Bagaimana Menjadikan Laman Web E-dagang Selamat

Keselamatan barang berharga secara fizikal jauh lebih mudah yang dapat dicapai dengan memiliki pintu yang selamat dengan kunci, kamera CCTV, sistem penggera dan lain-lain. Ini adalah cara keselamatan yang dapat dilihat oleh siapa sahaja yang menggunakan kedai tempatan di pusat membeli-belah. Tetapi bagaimana jika semua aktiviti perniagaan anda berlaku dalam talian? E-commerce adalah industri yang berkembang yang memerlukan perlindungan daripada penggodam canggih yang selalu mencari kelemahan kedai dalam talian yang dapat mereka eksploitasi. Yang pasti, penggodaman dan pencurian dalam talian jauh lebih berbeza daripada pencurian biasa dari beberapa item dan penjualannya di pasaran gelap tempatan.


Penjenayah siber mengejar data yang jauh lebih berharga. Semua butiran kad kredit anda, ID pelanggan, kedai E-dagang atau perniagaan anda semua berisiko kecurian dalam talian. Oleh itu, memastikan semua ini menjadi sangat penting. Kami telah merancang untuk anda beberapa petua yang paling berkesan yang dapat membantu anda dalam mengembangkan keselamatan Laman Web E-dagang.

Pilih Hosting E-dagang

Banyak pelaburan diperlukan untuk membina laman web. Wang diperlukan untuk merancang, membina, mengoptimumkan dan mempromosikan laman web. Tetapi fikirkan sebelum anda memilih pilihan hosting murah untuk laman web anda. Perkhidmatan hosting murah menawarkan ciri-ciri yang menggoda tetapi tidak praktikal. Juga, jika anda menggunakan perkhidmatan hosting bersama dengan sejumlah pengguna, pada akhirnya anda mungkin terganggu oleh persekitaran yang bising. Adalah baik untuk memastikan berapa banyak pelaburan tuan rumah anda dalam keselamatan.

Pilihan terbaik untuk peruncit E-commerce adalah Pelayan Peribadi Maya. Bagus, mempunyai prestasi yang berskala dengan kos yang berpatutan dan juga pilihan penyesuaian keselamatan yang cemerlang.

Menyiapkan pelayan anda untuk keselamatan juga merupakan pilihan yang baik dan ada kemungkinan bahawa jika anda tidak dapat menguruskan pelayan anda maka anda dapat memilih host yang bereputasi untuk melakukannya untuk anda.

Tukar ke HTTPS

Menggunakan hosting HTTPS yang selamat dengan sijil SSL, sehingga baru-baru ini hanya terhad pada kawasan pembayaran di laman web ini. Ini masih berlaku; namun, pemilik laman web kini beralih untuk mengamankan keseluruhan laman web mereka.

Google menyatakan pada tahun 2014 bahawa mereka memasukkan HTTPS sebagai faktor kedudukan. Baru-baru ini mereka mengatakan bahawa mereka mempunyai rancangan untuk menandakan semua laman web dengan HTTP sebagai tidak selamat. Perkara serupa dikatakan oleh Mozilla pada tahun 2015. Sekiranya laman web ingin beralih dari HTTP ke HTTP maka ia memerlukan sijil SSL. Sijil SSL boleh dibeli dari syarikat hosting atau vendor SSL yang terkenal.

Memasang sijil SSL memerlukan beberapa langkah seperti mengemas kini pautan dalaman di laman web anda, penyiapan redirect 301 dan kemas kini pautan e-mel transaksional dan lain-lain. Sijil SSL adalah langkah terpenting untuk keselamatan dalam talian pada masa kini dan kepentingannya akan bertambah apabila penyemak imbas mula mengambil tindakan terhadap Laman web HTTP.

Pilih Platform Selamat & Jaga Keselamatannya

Kini terdapat banyak platform E-commerce yang boleh dipilih. Platform E-commerce melaksanakan seperti yang anda mahukan dan mempunyai reputasi yang baik untuk mengemas kini dan keselamatan secara berkala. Beberapa platform E-dagang yang popular termasuk Magento, WooCommerce, dan PrestaShop tetapi mereka adalah yang berbayar. Penggodam terus mencari kerentanan dalam alat ini yang menyebabkan kemas kini keselamatan berterusan disediakan.

