Autentifikimi me dy faktorë (2FA) – Pse është e nevojshme?


Në këtë ditë dhe moshë të keqbërjeve të përparuara dhe vjedhjeve të internetit, shumë individë do të njihen shumë me domethënien e sigurisë në internet, emrat e përdoruesve dhe fjalëkalimet. Sidoqoftë, në rast se ju bëni hetimin “Cila është autentifikimi me dy faktorë?” Probabiliteti është që ata nuk do ta kuptojnë se çfarë është ose si funksionon, pavarësisht nga fakti se ata mund ta përdorin atë çdo ditë.

Me metoda standarde të sigurisë (veçanërisht në internet), thjesht duke kërkuar një emër përdoruesi themelor dhe çelës sekret, ka rezultuar të jetë progresivisht i thjeshtë për sulmuesit (qoftë në një grup të përbërë ose duke punuar vetëm) për të hyrë në informacionin privat të një klienti, për shembull, individuale dhe elemente delikate të lidhura me paratë dhe më pas përdorin ato të dhëna për të dhënë akte false, për pjesën më të madhe të një lloji monetar.

Isfarë është vërtetimi me dy faktorë?

Shtë e njohur gjithashtu si 2FA, ose TFA, një shtresë shtesë e sigurisë që nuk mundëson që dikush të mos marrë në rekordin tuaj, pavarësisht nëse ata kanë çelësin tuaj sekret. Autentifikimi me dy faktorë pret që të kontrolloni personalitetin tuaj duke përdorur një radhitje të çrregullt të gjashtë numrave. Ju mund ta dërgoni këtë kod sigurie në celularin tuaj ose numrin e telefonit zëvendësues. Codedo kod sigurie përdoret vetëm një herë. Nuk është një fjalë e fshehtë që duhet të bësh dhe të kujtosh.

Autentifikimi me dy faktorë nuk është një ide e re por përdorimi i tij ka rezultuar të jetë dukshëm më i zakonshëm me epokën e kompjuterizuar në të cilën tani jetojmë. Që nga fundi i shkurtit 2011 Google deklaroi autentifikimin me dy faktorë, në internet për klientët e tyre, të ndjekur nga MSN dhe Yahoo. Në kontrast me vërtetimin me një faktor, i cili kërkon regjistrimin e emrit të përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj, një 2FA është kur duhet të futni një hyrje tjetër në hyrjen e llogarisë tuaj..

2FA mbron nga aksesi duke kërkuar dy teknika (po ashtu aludohen si ndryshore) për të konfirmuar karakterin tuaj. Këto komponentë mund të përfshijnë diçka që dini – si një emër përdoruesi dhe çelës sekret, përveç diçkaje që keni – si një aplikacion i telefonit celular për të miratuar kërkesat e vlefshme. 2FA siguron kundër peshkimit, inxhinierisë sociale dhe sulmeve të drejtpërdrejta të bishës dhe siguron hyrjet tuaja nga sulmuesit që abuzojnë me vërtetime të pafuqishme ose të vjedhura.

Pse vërtetimi i dy faktorëve është i nevojshëm?

Ju nuk mund të mohoni faktin se të kesh çelësin kryesor sekret si një shtresë sigurie për regjistrimin tuaj nuk është e përshtatshme. Shtë e thjeshtë për kriminelët në internet të provojnë miliarda e një kombinim të fjalëkalimeve brenda sekondave.

Siç tregohet nga një përmbledhje, 65% e popullsisë kanë kohët e fundit vetëm një fjalë të vetme sekrete për secilën nga regjistrimet e tyre. Imagjinoni të keni një çelës për secilën nga bravat tuaja. Amountfarë sasi e thjeshtë do të lëvizë drejt uljes së kërcënimit që një haker të heqë dorë nga të dhënat tuaja? Vërtetë, e njëjta është situata me të pasur një çelës sekret për të gjithë.

Në të njëjtën mënyrë, është jashtëzakonisht e lehtë për këdo që të gjejë hetimin e çelësit të sigurisë. Për shkak të rrjeteve sociale të bazuara në internet, ku ndani të gjitha ato që ndodhin në jetën tuaj. Individualdo individ që mund të hyjë në të dhënat tuaja të rrjetit në internet, mundet pa u dhënë më shumë përgjigje në pyetjen e sigurisë.

