Как да защитим поверителността на децата онлайн – Ръководство за родители


Децата са уязвими към много проблеми в реалния живот. Те се нуждаят от насоки, добро родителство и надзор на родителите. В днешно време децата може би са запознати с технологията повече от родителите, но това, което ги отличава с родителите, е излагането на риск в живота.

Например изскачате историята на браузъра на детето си и откривате нещо шокиращо. Или може би намирате компютъра на детето си уязвим за вируси или зловреден софтуер. Понякога установявате, че детето ви е манипулирано за зрели практики като пушене, пиене и др..

Интернет е друг свят за децата, където възрастните изискват добро родителство и надзор там. Правителството и технологичните компании предприемат много стъпки за осигуряване на безопасността на децата онлайн, но поради естеството на Интернет, те са били малко ефективни.

Ако вашето дете е засегнато от тези проблеми, е време да активизирате и работите за безопасността и поверителността на децата в интернет.

Чести проблеми, с които се сблъскват децата онлайн

Това са основните проблеми на дигиталната ера, пред които са изправени децата. Някои от тях са сериозни, тъй като създават отрицателно въздействие върху характера.

Неподходящо съдържание

Интернет има огромно съдържание, достъпно за всяка възрастова аудитория. Голяма част от съдържанието е нежелано и неподходящо за деца, които обикновено включват уебсайтове за възрастни, сайтове за хазартни игри, форуми или сайтове с груб език и сайтове, които внушават вандализъм, самонараняване, престъпни дейности и дискриминационно поведение при децата.

Като каза, не е като децата да са имунизирани срещу тези уебсайтове. Или чрез своите приятели, непознати или някой друг, те могат да имат достъп до тези уебсайтове преди съгласието на родителя. Търсачка без ограничен режим или каквото и да е приложение за социални медии може да запознае децата с тези неподходящи уебсайтове.

Кибертормоз

Според статистиката на stopbullying.gov кибертормозът е засегнал до 15 процента от децата от 9-12 клас и 9 процента от учениците в 6-12 клас са преживели кибертормоз в живота си. Освен това 55,2 процента от хората от малцинствената група като LGBTQ са преживели кибертормоз.

Децата, засегнати от кибертормоз, са имали проблеми с психичното здраве като депресия, тревожност, загуба на доверие и злоупотреба с наркотици. Източници на кибертормоз се появяват чрез уебсайтове на социалните медии, платформите за незабавни съобщения и имейлите, където децата получават заплахи или груб език от своите приятели или непознати..

Нарушаване на поверителността

Един от най-разпространените проблеми, с които децата се сблъскват в мрежата, е проникването в личния живот, при което те са заплашени от непознати, крадци на идентичност и сексуални хищници. Тези престъпници се сприятеляват с деца в социалните мрежи или чрез анкети, се преструват, че споделят подобни интереси като тях, за да се опитат да спечелят доверие от детето.

След като са постигнали целта си, те искат голи снимки или други отвратителни занимания от децата. Отказът от оферти от тях ще доведе до заплахи или изтичане на снимки или доказателства в социалните мрежи. Макар това да не е напълно обвинено от страна на нарушителите, тъй като децата днес участват в споделянето на изложени снимки с други хора с цел връзка..

Измами и измами

Децата са привлечени най-вече от безплатни неща или силно намалени неща, предлагани в интернет, като безплатни 1000 V-Bucks за Fortnite или безплатна AAA-видео игра. Въпреки че не знаят за последствията от фишинг за разлика от родителите си, те обикновено отварят връзката или прикачения файл, изпратен чрез имейли или фалшиви уебсайтове.

Тези връзки или прикачени файлове съдържат зловреден софтуер или вируси, които заразяват компютъра на вашето дете. Този зловреден софтуер също изтича лични данни, съхранявани на компютъра, или може да повреди компютъра, което може да доведе до големи загуби.

Интернет зависимост

Деца, предимно тийнейджъри (8 – 12 години) и тийнейджъри, прекарват средно шест до девет часа на своето устройство, според Common Sense Media. Голяма сума от тях гледа видеоклипове, медийни мрежи, игри и социални мрежи.

Може да е дразнещо за родителите, когато виждат детето си да се отдаде напълно в интернет и да не им обръща внимание. Повечето от децата дори не споделят информация или не говорят за проблем с родителите си, което ги прави още по-уязвими към предстоящите проблеми.

Как да защитим децата си онлайн?

