliko medija.

Ti načini lahko vključujejo, vendar niso omejeni na širjenje govoric, puščanje osebnih podatkov ali celo lažno predstavljanje. Ko gre za kibernetsko trpinčenje, je to mogoče storiti navidezno ali prikrito. Brez izmenjave oseb v obraz se mnogi nasilneži ponašajo bolj pogumno v spletu kot na šolskem dvorišču.

Leta 2010 raziskave kažejo, da ima 43% najstnikov izkušnje kibernetskega ustrahovanja. Prav tako je za starše bistvenega pomena, da vodijo odprt dialog o kibernetskem napadu s svojim otrokom.

Tu je naštetih nekaj dragocenih virov, na katere se lahko sklicujemo na to temo:

 • Raziskovalno središče spletnega ustrahovanja – vsebuje informacije o rešitvah spletnega ustrahovanja.
 • DoSomething.org– navaja 11 dejstev o težavah, povezanih s spletnim ustrahovanjem.
 • Nacionalni center za pogrešane in izkoriščene otroke – vsebuje stran, na kateri je razloženo, kako ustaviti kibernetsko trpinčenje in kako ugotoviti, ali se vaš otrok nadleguje na spletu.

Varstvo osebnih podatkov

Če je vaš otrok mlajši od 13 let, imate popoln nadzor nad osebnimi podatki, zbranimi na spletu. Ta zakon vam daje možnost, da soglašate s kakršnimi koli podatki o vašem otroku. Spletno mesto zahteva tudi varno zbiranje zbranih podatkov. Preberite več o tem, kako lahko kanadske storitve VPN pomagajo zaščititi vaše podatke.

Ko gre za zaščito svojega otroka na spletu, bo morda vredno raziskovati zakone o zasebnosti. Nekateri od teh zakonov veljajo tudi za varovanje zasebnosti odraslih. Številna spletna mesta imajo koristne informacije in nasvete, kako občutljive podatke preprečiti nepooblaščenim uporabnikom.

Naslednja spletna mesta ljudem nudijo informacije, da se seznanijo in zaščitijo svoje osebne podatke:

 • Federal Trade Commission – ponuja stran s polnimi informacijami o vprašanjih zasebnosti.
 • Otroški zakon o varovanju zasebnosti na spletu – za starše ponuja povzetek pravnega vidika varovanja otrokovih podatkov na spletu.
 • DO-IT – ponuja različne nasvete, kako zagotoviti, da vaši podatki ne bodo najdeni na spletu.

Otroški nasveti

 • Najbolje bi bilo, če bi pred posredovanjem osebnih podatkov vedno vprašali starše.
 • Nikoli ne smete navesti svojega priimka ali domačega naslova.
 • Še en uporaben nasvet je ustvariti smiselno zaslonsko ime.
 • To zaslonsko ime ne sme vsebovati nobenih osebnih podatkov, kot sta rojstni datum ali ime.
 • Ključno je, da to sporočite staršem, preden se srečate s prijateljem iz spleta.
 • Ne pozabite, da niso vsi tisti, za katere pravijo, da so.

Za več informacij o varnosti med spletnim mestom obiščite ta spletna mesta:

 • Newyorška javna knjižnica – nudi odlične nasvete o iskanju informacij in nasvetov za varstvo otrok, ko so na spletu.
 • Nacionalni otroški zagovorniški center – ponuja nasvete in vire o varnosti interneta za otroke vseh starosti.
 • McGruff Safe Kids – navaja deset splošnih varnostnih pravil glede zagotavljanja informacij na spletu.

Nasveti za starše

ParentTipsDa bi staršem zaupal, Inštitut za spletno varnost nudi koristne nasvete o dobrem digitalnem starševstvu. To zaupanje bo staršem omogočilo podporo otroku, da se varno vrti po internetu.

Glede na starost vašega otroka se vprašanja in teme razlikujejo. Vendar pa moderno starševstvo od vas zahteva, da dobro razumete dogajanje na spletu. Te informacije morajo vključevati različne aplikacije, ki se uvajajo.

S pametno tehnologijo lahko postanete nadrejeni starš. Omogoča vam, da z otrokom razvijete bolj zaupljiv in sodelovalni odnos s iskrenim dialogom o tem, kako uporablja internet. Zagotoviti morate dobro razumevanje in poznavanje različnih spletnih mest, ki so všeč današnji mladini.

Spodaj sta dve mesti, ki ju lahko uporabite za boljše razumevanje in vodenje. Vedno je pomembno, da se spomnite, da je internetna varnost lahko kritična sestavina pozitivne spletne izkušnje.

Spletna mesta, ki vam bodo pomagala pri doseganju teh ciljev, so:

 • Družinski spletni zavod za varnost – ima sedem korakov do dobrega digitalnega starševstva, ki ponuja nasvete za varno uporabo na spletu.
 • Ministrstvo za izobraževanje zvezne države Washington – ponuja dokument PDF, ki vsebuje številne spletne nasvete o varnosti za starše in otroke.

Priljubljene aplikacije in spletna mesta

Potem, ko ste raziskali zgornja spletna mesta in se naučili, kako varno varovati svoje otroke v spletu, vam bo ta naslednji razdelek omogočil vpogled v najpogosteje uporabljane aplikacije in spletna mesta.

spletna stran vs aplikacija

Ena najbolj priljubljenih aplikacij je Snapchat. Skoraj ⅓ najstnikov v Avstraliji to aplikacijo uporablja dnevno. Vsak dan se izmenjujejo milijoni fotografij in videoposnetkov.

Vsak video, fotografija in posnetek zaslona naj bi se samodejno izbrisali v nekaj sekundah, ko uporabljate Snapchat. Vendar pa je mogoče slike izbrisati ali zaslon zajeti v drugi napravi. Ta postopek pusti stalno evidenco o tem, kar mislite, da je začasen.

Druga priljubljena aplikacija je Kik Messenger. S programom Kik Messenger lahko pošiljate sporočila brez navedbe svoje telefonske številke. Zaradi tega dejstva je priljubljena aplikacija ljudi, ki želijo ostati anonimni.