Gjithashtu, këtu jeni, duke menduar se si mund të ndodhë kjo. Për të qëndruar larg këtij episodi kaq shqetësues, Autentifikimi me dy Faktorë është i lavdërueshëm. 2FA përfshin një shtresë shtesë sigurie për rekordin tuaj. Po kështu, kjo bën problem që kriminelët në internet të marrin faktorin e dytë të konfirmimit nëse individi nuk është afër jush. Kjo rezulton në ulje mbresëlënëse të mundësive për të qenë efektive.

Si të përdorni autentifikimin me dy faktorë?

Për llogarinë tuaj të postës elektronike, kur të regjistroheni, keni bërë një kërkesë për të futur emrin tuaj të përdoruesit dhe fjalën sekrete. Ndërsa në vërtetimin me dy faktorë, ju është bërë një kërkesë për të futur një kod që keni marrë në telefonin tuaj. Qëllimi thelbësor i Autentifikimit Dy Faktor është të mbrojë rekordin tuaj nga shkeljet dixhitale. Zvogëlon keqpërfaqësimin dhe e bën jetën e klientëve në internet të thjeshtë.

Faktorët e vërtetimit me dy faktorë

2FA përfshin kryesisht dy nga tre faktorët para se të lejoni hyrjen në llogarinë tuaj që janë:

 • Kodi PIN, modeli ose fjalëkalimi
 • Kartë ATM ose Telefon
 • Printime biometrike, me gisht

Një faktor tjetër mund të jetë vendndodhja dhe koha. Për shembull, nëse jeni regjistruar në llogarinë tuaj dhe nga ana tjetër, dikush nga një vend tjetër përpiqet të regjistrohet, atëherë sistemi automatikisht do ta bllokojë atë individ.

Si të aktivizoni vërtetimin me dy faktorë në telefonat inteligjentë?

Telefonat inteligjentë janë shndërruar në vegël më të përdorur për Autentifikimin Dy Faktor. Shtë gjithçka, por e vështirë të vendosni dhe kontrolloni personalitetin tuaj duke pranuar kodin e autentifikimit me dy faktorë në telefonin tuaj celular me anë të SMS ose telefonatës. Ju gjithashtu mund të krijoni një kod përmes një aplikacioni unik të lëvizshëm.

Transmetimi i SMS-ve ka disa avantazhe dhe disavantazhe. Anythingshtë gjithçka, por e vështirë për tu rregulluar dhe nuk ka nevojë për një Smartphone për të marrë kodet përmes SMS. Bëhuni ashtu siç mund, në rast se udhëtoni çdo herë e përsëri përcjellja e SMS-ve mund të vonohet. Të mos jesh në funksionimin e sistemit është shpjegimi që shtrihet pas transferimit.

Siguria mobile gjithashtu është e domosdoshme në një mënyrë të tillë. Një haker mund të klonojë kartën SIM ose mund ta devijojë aktivitetin në një numër tjetër. Ju gjithashtu mund të kaloni një përcjellje SMS mundësi të shkëlqyeshme në rast se ju keni regjistrime të ndryshme që kanë aktivizuar 2FA. Po kështu mund të përdorni një aplikacion të lëvizshëm për të marrë Autentifikimin Dy Faktor.

Aplikacionet të cilat mbështesin 2FA

 • Autentifikues Google
 • Authy
 • Autentifikues Microsoft

Aplikimet për të cilat Autorizimi me Dy Faktorë është i domosdoshëm:

ID e Apple

Apple ID-ja juaj ka pika këste të interesit dhe të dhëna individuale si fotografi dhe iMessages, kështu që thjesht siguron që ta siguroni duke përdorur vërtetimin me dy faktorë.

2FA (ose verifikimi siç është aluduar zakonisht) përfshin një pengesë shtesë të sigurisë midis programuesve të mundshëm dhe rekordit tuaj. Pengesa shtesë vjen si një kod katër-shifror, i cili do të dërgohet në një vegël të zgjedhjes suaj pasi të keni futur fjalën tuaj të fshehtë.

