Kako zaščititi otrokovo zasebnost na spletu – Vodnik za starše


Otroci so v resničnem življenju občutljivi na številna vprašanja. Zahtevajo usmerjanje, dobro starševstvo in nadzor staršev. Dandanes lahko otroci tehnologijo poznajo bolj kot starši, toda tisto, zaradi česar se razlikujejo od staršev, je izpostavljenost tveganju v življenju.

Na primer, pojavite zgodovino brskalnika za otroka in odkrijete nekaj šokantnega. Lahko pa se vam zdi, da je računalnik vašega otroka ranljiv pred virusi ali zlonamerno programsko opremo. Včasih se vam zdi, da se vaš otrok manipulira z zrelimi praksami, kot so kajenje, pitje itd. Poleg tega se otroci soočajo s spletnimi ustrahovanji in vdorom v zasebnost, kar vpliva na njihovo duševno zdravje.

Internet je še en svet za otroke, kjer odrasli tam potrebujejo dobro starševstvo in nadzor. Vlada in tehnološka podjetja sprejemajo veliko ukrepov za zagotavljanje otrokove varnosti na spletu, vendar zaradi narave interneta niso bili dovolj učinkoviti.

Če vaš otrok vpliva na to težavo, je čas, da okrepite in delate za otrokovo varnost in zasebnost na internetu.

Pogoste težave, s katerimi se srečujejo otroci na spletu

To so glavni problemi digitalne dobe, s katerimi se srečujejo otroci. Nekatere so resne, saj negativno vplivajo na značaj.

Neprimerna vsebina

Internet ima na voljo ogromno vsebin za vsako starostno občinstvo. Večina vsebine je za otroke nezaželena in neprimerna, na splošno pa so spletna mesta za odrasle, spletna mesta za igre na srečo, forumi ali spletna mesta z ostrim jezikom in spletna mesta, ki vzbujajo vandalizem, samopoškodovanje, kriminalne dejavnosti in diskriminatorno vedenje pri otrocih.

Če rečem, ni tako, da so otroci na teh spletnih mestih imuni. Preko svojih prijateljev, neznancev ali koga drugega lahko dostopajo do teh spletnih strani pred soglasjem staršev. Iskalnik brez omejenega načina ali kakršna koli aplikacija za socialne medije lahko otroke predstavi na teh neprimernih spletnih mestih.

Kibernetsko ustrahovanje

Glede na statistiko stopbullying.gov naj bi bilo trpinčenje do 15 odstotkov otrok od 9. do 12. razreda in 9 odstotkov učencev v 6. do 12. razredu doživelo kibernetsko trpinčenje v svojem življenju. Poleg tega je 55,2 odstotka oseb iz manjšinske skupine, kot je LGBTQ, doživelo kibernetsko trpinčenje.

Otroci, ki jih je kibernetsko trpinčilo, so se srečevali z vprašanji duševnega zdravja, kot so depresija, tesnoba, izguba zaupanja in zloraba drog. Viri spletnega ustrahovanja se pojavljajo prek spletnih družabnih medijev, platform za takojšnje sporočanje in e-poštnih sporočil, kjer otroci od svojih prijateljev ali neznancev prejemajo grožnje ali ostre jezike..

Vdori v zasebnost

Eden od najpogostejših vprašanj, s katerimi se otroci srečujejo po spletu, je vdor v zasebnost, kjer jim grozijo neznanci, tatovi identitete in spolni plenilci. Ti kriminalci se družijo z otroki na družbenih omrežjih ali prek anket, se pretvarjajo, da imajo podobne interese kot oni, da poskušajo otroku pridobiti zaupanje..

Ko so dosegli svoj cilj, od otrok zahtevajo gole fotografije ali druge gnusne dejavnosti. Zavrnitev ponudb bo povzročila grožnje ali puščanje slik ali dokazov na družbenih omrežjih. Čeprav to morda ni povsem krivo s strani prestopnikov, so otroci danes v zvezi z drugimi povezani z deljenjem izpostavljenih fotografij z drugimi..