Če preberete ocene te aplikacije, hitro spoznate, da ta aplikacija slovi po prejemanju in pošiljanju izrecnih sporočil. Ocenjeno je celo 17 let zaradi “Pogoste / intenzivne zrele / sugestivne teme”. Ta ocena otrokom, mlajšim od 17 let, ne preprečuje prenosa in uporabe aplikacije.

Sledi seznam priljubljenih aplikacij Ask.fm, ki je spletna stran za družabna omrežja z obliko vprašanj in odgovorov. Ta aplikacija je bila pred kratkim povezana z nasilji in samomori. Dovoljeni so samo otroci, starejši od 13 let, vendar aplikacija nima sistema za spremljanje aktivnosti.

Ta aplikacija bi lahko veljala za meko za kibernetsko trpinčenje. Te aplikacije so le nekatere nove spletne nevarnosti, s katerimi se morajo spoprijeti otroci in odrasli. Če ste obveščeni o najbolj razširjenih aplikacijah in spletnih mestih, se lahko naučite, kako ustvariti uporaben dialog o varnosti med uporabo aplikacij.

Spodaj je nekaj konkretnih korakov, ki jih lahko izvedete z določenimi aplikacijami in spletnimi mesti, ki jih lahko varno zaščitite.

1. Snapchat

Snapchat logotip za mobilne napraveTa izjemno priljubljena aplikacija za sporočila je dodala funkcije za video klepet in pošiljanje sporočil, da bi ustvarila komunikacijsko spletno mesto vse v enem. Ta aplikacija je neverjetno priljubljena pri mladih odraslih in najstnikih.

Za ustvarjanje računa Snapchat potrebuje uporabnike, starejše od 13 let. Večina uporabnikov verjame, da se sporočila izbrišejo v nekaj sekundah, drugi pa vedo, da je internet za vedno. Ta ‘uničena’ sporočila je mogoče hitro obnoviti z omejeno količino tehničnega znanja.

Ta sporočila lahko shranite tudi s posnetkom zaslona. Snapchat želi, da ljudje verjamejo, da je večina teh sporočil neškodljivih, toda aplikacija ima ugled pri sekanju. Vendar vam ni treba paničiti.

Snapchat ima različne nastavitve, ki jih je mogoče spremeniti za zaščito zasebnosti in odpravljanje prejemanja neprimernih sporočil od tujcev.

Zaščita vašega otroka na Snapchatu

Večina posameznikov meni, da je dostop do otrokovega računa koristen. Vendar s to posebno aplikacijo ne bo pomagalo. Otroka morate spodbuditi, da ne pošilja ali prejema sporočil, ne da bi jih predstavil.

To dejstvo je pomembno, ker po odpiranju sporočila ‘izbrišemo’. Prav tako je dobro, da se pogovorite o tem, kako aplikacija deluje, tvega z uporabo aplikacije itd. Spodbujajte otroka, naj razmišlja, preden pošlje sliko.

Ključnega pomena je, da vaš otrok tudi razume, da nikoli ni v redu pošiljati seksualnih fotografij. Nastavitev zasebnosti je mogoče nastaviti samo tako, da omogočajo sporočila prijateljev in družine. To lahko storite tako, da zaženete v meniju nastavitev Snapchat.

Nato kliknite, kje piše “Kdo mi lahko pošilja sporočila?”. Nato lahko izberete “Moji prijatelji.” Če vas skrbi, ali bo vaš otrok uporabljal aplikacijo brez vas, se lahko obrnete na Snapchat in izbrisali bodo račun vseh, mlajših od 13 let..

Ta postopek se lahko začne na https://support.snapchat.com/delete-account. Če želite odstraniti račun, morate imeti uporabniško ime in geslo. Če teh informacij nimate, pojdite na

https://support.snapchat.com/sl-US/a/delete-my-account1.

Če otrok, mlajši od 13 let, poskuša ustvariti račun Snapchat, namesto tega prejme dostop do SnapKidza. Če pa otrok laže o svoji starosti, lahko še vedno pridobi dostop do aplikacije.

SnapKidz otrokom omogoča fotografiranje, ne pa tudi pošiljanje. Otrokom tudi ni mogoče pošiljati ali prejemati sporočil ali dodajati prijateljev na SnapKidz.

2. Kik Messenger

kik-messenger-logoZ več kot 100 milijoni uporabnikov je Kik ena najvidnejših aplikacij za najstnike danes. S to aplikacijo lahko pošljete navidezne nalepke, ankete, besedilna sporočila, fotografije in videoposnetke. Ker za sporočanje potrebujete samo uporabniško ime Kik, vam ni treba dati svoje telefonske številke.

To dejstvo lahko daje ljudem lažen občutek varnosti. Morda se zdi varno, ker vaš otrok ponuja samo anonimno spletno uporabniško ime, vendar ni. Kik je izredno priljubljen za sekstiranje, ki mu v trgovini z aplikacijami prinaša oceno 17+.

Kljub temu Kik vsem, ki so starejši od 13 let, lahko ustvari račun. Če preberete ocene, lahko vidite, da ta aplikacija ni primerna za otroke. Če vaš otrok uporablja Kik, bo morda prejel sporočila od katere koli osebe v aplikaciji.

Zaščita vašega otroka na Kiku

Kot starš lahko otroka obdržite tako, da:

 • Spodbujanje le, da pošiljajo sporočila ljudem, ki jih poznajo brez povezave
 • Povejte jim, da osebnih / zasebnih podatkov ne smejo nikoli deliti s tujci ali samo spletnimi prijatelji
 • Pokažite otroku, kako uporabljati funkcijo novih ljudi. Kik bo poslala sporočila novih ljudi v razdelek »Nov klepet«, kjer lahko otrok blokira in prezre pošiljatelja.
 • Ohranjanje otrokovega uporabniškega imena.

Ko želite ljudi blokirati, najprej pojdite na nastavitve. V območju nastavitev pojdite na nastavitve klepeta ali zasebnosti. Poiščite, kjer piše “seznam blokov” in izberite gumb +. Nato poiščite uporabnika, ki ga želite blokirati in kliknite potrditev.