Jangan tinggalkan laman web anda di atas tanggungjawab pembangun, pereka atau syarikat hosting web. Sebaliknya, keselamatan laman web anda terletak di bahu anda. Tidak kira sama ada anda seorang teknikal atau tidak, anda harus memastikan bahawa seseorang dari pasukan anda melindungi anda. Awasi laman web penyedia perisian untuk memasang kemas kini terbaru dan tanyakan kepada pakar keselamatan anda apakah itu diterapkan ke laman web anda.

Penggunaan aplikasi keselamatan E-commerce akan melindungi laman web anda dari kerentanan yang paling umum dan juga memeriksa laman web vendor untuk memastikan bahawa anda menjalankan versi terbaru.

Keselamatan Kawasan Pentadbiran

Melindungi kawasan pentadbir anda adalah salah satu kaedah termudah dan termurah untuk meningkatkan keselamatan laman web anda. Sekiranya anda menggunakan platform seperti Magento atau WooCommerce (berdasarkan WordPress) yang merupakan platform E-dagang biasa, maka mereka akan mempunyai kawasan pentadbir lalai. Kebanyakan peretasan malas mencari sasaran mudah dapat dicegah dengan mudah dengan mengubahnya.

Menukar nama pengguna pentadbir lalai juga sangat penting. Penggodam mencari sasaran mudah iaitu jika anda menggunakan nama pengguna lalai seperti ‘admin’ maka anda hanya bebek duduk. Jadikan kelayakan log masuk anda asli dan sukar dihancurkan. Anda juga boleh mengehadkan kawasan pentadbir dengan menetapkan ‘senarai putih’ alamat IP yang dikendalikan oleh pentadbir pelayan anda dan hanya membenarkan alamat IP yang diketahui mengakses kawasan pentadbir.

Terakhir, tetapkan kawasan pentadbir anda untuk memberi tahu pentadbir setiap kali ambang tertentu dilalui, misalnya, percubaan untuk gagal log masuk atau percubaan log masuk alamat IP yang tidak diketahui. Cara-cara ini murah, berkesan tetapi mudah digunakan.

Akhirnya, jadikan kawasan pentadbir anda untuk memberi amaran kepada pentadbir apabila ambang tertentu telah dilalui, seperti percubaan masuk yang gagal atau percubaan masuk dari alamat IP yang tidak diketahui.

Ini adalah langkah yang sangat mudah dan murah, tetapi berkesan.

Sandarkan Data Anda secara berkala

Sandaran sangat penting jika laman web anda digodam dalam apa jua keadaan. Kegagalan perkakasan atau kesalahan manusia juga boleh menjadi sebab kehilangan data. Oleh itu, menyandarkan data anda adalah langkah yang paling penting dan itu adalah tanggungjawab pemilik laman web. Cadangan manual adalah pilihan yang baik tetapi ada risiko lupa untuk membuat sandaran secara berkala. Oleh itu, kaedah terbaik untuk menyimpan sandaran adalah perkhidmatan sandaran automatik. Perkhidmatan sedemikian akan membuat sandaran data anda secara berkala dan juga menyimpannya dengan selamat.

Jangan sekali-kali Memegang Data Kad Pelanggan

Beberapa platform E-commerce mempunyai kemampuan untuk menerima butiran kad kredit pelanggan dan menyimpannya. Namun, perkara ini harus dielakkan. Ini bukan hanya merupakan amalan yang salah, tetapi boleh menjatuhkan hukuman berat jika dalam keadaan apa pun sistem anda terganggu. Cara yang ideal untuk menyimpan data sensitif tersebut adalah dengan menggunakan perkhidmatan penyedia gerbang pembayaran yang menyimpan pembayaran dari laman web anda untuk mengekalkan tahap keselamatan data sensitif yang tinggi.

Sekiranya perniagaan ini berada di tahap awal, maka perkhidmatan seperti PayPal memungkinkan untuk memasuki dek dan disukai oleh banyak pelanggan. Selain itu, adalah amalan yang baik untuk bermaksud pentauliahan Standard Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran (PCI DSS). Jaminan integriti data kewangan pelanggan anda diperlukan untuk mematuhi PCI-DSS. Juga, pelaksanaan kawalan akses yang kuat diperlukan di seluruh laman web anda.