Необходими са някои мерки, за да защитите поверителността на децата си онлайн и да предотвратите изпадането им в дълбоки проблеми.

Задайте или ограничете настройките за поверителност в социалните медии

Първото нещо, необходимо за защита на поверителността на децата ви, е да коригирате настройките им за поверителност в акаунти в социалните медии. Всяка социална медия има настройки за поверителност или скрити или намерени в панела с настройки на акаунта.

Основните изисквания за настройване на настройките за поверителност биха били да се ограничи обществената достъпност на акаунта на детето при търсене в социални медии и заявките за приятели също трябва да бъдат ограничени. Друго нещо би било да премахнете основна лична информация в социалните медии, като номер на клетка, домашен адрес, имейл адрес, връзка към други мрежи на социални медии и друга чувствителна информация, която считате за безопасна.

За да контролирате настройките за поверителност в социалните мрежи, ето няколко полезни съвета относно популярните мрежи за социални медии сред тийнейджърите;

Facebook

Тъй като Facebook има най-много информация, съхранявана от дадено лице, ето няколко съвета за повишаване на сигурността;

 • За да попречите на непознатите да се вслушват във вашия профил, отидете в Помощ > Преки пътища за поверителност > „Вижте още настройки за поверителност“ в раздела Поверителност > „Кой може да вижда бъдещите ви публикации“ > Изберете „Приятели“.
 • За ограничаване на заявките за приятели, Помощ > Преки пътища за поверителност >„Вижте още настройки за поверителност“ в раздела Поверителност > “Кой може да ти изпраща покани за приятелство” > Изберете „Приятели на приятели“.
 • За да ограничите търсещите машини да показват профила, насочете се към Помощ > Преки пътища за поверителност > „Вижте още настройки за поверителност“ в раздела Поверителност > „Искате ли търсачките извън Facebook да се свързват с вашия профил?“ > Изберете до „Не“.
 • Освен това, за да попречите на непознатите да търсят вашия профил чрез имейл или телефонен номер, следвайте същите техники на Настройките за поверителност и го изберете към „Приятели на приятели“ или „Приятели“.
 • Можете също да активирате „Одобрения за вход“ от раздела „Защита“, за да защитите сигурността си. Одобрения за влизане е същото като двуфакторно удостоверяване, тъй като изпраща текстово съобщение на вашия телефон за влизане на ново устройство.

Facebook-личен живот

Instagram

Instagram е една от популярните социални медийни мрежи сред тийнейджърите като платформа за споделяне на медии. За съжаление, тя е сред онзи носител, където се споделя неподходящо съдържание и са насочени към децата. Ето някои неща за ограничаване на крадците на самоличност и сексуалните хищници от насочването към вашия профил.

 • Активирайте частния акаунт за вашите деца от Опции. Този режим позволява снимките и видеоклиповете на потребителя да се споделят с определени одобрени хора.
 • Избягвайте децата си да географски маркират често. Това помага да се избегнат непознати или хищници да се насочат или дебнат вашия непълнолетен чрез публикувани снимки или видеоклипове.

Instagram-личен живот

Snapchat

Snapchat се превърна в едно от най-популярните приложения за тийнейджъри в света, благодарение на своите фънки филтри, „експлодиращи“ съобщения и истории и геолокационни функции. Въпреки че това може да звучи забавно, Snapchat може лесно да бъде насочен от непознати и нарушители. Да се ​​противопоставим на тези заплахи;

 • Докоснете иконата Ghost Snapchat и след това иконата за настройки.
 • Оттам отидете в подзаглавието „Кой може…“. Ще има четири варианта,
  • “Свържи се с мен”
  • „Преглед на моята история“
  • „Вижте моето местоположение“ и
  • „Вижте ме в бърза добавка“.
 • Frist Change „Свържете се с мен“ на „My Friends“, така че само вашите приятели да могат да разговарят или да изпращат снимки на вашето дете.
 • Променете „Преглед на моята история“ на „Моите приятели“ или „Персонализирано“, където последният позволява на определени избрани приятели да гледат историята на вашето дете.
 • Променете „Вижте моето местоположение“ на приятелите си или „само аз“, за да блокирате непознатите да виждат геолокацията на децата ви.
 • Превключете „Вижте ме в бързо добавяне“, за да избегнете профила на вашето дете да се показва пред други приятели, които споделят взаимни приятели или връзка.