Če želite uporabniško ime ohraniti zasebno, otroku povejte, naj ga deli samo z osebami, ki jih pozna brez povezave, in se izogibajte objavi uporabniškega imena na drugih spletnih straneh aplikacij ali družbenih medijev.

3. Vprašajte.fm

ask-fm logotipŠtevilni starši se zavedajo velikanskih družabnih spletnih mest, kot so Facebook, Instagram in Twitter. Vendar pa je Ask.fm še eno spletno mesto v družabnih omrežjih, ki hitro narašča v priljubljenosti pri otrocih, mlajših od 18 let.

Ask.fm je edinstveno spletno mesto, saj uporabnikom omogoča anonimno postavljanje in odgovore na vprašanja. Ta spletna stran je bila pred kratkim v novicah, povezanih s primerom samomora na Floridi. S pomočjo aplikacije Ask.fm so otroci ustrahovali mlado deklico, dokler ni naredila samomora.

V Veliki Britaniji je premier David Cameron aplikacijo označil za grozno zaradi podobnih vprašanj kibernetskega ustrahovanja v svoji državi. Po podatkih BuzzFeed.com je bilo s tem spletnim mestom družbenih medijev povezanih devet samomorov z vsega sveta. Razlog za to dejstvo je v zmožnosti anonimnega postavljanja vprašanj, ne da bi kdo spremljal vsebino.

Na spletnem mestu Ask.fm je prepovedano jamstvo, da podjetje nima nobene odgovornosti do vas za vsebino, za katero se vam zdi, da je sporna, nespodobna ali je slabega okusa. “Glede tveganj in priljubljenosti, povezane s to aplikacijo, je ključnega pomena, če se vaš otrok ga uporablja in kako jih zaščititi.

Zaščita otroka na Ask.fm

Za zaščito otrok in odraslih lahko izkoristite nastavitve zasebnosti, ki so na voljo v tej aplikaciji. Če nadležno osebo prejme sporočilo, lahko poleg vprašanja kliknete »blokiraj«, da ustavite sposobnost osebe, da vam zastavi vprašanja.

Pojdite lahko tudi v nastavitve in kliknete zasebnost. Ko kliknete zasebnost, pritisnite »Ne dopusti anonimnih vprašanj«, da neznancem preprečite, da bi lahko postavljali vprašanja. Bodite prepričani, da otroka ne smete deliti z nobenimi gesli s prijatelji ali neznanci.

Medtem ko se aplikacija uporablja, morate poskusiti ohraniti dialog odprt, da bo vaš otrok pristopil k vam, če bo prišlo do kakršnih koli težav. Če imate dostop, je lahko koristno spremljati otrokovo vedenje in interakcije, da bo odgovoren.

Tudi vaš otrok mora razumeti, da lahko karkoli in vse, kar je objavljeno na Ask.fm, delite na drugih spletnih straneh družbenih medijev. Če tega vaš otrok ne bi delil z družino, ga ne bi smeli objavljati na spletu.

Končno je ključnega pomena, da se z otrokom pogovarjate o kibernetskem napadu, interakciji z drugimi in o tem, kako drugi komunicirajo z vašim otrokom. Če vi ali vaš otrok čutite, da se on ali ona nadleguje na spletu, se pogovorite z otrokom in nato ukrepajte.

Ko drugi uporabniki kršijo pogoje uporabe, lahko začnete uradni postopek pritožbe, tako da uporabite območje „kontaktirajte nas“ ali pošljete e-poštno sporočilo na [email protected] Pogoji uporabe prepovedujejo različne vsebine, ki vključujejo žaljive, sovražne, pornografske ali grozeče predmete.

Račun Ask.fm lahko deaktivirate tako, da se najprej prijavite v aplikacijo. Nato kliknite nastavitve v zgornjem desnem kotu zaslona. Nato pritisnite na mesto »Izklopi račun.« To morate potrditi tako, da znova vnesete geslo.

4. Badoo

logotip badooVeliko ljudi še ni slišalo za Badoo. Ko razmišljate o tej izjavi, je lahko grozljivo spoznati, koliko otrok uporablja, o čemer starš morda ničesar ne ve. Resnice je verjetno veliko.

Trgovina z aplikacijami ponuja več kot milijardo aplikacij za pametne telefone. Večina teh razpoložljivih aplikacij je neškodljivih in celo koristna, vključno z glasbenimi aplikacijami in programi za javni prevoz. Vendar pa majhna manjšina teh aplikacij povezuje otroke s potencialno škodljivimi spletnimi mesti v družabnih medijih.

Badoo je ena izmed tovrstnih aplikacij. Ni vedno primerno, da otroku neposredno naročite, naj ne uporablja določenih aplikacij, vendar to spletno mesto ni tisto, na katerem bi moral biti otrok. To je spletno mesto za zmenke.

Ni nujno, da je škodljiv, vendar je spletno mesto zasnovano za odrasle, odrasli pa spletno mesto uporabljajo predvsem. Otroci ne smejo biti dovoljeni tam, kjer se odrasli trudijo spoznati druge odrasle. Nekateri bi si mislili, da bi bilo dovoljenje otroku, da uporablja Badoo, podobno kot pošiljati otroka v bar, da se sreča z novimi prijatelji.

Badoo je očitno omejen na ljudi, mlajše od 18 let, saj je to mesto srečevanja odraslih. Vendar lahko ta omejitev odločen in inteligenten otrok prezre ali zaobide. Upoštevajoč to, je ključnega pomena, da spletno mesto poznate, da boste lahko varno čuvali otroka.

Zaščita vašega otroka na Badoo-ju

Prvi korak pri varovanju vaše zasebnosti, ko ste na Badoo-ju, je razumevanje spletnega mesta za odrasle. Čeprav v spletnem mestu Badoo strani jasno piše, da je to za tiste, ki so starejši od 18 let, lahko otrok laže o svoji starosti in še vedno ustvari račun.

Prav tako se morate zavedati, da lahko drugi ustvarijo ponarejene račune, da zaprosijo za neprimerne slike ali ukradejo osebne podatke. Prav tako morate razumeti, da se lahko vse informacije, ki se delijo na Badoo-ju, delijo javno. To dejstvo velja za različna spletna mesta, zato bi moral vaš otrok vedeti, da osebnih podatkov ne sme deliti z neznanci.

