Cara Melindungi Privasi Anak Dalam Talian – Panduan Ibu Bapa


Kanak-kanak terdedah kepada banyak masalah dalam kehidupan sebenar. Mereka memerlukan bimbingan, keibubapaan yang baik, dan pengawasan ibu bapa. Pada masa kini, anak-anak mungkin lebih biasa dengan teknologi daripada orang tua, tetapi yang membezakannya dengan ibu bapa adalah pendedahan risiko dalam hidup.

Contohnya, anda memaparkan sejarah penyemak imbas anak anda dan anda mendapati sesuatu yang mengejutkan. Atau mungkin, anda dapati komputer anak anda terdedah kepada virus atau perisian hasad. Kadang kala, anda mendapati anak anda dimanipulasi untuk melakukan amalan dewasa seperti merokok, minum dan sebagainya. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak menghadapi buli dalam talian dan gangguan privasi yang mempengaruhi kesihatan mental mereka.

Internet adalah dunia lain untuk kanak-kanak, di mana orang dewasa memerlukan pengasuhan dan pengawasan yang baik di sana. Terdapat banyak langkah yang diambil oleh kerajaan dan syarikat teknologi dalam memastikan keselamatan anak-anak dalam talian, tetapi kerana sifat Internet, mereka kurang berkesan.

Sekiranya anak anda terpengaruh dengan masalah ini, sudah tiba masanya anda meningkatkan dan menjaga keselamatan dan privasi anak-anak di internet.

Masalah biasa yang dihadapi oleh kanak-kanak dalam talian

Ini adalah masalah arus utama era digital yang dihadapi oleh kanak-kanak. Sebilangan mereka serius kerana menimbulkan kesan negatif terhadap watak tersebut.

Kandungan yang tidak sesuai

Internet mempunyai banyak kandungan yang tersedia untuk setiap penonton usia. Sebilangan besar kandungan tidak diingini dan tidak sesuai untuk kanak-kanak, yang umumnya merangkumi laman web dewasa, laman perjudian, forum atau laman web dengan bahasa kasar, dan laman web yang menimbulkan vandalisme, mencederakan diri sendiri, kegiatan jenayah dan tingkah laku diskriminasi pada kanak-kanak.

Walaupun begitu, kanak-kanak tidak kebal terhadap laman web ini. Sama ada melalui rakan, orang asing atau orang lain, mereka dapat mengakses laman web ini sebelum persetujuan ibu bapa. Mesin pencari tanpa mod terhad atau aplikasi media sosial mana pun boleh memperkenalkan anak-anak ke laman web yang tidak sesuai ini.

Buli Siber

Menurut statistik stopbullying.gov, buli siber menyumbang kepada sehingga 15 peratus kanak-kanak dari kelas 9-12 dan 9 peratus pelajar di kelas 6-12 telah mengalami buli siber dalam hidup mereka. Tambahan pula, 55.2 peratus daripada kumpulan minoriti seperti LGBTQ telah mengalami buli siber.

Kanak-kanak yang terkena buli siber telah mengalami masalah kesihatan mental seperti kemurungan, kegelisahan, hilang kepercayaan diri, dan penyalahgunaan dadah. Sumber buli siber telah berlaku melalui laman web media sosial, platform Pesanan Segera, dan E-mel, di mana kanak-kanak menerima ancaman atau bahasa kasar dari rakan atau orang asing mereka.

Pencerobohan privasi

Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh anak-anak di web adalah pencerobohan privasi, di mana mereka diancam oleh orang asing, pencuri identiti, dan pemangsa seksual. Penjenayah ini berteman dengan kanak-kanak di rangkaian sosial atau melalui tinjauan, berpura-pura berkongsi minat yang sama dengan mereka untuk mencuba memperoleh kepercayaan daripada anak itu.

Setelah berjaya mencapai tujuan mereka, mereka meminta gambar telanjang atau aktiviti menjijikkan dari anak-anak. Menolak tawaran dari mereka akan mengakibatkan ancaman atau membocorkan gambar atau bukti ke rangkaian sosial. Walaupun ini mungkin tidak dipersalahkan sepenuhnya di pihak pelanggar, kerana anak-anak, hari ini, terlibat dalam berkongsi gambar yang terdedah kepada orang lain untuk tujuan hubungan.

