VPN protokoli – različne vrste primerjav

Ker več Kanadčanov razume potrebo po zaščiti svoje spletne zasebnosti in varnosti z VPN, postajajo bolj prefinjeni glede lastnosti, ki jih iščejo v uglednem VPN-ju..


Tveganje kraje podatkov in kraje identitete, kar je v porastu, dokazuje potrebo po VPN.

Število žrtev kraje identitete in ukradena količina

Ena najbolj kritičnih lastnosti, ki jo je smiselno upoštevati, so protokoli, ki jih ponudnik VPN da na voljo uporabnikom.

Kaj so protokoli VPN? Večina ljudi, ki so novi v ideji, meni, da je to neverjetno tehničen izraz, ki lahko slabo vpliva na njihove izkušnje brskanja. Resničnost je, da lahko protokol, ki ga uporablja vaš VPN, ustvari bistvena razlika v tem, kako resnično ste varni in varni ko ste na spletu.

Oglejmo si podrobneje, kaj so protokoli VPN in kako vplivajo na vašo spletno izkušnjo. Nato bomo raziskali najpogostejše protokole, ki so danes na voljo, da se boste lahko pametno odločili.

Kaj so protokoli VPN?

VPN v bistvu vzpostavi predor med računalnikom in internetom. Znotraj tega predora ste zaščiteni pred puščanjem DNS. Vaš pravi IP naslov je popolnoma zaščiten; tunel VPN maskira IP-jev naslov strežnika, kar vas v bistvu naredi nevidne. Videti je, kot da brskate z lokacije, ki ni dejanska.

Na voljo je več načinov za vzpostavitev tunela VPN. Nekateri od njih obstajajo že več let in se ne štejejo za posebno varne. Drugi so povsem novi in ​​nudijo absolutno najboljšo razpoložljivo varnost.

kako deluje a-vpn

Ko se prijavite z VPN, se vam lahko prikažejo številni protokoli VPN, med katerimi lahko izberete. Kako veste, ali je eden od njih starejši protokol z manj robustnimi varnostnimi funkcijami? Še pomembneje je, kako prepoznati tistega, ki vam bo zagotovil popolno najboljšo zaščito, ne glede na to, kaj počnete v spletu?

Večina ponudnikov VPN ponuja izbiro med protokoli PPTP, SSTP, L2TP / IPSec, WireGuard, SoftEther, IKEv2 / IPSEC in OpenVPN. Ko preberete opis vsakega od njih, se boste lahko informirano odločili, kateri protokol je primeren za vaše namene.

PPTP protokol

Microsoft, ki ga je razvil protokol Tunneling-od-do-točke ali PPTP, je eden najzgodnejših protokolov VPN, vendar se še vedno uporablja, čeprav je vedno bolj redek. Kljub temu pa nekatere VPN-je, ki so svojim uporabnikom odločene ponuditi največ možnosti, še vedno dajejo na voljo.

Čeprav je PPTP morda na voljo, ga varnostni strokovnjaki danes ne priporočajo za redno uporabo, saj je poln varnostnih ranljivosti, ki bi vas lahko pustile izpostavljene ravno takrat, ko najbolj potrebujete zaščito svojega VPN-ja..

V svojo korist je PPTP združljiv in na voljo v vseh različicah sistema Windows. Tudi večina drugih operacijskih sistemov ga lahko poganja. Hitrost prenosa podatkov je s PPTP precej hitra. Če pa se povezava prekine, je morda težko ponovno povezati.

Če je pomembno, da so vaše spletne aktivnosti izključno zasebne in anonimne, in s tem se sporočite, zato na prvem mestu uporabljate VPN, potem se ne smete odločiti za uporabo PPTP. Po drugi strani pa je, če je vaš cilj omogočiti pretakanje vsebin na Netflixu iz drugega geografskega območja, potem bo PPTP ravno zaradi vaših dobrih hitrosti zadostoval za vaše namene..

Kljub temu naj vam to ne bo privzeti protokol. To lahko storite vas pustijo ranljive za kramp, zlonamerno programsko opremo in vohunjenje tretjih oseb.

SSTP Protokol

Microsoftov izdelek Secure Socket Tunneling Protocol je še en Microsoftov izdelek. Za razliko od mnogih drugih protokolov VPN je združljiv le z napravami, ki poganjajo Windows. To pomeni, da ne spada med najpogosteje uporabljene protokole. Kljub temu se ne spopada z znanimi varnostnimi težavami, kakršen je PPTP.

SSTP se opira na sloj varne vtičnice, ali SSL, protokol za premikanje spletnega prometa. Ljudje, ki se spopadajo z resnimi omrežnimi omejitvami, kot so tiste, ki so naložene v totalitarnih državah, kot je Kitajska, lahko ugotovijo, da je to pomembna prednost.