Če želite izbrisati račun, se lahko prijavite, pojdite na nastavitve in nato kliknite izbris računa. Če želite izklopiti lokacijske storitve v aplikaciji Badoo, se lahko prijavite, pojdite na profil, nato kliknite besedo “zasebnost” in nato “prikaži razdaljo.”

Pogoji poslovanja Badoo-ja jasno navajajo, če vedo, da je mladoletnik ustvaril račun, podatke o profilu bodo izbrisali iz Badoo-ja. Ta pogodba vam omogoča, da na strani za povratne informacije pošljete sporočilo Badoo-ju in odstranili bodo račun mladoletnika.

Ta stran za povratne informacije je na naslovu https://badoo.com/help/report-underage.phtml. Vse zgoraj navedene informacije pomagajo varovati vašega otroka, vendar je Badoo spletno mesto za odrasle in ni primerno za otroke, mlajše od 18 let..

5. Facebook

fb logotipIzmed vseh razpoložljivih aplikacij je mogoče trditi, da je Facebook najbolj razširjena aplikacija. Spodaj navedeni podatki se razlikujejo od zgoraj predstavljenih podatkov, ker ne gre večinoma za otroke.

Ne glede na to so ti podatki potrebni, če želite svoje otroke varovati. Ti podatki so lahko celo koristni tistim, ki nimajo otrok, ker ima Facebook veliko nevarnosti in morate vedeti, kako se zaščititi.

Ena velika stvar Facebooka je, da vam omogoča, da se zaščitite pred široko paleto nevarnosti, kot so nabiranje podatkov in kraja identitete. Vendar pa morate spremeniti privzete nastavitve, da zaščitite vas in svoje otroke.

Zaščita vašega otroka na Facebooku

Prvi korak je preverjanje osnovnih nastavitev. Prijavite se v aplikacijo in kliknite spustni korenček, ki se nahaja v zgornjem desnem kotu, in nato kliknite nastavitve. Tu lahko preverite nastavitve zasebnosti in varnosti.

Če želite spremeniti nastavitve zasebnosti, izberite »zasebnost« in nato pritisnite gumb za urejanje poleg možnosti »kdo lahko vidi vaše prihodnje objave?«. Ko izberete ta razdelek, lahko izberete, kateri prijatelji si lahko ogledajo vaše objave. Predhodne posodobitve stanja lahko celo zaščitite tako, da izberete »Omeji, kdo lahko vidi pretekle objave« in kliknete »Omeji pretekle objave.«

Varnostne nastavitve lahko spremenite tako, da izberete »varnost« in nato kliknete »Uredi« poleg »obvestila o neprepoznanih prijavah.« V tem območju lahko izberete, kako vas Facebook obvešča o nepravilni dejavnosti.

Če imate pomisleke, da lahko nekdo dostopa do računa, lahko izberete »uporabi dvofaktorsko preverjanje pristnosti«. Ko izberete ta gumb, kliknite modri gumb »začni« in sledite navodilom na zaslonu.

V območju nastavitev najdete številne druge možnosti varnosti in zaščite. Eno uporabno orodje se nahaja pod zavihkom z napisom »Lastništvo in nadzor računa.« Ko kliknete to območje, lahko račun deaktivirate ali izbrišete..

Če želite začasno onemogočiti svoj račun, izberite Deaktiviraj. Če boste trajno izbrisali svoj račun, izberite Izbriši račun.

Nekatere druge priljubljene aplikacije, o katerih kot starš morate vedeti, vključujejo:

Čmrlji – Ta aplikacija je podobna Tinderju, vendar od ženske zahteva, da naredi prvi korak. Govorili so, da otroci uporabljajo Bumble za ustvarjanje ponarejenih računov s ponarejanjem starosti.

Live.me – Ta aplikacija za video posnetke v živo uporablja geolokacijo za skupno rabo videoposnetkov. Ta postopek omogoča uporabnikom, da najdejo točno lokacijo oddaje. Možno je tudi zaslužiti kovance za plačilo otrokovih fotografij.

Kalkulator% – Videti je kot aplikacija za kalkulator, vendar je skrivno mesto za skrivanje fotografij, datotek, videoposnetkov in zgodovine brskalnika.

Holla– Holla je samooklicana aplikacija za video klepet in otrokom omogoča dostop do ljudi po vsem svetu. Recenzenti te aplikacije trdijo, da so se soočali z rasnimi slepi, izrecno vsebino in drugimi škodljivimi predmeti.

Šepetaj – S to aplikacijo za družabne medije se vašemu otroku spodbuja, da skrivnosti deli z neznanci. Prav tako omogoča, da je uporabnikova lokacija na voljo drugim.

Vroče ali ne – Primarni cilj te aplikacije je omogočiti ljudem, da se priklopijo. Ljudi spodbujamo, da ocenjujejo profil drug drugega, iščejo ljudi v lokalnem območju in klepetajo z neznanci.

Omegle – Ta aplikacija je brezplačno spletno spletno klepet, ki vašega otroka spodbuja k anonimnemu klepetu z drugimi, vključno z neznanci.

Rumena – Rumena je bila s svojo atmosfero, podobno Tinderju, zasnovana tako, da najstnikom omogoča, da se spogledujejo.

Izgorela knjiga – Burn Book nekje najstniki gredo objavljati anonimne govorice. Te govorice so objavljene prek fotografij, videoposnetkov, zvoka in besedil.

Wishbone – Ta aplikacija spodbuja otroke, da primerjajo druge otroke drug proti drugemu. Otrokom omogoča tudi, da ocenjujejo drug drugega s pomočjo lestvice.

Instagram – Instagram je najbolj razširjena aplikacija za ustvarjanje ponarejenega računa za skrivanje vsebine. Pošiljanje sporočil prek Instagrama je priljubljeno tudi zato, ker se sporočila izbrišejo, ko otrok zapusti pogovor.

Specifične informacije o državi

Čeprav je dostop do interneta po vsem svetu, so lahko vsaka država, kraj in provinca izjemno različni. Spodaj sestavljeno je dragocena informacija za nekatere države, ki so še posebej zanimive.