Penipuan dan penipuan

Kanak-kanak kebanyakan tertarik dengan barangan percuma atau potongan harga yang ditawarkan di internet, seperti 1000 V-Bucks percuma untuk Fortnite atau permainan video AAA percuma. Walaupun mereka tidak menyedari kesan pancingan data tidak seperti ibu bapa mereka, mereka biasanya membuka pautan atau lampiran yang dihantar melalui e-mel atau laman web palsu.

Pautan atau lampiran ini mengandungi perisian hasad atau virus yang menjangkiti komputer anak anda. Malware ini juga membocorkan data peribadi yang tersimpan di komputer atau merosakkan komputer yang boleh mengakibatkan kerugian besar.

ketagihan internet

Kanak-kanak, kebanyakannya remaja (8 – 12 tahun) dan remaja menghabiskan masa sekitar enam hingga sembilan jam pada peranti mereka, menurut Common Sense Media. Sebilangan besar dari mereka menonton video, rangkaian media, permainan, dan rangkaian sosial.

Ini mungkin menjengkelkan bagi ibu bapa untuk melihat anak mereka menikmati internet sepenuhnya dan tidak memperhatikan mereka. Sebilangan besar kanak-kanak bahkan tidak berkongsi maklumat atau bercakap mengenai masalah dengan ibu bapa mereka, yang menjadikan mereka lebih terdedah kepada masalah di masa depan.

Cara melindungi anak anda dalam talian?

Terdapat beberapa langkah yang diperlukan untuk melindungi privasi anak-anak anda dalam talian dan mencegah mereka dari menghadapi masalah yang mendalam.

Tetapkan atau Hadkan tetapan Privasi di media sosial

Perkara pertama yang diperlukan untuk melindungi privasi anak-anak anda adalah menyesuaikan tetapan privasi mereka di akaun media sosial. Setiap media sosial mempunyai tetapan privasi baik tersembunyi atau terdapat di panel tetapan akaun.

Keperluan asas untuk mengubah tetapan privasi adalah untuk membatasi ketersediaan umum akaun anak dalam carian media sosial dan permintaan teman juga harus dibatasi. Perkara lain ialah membuang maklumat peribadi penting di media sosial, seperti nombor sel, alamat rumah, alamat e-mel, pautan ke rangkaian media sosial lain, dan maklumat sensitif lain yang anda anggap tidak selamat.

Untuk mengawal tetapan privasi di rangkaian media sosial, berikut adalah beberapa petua berguna mengenai rangkaian media sosial yang popular di kalangan remaja;

Facebook

Oleh kerana Facebook mempunyai maklumat yang paling banyak disimpan oleh individu, berikut adalah beberapa petua untuk meningkatkan keselamatan;

 • Untuk mengelakkan orang asing mencabul profil anda, pergi ke Bantuan > Pintasan Privasi > “Lihat lebih banyak tetapan privasi” di bawah tab Privasi > “Siapa yang dapat melihat siaran masa depan anda” > Pilih “Kawan”.
 • Untuk mengehadkan permintaan rakan, Bantuan > Pintasan Privasi >”Lihat lebih banyak tetapan privasi” di bawah tab Privasi > “Siapa yang dapat mengirimkan permintaan teman kepada anda” > Pilih “Rakan Kawan”.
 • Untuk menghadkan mesin carian daripada menunjukkan profil, pergi ke Bantuan > Pintasan Privasi > “Lihat lebih banyak tetapan privasi” di bawah tab Privasi > “Adakah anda mahu enjin carian di luar Facebook memaut ke profil anda?” > Pilih ke “Tidak”.
 • Selain itu, untuk mengelakkan orang asing melihat profil anda melalui e-mel atau nombor telefon, ikuti teknik yang sama ke Tetapan Privasi dan pilih ke “Sahabat Kawan” atau “Rakan”.
 • Anda juga dapat mengaktifkan “Kelulusan Masuk” dari tab Keselamatan untuk meningkatkan keselamatan anda. Kelulusan Masuk sama dengan Pengesahan Dua Faktor, kerana ia menghantar pesanan teks di telefon anda untuk log masuk pada peranti baru.

privasi facebook

Instagram

Instagram adalah salah satu rangkaian media sosial yang popular di kalangan remaja sebagai platform perkongsian media. Malangnya, ia adalah antara media di mana kandungan yang tidak sesuai dikongsi dan kanak-kanak menjadi sasaran. Berikut adalah beberapa perkara untuk mengekang pencuri identiti dan pemangsa seksual daripada menyasarkan profil anda.

