Vodnik po IPv6 proti IPv4: Osnovna primerjava

Če niste tehnotehnik, verjetno niste praznovali 8. junija 2011. Takšen posel je bil svetovni dan IPv6. Verjetno ni bil označen v rdeča v svojem koledarju in verjetno sploh niste vedeli, da se dogaja.


Večina ljudi ne ve, kaj je IPv6 ali celo, kaj je njegov predhodnik, IPv4. Realnost je, da sta obe stvari vplivajo na življenje vseh ker so velik del kaj internet deluje funkcionalno.

Kaj je IPv4?

Ipv4 naslovInternet protokol različice 4 ali IPv4, kot se običajno imenuje, je tehnologija, ki omogoča, da se naprave povežejo z internetom. Ta četrta različica internetnega protokola obstaja že od leta 1983 in nam je dobro služila. IPv4 še vedno deluje in še naprej napaja večino interneta.

To stori prek naslova IP, ki ga ima vsaka naprava, povezana z internetom. Namizni računalniki, prenosni računalniki, tablični računalniki, pametni telefoni, igralne konzole, hladilniki in drugi digitalni dodatki so vsem lahko dodeljeni naslovi IP. Kadar koli naprava, povezana z internetom, poišče nekaj, kar išče, se poveže z drugo napravo, ki ima naslov IP.

IP naslovi so, kako lahko ljudje pridejo tja, kamor želijo na spletu.

32-bitni naslovi

Vsaka naprava s podporo IPv4 ima 32-bitni naslov IP. Tipičen primer lahko izgleda kot 191.148.205.315 ali 99.48.227.227. Ta sistem vsebuje približno 4,3 milijona naslovov.

To se zdi precej, in je.

Kljub temu IPv4 zmanjkuje razpoložljivih naslovov.

To pomanjkanje delno pripišemo dejstvu, da ima tako neverjetno število naprav zdaj povezavo z internetom. Vsako gospodinjstvo s širokopasovno naročnino, vsak pametni telefon in vsak računalnik potrebuje IP naslov. Več pomembnih aparatov in avtomobilov je zdaj sposobnih interneta.

kako deluje IP naslov

To ni edini dejavnik, ki povzroča pomanjkanje naslovov IPv4. Mnoga podjetja imajo na tisoče ali celo milijone naslovov IPv4. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila široka praksa dodeljevanja milijonov IP naslovov velikim organizacijam.

Pogosto so jim dodelili veliko več naslovov, kot bi jih lahko kdaj uporabili.

Posledica tega je, da je v lasti več milijonov neuporabljeni naslovi IPv4 tam zunaj zapravljati. V zadnjih letih je prišlo do gibanja, namenjenega ponovnemu pridobivanju teh naslovov IP, vendar prihod IPv6 to prizadevanje smiselno zastarela..

Kaj je IPv6?

Tako kot IPv4, tudi različica 6 za Internet Protocol obstaja že nekaj let. Delo na njegovem ustvarjanju se je končalo leta 1998, vendar se je prehod z IPv4 na IPv6 zgodil z ledeniško počasnostjo. Uradni začetek IPv6 je bil leta 2011 s svetovnim dnevom IPv6. Od takrat, Internetne oblasti so trdo delale pri izvajanju novega sistema.

ipv6 razložil

128-bitni naslovi IP

Medtem ko IPv4 uporablja 32-bitne naslove IP, novejši internetni protokol uporablja 128-bitne naslove. Namesto slabih 4,3 milijarde IP naslovov IPv6 ponuja 3,4 X 10 do 38. moči ali 340 undecillion naslovov.

To je ogromno število. Običajni 128-bitni naslov IP lahko izgleda nekako takole:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

To je veliko daljši in bolj zapleten naslov, kot smo ga imeli v sistemu IPv4. Ta kompleksnost ne pomeni samo tega IP naslovov nam kmalu ne bo zmanjkalo pa tudi, da ima vsaka naprava zdaj enkraten naslov IP.

Edinstven IP naslov za vsako napravo

V sistemu IPv4, ni vsaka naprava, povezana z internetom, imela edinstvenega naslova. Namesto tega so usmerjevalniki dobili en naslov. Posamezne naprave, ki imajo povezavo z internetom prek teh usmerjevalnikov, niso nujno imele enoličnega naslova IP. Usmerjevalnik sprejema zahteve za podatke, ki jih nato od tam pošlje na prejemnikov IP naslov.

Zdi se, kot da ne bi smelo delovati.

Konec koncev, če je vaš domači naslov enak domačemu naslovu nekoga drugega, ne bi vedno končal z njegovo pošto in obratno?

Sistem je deloval zaradi nečesa, imenovanega Network Address Translation, ali NAT.

zasebni vs javni ip

NAT je koristen, saj omogoča, da omrežna naprava, kot je požarni zid, dodeli javni naslov računalniku ali celo celotni skupini, ki delujejo znotraj zasebnega omrežja. NAT uporabljajo organizacije za omejevanje števila odprtih naslovov IP.

Ta vrsta uporabe je pomembna z vidika gospodarnosti in varnosti. The upshot je to NAT deluje kot agent med javni internet in zasebno omrežje.kako deluje nat

Verjetno ga trenutno uporabljate.

Na žalost, NAT ima pomanjkljivosti. Ne zagotavlja dodatne varnosti in lahko celo povzroči, da nekateri protokoli ne bi mogli zaščititi določenih naprav. NAT uporabljati tudi nekateri viri vaše naprave da deluje, kar bi lahko škodovalo.