1. Kanada

kanada zastava okroglaKanada je podobna drugim državam na tem seznamu, ko gre za grožnje, s katerimi se srečujejo njihovi otroci.

Snapchat

Aplikacijo Snapchat lahko označimo kot najbolj priljubljeno aplikacijo, ki jo danes uporabljajo otroci. 50% vseh 16 do 19-letnikov po vsem svetu mesečno uporablja Snapchat, medtem ko ga uporablja le 40% kanadskih najstnikov. Te statistike naredijo Snapchat bolj priljubljen kot Facebook Messenger in WhatsApp.

Uporaba pametnih telefonov

AVG je izvedel raziskavo, v kateri je povabil starše iz različnih držav, vključno s Kanado, da odgovorijo na vprašanja o uporabi pametnih telefonov pri otrocih. Ugotovila je nekaj zanimivih dejstev. Mnogi otroci vedo, kako uporabljati pametni telefon, še preden znajo pisati. 89% otrok med 6 in 9 let je aktivnih prek spleta.

Dostop do interneta

Kanadski MediaSmarts je izvedel anketo, ki je pokazala, da ima 99% vseh šolanih otrok internetni dostop zunaj šole. 40% teh študentov spi s svojimi mobilnimi telefoni. 35% od 9 do 16-letnikov uporablja pametne telefone za dostop do interneta, medtem ko drugi uporabljajo tablične računalnike in prenosnike.

Profili na spletu

V starostni skupini od 15 do 16 let 90% študentov pravi, da imajo vsaj en profil v socialnih medijih. V starostni skupini od 11 do 12 let jih 40% pravi. To dejstvo je šokantno glede na starostno omejitev 13 večine družabnih omrežij.

Nevarnosti

Skoraj polovica vseh kanadskih najstnikov je v zadnjem letu videla neko obliko spolne podobe. Skoraj 35% kanadskih deklet izraža, da so naletele na nekatere vrste škodljive ali sovražne vsebine.

Starševska okvara

Največja napaka staršev je, da na prenosne računalnike namestijo varnostno programsko opremo, vendar ne uspejo vzpostaviti zaščite na pametnem telefonu svojih otrok.

Viri-Kanada
 • Kanadski center za zaščito otrok Inc – odličen vir za spoznavanje varnosti na internetu in kako zaščititi svojega otroka.
 • Vlada Kanade – Ta spletna stran vam pomaga izbrati ustrezen mobilni telefon.
 • Kraljevska kanadska policija – montirana policija ponuja nekaj zanimivih dejstev o spletni varnosti in kibernetskem ustrahovanju.
 • Globalne novice – Na tem spletnem mestu so članki o kanadski mladini in internetu.
 • LIFE – Ta članek govori o študiji, ki je pokazala, da se otroci pred pisanjem naučijo uporabljati pametne telefone.
 • Kanadski svet za varnost – Ta seznam vam lahko pomaga določiti spletna varnostna pravila za vaše otroke.

2. Avstralija

avstralska zastava okroglaAvstralija je izjemno povezana država, ki otežuje varstvo otrok med spletom.

Pregled

Microsoft je izbral Avstralijo kot kraj za lansiranje nove ponudbe tabličnih računalnikov po vseh drugih državah sveta. Glavni razlog za to izbiro je dejstvo, da Avstralija že uporablja več tablet na prebivalca kot skoraj vsaka druga država.

Zanimiv je tudi podatek, da po ocenah več kot 29% gospodinjstev v Avstraliji dostopa do svetovnega spleta s pomočjo tabličnega računalnika. Prav tako se priporoča, da Avstralci vsak dan uporabljajo približno eno uro dlje kot internet v Avstralcih in Združenem kraljestvu..

Uporaba namizja v Avstraliji še naprej upada, medtem ko se je dostop do interneta prek pametnega telefona povečal za dobrih 20%. Zakaj bi dali vse te statistike? Prikažejo vidljivost prenosljivosti, koliko uporabnikov uporablja splet.

Nedolgo nazaj bi bil računalnik nameščen na neki osrednji točki doma. Ta računalnik bi si delili različni družinski člani. Prav tako bi bilo lažje nadzorovati možnost omejevanja dostopa ali vsebine z otroki.

Te dni zdaj skoraj ni več. V Avstraliji naj bi bilo približno 35% otrok mobilni telefon. Otroci, stari 8 let, imajo dostop ali pametni telefon vsak dan. Število otrok, ki imajo v lasti pametne telefone, se je od leta 2007 podvojilo.

Ko bodo ti otroci najstniki, bodo med 94% 16 do 17-letniki, ki imajo mobilne telefone.

Navodila

V Avstraliji ocenjujejo, da 85% staršev na prenosne računalnike svojih otrok namesti varnostno programsko opremo. Vendar pa približno 22% staršev namesti podobno programsko opremo na pametne telefone svojih otrok. Ko gre za spletno varnost, morajo starši za pametne telefone uporabljati enako vrsto razmišljanja kot za druge internetne naprave.

Pri dajanju pametnega telefona otroku je treba upoštevati različne cyber posledice. Odličen cilj je vzpostaviti nabor pravil glede uporabe pametnega telefona. Tem pravilom mora biti priloženo izobraževanje o nevarnostih uporabe nekaterih aplikacij in interneta.

Viri-Avstralija
 • News.com.au – Ta članek je odličen vir informacij o uporabi pametnih telefonov med avstralskimi otroki.
 • Prva študija v Avstraliji – čudovita študija, ki jo je izvedla The Works, ki razkriva različne spremembe v navadah družbenih omrežij.
 • Starost – to pisanje pojasnjuje rezultate študije, ki jo je izvedel Ofcom in primerja komunikacijo 16 držav z Združenim kraljestvom.
 • Urad pooblaščenca za e-varnost – Ta spletna stran je napolnjena z viri za zagotavljanje varnih in pozitivnih spletnih izkušenj.
 • Ostanite pametni na spletu – to spletno mesto ponuja avstralskim državljanom povezave do trenutnih spletnih groženj in nasvete, kako se odzvati na te grožnje.
 • Australia.gov.au– Vlada ponuja široko paleto virov za zaščito vašega otroka na spletu.