 • Aktifkan Akaun Peribadi untuk anak-anak anda dari Pilihan. Mod ini membolehkan gambar dan video pengguna dikongsi dengan orang yang diluluskan tertentu.
 • Elakkan anak-anak anda kerap menggunakan geo-tag. Ini membantu mengelakkan orang asing atau pemangsa daripada menyasarkan atau mengejar anak kecil anda melalui gambar atau video yang disiarkan.

instagram-privasi

Snapchat

Snapchat berkembang menjadi salah satu aplikasi remaja paling popular di dunia, kerana penapisnya yang funky, mesej dan cerita ‘meletup’, dan ciri lokasi geo. Walaupun ini mungkin menyeronokkan, Snapchat dapat dengan mudah disasarkan oleh orang asing dan pesalah. Untuk mengatasi ancaman ini;

 • Ketuk ikon Snapchat Ghost dan kemudian ikon Tetapan.
 • Dari sana, pergi ke tajuk kecil “Siapa Yang Boleh …”. Terdapat empat pilihan yang ada,
  • “Hubungi saya”
  • “Lihat Kisah Saya”
  • “Lihat Lokasi Saya”, dan
  • “Lihat Saya dalam Tambah Pantas”.
 • Tukar Pergelangan Tangan “Hubungi Saya” menjadi “Rakan Saya” sehingga hanya rakan anda yang boleh berbual atau mengirim gambar kepada anak anda.
 • Ubah “Lihat Kisah Saya” menjadi “Kawan Saya” atau “Kustom” di mana yang terakhir ini membolehkan rakan-rakan tertentu yang dapat dipilih untuk menonton cerita anak anda.
 • Tukar “Lihat Lokasi Saya” ke Rakan anda atau “Hanya Saya” untuk menyekat orang asing daripada melihat lokasi geo anak-anak anda.
 • Togol “See Me in Quick Add” untuk mematikan agar profil anak anda tidak muncul kepada rakan lain yang berkongsi rakan atau hubungan bersama.

snapchat-privasi

Hadkan Mod untuk YouTube atau YouTube Kids

Youtube adalah platform terbesar untuk remaja dan kanak-kanak. Ia mempunyai berbilion video yang tersedia untuk pengguna dan semuanya mungkin tidak sesuai untuk anak anda. Beberapa kategori termasuk Kekerasan, Ucapan kebencian, Kandungan dewasa, aktiviti jenayah, dan kandungan kasar masih tersedia di YouTube.

Untuk masalah ini, YouTube sedang berusaha sepenuhnya dan memperkenalkan pilihan “Mode Terhad” untuk penyemakan imbas yang selamat. Ini boleh didapati di Tetapan > Umum pada aplikasi mudah alih dan laman web. Selain itu, YouTube memperkenalkan aplikasi “YouTube Kids” untuk peranti mudah alih dan laman web yang sepenuhnya disediakan untuk video mesra kanak-kanak.

Enjin carian dan penyemak imbas yang mesra kanak-kanak

Memohon mesin carian dan penyemak imbas web yang mesra kanak-kanak di peranti anak-anak anda adalah satu lagi pilihan selamat. Enjin carian mesra kanak-kanak menyaring hasil carian eksplisit semasa carian web di Internet dan menyekat kanak-kanak daripada mengakses laman web yang dianggap tidak selamat. Beberapa contoh enjin carian selamat untuk kanak-kanak termasuk:

 1. Carian Selamat Kanak-kanak
 2. Kiddle
 3. KidRex
 4. KidzSearch

Selain itu, penyemak imbas yang mesra kanak-kanak juga tersedia. Mereka membenarkan ibu bapa mengawasi anak mereka melayari, menyekat laman web tertentu, dan membatasi masa yang dihabiskan di laman web. Penyemak imbas ini tersedia di pelbagai platform, seperti Windows, Mac, iOS, dan Android. Ini termasuk:

 1. Penyemak Imbas Internet Selamat untuk Kanak-kanak
 2. Penyemak Imbas Selamat Kanak-kanak Maxthon
 3. Penyemak Imbas Web KidSplorer
 4. Zoodles

Penyemak Imbas Chrome juga dapat dikonfigurasi untuk anak-anak dengan menguruskan profil yang berbeza. Ini membolehkan anda menyekat laman web dan mengelakkan hasil carian yang tidak diingini di penyemak imbas.