Goljufije in prevare

Otroke najbolj privlačijo brezplačne stvari ali močno znižane stvari, ki so na voljo na internetu, na primer brezplačnih 1000 V-Bucks za Fortnite ali brezplačna video-igra AAA. Čeprav se za razliko od svojih staršev ne zavedajo posledic lažnega predstavljanja, običajno odprejo povezavo ali prilogo, poslano prek e-poštnih sporočil ali ponarejenih spletnih mest.

Te povezave ali priloge vsebujejo zlonamerno programsko opremo ali viruse, ki okužijo otrokov računalnik. Ta zlonamerna programska oprema pušča tudi osebne podatke, shranjene v računalniku, ali poškoduje računalnik, kar lahko povzroči velike izgube.

Internet zasvojenost

Otroci, večinoma najstniki (8 – 12 let) in najstniki porabijo v povprečju približno šest do devet ur na svoji napravi, poroča Common Sense Media. Velika količina njih gleda video posnetke, medijska omrežja, igre in družabna omrežja.

Starši bi lahko bili nadležni, če vidijo, da se njihov otrok v spletu polni in se jim ne posveča pozornosti. Večina otrok s starši sploh ne deli nobenih informacij in ne govori o težavi, zaradi česar so še bolj občutljivi na težave, ki jih čakajo.

Kako zaščititi svoje otroke na spletu?

Potrebnih je nekaj ukrepov za zaščito zasebnosti otrok na spletu in preprečevanje, da bi zapadli v velike težave.

Nastavite ali omejite nastavitve zasebnosti na družbenih omrežjih

Prva stvar, ki je potrebna za zaščito zasebnosti vaših otrok, je prilagoditev njihovih nastavitev zasebnosti na računih družbenih medijev. Vsak socialni medij ima nastavitve zasebnosti skrite ali najdene na nastavitveni plošči računa.

Osnovne zahteve za prilagoditev nastavitev zasebnosti bi bile omejevanje javne razpoložljivosti otrokovega računa pri iskanju v družabnih medijih in omejitve prošenj prijateljev. Druga stvar bi bila, da odstranite ključne osebne podatke iz družbenih medijev, kot so številka celice, domači naslov, e-poštni naslov, povezava do drugih omrežij družbenih medijev in druge občutljive informacije, za katere menite, da niso varne.

Za nadzor nastavitev zasebnosti v omrežjih socialnih medijev je nekaj koristnih nasvetov o priljubljenih omrežjih socialnih medijev med najstniki;

Facebook

Ker ima Facebook shranjenih največ informacij o posamezniku, je tu nekaj nasvetov za povečanje varnosti;

 • Če želite preprečiti, da bi neznanci preiskovali vaš profil, pojdite v Pomoč > Bližnjice do zasebnosti > »Oglejte si več nastavitev zasebnosti« na zavihku Zasebnost > »Kdo si lahko ogleda vaše prihodnje objave« > Izberite »Prijatelji«.
 • Če želite omejiti prošnje prijateljev, pomoč > Bližnjice do zasebnosti >»Oglejte si več nastavitev zasebnosti« na zavihku Zasebnost > »Kdo vam lahko pošlje prošnje za prijatelje« > Izberite »Friends of Friends«.
 • Če želite iskalnim strojem omejiti prikazovanje profila, pojdite v Pomoč > Bližnjice do zasebnosti > »Oglejte si več nastavitev zasebnosti« na zavihku Zasebnost > “Ali želite, da se iskalniki zunaj Facebooka povežejo z vašim profilom?” > Izberite »Ne«.
 • Poleg tega neznancem preprečite, da bi po e-pošti ali telefonski številki pogledali vaš profil, sledite istim tehnikam Nastavitve zasebnosti in izberite »Prijatelji prijateljev« ali »Prijatelji«.
 • Prav tako lahko na kartici Varnost omogočite »Odobritve prijave«, če želite varnostno kopirati. Odobritve za prijavo so enake dvofaktorski overitvi, saj v vaš telefon pošlje besedilno sporočilo za prijavo v novo napravo.

facebook-zasebnost

Instagram

Instagram je eno izmed priljubljenih omrežij družbenih medijev med najstniki kot platforma za izmenjavo medijev. Žal je med tistim medijem, kjer se delijo neprimerne vsebine in so ciljni otroci. Tu je nekaj stvari, s katerimi lahko zavirate tatove identitete in spolne plenilce, če ne ciljate na svoj profil.