Snapchat-личен живот

Режим на ограничаване за YouTube или YouTube Kids

Youtube е най-голямата платформа за тийнейджъри и деца. Има милиарди видеоклипове, достъпни за потребителите и всички от тях може да не са подходящи за вашето дете. Някои от категориите включват насилие, изказвания на омраза, съдържание за възрастни, престъпни дейности и насилствено съдържание все още е достъпно в YouTube.

По тези проблеми YouTube старателно работи по тях и въведе опция „Ограничен режим“ за безопасно сърфиране. Това може да намерите в Настройките > Общи за мобилните приложения и уебсайта. Освен всичко това YouTube представи приложение „YouTube Kids“ за мобилните устройства и уебсайта, което е изцяло обслужено за видеоклипове, подходящи за деца.

Удобни за търсещите машини и браузъри

Кандидатстването за удобни за деца уеб търсачки и браузъри в устройството на децата ви е друга безопасна опция. Подходящите за деца търсачки филтрират изрични резултати от търсенето при търсене в мрежата в Интернет и ограничават децата от достъп до уебсайтове, които се считат за безопасни. Някои примери за безопасни търсачки за деца включват:

 1. Деца за безопасно търсене
 2. вид талян
 3. KidRex
 4. KidzSearch

Освен това са достъпни и удобни за деца браузъри. Те позволяват на родителите да контролират разглеждането на децата си, да блокират определени уебсайтове и да ограничават времето, прекарано в уебсайт. Тези браузъри са достъпни на множество платформи, като Windows, Mac, iOS и Android. Те включват:

 1. Безопасен интернет браузър за деца
 2. Maxthon Kid-Safe Browser
 3. Уеб браузър KidSplorer
 4. Zoodles

Chrome Browser може да бъде конфигуриран и за деца, като управлява различни профили. Може да ви позволи да блокирате уебсайтове и да избегнете нежелани резултати от търсенето в браузъра.

Активирайте родителския контрол в Windows, iOS, Android, MacOS.

Родителският контрол се предлага на основни платформи като Windows, MacOS, iOS и Android чрез предварително инсталиран софтуер или поддръжка на трети страни. Активирането на родителския контрол на тези платформи ще ви позволи да управлявате и контролирате устройството на децата си. Тези инструменти най-вече позволяват на родител да блокира изрично съдържание в мрежата, да забрани определени уебсайтове и да ограничи споделянето на профили.

Windows

В Windows 8, 8.1 и 10 Microsoft въведе настройки за семейството и децата. Това можете да намерите в Настройки > сметки > Семейни и други потребители. Ще се появи меню с искане за добавяне или на дете, или на възрастен. Имейл адресът е необходим за контрол на детския профил, като имате предвид, че създавате акаунт за детето си.

прозорци-дете-настройка

След като това действие се извърши, можете да филтрирате уебсайтове за децата си и да управлявате техните дейности в профила. Освен това можете да задавате времеви ограничения на екрана, да блокирате игри и да получавате отчети за дейностите от профила.

MacOS

Подобно на Windows, MacOS също така ви предлага да активирате родителския контрол на устройството на детето. Просто отидете на Apple Menu > Системни предпочитания > Родителски контрол. Оттам добавете потребител, за който ще бъде приложен родителски контрол. Не забравяйте да проверите предпочитанията за акаунти в системни предпочитания, за да проверите кой акаунт има какво ниво на достъп (администратор и т.н.).

Mac-дете-настройка

За задаване на ограничения за детето, раздели в Parental Controls ви позволяват да изберете кои приложения, уеб и хора да ограничите. Ограничението за приложения може да ви позволи да получите достъп до определени приложения за деца, ограничението на уеб сайта може да ограничи конкретни уебсайтове, които не са безопасни за деца, а ограничението за хората може да ограничи контакта на детето с други хора в iMessage, приложенията на Game Center и пощата. Ограничението е самоопределено, тъй като ограничава използването на дете с устройството.

IOS

iOS предлага и по-строг родителски контрол за своите устройства. Това може да намерите в Настройки > Общ > Ограничения. За да активирате родителския контрол, ще бъде необходим ПИН или парола за предотвратяване на промени от вашето дете.

IOS-дете-настройка

След като ограниченията са активирани, можете да забраните на детето си да достъпва приложения като Safari, FaceTime, iTunes, изтриване и инсталиране на приложения и най-важното – покупки в приложението. Поддръжка на трети страни е налична и за по-буфериран родителски контрол, като Netsanity и Kidslox за ограничението във времето и други функции.