Dayakan kawalan Ibu Bapa pada Windows, iOS, Android, MacOS.

Kawalan ibu bapa tersedia di platform utama seperti Windows, MacOS, iOS, dan Android melalui perisian pramuat atau sokongan pihak ketiga. Mengaktifkan kawalan Ibu bapa pada platform ini akan membolehkan anda mengurus dan mengawal peranti anak-anak anda. Alat ini kebanyakannya membolehkan ibu bapa menyekat kandungan eksplisit di web, melarang laman web tertentu, dan mengehadkan perkongsian profil.

Tingkap

Pada Windows 8, 8.1, dan 10, Microsoft memperkenalkan tetapan Keluarga dan Anak. Ini boleh didapati di Tetapan > Akaun > Keluarga dan Pengguna Lain. Menu akan muncul, meminta untuk menambah kanak-kanak atau orang dewasa. Alamat e-mel diperlukan untuk mengawal profil anak, kerana anda membuat akaun untuk anak anda.

tetapan tingkap-kanak-kanak

Setelah tindakan ini dilakukan, anda dapat menyaring laman web untuk anak-anak anda dan menguruskan aktiviti profil mereka. Selain itu, anda boleh menetapkan had masa skrin, menyekat permainan, dan menerima laporan aktiviti dari profil.

MacOS

Sama seperti Windows, MacOS juga menawarkan anda untuk mengaktifkan kawalan ibu bapa pada peranti anak. Cukup, pergi ke Menu Apple > Keutamaan Sistem > Kawalan ibu bapa. Dari sana, tambahkan pengguna yang akan digunakan kawalan ibu bapa. Pastikan untuk memeriksa pilihan Akaun dalam Keutamaan Sistem untuk mengesahkan akaun mana yang mempunyai tahap akses (Pentadbiran, dll).

Tetapan Mac-anak

Untuk menetapkan sekatan untuk anak, tab di Parental Controls membolehkan anda memilih Aplikasi, Web, dan Orang mana yang akan dibatasi. Had aplikasi boleh membolehkan anda mengakses aplikasi tertentu untuk kanak-kanak, Had web dapat mengehadkan laman web tertentu yang tidak selamat untuk kanak-kanak, dan Batasan orang boleh membatasi hubungan anak dengan orang lain di iMessage, aplikasi Pusat Permainan dan Mail. Had masa adalah jelas, kerana ia membatasi penggunaan anak dengan peranti ini.

iOS

iOS juga menawarkan kawalan ibu bapa yang lebih ketat untuk perantinya. Ini boleh didapati di Tetapan > Am > Sekatan. Untuk mengaktifkan kawalan ibu bapa, PIN atau kod laluan akan diperlukan untuk mengelakkan perubahan dari anak anda.

Tetapan iOS-kanak-kanak

Setelah Sekatan diaktifkan, anda boleh melarang anak anda mengakses aplikasi seperti Safari, FaceTime, iTunes, menghapus dan memasang aplikasi, dan yang paling penting, pembelian Dalam Aplikasi. Sokongan pihak ketiga juga tersedia untuk kawalan ibu bapa yang lebih banyak, seperti Netsanity dan Kidslox untuk had masa dan ciri lain.

Android

Tidak seperti iOS, Android mempunyai ciri kawalan ibu bapa yang terhad untuk anak-anak. Hanya membuat profil pengguna yang berasingan untuk anak-anak yang diizinkan, yang dapat membatasi akses panggilan, mesej, dan aplikasi. Ia boleh diakses dari Tetapan > Pengguna.

Melalui aplikasi pihak ketiga seperti Norton Family, Net Nanny, dan MM Guardian, kawalan Ibu Bapa yang lebih ketat dapat ditawarkan. ScreenTime adalah salah satu aplikasi yang tersedia di platform utama seperti Android, iOS, dan FireOS yang menawarkan pembatasan skrin dan melihat aktiviti web kanak-kanak. Sebilangan aplikasi ini berbayar, sementara pilihan percuma tersedia dan boleh didapati di Google Play Store.

Pantau tingkah laku dalam talian dengan ‘berkawan’ dengan mereka di laman sosial

Menambah anak-anak anda di laman web media sosial seperti Facebook, Snapchat, Instagram, dan lain-lain boleh bermanfaat bagi ibu bapa untuk memantau aktiviti mereka. Menurut Pusat Penyelidikan Pew, 83% ibu bapa telah menambahkan anak-anak remaja mereka di Facebook, sementara 33% telah mengikuti mereka di Twitter.