3. Združene države

nas zastava okroglaZDA so prav tako povezane kot vsa druga zelo naseljena območja na tem seznamu.

Uporaba interneta

Shared Hope International je izvedel raziskavo, ki je vključevala mnenja 825 odraslih in 7 do 16 let starih otrok. Ta raziskava je pokazala, da eden od osmih staršev pusti svojim otrokom do dveh let dostop do interneta, medtem ko le eden od desetih staršev svojim otrokom ni omogočil dostopa do interneta, dokler niso bili starejši od 10 let..

Več kot 71% teh staršev je tudi izjavilo, da so prenehali nadzorovati spletno uporabo, ko je otrok dopolnil 14 let. V ZDA je 72% primerov pogrešanih otrok, ki so se začeli prek spleta, osredotočenih na otroke, mlajše od 15 let..

Skrivna uporaba

Številni starši imajo dobre namene in sodelovanje, toda fundacija Kidsafe ponuja podrobnosti, da 32% najstnikov še vedno lahko skrije ali izbriše zgodovino brskanja. Še 16% najstnikov je odprlo družabna omrežja ali e-poštne profile brez vednosti staršev.

Velikokrat, ko otroci odprejo te skrivne račune, lažejo o starosti, ki pritegne pozornost starejših otrok in odraslih.

Spolna pozornost

Po podatkih Nacionalnega centra za pogrešane in izkoriščene otroke je 15% od 10 do 17-letnikov po spletu zaprosilo za spolne vsebine. Oblasti so z različnih mest odstranile več kot 90.000 spolnih plenilcev.

Večina teh spletnih mest je spletna stran družbenih medijev. Ko preiskujejo, kako so spolni prestopniki našli svoje žrtve natančno lokacijo. 26% jih je našlo območje z uporabo objav v osebah v družbenih medijih. Šerifov oddelek v Santa Clari v Kaliforniji pravi, da se stopnja nagovarjanja vsak mesec povečuje za 1000%.

Javne informacije

V ZDA so ugotovili, da je le 62% najstnikov svoj Facebook profil postavilo za zasebno. Ogromnih 17% najstnikov ima vse informacije na voljo javnosti. Ta nastavitev omogoča vsem, da vidijo vse objave, kontaktne podatke in lokacijo.

Viri – ZDA
 • Žična varnost – To spletno mesto je prva skupina za varnost, pomoč in izobraževanje.
 • NetSmartz – To spletno mesto predstavlja Clicky in Internet Outlaws, ki prosijo vašega otroka, naj se jim pridruži za zabavne in izobraževalne igre.
 • Angeli najstnikov – od 13 do 18 let, ki so posebej usposobljeni za spletno zasebnost, varnost in varnost prostovoljcev za upravljanje tega spletnega mesta.
 • Walt Disney Company – Walt Disney je ustvaril to spletno mesto, da bi staršem pomagal govoriti s svojimi otroki o spletni uporabi in varnosti.

4. Irska

irska zastava okroglaOtroci na Irskem so dobro povezani tako kot večina razvitih gospodarstev.

Družbeno omrežje

Tako kot v Kanadi tudi Snapchat uporablja 40% najstniških irskih, zaradi česar je bolj priljubljen kot Facebook in WhatsApp tudi na Irskem. Kik Messenger je še ena priljubljena aplikacija na Irskem. Priljubljenost te aplikacije verjetno izvira iz zmožnosti anonimnega pošiljanja sporočil.

Še ena vprašljiva aplikacija, priljubljena na Irskem v Ask.fm. Ta aplikacija omogoča uporabnikom obliko zapisa vprašanj in odgovorov in je bila povezana z nasilnimi težavami in samomori v različnih državah.

Otroci, ki dostopajo do interneta

Irska je sodelovala v študiji, ki jo je naročila Evropska komisija, imenovano Net Children Go Mobile. Ta študija je vključevala skupno sedem evropskih destinacij. Na Irskem so v tej raziskavi ugotovili, da je 35% od 9 do 16-letnikov uporabljalo pametne telefone, 29% je uporabljalo prenosnike in 27% uporabljalo tablice za dostop do interneta.

Ugotovili so tudi, da se je 60% uporabe interneta zgodilo doma, vendar je 46% teh študentov dostopalo do spleta iz spalnice brez nadzora. Ti statistični podatki kažejo, da veliko otrok dostopa do interneta brez standardnega starševskega nadzora.

Tako kot v Kanadi ima tudi 90% starostnikov na Irskem od 15 do 16 let družabne medije in tudi 40% starih 11 do 12 let.

Uporaba pametnih telefonov

Ob nevarnostih, povezanih s pametnimi telefoni in nezmožnosti nadzora nad vsem, bi bilo morda priporočljivo otrokom, mlajšim od 13 let, dati osnovnejši mobitel.

Viri – Irska
 • Net Children Go Mobile – To spletno mesto je uradno spletno mesto študije Evropske komisije.
 • Hotline.ie – Ta spletna navodila za varnost in številne druge koristne informacije o internetu.
 • Webwise.ie-Spletno mesto ponuja brezplačne informacije, svetovanje in izobraževanje o varnosti interneta.
 • Ministrstvo za pravosodje in enakost – Na tej spletni strani je delitev vlade, ki preganja kibernetsko kriminaliteto.

5. Nova Zelandija

nova runda za novozelandsko zastavoČeprav je Nova Zelandija fizično izolirana, so domačini še vedno tako povezani kot katera koli druga napredna ekonomija.

Družbeno omrežje

Na Novi Zelandiji približno 50% starostnikov od 16 do 19 let uporablja Snapchat. Pred kratkim je novozelandska prometna agencija Snapchat ugotovila, da je Snapchat izredno koristen, ko so ciljno usmerili uporabnike drog glede nevarnosti, povezanih z vožnjo med uživanjem drog.

S to stopnjo uporabe je potreben odprt in pozitiven pogovor z otroki o spletnih mestih, kot so Snapchat, Kik Messenger, Ask.fm itd. Vaši otroci morajo razumeti nevarnosti, povezane s tovrstnimi mesti.

