Bagaimana Menyembunyikan Alamat IP Anda? Kekal


Melayari internet dengan santai tidak bermaksud anda tidak dipantau, ISP anda mengesan aktiviti anda. Anda meninggalkan jejak anda di laman web yang pernah anda lawati sebelum datang ke laman web ini, pengintip dapat mengakses maklumat anda di kotak komen ke pos yang anda jawab, anda tidak dapat mengunjungi laman web itu yang mengandungi siri TV kegemaran anda kerana terdapat di kawasan yang berbeza tidak dapat diakses dari lokasi anda.

Penjenayah siber suka melihat anda di radar hit mereka, anda khayalan bahawa anda tidak dikenali semasa melayari laman web dan semua ini berlaku apabila anda tidak mempunyai perlindungan untuk menyembunyikan alamat IP anda dan kes terburuk, saya tahu dari mana anda membaca artikel ini dengan melihat alamat IP anda.

Apa itu alamat IP?

ISP anda memberikan ‘identiti numerik unik’ ke setiap peranti yang disambungkan ke internet yang disebut alamat IP (Internet Protocol). Alamat IP anda dihantar ke pelayan yang anda log masuk dan yang anda lawati yang membersihkan konsep bagaimana aktiviti internet anda dilacak. Ini mengandungi maklumat dari anda;

 • Lokasi
 • Negara
 • Bandar
 • Poskod
 • Bujur & latitud

Walau bagaimanapun, komunikasi antara peranti di rangkaian diaktifkan. Konsep ini dapat diperjelas dengan menganggapnya sebagai pengecam sistem.

Alamat IP adalah bit rahsia yang mempunyai maklumat anda kerana mereka mengarahkan lokasi sistem yang mereka tetapkan. Lokasi fizikal peranti yang dihubungkan adalah data adalah maklumat yang diperlukan untuk protokol internet untuk mewujudkan komunikasi. Mereka adalah nombor 32 bit, boleh ditulis antara 0 hingga 255, antara dua perpuluhan dan beberapa contohnya adalah:-

Contoh alamat IP yang sah

 • 123.231.121
 • 8.8.8.8 – Alamat IP yang ditandatangani oleh Google.
 • 140.236.214.77 – Alamat IP yang diberikan kepada Universiti Harvard.

Oleh itu, akan menjadi keputusan yang sangat waras dan logik untuk menyembunyikan alamat IP anda pada zaman ini di mana penipuan internet berlaku hanya dengan satu klik sahaja. Kekal tanpa nama, tolak larangan IP, tonton episod kegemaran anda di Netflix dan mainkan permainan video kegemaran anda dari kolej anda.

Berikut adalah kaedah yang dinyatakan mengenai bagaimana anda boleh memakai ‘jubah yang tidak kelihatan‘Untuk menyembunyikan alamat IP anda dan terbang ke seluruh dunia internet tanpa ada yang memerhatikan anda.

Hubungi Pembekal Perkhidmatan Internet Anda

Terdapat dua jenis alamat IP yang diberikan ISP kepada anda, IP statik dan IP dinamik. IP statik sukar diubah kerana ISP anda harus melalui kaedah yang panjang, oleh itu kebanyakan alamat IP menandakan pengguna mereka dengan alamat IP statik. Tanya ISP anda untuk pertukaran alamat IP. Sekiranya mereka melakukannya, anda cukup bernasib baik jika tidak.

Kaedah lain ialah memulakan semula modem anda. Gangguan ini dengan ISP anda menyebabkan anda diberi alamat IP baru. Ini hanya berfungsi dalam IP dinamik kes tetapi dimulakan semula selepas beberapa jam. Berikut adalah beberapa prosedur yang harus diambil sebelum anda mematikan penghala anda:

Sistem Windows Disambungkan melalui Kabel

 1. Buka arahan arahan sebagai pentadbir.
 2. Taip “ipconfig / pelepasan“Tanpa tanda petik dan tekan enter.
 3. Taip “ipconfig / perbaharui“Tanpa tanda petik dan tekan enter.
 4. Matikan PC.
 5. Matikan semua suis.
 6. Cabut modem.
 7. Tinggalkan perkara sebagaimana adanya.
 8. Mulakan semula sistem.