Uporabniki, ki se soočajo s vladnim režimom ali ki ugotovijo, da so drugi protokoli VPN v svojem sistemu rutinsko blokirani, lahko ugotovijo, da je SSTP popolnoma sprejemljiva rešitev. Je stabilen, dokaj hiter in razmeroma varen. Uporabnikom VPN omogoča tudi, da odklenejo spletna mesta in drugo podobno omejeno vsebino. Na žalost je le nekaj ponudnikov VPN, ki dejansko podpirajo SSTP.

Če imate dostop do nadrejenega protokola, kot je OpenVPN, pa bi bilo pametno, da ga izberete namesto SSTP.

WireGuard Protokol

WireGuard je relativno nov protokol, s katerim razvijalci še vedno eksperimentirajo. Ker je v zgodnji fazi razvoja, WireGuard še ni revidiral tretje osebe. Poleg tega imajo zagovorniki zasebnosti zaskrbljenost glede tega, ali bo uporaba WireGuarda zahtevala dnevnike. Te težave so zaenkrat morda nesporne, saj le malo ponudnikov VPN dejansko ponuja možnost WireGuard.

Pravzaprav mnogi VPN-ji, ki omogočajo dostop do WireGuarda, to počnejo na testiranju, kar pomeni, da si uporabniki v bistvu pomagajo pri razvoju. To pomeni, da lahko obstajajo težave z varnostjo, zato ni pametno uporabljati WireGuarda, ko delate nekaj res občutljivega.

WireGuard se razvija z upanjem, da bo ponudil vrhunsko hitrost, zmogljivost in varnost v primerjavi z drugimi razpoložljivimi protokoli VPN. Oglašuje se kot boljša možnost glede porabe baterije, uporabnikom mobilnih naprav pa bo morda všeč, da WireGuard obljublja možnost prehajanja iz enega omrežnega vmesnika v drugega, ne da bi pri tem izgubili povezavo.

Trenutno ni mogoče priporočiti WireGuarda iz srca še vedno je v fazi razvojat. Kljub temu, če bo lahko nekoč izpolnil svoje obljube v zvezi s hitrostjo, zmogljivostjo in varnostjo, bo zagotovo vreden naslednik OpenVPN.

SoftEther Protokol

SoftEther je eden redkih, novejših protokolov VPN, ki za svoj denar začenja protokol OpenVPN. To je bil projekt, ki so ga razvili študenti univerze v Tsukubi, vendar je v zadnjih letih postal široko uporabljen protokol VPN.

SoftEther je odprtokodna tehnologija, podobno kot OpenVPN. To pomeni, da so ga testirali, revidirali in razvijali strokovnjaki po vsem svetu. Zagovorniki cenijo, da SoftEther deluje na več operacijskih sistemih, tudi na nekaterih, ki jih ne uporabljajo številni drugi protokoli.

Ti operacijski sistemi vključujejo običajne, kot so Mac, Windows in Android, vključujejo pa tudi Linux, Solaris in FreeBSD.

SoftEther je celo združljiv z drugimi protokoli VPN, kot so OpenVPN, L2TP / IPSec in drugi. Uporabniki pogosto nameščajo SoftEther v svojem operacijskem sistemu in hkrati uporabljajo drug protokol VPN, kar pomeni, da so zaščiteni ne glede na to, kaj se zgodi. Ker je tako neverjetno prilagodljiv, SoftEther hitro postaja priljubljen.

Ta protokol VPN lahko zaobide večino požarnih zidov in zagotovo je hiter. Vendar vam ni treba skrbeti, da žrtvujete varnost za hitrost. SoftEther uporablja AES 256-bitno šifriranje, ki ga uporabljajo tudi večje vladne in vojaške agencije.

Različni protokoli VPN

Kljub temu SoftEther ni brez napak. Gre za dokaj novo tehnologijo, zato ni bila tako obsežno preizkušena kot OpenVPN protokol. Poleg tega ni na voljo na mnogih VPN-jih. To ostaja alternativa, na katero se je treba pozanimati v prihodnosti.

IKEv2 / IPSec Protokol

Različica 2 za internetno izmenjavo ključev ali IKEv2 je skupni projekt Microsofta in Cisca. IKEv2 je v bistvu protokol za tuneliranje. Da bi bil še posebej varen, je seznanjen z varnostjo internetnega protokola ali IPSec. Ta tehnologija šifrira in overja podatkovne pakete, ki se pošiljajo prek omrežja IP.

Projektna skupina Internet Engineering je razvila IPSec, ki je združljiv z najrazličnejšimi operacijskimi sistemi. Skladno s tem ni potrebno imeti zunanje aplikacije za zagon IPSec, kot je to z OpenVPN in drugimi protokoli.

IKE tehnologija obstaja že od leta 1998. Trenutna, druga različica je bila predstavljena leta 2005. Primerjava IKEv2 z drugimi protokoli VPN kaže, da lahko uporabnikom ponudi koristi, kolikor je zmožen vzpostaviti povezavo, hitrost, stabilnost in varnost. Podpora za IKEv2 je na voljo v napravah z operacijskim sistemom Mac OS 10.11 ali novejših, Windows 7 ali novejših, iOS, Android in Blackberry.