Dostop do interneta

70% otrok Nove Zelandije med 6. in 9. letom je povezano. Leta 2000 je bilo 22% prebivalcev Nove Zelandije na spletu. Ta številka se je do leta 2012 povečala na 86%. 80% starostnikov od 15 do 16 let in 40% od 11 do 12 let ima profil družbenih medijev.

Nevarnosti pametnih telefonov

Približno 35% starostnikov od 9 do 16 let uporablja pametni telefon za dostop do interneta. Ostalih 65% večinoma uporablja prenosnike in tablice, ne pa namizja. Do pametnih telefonov lahko dostopate do enakih informacij kot v tabličnem računalniku ali prenosniku, vendar je na pametnih telefonih veliko manj zaščitne programske opreme v primerjavi s prenosniki in tablicami.

Viri – Nova Zelandija
 • Statistika Nova Zelandija – Ta članek raziskuje študijo o uporabi interneta na Novi Zelandiji.
 • Novozelandska policija – Novozelandska policija ponuja nekaj nasvetov, s katerimi lahko otroku zagotovite varnost v spletu.
 • Družine kivija – odličen članek o varnosti interneta.
 • Statistika svetovnega spleta – sestavljen seznam dejstev o uporabi interneta na Novi Zelandiji.

Otrokom prijazno računalništvo

otroški računalnik za shranjevanjeČe želite spoznati svet, komunicirati z drugimi in se zabavati, poskusite z internetom. Svetovni splet je postal pomemben del življenja, ko gre za delo in raziskave. Zaradi teh dejstev starši spodbujajo svoje otroke k učenju uporabe interneta.

Podobno kot v resničnem svetu je tudi internet lahko poln nevarnih, nekoristnih in nesrečnih znakov in situacij. Nasilni posnetki in eksplicitna spolna vsebina sta le dva primera vrst predmetov, do katerih otroci ne bi smeli imeti dostopa.

Večino časa lahko svojega otroka zaščitite pred resničnim svetom. Vendar je strašljivo, da je internet za razliko od resničnega sveta od vašega otroka oddaljen le nekaj klikov. To dejstvo pomeni, da morajo starši skrbno oblikovati izkušnje, ki jih imajo otroci na spletu. Pomembno si je zapomniti, da morate skrbeti za več kot le za filtriranje vsebine.

Otrokom prijazna internetna izkušnja

Ko poskušate svojemu otroku zagotoviti internetno prijazno izkušnjo, si morate prizadevati za različne cilje. Te cilje lahko razdelimo na pozitivne in negativne. Negativni so v središču elementov, ki jih blokirajo, cenzurirajo ali filtrirajo, pozitivni cilji pa so osredotočeni okoli predmetov, ki jih podpirajo, spodbujajo ali promovirajo.

Nekateri negativni cilji vključujejo:

 • Cenzuriranje seksa, nasilja in drugih nasprotujočih si vsebin
 • Zaščita otroka pred odraslimi plenilci
 • Zaščitite otroka pred nasiljem pred vrstniki
 • Onemogočanje nakupov v aplikacijah in drugih načinov porabe denarja na spletu
 • Zaustavitev otroka pred odstranjevanjem računalniške varnosti

Nekateri pozitivni cilji vključujejo:

 • Spodbujanje izobraževanja in učenja
 • Spodbujanje in podpiranje zdravih spletnih prijateljstev
 • Pomoč otrokom, da postanejo tekoči in udobnejši s tehnologijo

Skoči čez viseče tehnologije

Ko govorimo o tehnologiji, so starši znali povedati nekaj zanimivih stvari, vključno s:

“O tehnologiji vem manj kot moj otrok.”

“Moja sedemletnica me je naučila uporabljati internet.”

“Otroci so izredno pametni glede računalnikov, ker so ves čas na njih.”

Če berete med vrsticami tega izreka, boste morda ugotovili, da vas skriva vprašanje (strah). Včasih se ta strah izgovarja, drugič pa ga starš obdrži:

„Ali lahko zaščitim svojega otroka med spletom? Otrok ve več kot jaz! Lahko obide vse filtre, ki jih postavim na internet. Zakaj sploh moti? Kaj je mogoče storiti? “

Ta odnos je lahko porazen in neprijeten, lahko pa tudi nevaren. Dobra stvar je, da te ideje temeljijo na napačnih predpostavkah.

Ali so otroci res pametnejši glede tehnologije?

tehnološki prekinitveOdgovor na to vprašanje je morda. Nekateri otroci so sijajni in ko se ti tipi otrok vključijo v tehnologijo ali računalnike, je to morda izjema, če je otrok dejansko pametnejši od starša glede tehnologije. Verjetno pa drži, da večina današnjih otrok ne odrašča v računalniških znanstvenikov ali programerjev.

To prepričanje verjetno izvira iz dejstva, da večina otrok bolj obvlada računalnike in tehnologijo, vendar to dejstvo ne pomeni, da je otrok imel popolno razumevanje, kako delujejo ti računalniki in tehnologija.

Ko vsak dan uporabljate nekaj, se vam zdi, da ste strokovnjak za to blago. Vozite avto, odprete hladilnik in verjetno vsak dan odklenete svoja vhodna vrata.

Ali globoko razumete, kako deluje ključavnica avtomobila, hladilnika ali vrat? Če bi se kateri od teh elementov pokvaril, bi ga lahko popravili? Vaš otrok ima lahko enake odgovore na ta vprašanja o tehnologiji in računalnikih.

Mogoče je nepremagljiva varnost

Upajmo, da te izjave starše zavedajo, da četudi je otrok s tehnologijo res odličen, lahko vseeno ustvarite varno spletno okolje, ki ga otrok ne more mimo. Mogoče je zagotoviti tudi varno okolje za tiste izjemno svetle in dobro poznane otroke.

Odpravljanje starševskih visečih mamic

Mnogi starši imajo še vedno obesitve, ko gre za spletno varnost svojih otrok, tudi potem, ko so ugotovili tehnologijo. Številni starši se še vedno počutijo brezupni in bo dostop do škodljivih vsebin dosegel otroka ne glede na to, vendar je ta trditev popolnoma napačna.