Pri IPv6 NAT ne potrebuje, ker je v naslovu IPv6 na voljo toliko naslovov IP. Sistemi, ki delujejo z IPv6, imajo lahko za vsako napravo enkraten naslov IP, zato obstaja ni treba delati prek usmerjevalnika.

Druge prednosti IPv6

IPv6 je bolj učinkovit kot IPv4. Glave podatkovnih paketov so poenostavljene, funkcija usmerjanja pa je veliko bolj racionalizirana. Več je tudi podpore za medsebojno povezovanje.prednosti ipv6

Vendar večina internetnih uporabnikov ne bo doživela velikega števila preskok v funkcionalnosti s prehodom na IPv6. To je zato, ker se večina sprememb dogaja zakulisno in počasi.

Ne pozabite, da večina interneta še vedno deluje v sistemu IPv4. Sprememba IPv6 je postopna. Ko več naprav in več interneta preklopi na nov protokol, boste videli učinkovitejši prenos podatkov, čeprav se bo to dogajalo postopoma.

Kjer stoji zdaj IPv6

uporabniki ipv64 po državahLahko pričakujete, da bo tehnologija, ki je bila dokončana leta 1998, do zdaj zastarela, a realnost s IPv6 je da je šele začeti. Skozi pretvorbo v funkcionalnost IPv6 je šel le manjši del interneta.

Od maja 2017 je bilo le 37 držav po vsem svetu, ki je več kot pet odstotkov svojega spletnega prometa potekalo prek IPv6. Sedem držav je imelo 15 odstotkov svojega spletnega prometa poslanega prek IPv6.

Če IPv6 predstavlja tehnološki preskok naprej, zakaj se ne izvaja širše? Kratek odgovor je, da to počne veliko denarja.

Za pretvorbo je potrebna nova strojna in strežniška programska oprema.

Omeniti velja tudi, da obstaja brez povratne združljivosti z IPv4. Spletno mesto, ki želi sprejeti ljudi, ki uporabljajo bodisi IPv4 bodisi IPv6, mora imeti dve različici, po enega za vsak protokol.

Kljub temu IPv6 pridobiva na priljubljenosti. Večina novih usmerjevalnikov in operacijskih sistemov, ki so danes na voljo, ponuja podporo in združljivost za IPv6. Nekateri najbolj priljubljeni in pogosto uporabljani ponudniki internetnih storitev podobno uvajajo celo vrsto funkcij IPv6.

Izdelava stikala

Ali je čas, da začnete uporabljati IPv6?

Mogoče je, da ste že, čeprav je to malo verjetno. Če vaš ponudnik internetnih storitev ponuja IPv6, je dobro, da ga uporabite.

Če niste prepričani, ali IPv6 že uporabljate ali ne, obiščite spletno stran www.test-ipv6.com in se pozanimajte. Tisti, ki trenutno uporabljajo IPv4, bodo videli zaslon takole:

test povezljivosti ipv6

Če vidite ta zaslon in želite poskusiti vklopiti zmogljivosti IPv6, potem bo vaša sposobnost to odvisna od usmerjevalnika in od ponudnika internetnih storitev.

V svoj priljubljeni iskalnik vnesite ključne besede “[proizvajalec usmerjevalnika] ipv6 [vaš ponudnik internetnih storitev].” Morda bi bilo priporočljivo nadgraditi na DD-WRT za vdelano programsko opremo vašega usmerjevalnika. Ta sprememba bi morala narediti prehod manj zapleteno.

Dostop do spletnih mest IPv6

Do spletnih mest IPv6 lahko dostopate prek dveh različnih mehanizmov. Prvi od njih je prehodni mehanizem. Trenutno je najbolj priljubljen od tega je 6to4. Ta tehnologija zajema podatke IPv6 s komunikacijo IPv4, tako da si lahko ogledate novejše različice spletnih mest s starejšim protokolom.

Drugi mehanizem vključuje izvorno povezavo. Ta vrsta povezave vam omogoča, da prehitevate prehod, tako da lahko v celoti preklopite na IPv6. Izberite izvorni IPv6, če vam usmerjevalnik ponuja to možnost.

Uporaba VPN-jev z IPv6

Veliko VPN-jev še ni pripravljeno za obdelavo prometa IPv6. Ta pomanjkljivost pomeni to obstaja nevarnost da bo vsak promet IPv6 preusmerjen prek vašega ponudnika internetnih storitev namesto prek VPN-ja, tako da boste izpostavljeni. Če ste že kdaj slišali za puščanje IPv6, je bil to predmet razprave.

onesposobiti-IPv6

Preden izberete VPN, se prepričajte, da preberete preglede VPN, da vidite, kateri ponudniki ponujajo zaščito pred uhajanjem IPv6 in tiste, ki nudijo podporo za promet IPv6. Nekaj ​​najboljših izbirnikov za zasebnost v Kanadi, ki imajo zaščito pred puščanjem IPv6 Surfshark in NordVPN.

Nekatere najboljše storitve VPN lahko priporočijo, da ne uporabljate IPv6, če želite biti popolnoma zaščiteni in zasebni. Ta zahteva je morda povsem smiselna, še posebej, ker IPv6 trenutno ni na voljo široko. To lahko pričakujete več VPN-jev bo v prihodnosti postalo združljivo z IPv6.

Viri:

  • https://searchnetworking.techtarget.com/definition/IPv6-Internet-Protocol-Version-6 
  • https://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/ipv6_ipv4_difference.html
  • https://www.ipv6.com/general/ipv6-the-next-generation-internet/
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me