Sistem Windows Disambungkan melalui Penghala

 1. Log masuk ke portal pentadbir penghala.
 2. Lepaskan alamat IP anda.
 3. Matikan sistem anda.
 4. Matikan semua suis.
 5. Cabut palam modem anda.
 6. Tinggalkan perkara sebagaimana adanya.
 7. Mulakan semula sistem anda.

Ini adalah kaedah yang dicatat mengenai bagaimana anda boleh menukar alamat IP anda, namun menyembunyikan alamat IP anda adalah perkara yang berbeza.

Sembunyikan Alamat IP dengan VPN

Apa yang dilakukan oleh VPN ialah ia hanya mengarahkan paket data anda melalui protokol terowong yang disulitkan. Protokol terlindung ini dienkapsulasi dengan sifat keselamatan yang akan mengakibatkan penghentian sambungan segera sekiranya ada gangguan. Ini melindungi keseluruhan aktiviti web anda termasuk aktiviti anda pada aplikasi lain. Selain menyulitkan data anda, malah menutupi alamat IP anda.

Beberapa kelebihan menggunakan VPN disenaraikan seperti berikut:

 • Meningkatkan Keselamatan.
 • Penapisan dihentikan.
 • Membela diri daripada serangan siber.
 • Kelajuan internet mendapat peningkatan kerana ISP anda melambangkan lebar jalur anda pada kadar yang lebih rendah.

VPN memperuntukkan alamat IP baru ke sistem yang terhubung dengannya. Apabila anda menyambung ke VPN, anda diberi alamat IP yang berbeza dari yang sebenarnya. Alamat IP sebenar anda akan digunakan untuk menyambung ke VPN sementara apa yang anda lihat akan diperdagangkan dari rangkaian peribadi anda. Ringkasnya, anda kini menggunakan alamat IP baru yang ditugaskan oleh VPN anda dengan alamat IP sebenar anda disembunyikan.

Gunakan Pelayan Proksi

Pelayan proksi bertindak sebagai penyederhana dalam penghalaan paket data anda. Mereka menghubungkan maklumat anda, dengan memintas lalu lintas anda. Sistem anda menghantar permintaan anda ke server antara yang membuat permintaan anda dan mengembalikan laman web yang anda minta. Sekarang, semua yang anda nyatakan untuk dilakukan oleh pelayan proksi, ia berlaku dengan bertindak sebagai cermin di antara keduanya. Dengan kata lain, alamat IP anda ditutup dengan alamat IP pelayan proksi.

Perkara yang menakjubkan mengenai pelayan proksi ialah mereka menghubungkan diri dari mana sahaja di bumi. Contohnya, anda ingin mengakses laman web yang pelayan utamanya berada di New Zealand. Kandungannya dilarang untuk alamat IP yang berada di luar New Zealand. Anda menyambung ke pelayan proksi berasaskan Kiwi dan selamat. Anda, sebenarnya, adalah orang New Zealand sekarang dan boleh mengakses laman web itu untuk semua maksud dan tujuan.

Pelayan proksi kebanyakannya digunakan untuk melewati kandungan yang disekat kerana alasan geologi dan sekatan IP. Walaupun begitu, pelayan proksi masih tidak cekap seperti VPN. VPN mengandungi banyak lapisan keselamatan sementara proksi rentan, bahkan, menyulitkan data anda. Menggunakan pelayan proksi untuk menyembunyikan alamat IP anda adalah kaedah yang paling berisiko.

Pelayan proksi menutupi alamat IP anda tetapi lalu lintas mungkin ditipu oleh agensi kerajaan dan laman web yang anda log masuk berkat Adobe Flash dan JavaScript. Jangan muat turun atau torrent fail sebaliknya, anda akan menggali kubur anda sendiri.

Bacaan Lanjut: Perbezaan Antara VPN dan Proksi

Gunakan Penyemak Imbas Tor

bagaimana tor berfungsi
Disingkat sebagai ‘Penghala Bawang‘Adalah perisian percuma, yang dirancang oleh Angkatan Laut A.S., yang menggunakan prinsip penghalaan bawang dengan memantulkan permintaan anda ke beberapa pelayan di seluruh dunia yang menyulitkannya di setiap nod. Ia secara tidak langsung menghubungkan anda dengan pelayan yang dikendalikan oleh sukarelawan yang tersebar di planet ini. Oleh itu, anda diberi alamat IP baru setiap kali permintaan anda dilantunkan ke pelayan baru. Alamat dan aktiviti IP anda secara harfiah tidak dapat dijejaki dengan membiarkan namanya tidak lengkap.