Gunakan Perisian Anti-Penipuan Lokasi-Geo

Kini peretasan telah menjadi isu global dan bukan lagi masalah tempatan. Penggunaan butiran kad yang dicuri melibatkan kad yang dicuri di kawasan yang jauh di dunia, yang dihantar secara elektronik ke beberapa bahagian lain di bumi dan kemudian digunakan untuk melakukan penipuan dalam talian.

Anda mungkin kehilangan pendapatan semasa menghantar barang untuk pesanan palsu dan mula mengambil caj balik. Masalah ini dapat diatasi dengan menggunakan Alat Anti-Penipuan Lokasi-Geo. Alat semacam itu memberikan skor penipuan masa nyata, di mana peniaga menentukan tahap risiko untuk transaksi tertentu.

Untuk membuat Skor Risiko Penipuan yang disatukan, algoritma melihat beberapa kriteria di sekitar alamat IP pesanan dan kaedah cloaking yang popular seperti penggunaan proksi dan membandingkannya dengan pangkalan data berbilion transaksi. Ini juga memberi anda peluang untuk mengembalikan pesanan atau menjalankan beberapa pemeriksaan manual.

Buat Dasar Keselamatan Manual & Prosedur

Prosedur manual yang kukuh sangat berkesan. Contohnya, jika anda menerima pesanan dengan skor berisiko tinggi, itu kelihatan baik bagi anda. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan dalam kes ini dan di sinilah Dasar dan Prosedur Keselamatan perniagaan dimainkan.

Prosedur dan prosesnya terlalu membosankan untuk dilihat; namun, mereka semudah memanggil pelanggan dengan menggunakan nombor yang disediakan. Sekiranya tidak tersedia, e-mel boleh dihantar untuk meminta beberapa keping. Ini juga dapat diperluas ke dasar kata laluan dan keselamatan fizikal seperti barang yang dicuri atau hilang seperti komputer riba yang dapat digunakan untuk mengakses sistem anda.

Keselamatan Pelbagai Lapisan

Jelas bahawa satu lapisan keselamatan tidak mencukupi untuk melindungi laman web anda, oleh itu mempunyai pelbagai lapisan keselamatan sangat digalakkan.

Firewall adalah pilihan yang baik sama ada firewall fizikal atau Firewall aplikasi web. Mereka dapat melindungi anda dari peretasan terkenal, misalnya suntikan SQL atau skrip lintas tapak.

Laman web ini juga dapat ditingkatkan dengan menggunakan Content Delivery Network (CDN). Rangkaian ini adalah sekumpulan pelayan yang tersebar secara geografi yang menjalankan fungsi menyimpan salinan halaman laman web anda.

Kelebihan CDN adalah mereka dapat mengenali lalu lintas berbahaya untuk mengelakkannya merosakkan laman web anda. Juga, ia dapat mencegah Serangan Penolakan Perkhidmatan Terdistribusi (DDoS). Serangan DDoS juga dapat dicegah dengan menggunakan Perisian sumber bebas dan terbuka.

Kesimpulannya

Peretasan boleh menjadi jauh lebih mahal daripada tidak mempunyai keselamatan hanya kerana ia dibayar. Namun, tidak ada penyelesaian sempurna yang dapat menjadikan laman web E-commerce selamat dan kukuh. Penyelesaian terbaik untuk melindungi laman web E-commerce adalah membuat pilihan perisian dan platform hosting yang tepat dan memastikan segala-galanya dikemas kini dan selamat. Juga, sekiranya berlaku kehilangan data secara tidak sengaja, anda mesti menyimpan sandaran automatik laman web. Pendekatan terbaik untuk menjaga keselamatan laman web E-commerce adalah mempunyai keselamatan berlapis yang terdiri dari banyak alat yang berbeza. Juga, jangan lupa bahawa prosedur bertulis lama yang baik mempunyai peranan yang sangat penting dalam menjaga keselamatan laman web anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me