‘Berkawan’ di laman sosial dapat meningkatkan keselamatan anak. Ibu bapa dapat melihat sama ada anak itu memuatkan kandungan yang sesuai untuk usianya dan mengganggu sebelum risiko meningkat. Pastikan anak anda tidak menyembunyikan siaran media sosial daripada anda.

Didik mereka tentang orang asing dan kemungkinan bahaya

Duduk dengan anak anda dan menerangkan kepada mereka tentang kemungkinan bahaya dari internet adalah perkara terbaik untuk dilakukan. Dengan orang asing, pemangsa seksual, penjenayah siber, dan penggodam bersembunyi dalam bayang-bayang, mungkin tidak mungkin bagi ibu bapa untuk menjelaskan jurang dunia internet.

Dalam pengertian umum, kanak-kanak dapat dididik tentang tidak menghubungi orang asing yang meminta maklumat peribadi atau menggunakan kaedah tipu daya dalam memikat anak-anak melakukan perkara yang tidak wajar. Adalah lebih baik untuk mengajar anak-anak memberitahu ibu bapa sebelum meneruskan atau berinteraksi lebih jauh dengan mereka. Pastikan anda mengenali rakan mereka di media sosial dan periksa IM dan e-mel mereka mengenai peruntukan mereka untuk mengekalkan kepercayaan.

Cegah mereka dari pemberian tag geografi di media sosial dengan kerap, kerana ia melibatkan pemangsa seksual dan orang asing yang memanfaatkan privasi terbuka dan meneruskan ancaman dan serangan terhadap anak di bawah umur. Pantau sejarah carian dan aktiviti internet mereka, dan cegah mereka dari mengakses laman web yang dilarang umur atau laman web yang mencurigakan dengan perisian hasad. Mendidik mengenai risiko ini akan membantu anak dan ibu bapa mengembangkan persefahaman dan rasa bersama.

Gunakan VPN

Kadang kala, perkhidmatan enjin carian mesra kanak-kanak ini tidak disulitkan dengan HTTPS. Ini dapat dilihat di bar carian penyemak imbas anda, di mana kunci hijau atau teks “Selamat” ditunjukkan jika laman web menyokong HTTPS. Menghilangkan HTTPS boleh membahayakan, kerana penggodam dapat melewati sejarah carian dan menyerang sistem.

VPN dapat menawarkan penyelesaian untuk ini, dengan keselamatannya yang kuat. Menawarkan terowong penyulitan kelas ketenteraan bersama dengan protokol keselamatan terbaik industri seperti OpenVPN, ia memastikan perlindungan terbaik di internet dan tidak mungkin menembusi tembok keselamatan (yang boleh memakan masa berbilion tahun).

VPN mengarahkan lalu lintas anda melalui lapisan keselamatan yang sangat berpakaian yang menghalang pengintip data dan penggodam daripada mengakses data pengguna. Lebih-lebih lagi, mereka boleh membenarkan anak anda melayari internet tanpa rasa takut akan penggodaman. ExpressVPN dan NordVPN adalah pilihan pengguna terbaik yang tersedia, dengan kelajuan optimum dan ciri keselamatan yang sangat baik. PIAVPN disyorkan jika anda kekurangan anggaran.

Kesimpulannya

Tidak mengapa anak-anak mudah terdedah, kerana mereka tidak terdedah kepada kehidupan seperti ibu bapa mereka. Dengan orang asing yang jahat, pesalah seksual, rakan palsu, dan penggodam yang terdapat di web, adalah tanggungjawab ibu bapa dan juga, anak untuk bekerjasama dalam memerangi mereka. Anak-anak mudah terpikat dengan penipuan seperti hadiah atau loteri percuma, jadi mereka juga harus dididik mengenainya.

Internet membuat ketagihan bagi hampir semua orang, jadi menjadi tanggungjawab bagi ibu bapa untuk memberi contoh kepada anak-anak mereka iaitu membatasi penggunaan media sosial dan internet. Berbanding dengan fikiran anak-anak yang rapuh, ibu bapa harus mengetahui masalah yang berlaku di Internet dan melindungi privasi anak-anak mereka dalam talian.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me