Salah satu bonus utama menggunakan Tor adalah anda boleh mengakses laman web yang tidak dapat diakses oleh penyemak imbas standard. Tor mengandungi keselamatan yang paling kuat tetapi anda akan masuk ke zon bahaya apabila anda berani mengakses laman web, iaitu laman web gelap, yang Tor popular digunakan. Pasar ubat-ubatan, orang-orang yang disewa, laman web penjualan senjata, pornografi tidak sah, lokasi kanibal adalah beberapa contoh dari apa yang diakses oleh laman web gelap, melalui Tor jelas.

Jangan risau. Alamat IP anda dijamin ketika menggunakan Tor kecuali fakta ketika anda benar-benar melakukan transaksi haram di laman web gelap. Ini melindungi aktiviti anda yang dilakukan di dalam pelayar web Tor pelanggan.

Muat turun dan Pasang Penyemak Imbas Tor

Lawati pautan di atas, pasang dan semak imbas. Semudah itu. Beberapa nasihat adalah:

 • Jangan torrent Tor.
 • Jangan aktifkan pemalam penyemak imbas.
 • Jangan buka dokumen yang dimuat turun semasa disambungkan dalam talian.

Kelemahan terbesar Tor adalah kepantasannya. Oleh kerana permintaan anda dilantunkan dari seluruh pelosok planet antara nod yang berlainan menjadikan penjelajahan melalui Tor agak lambat. Satu lagi masalah penggunaan Tor adalah bahawa pihak berkuasa memantau pengawasan karena prasangka dan penggunaannya untuk tujuan yang dianggap menyalahi undang-undang masyarakat dan tingkah laku manusia yang normal. Oleh itu, menggunakan Tor adalah salah satu kaedah yang berkesan untuk menyembunyikan alamat IP anda.

Anda memilih kaedah untuk menyembunyikan alamat IP anda. Cadangan saya adalah memilih VPN dengan mempertimbangkan pilihan keselamatan dan penyamaran terbaik yang terdapat di antara tiga pilihan yang dijelaskan di atas.

Bacaan Lanjut: Tor Vs VPN (perbandingan)

Sambungkan ke Wi-Fi Awam

Menyambungkan ke Wi-Fi awam semasa anda pergi ke luar akan mengubah / menyembunyikan alamat IP anda dari peranti yang anda hubungkan.

Ia tidak berkesan atau cekap seperti menggunakan data mudah alih. Terdapat banyak kelemahan semasa menyambung ke rangkaian Wi-Fi awam. Pada tahun 2015 lebih daripada setengah bilion maklumat peribadi dan rekod sulit dicuri dan hilang kerana tersambung melalui rangkaian Wi-Fi terbuka yang menipu.

Beberapa langkah yang harus diambil sebelum menyambung dengan Wi-Fi awam adalah:

 • Pastikan anti-virus anda terkini. – Mengesan perisian hasad yang baru dikodkan.
 • Kemas kini sistem dan penyemak imbas anda – Versi penyemak imbas dan OS anda sebelumnya mungkin memberikan celah bagi penggodam untuk menyerang data anda.
 • Aktifkan firewall – Ini akan membantu anda untuk mengawasi lalu lintas yang diarahkan keluar dan masuk dari peranti anda.
 • Gunakan laman web yang dienkripsi SSL – Ini membolehkan setiap data yang anda kirimkan melalui laman web yang dienkripsi SSL tetap peribadi.
 • Sekiranya anda sengaja menyambungkan melalui Wi-Fi Awam, kemudian keluarkan segala jenis maklumat sensitif dari peranti anda yang dihubungkan dengan anda.
 • Matikan perkongsian.
 • Jangan log masuk ke laman web seperti Paypal atau yang memudahkan anda dengan perkhidmatan perbankan dan transaksi tunai.

Nota: Jangan Membuat Pemindahan Wang.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map