1. Për të përfshirë shtresën shtesë të sigurisë për regjistrimin tuaj, ju do të duhet të vizitoni faqen e cilësimeve Apple ID në PC tuaj dhe trokitni lehtë mbi “Menaxhoni Apple ID tuaj”. Hyni në rekordin për të cilin dëshironi të fuqizoni 2FA.

Vërtetim 2FA

2. Takoni në zgjedhjen “Fjalëkalimi dhe siguria” në gjysmën e majtë të ekranit. Në atë pikë, duhet të shihni një lidhje “fillimi” për të mundësuar 2FA për rekordin tuaj. Ju ka të ngjarë të prekni lidhjen, megjithatë, vetëm në shansin që nuk e keni, vazhdoni – trokitni lehtë mbi atë.

2FA mollë

3. Pas marrjes në pyetje të lidhjes, Apple do t’ju marrë brenda dy ose tre faqeve duke sqaruar saktësisht se çfarë synon vërtetimin e dy faktorëve për ju dhe rekordin tuaj. Disa gjëra për tu përmendur:

 • Kërkimet tuaja të sigurisë nuk do të ekzistojnë kurrë më.
 • Ju do të jeni individi kryesor i gatshëm të kërkoni një rivendosje sekrete të fjalëve.
 • Ju duhet ta mbani çelësin tuaj të rimëkëmbjes në një vend të mbrojtur.

Vërtetim 2FA

Kur ju e keni njohur përdorimin e rregullave, ju do të duhet të përfshini një vegël (ose vegla) për regjistrimin tuaj, duke lejuar pëlqimin për të marrë kodin katër shifror të kërkuar për të hyrë në rekordin tuaj. Në rast se ju përdorni një Apple ID për Blerjet e App Store, dhe një tjetër për të shkuar në administratat iCloud, do të duhet të vendosni rekordin e Dyqanit të Aplikacioneve për të qenë SMS ashtu siç ishin.

4. Në atë moment do t’ju jepet Keyelësi juaj i Rimëkëmbjes. Kjo është një copë kryesore e të dhënave në lidhje me mbajtjen e të dhënave tuaja të sigurta. Regjistrojeni atë, printojeni dhe merrni një fotografi të ekranit për të siguruar që nuk do ta humbni. Nëse ndonjëherë e shikoni fjalën tuaj të shikimit, ose humbni një vegël të regjistruar, Keyelësi juaj i Rimëkëmbjes do t’ju lejojë të keni akses në rekordin tuaj.

Për të bërë udhëtimin në shtëpi sa e rëndësishme është të regjistroni çelësin dhe ta ruani atë diku të mbrojtur, pasi të ju tregojë Keyelësin tuaj të Rimëkëmbjes, Apple ndikon që ju të renditni për të kontrolluar se keni regjistruar tastin e saktë. Po ashtu, jo, nuk mund të rindizni çelësin nga përparimi i kaluar.

vërtetimi i dy faktorëve mundëson

5. Hapi i fundit i procedurës është edhe një herë të pajtoheni me pasojat për të bërë të mundur vërtetimin e dy faktorëve për ju.

Nëse ndonjëherë ofroni, aplikoni ose humbni një nga pajisjet tuaja të regjistruara, provoni zgjidhjen e 2FA siç shpjegohet nga Apple.

Gmail

Gmail është një nga rekordet më të domosdoshme që pasi shoqëron me shumë aplikacione të ndryshme, për shembull, Google drive, dyqan lojrash, fotografi, arkiva, informacione individuale, etj. Duhet të jetë rekordi kryesor ku duhet të aktivizoni çekun tuaj të dy avanseve. Për më tepër, ju duhet të mbani mend në zgjedhjet e fundit të sigurisë që paraqiten nga Gmail.