 • V možnostih aktivirajte zasebni račun za svoje otroke. Ta način omogoča skupno rabo fotografij in video posnetkov z nekaterimi odobrenimi osebami.
 • Izogibajte se otrokom, da pogosto geo-označujejo. Tako se preprečite, da bi neznanci ali plenilci ciljali ali zalezovali mladoletnika s pomočjo objavljenih slik ali videoposnetkov.

instagram-zasebnost

Snapchat

Snapchat se je povzpel med eno izmed najbolj priljubljenih aplikacij za najstnike na svetu zaradi svojih funky filtrov, “eksplodiranja” sporočil in zgodb ter funkcij geo-lokacije. Čeprav se to lahko sliši zabavno, lahko Snapchat neznanci in storilci zlahka naletijo na tarčo. Za boj proti tem grožnjam;

 • Tapnite ikono Snapchat Ghost in nato ikono Nastavitve.
 • Od tam pojdite na podnaslov “Kdo lahko …” Na voljo bodo štiri možnosti,
  • “Kontaktiraj me”
  • “Oglejte si mojo zgodbo”
  • “Glej mojo lokacijo” in
  • “Se vidimo v hitrem dodajanju”.
 • Frist Spremeni »Pišite mi« v »Moji prijatelji«, tako da lahko samo vaši prijatelji klepetajo ali pošiljajo posnetke otroku.
 • Spremenite »Ogled moje zgodbe« v »Moji prijatelji« ali »Po meri«, kjer slednji nekaterim izbranim prijateljem omogoča gledanje zgodbe vašega otroka.
 • Spremenite »Glej mojo lokacijo« v »Prijatelji« ali »Samo jaz«, če želite preprečiti neznancem, da si ogledajo geografsko lokacijo vaših otrok.
 • Če želite preprečiti, da bi se profil vašega otroka pojavljal pred drugimi prijatelji, ki imajo skupne prijatelje ali povezavo, preklopite »See Me in Quick Add«..

snapchat-zasebnost

Omeji način za YouTube ali YouTube za otroke

Youtube je največja platforma za najstnike in otroke. Uporabnikom je na voljo milijarda videoposnetkov in vsi morda niso primerni za vašega otroka. Nekatere kategorije vključujejo nasilje, sovražni govori, vsebine za odrasle, kriminalne dejavnosti in nasilne vsebine so še vedno na voljo na YouTubu.

YouTube pri teh težavah temeljito dela na njih in je uvedel možnost »Omejenega načina« za varno brskanje. To najdete v nastavitvah > Splošno v mobilnih aplikacijah in na spletnem mestu. Razen tega je YouTube predstavil aplikacijo “YouTube Kids” za mobilne naprave in spletno mesto, ki je v celoti prilagojena otrokom prijaznim videoposnetkom.

Otrokom prijaznimi iskalniki in brskalniki

Druga varna možnost je prijava otrokom prijaznih spletnih iskalnikov in brskalnikov v otrokovi napravi. Otrokom prijazni iskalniki filtrirajo eksplicitne rezultate iskanja pri spletnem iskanju po internetu in otrokom omejujejo dostop do spletnih mest, za katere veljajo, da niso varne. Nekaj ​​primerov varnih iskalnikov za otroke vključuje:

 1. Otroci varnega iskanja
 2. Kiddle
 3. KidRex
 4. KidzSearch

Poleg tega so na voljo tudi otrokom prijazni brskalniki. Staršem omogočajo, da nadzirajo njihovo brskanje po otrocih, blokirajo določena spletna mesta in omejijo čas, porabljen na spletnem mestu. Ti brskalniki so na voljo na več platformah, kot so Windows, Mac, iOS in Android. Tej vključujejo:

 1. Varni internetni brskalnik za otroke
 2. Brskalnik Maxthon Kid-Safe
 3. Spletni brskalnik KidSplorer
 4. Zoodles

Brskalnik Chrome lahko za otroke nastavite tudi z upravljanjem različnih profilov. Omogoča vam lahko blokiranje spletnih mest in preprečevanje neželenih rezultatov iskanja v brskalniku.