Je pomembno

Skozi vse težave imate varno spletno okolje, vendar vaš otrok še vedno gleda umazane filme v hiši prijateljev, igra nasilno video igro, se pogovarja z neznanci itd. Še vedno je vredno, in vseeno je!

Eden največjih razlogov za to je primer, ki ga postavljate. Otroku jasno sporočite, kaj je in kaj ni primerno.

Drugi razlog je, da je ogled ali obisk škodljivih vsebin občasno povsem drugačen od vsakodnevnega povabljanja nevarnih snovi v vaš dom. Varnost se začne doma. Dostop do te vrste informacij lahko postane navada ali celo zasvojenost.

Vsi sodelujejo v nezdravem vedenju, kot je uživanje slabe hrane in pitje preveč alkohola. Ta vedenja postanejo nevarna šele, ko se normalizirajo kot sprejemljiva vedenja.

Skoraj nemogoče je preprečiti, da bi se vaš otrok vključil v neko nezdravo vedenje. Vendar se lahko izognete temu, da postane reden del otrokovega vsakdana.

Spodbujanje otrokom prijazne uporabe računalnika

Z nekaj preprostimi koraki lahko spodbujate dobro in varno uporabo računalnika brez prevelikih težav.

Varno računalniško okolje

zgodba računalniških otrokPrvi korak je okrepitev varnega računalniškega okolja. Posamezna aplikacija ali program za filtriranje vsebine ni dovolj. Če želite otroku preprečiti, da bi resnično zaobšel starševski nadzor, morate odstraniti skrbniški dostop.

Z vsemi pomembnimi računalniškimi sistemi danes (Mac, Linux in Windows) lahko nastavite ločenega uporabnika. Lahko nastavite dve prijavi. Eden bo posamezen uporabnik, drugi pa skrbniški račun. Skrbniški račun bo zaščiten z geslom. Gesla ne zapišite, ker ga bo našel vaš otrok.

Medtem ko vaš otrok uporablja račun posameznega uporabnika, ne more namestiti nobenih novih aplikacij brez vaše odobritve. Ta postopek prav tako ne bo omogočil aplikacijam, ki bodo zaobšle starševski nadzor in vse filtre vsebine. Možno je tudi nadzirati vsebino za pametne telefone.

Spodaj je nekaj povezav, kjer najdete navodila za nastavitev ločenega otroškega računa:

 • Windows 10
 • Chromebook
 • MAC OSX
 • Linux
 • Pametni telefoni

Otroško brskanje po internetu

Naslednji razdelek bo vključeval nekatere posamezne brskalnike, ki so otrokom v pomoč. V ta del so vključeni tudi priljubljeni vtičniki za brskalnike. Na koncu bomo razpravljali o brskalnikih, zasnovanih za otroke s posebnimi potrebami.

Otrokom prijazni brskalniki

vektor računalniškega študentaZa otroke, mlajše od 8 let, je treba uporabiti določen brskalnik, ki vsebuje zabaven všečk v obliki risanke. Ta vmesnik omogoča dostop samo do vsebine, ki ustreza starosti.

Zoodles in Kidoz sta dva posebna brskalnika, ki sta lahko koristna, vendar morate biti še vedno previdni. Včasih so nekaj označene kot izobraževalne, vendar niso dobre za vašega otroka. Če vaš otrok ne sme gledati risank ves dan, potem mu ne sme dovoliti, da bi ves dan igral v računalniku.

Spremljanje in filtriranje

Ko se bodo otroci starali, bodo verjetno prešli na brskalnike, kot sta Chrome ali Firefox. Večina dvanajstletnikov ne želi brskalnika, ki bi bil videti kot risanka. V tej starosti potrebujejo pred najstniki in najstniki dejanske računalniške izkušnje. To je tudi čas, ko bodo začeli aktivno iskati stvari, ki se jim je najbolje izogniti.

Program filtriranja vsebine je naslednji korak za to starostno skupino. Nekatere pogoste možnosti vključujejo:

 • OpenDNS – Ta program filtriranja vsebine različna podjetja uporabljajo za filtriranje vsebine zaposlenih. Neverjetno enostavno ga je nastaviti na kateri koli računalnik ali prenosnik.
 • NetNanny – Ta sistem je verjetno najbolj priljubljen domači filter. V poslu poslujejo od leta 1996 in imajo odlične ocene.
 • X3Watch – Ta filter se uporablja predvsem za preprečevanje pornografije. Prvotno je bil ustvarjen kot način, kako odraslim pomagati pri premagovanju pornografske zasvojenosti.
 • K9– Ta filter je eden najbolj priljubljenih filtrov, ki ga uporabljajo šole. Gre za brezplačen program, ki ne samo filtrira, temveč omogoča starševski nadzor.

Posebne potrebe

Širok spekter otrok ima posebne potrebe, ki jih omejujejo pri ustvarjanju produktivne izkušnje na spletu. Nekaj ​​uporabnih orodij, s katerimi lahko internet postane bolj vabljiv kraj za otroke s posebnimi potrebami:

 • Odpri Dyslexic – Ta vtičnik za Chrome spremeni vsebino strani v pisavo, oblikovano za disleksijo. Open Dyslexic je brezplačen za osebno, poslovno ali izobraževalno uporabo.
 • Dyslite – Ta vtičnik je podoben Open Dyslexic, vendar ponuja široko paleto pisav. Podjetje zaračunava uporabo tega vtičnika.
 • WebbIE – Ta brskalnik je bil ustvarjen za slepe in slabovidne. Zasnovan je za delo s predmeti, kot so bralniki zaslona in programska oprema za besedilo v govor.

Ko raziščete vse nevarnosti interneta, se na koncu ne pozabite, da je internet na splošno pozitiven za vaše otroke. Lahko obogati življenje vašega otroka na način, kot ga ne more nič drugega. Seveda jih morate vedno varovati. Upajmo, da vam bo ta vodnik pomagal dati orodja, s katerimi boste lahko zaščitili svojega otroka, medtem ko boste odpirali linije komunikacije.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me