Nekateri zagovorniki zasebnosti, ki so zaskrbljeni zaradi tveganj kibernetske varnosti, so zaskrbljeni zaradi tehnologije IKE, ker gre za programsko opremo zaprtega izvora. To pomeni, da sta ga razvila Microsoft in Cisco brez prispevka neodvisnih razvijalcev.

Varnostni strokovnjaki so zaskrbljeni, ker to pomeni, da ima IKEv2 lahko ranljivosti, ki jih razvijalci niso odkrili. Vendar je tehnologija že približno dovolj dolga, da so tretje strani ustvarile različice odprtega koda. Nekatere od teh neodvisnih različic lahko nudijo še bolj zanesljivo varnost kot original.

IKEv2 / IPSec je priporočen protokol VPN, vendar OpenVPN na splošno velja za nadrejenega.

L2TP / IPSec Protokol

Tako kot IKEv2 je tudi tunelski protokol nivoja 2 ali L2TP običajno povezan z IPSec, da bi zagotovil dodatno raven šifriranja in varnosti. Tako kot IKEv2 je tudi L2TP / IPSec združljiv z večino najpogostejših operacijskih sistemov.

Naprave z nameščenim sistemom Windows 2000 / XP ali novejšim, Mac OS 10.3 ali novejšim ali Androidom bi morale imeti hitro in enostavno nastavitev z L2TP / IPSec. Dostop do tega protokola je tako preprost kot uvoz potrebnih datotek iz vašega VPN-ja.

L2TP sta razvila tudi Microsoft in Cisco. To pomeni, da gre za programsko opremo zaprtega vira in ima lahko ranljivosti, ki niso bile ugotovljene. L2TP ni tako priljubljen kot IKEv2, kar pomeni, da ga neodvisni razvijalci niso natančno pregledali. Slabosti vas lahko pustijo odprte za nenamerno razkritje vašega IP naslova.

Če vas resnično skrbi za ohranjanje zasebnosti, boste cenili, da L2TP dvakrat zajema podatke. Vendar ima ta dvojna enkapsulacija nekoliko upočasnitev obdelave.

Nasprotno pa L2TP / IPSec izvaja šifriranje in dešifriranje v jedru, kar lahko zagotavlja izboljšano hitrost. Ali bo uporaba L2TP / IPSec upočasnila delovanje vašega sistema? Odgovor se lahko razlikuje. Morda ga boste morali preizkusiti, da boste videli, kako dobro deluje za vas.

Na splošno sta protokola IKEv2 / IPSec in OpenVPN bolj priporočljiva kot L2TP / IPSec. Če ne morete dobiti dostopa do teh drugih protokolov, je L2TP / IPSec še vedno boljša izbira kot nekateri starejši, manj robustni protokoli.

Pri mnogih najbolj priporočljivih VPN-jih boste imeli možnost izbire protokolov. To bi lahko bila izrazita prednost, saj je možno, da bo en protokol pri določenih aplikacijah deloval bolje kot pri drugih.

OpenVPN Protokol

Ta protokol je prvotno razvil OpenVPN Technologies in je odprtokoden. To pomeni, da so razvijalci po vsem svetu prispevali k izpopolnjevanju in iskali slabosti in ranljivosti, da bi jih lahko odpravili. Rezultat je neverjetno varno in vsestransko okolje za raziskovanje spletnega sveta.

OpenVPN na splošno velja za najvarnejši protokol, ki je danes na voljo, in se pogosto uporablja. Nekajkrat so ga revidirale tretje varnostne družbe, zato mu lahko zaupate, da bodo varovali podatke. Pravzaprav OpenVPN velja za industrijski standard, še posebej, če se uporablja v povezavi z izmenjavo ključev SSL / TLS.

Večina uglednih ponudnikov VPN strankam omogoča dostop do protokola OpenVPN. Verjetno bo to privzeta izbira. Če ni, uporabnikom priporočamo, da posodobijo svoje nastavitve. OpenVPN je združljiv z vsemi platformami, vključno z Mac, Windows, Linux, Android in iOS. Deluje tudi v povezavi z različnimi usmerjevalniki.

Končne misli

OpenVPN je še posebej varen in varen, če se uporablja s protokolom User Datagram ali UDP, namesto protokola za nadzor prenosa ali TCP. Uporaba TCP lahko pomeni nekoliko počasnejše hitrosti prenosa.

Kljub temu OpenVPN ostaja stabilen in zanesljiv. Uporaba protokolov TLS in knjižnice OpenSSL za šifriranje pomeni, da je OpenVPN izjemno spreten pri varovanju podatkov.

Če želite popolno zaščito, pri brskanju po spletu uporabite zasebni iskalnik. To bo anonimiziralo vse poizvedbe, odpravilo potrebo po predpomnilniku in vas zaščitilo pred vsiljivimi oglasi, hkrati pa zagotovilo napredno zaznavanje grožnje spletnemu mestu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me