Omogočite starševski nadzor v sistemih Windows, iOS, Android, MacOS.

Starševski nadzor je na voljo na večjih platformah, kot so Windows, MacOS, iOS in Android prek vnaprej naložene programske opreme ali s podporo tretjih oseb. Če omogočite starševski nadzor na teh platformah, boste lahko upravljali in nadzirali otrokovo napravo. Ta orodja staršu večinoma omogočajo, da blokira eksplicitne vsebine v spletu, prepove določena spletna mesta in omeji skupno rabo profilov.

Windows

V sistemih Windows 8, 8.1 in 10 je Microsoft predstavil nastavitve za družino in otroke. To najdete v nastavitvah > Računi > Družinski in drugi uporabniki. Odpre se meni, ki bo zahteval dodajanje otroka ali odrasle osebe. Za nadzor otroškega profila je potreben e-poštni naslov, če ustvarite račun za svojega otroka.

nastavitev oken-otrok

Ko je to dejanje izvedeno, lahko filtrirate spletna mesta za svoje otroke in upravljate njihove dejavnosti v profilu. Poleg tega lahko nastavite časovne omejitve zaslona, ​​blokirate igre in prejemate poročila o dejavnostih iz profila.

MacOS

Podobno kot Windows tudi MacOS ponuja, da omogočite starševski nadzor v otrokovi napravi. Preprosto, pojdite na Apple Menu > Sistemske nastavitve > Starševski nadzor. Od tam dodajte uporabnika, za katerega bo uporabljen starševski nadzor. Preverite nastavitve računa v nastavitvah sistema in preverite, kateri račun ima raven dostopa (skrbnik itd.).

Nastavitev za otroke Mac

Za nastavitev otrokovih omejitev zavihki na starševskem nadzoru omogočajo izbiro aplikacij, spleta in oseb, ki jih želite omejiti. Omejitev aplikacij vam omogoča dostop do določenih aplikacij za otroke, spletna omejitev lahko omeji določena spletna mesta, ki niso varna za otroke, in Ljudska omejitev lahko omeji otrokov stik z drugimi v iMessage, aplikacijah Game Center in Pošta. Časovna omejitev je samoumevna, saj omejuje uporabo otroka z napravo.

iOS

iOS ponuja tudi strožji starševski nadzor za svoje naprave. To najdete v nastavitvah > Splošno > Omejitve. Če želite aktivirati starševski nadzor, bo za preprečevanje sprememb pri otroku potrebna PIN ali geslo.

nastavitev za otroka iOS

Ko so omejitve aktivirane, lahko otroku onemogočite dostop do programov, kot so Safari, FaceTime, iTunes, brisanje in nameščanje aplikacij, in kar je najpomembneje, nakupe v aplikacijah. Podpora drugih proizvajalcev je na voljo tudi za bolj starševski starševski nadzor, kot sta Netsanity in Kidslox za časovni rok in druge funkcije.

Android

Za razliko od iOS-a ima Android za otroke omejene funkcije za starševski nadzor. Dovoljeno je samo ustvarjanje ločenega uporabniškega profila za otroke, ki lahko omeji klice, sporočila in dostopnost aplikacij. Dostop je možen v nastavitvah > Uporabniki.

Preko drugih aplikacij, kot so družina Norton, Net Nanny in MM Guardian, je mogoče ponuditi strožji starševski nadzor. ScreenTime je ena izmed tistih aplikacij, ki so na voljo na večjih platformah, kot so Android, iOS in FireOS, ki ponuja omejevanje zaslona in ogled otrokove spletne dejavnosti. Nekatere od teh aplikacij so plačane, brezplačne možnosti pa so na voljo v trgovini Google Play.