андроид

За разлика от iOS, Android има ограничени функции за родителски контрол за децата. Разрешено е само създаване на отделен потребителски профил за деца, което може да ограничи разговорите, съобщенията и достъпността на приложенията. Достъп до него можете да получите от Настройки > Потребители.

Чрез приложения на трети страни, като Norton Family, Net Nanny и MM Guardian, може да се предлага по-строг родителски контрол. ScreenTime е едно от онези приложения, достъпни в големи платформи като Android, iOS и FireOS, които предлагат ограничаване на екрана и преглед на уеб активността на детето. Някои от тези приложения се плащат, а безплатни опции са налични и могат да бъдат намерени в Google Play Store.

Следете поведението онлайн, като ги „фригирате“ в социалните сайтове

Добавянето на вашите деца в уебсайтове за социални медии като Facebook, Snapchat, Instagram и др. Може да бъде от полза за родителите да наблюдават тяхната дейност. Според изследователския център Pew 83% от родителите са добавили децата си тийнейджъри във Facebook, докато 33% са ги последвали в Twitter.

„Пренасянето“ на тях в социалните сайтове може да подобри безопасността на детето. Родителите могат да видят дали детето публикува подходящо съдържание за възрастта си и се намесват, преди рискът да ескалира. Бъдете сигурни, че детето ви не крие публикации в социалните медии от вас.

Обучете ги за непознати и потенциални вреди

Да седнеш с детето си и да им обясниш за възможни вреди от интернет е най-доброто нещо. С непознати, сексуални хищници, киберпрестъпници и хакери, дебнещи в сенките, родителите може да не могат да обяснят бездната на интернет света.

В основен здрав разум децата могат да бъдат възпитани да не контактуват с непознати, които искат лична информация или използват методи за трикове при примамване на деца да правят неподходящи неща. Най-добре е да научите децата да информират родителите, преди да продължите или да взаимодействате по-нататък с тях. Уверете се, че познавате приятелите си в социалните медии и проверявайте техните имейли и имейли относно надбавката им, за да поддържат доверие.

Предотвратявайте ги честото географско маркиране в социалните медии, тъй като включва сексуални хищници и непознати, които се възползват от откритата неприкосновеност на личния живот и пристъпват към заплахи и посегателства над непълнолетния. Следете историята на търсенията и активността им в интернет и не им позволявайте да имат достъп до уебсайтове с ограничена възраст или подозрителни уебсайтове със злонамерен софтуер. Обучението за тези рискове ще помогне на детето и родителите да развият взаимно разбиране и смисъл.

Използвайте VPN

Понякога тези удобни за деца услуги за търсачки не са шифровани с HTTPS. Това може да се види в лентата за търсене на вашия браузър, където се показва зелено заключване или текст „Защитено“, ако уебсайтът поддържа HTTPS. Пропускането на HTTPS може да бъде опасно, тъй като хакерите могат да заобиколят историята на търсенето и да атакуват системата.

VPN може да предложи решение за това, със своята железна сигурност. Предлагащ тунел за криптиране от военна класа заедно с най-добрите протоколи за сигурност в отрасъла като OpenVPN, той осигурява най-добрата възможна защита в мрежата и невъзможно проникване в стената на сигурността (което може да отнеме милиарди години).

VPN маршрутизира вашия трафик през дълбоко облечен защитен слой, който предотвратява достъпа на данни и хакери до достъп до потребителски данни. Освен това, те могат да позволят на вашето дете да сърфира в интернет, без да хаква страхове. ExpressVPN и NordVPN са най-добрият избор на потребителите, с оптимална скорост и отлични функции за сигурност. PIAVPN се препоръчва, ако сте с малък бюджет.

заключение

Добре е децата да бъдат уязвими, тъй като не са изложени много на живота като родителите си. За злонамерени непознати, сексуални престъпници, фалшиви приятели и хакери, които се носят из мрежата, е отговорност на родителя, а също и на детето, да съдейства в борбата срещу тях. Децата лесно могат да бъдат примамвани в измами като безплатни подаръци или лотарии, така че те трябва да бъдат възпитани и за това.

Интернет пристрастява почти всички, затова е отговорност родителите да дават пример за децата си, т.е. ограничаване на социалните медии и използването на интернет. В сравнение с крехките умове на децата, родителите трябва да са наясно с проблемите, преобладаващи в Интернет, и да защитават поверителността на децата си онлайн.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me