Kur vendosni një autentifikim me dy faktorë, do të merrni një mesazh të menjëhershëm me një kod 6-shifror në numrin tuaj të telefonit. Shtë një proces i vetëm i afirmimit të kohës. Në çfarëdo momenti që ju të merrni në të dhënat tuaja nga vegël e panjohur ju duhet të vendosni kodin 6-shifror që merrni në telefonin tuaj. Shtë e dobishme të vendosni numra dhe mesazhe të telefonave përforcues në rastet kur emaili ose telefoni juaj thelbësor nuk është i hapur, ju mund të përdorni alternativën e dytë.

Ju gjithashtu mund të bëni kode përforcimi. Ato janë kode me 8 shifra që mund t’i mbash dhe t’i përdorësh, me shansin që të jesh një udhëtar i pandërprerë dhe të ballafaqosh çështje me sistemin portativ ose në rast se nuk mund të përdorësh aplikacionin e gjithanshëm të autentifikuesit të Google. Kodi mund të përdoret një herë dhe për herën tjetër, një tjetër.

Sidoqoftë, mund të blini kode përmes aplikacionit portativ të autentifikuesit të Google. Isshtë e operueshme në iPhone, Blackberry, Android. Përveç kësaj, ju mund ta përdorni atë pa ndonjë informacion ose disponueshmëri të telefonit.

Facebook

Konfirmimi me dy faktorë është gjithashtu i arritshëm në Facebook. 2FA u fillua nga Facebook në 2011. isshtë pika kryesore e sigurisë në të cilën ju duhet të vendosni një kod gjashtë shifror, çdo herë kur përpiqeni të identifikoheni në llogarinë tuaj në Facebook duke përdorur vegël të panjohur Facebook do të kërkojë që të shkruani kodin e sigurisë të cilin ju merrni në email ose mesazhin tuaj.

Për të aktruar 2FA për një faqe në Facebook Shkoni te skedari “Regjistroni regjistrimet” nën “Sigurinë”.

Cicëroj

Nja dy vjet mbrapa në Twitter paraqiti hyrjen për të kontrolluar sigurinë e shtetit anormal. Kur përpiqeni të identifikoheni në llogarinë tuaj në Twitter duhet të shkruani një fjalë të fshehtë dhe një kod të cilit merrni një mesazh të menjëhershëm në telefonin tuaj.

Kjo procedurë konfirmimi garanton që ju individi i aprovuar të shkoni në procesverbalin tuaj. Në rast se ju jeni duke përdorur një numër të ngjashëm kontrolli telefonik për rekorde të ndryshme Twitter sugjeron fuqizimin e metodës së konfirmimit për secilën rekord.

LinkedIn

Ne si tërësi e kuptojmë se LinkedIn është organizata më e madhe eksperte e lidhur me biznesin joformal. Për të aktivizuar shtresën shtesë të sigurisë për LinkedIn, duhet të vendosni numrin tuaj të telefonit përmes të cilit do të merrni një kod konfirmimi sa herë që regjistroheni në LinkedIn nga një vegël e panjohur.

Autentifikimi me dy faktorë është po ashtu jetik për:

 1. Pazar i bazuar në ueb (Amazon, PayPal përkundër faktit se ato janë të arritshme në disa kombe)
 2. Email (Yahoo, Outlook)
 3. Mbikëqyrësit e fjalëve të shikimit
 4. Aplikimet e efikasitetit
 5. Aplikime për korrespondencë
 6. Kursim i parave të bazuara në internet
 7. Magazinimi në re

 Aktgjykimi i formës së prerë

Verifikimi me dy faktorë nuk e bën rekordin tuaj 100% të sigurt nga fajtorët dixhital. Nuk funksionon si një magji që do të bëjë informacionin tuaj të paarritshëm, por sigurisht e bën problem të keq për sulmuesit.

Pjesa më e favorshme e vlefshmërisë me dy faktorë është se hakeri nuk do ta shkatërrojë mundësinë e tij për të hyrë në rekordin tuaj, përkundrazi ai do të kërkojë një rekord që nuk ka 2FA. Pavarësisht, pasi në një moment teknika e konfirmimit me dy faktorë do të shndërrohet në kriminel dixhital do të zbulojë qasje më të mira për hakimin. Deri tani, ne ju rekomandojmë të përdorni autentifikimin me dy faktorë për secilën prej llogarive tuaja.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me