Spremljajte vedenje v spletu, tako da jih “frandirate” na družbenih spletnih mestih

Dodajanje otrok na spletna mesta družbenih medijev, kot so Facebook, Snapchat, Instagram itd., Lahko staršem koristi, da spremljajo svoje dejavnosti. Po podatkih raziskovalnega centra Pew je 83% staršev svoje najstniške otroke dodalo na Facebook, 33% pa ​​jih je spremljalo na Twitterju.

Če jih želite prelistati na družbenih spletnih mestih, lahko izboljšate otrokovo varnost. Starši lahko vidijo, ali otrok objavlja ustrezne vsebine za svojo starost in se vmešavajo, preden tveganje narašča. Bodite prepričani, da vaš otrok ne skriva objav v družabnih medijih od vas.

Izobražite jih o tujcih in morebitnih škodah

Sedeti z otrokom in jim razložiti morebitne škode iz interneta je najboljše. Z neznanci, spolnimi plenilci, kibernetskimi kriminalci in hekerji, ki se skrivajo v senci, staršem morda ne bi bilo mogoče razložiti brezna internetnega sveta.

V osnovnem zdravem razumu je mogoče otroke poučiti o tem, da se ne obrnejo na neznance, ki prosijo za osebne podatke ali uporabijo trikovne metode, da bi otroke namamili za neprimerne stvari. Najbolje je, da otroke naučite, da starše obveščajo, preden nadaljujejo z njimi ali se z njimi še bolj ukvarjajo. Prepričajte se, da poznate svoje prijatelje na družbenih medijih in preverite njihove IM-je in e-poštna sporočila o njihovih dodatkih, da ohranijo zaupanje.

Preprečite jim pogosto geografsko označevanje na družbenih medijih, saj vključuje spolne plenilce in neznance, ki izkoristijo odprto zasebnost in nadaljujejo z grožnjami in napadi na mladoletnika. Spremljajte njihovo zgodovino iskanja in internetno dejavnost ter jim preprečite dostop do spletnih mest z omejeno starostjo ali sumljivih spletnih mest z zlonamerno programsko opremo. Vzgoja o teh tveganjih bo otroku in staršem pomagala razviti medsebojno razumevanje in smisel.

Uporabite VPN

Včasih te iskalne storitve, prilagojene otrokom, niso šifrirane s HTTPS. To je razvidno v iskalni vrstici brskalnika, kjer je prikazano zeleno ključavnico ali besedilo “Zaščiteno”, če spletno mesto podpira HTTPS. Izpustitev HTTPS je lahko nevarna, saj lahko hekerji zaobidejo zgodovino iskanja in napadejo sistem.

VPN lahko ponudi rešitev za to s svojo železno zaščito. Ponuja šifrirni tunel vojaškega razreda, skupaj z najboljšimi varnostnimi protokoli v industriji, kot je OpenVPN, zagotavlja najboljšo možno zaščito v mreži in nemogoče prodreti v varnostni zid (kar bi lahko trajalo milijarde let).

VPN usmerja vaš promet skozi globoko obložen varnostni sloj, ki preprečuje dostopom do podatkov uporabnikov in hekerjev. Poleg tega lahko vašemu otroku omogočijo, da brska po internetu, ne da bi se zasukal strahov. ExpressVPN in NordVPN sta najboljša izbira uporabnikov, ki imata optimalno hitrost in odlične varnostne funkcije. PIAVPN je priporočljivo, če imate premajhen proračun.

Zaključek

V redu je, da so otroci ranljivi, saj niso veliko izpostavljeni življenju kot njihovi starši. Z zlonamernimi neznanci, spolnimi prestopniki, lažnimi prijatelji in hekerji, ki se pojavljajo po spletu, je starš in otrok odgovoren za sodelovanje v boju proti njim. Otroke zlahka zvabijo v prevare, kot so brezplačna darila ali loterije, zato naj se o tem tudi poučijo.

Internet zasvoji skoraj vsakogar, zato so starši odgovorni, da zgled svojim otrokom, tj. Omejevanje socialnih medijev in uporabe interneta. V primerjavi s krhkimi otroškimi pametmi bi se morali starši zavedati težav, ki prevladujejo prek interneta, in zaščititi zasebnost svojih otrok na spletu.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map