Petua Keselamatan Telefon Pintar untuk Perniagaan


Perniagaan moden menghadapi ancaman keselamatan siber terbesar dan pelanggaran data. Penggunaan peranti mudah alih peribadi dalam persekitaran perniagaan juga berkembang. Keperluan untuk perniagaan adalah menghantar data secara rahsia antara titik akhir yang berbeza tanpa menjejaskan privasi, keselamatan, dan kepatuhan.

Keprihatinan utama adalah untuk perniagaan swasta bahawa maklumat sulit adalah di hujung jari pekerja di telefon mereka. Oleh itu, melindungi maklumat ini pada telefon pintar untuk perniagaan memerlukan petua keselamatan yang bijak. Pekerja yang tidak sedar menggunakan telefon pintar dengan selamat dalam persekitaran perniagaan boleh menyebabkan kerugian perniagaan perniagaan.

Hal itu terungkap melalui penyelidikan yang dilakukan oleh Lookout dan Ponemon Institute bahawa

67% organisasi mengalami pelanggaran data akibat pekerja menggunakan telefon bimbit mereka untuk mengakses data syarikat.

Untuk memastikan bahawa data korporat selamat dan terjamin pada peranti peribadi pekerja, petua keselamatan perniagaan untuk telefon pintar cenderung penting. Penggodam dan pengintip data juga mensasarkan data peribadi pekerja di telefon. Sehingga anda tidak menyediakan beberapa lapisan keselamatan yang penting, telefon pintar anda sangat rentan terhadap peretasan dan pelanggaran.

Petua keselamatan untuk telefon pintar perniagaan disenaraikan di bawah yang akan membantu anda melindungi data perniagaan.

Sediakan Pilihan Lap Jauh dan Lokasi

Telefon pintar mudah alih dan itulah sebabnya pekerja lebih suka mereka bekerja juga. Namun, mereka mudah hilang atau dicuri. Keselamatan telefon pintar berisiko kerana menetapkan pilihan penghapusan jarak jauh dan lokasi menjadi penting.

Memasang aplikasi penjejakan dapat menemui telefon anda sekiranya hilang atau dicuri. Aplikasi sedemikian menawarkan untuk menghapus maklumat sensitif dari jauh. Sekiranya telefon anda berada di tangan orang jahat, sekurang-kurangnya aplikasi seperti itu memastikan penghapusan data peribadi dan maklumat perniagaan dari telefon.

Kedua-dua iOS dan Android mempunyai pilihan untuk mencari peranti sekiranya anda meletakkannya atau hilang. Mereka juga dapat menghapus maklumat jika alat anda dicuri sehingga tidak ada yang dapat mengakses data. Pengguna iPhone boleh mendapatkan bantuan Cari Telefon Saya.

Ikuti langkah yang diberikan untuk mengaktifkan pilihan tersebut:

 • Pergi ke Tetapan
 • Cari iCloud
 • Hidupkan ‘Cari Telefon Saya’

Pengguna Android boleh mengakses Pengurus Peranti Android. Untuk membolehkan penjejakan oleh Pengurus ini,

Untuk Andorid

 • Lancarkan aplikasi
 • Pautkannya ke akaun Google
 • Ikuti arahan yang diberikannya

Pastikan sistem anda sentiasa dikemas kini

Mengemas kini telefon pintar anda dengan versi terkini adalah mustahak dan jika anda menggunakan satu telefon untuk maklumat kerja dan peribadi anda, maka perlu. Setiap peranti melancarkan kemas kini perisian baru secara berkala.

Memuat turun kemas kini perisian ini untuk telefon pintar anda adalah perkara yang harus anda lakukan. Sebilangan besar daripada kita menunjukkan kemalasan dalam memuat turun kemas kini ini namun ia penting kerana mereka mempunyai kemas kini keselamatan terkini. Kemas kini ini juga memastikan bahawa peranti anda berkinerja optimal.

Lindungi rangkaian anda

Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP), penggodam, penipu dan pengiklan semuanya berminat dengan data anda. Baik itu data peribadi atau perniagaan, data tersebut dipantau dan mungkin dikompromikan. Sekiranya anda tidak mempunyai idea untuk mengamankan rangkaian anda, maka anda benar-benar malang.

Data yang ada di PC atau telefon pintar dapat dibaca oleh sesiapa sahaja jika tidak dienkripsi. Amankan rangkaian anda dengan menggunakan VPN kerana semua komunikasi anda berlaku pada peranti mudah alih. Petua keselamatan telefon pintar terbaik untuk perniagaan adalah menyulitkan data melalui VPN. Ia akan melindungi data anda dan meningkatkan privasi telefon pintar.

Ini akan membolehkan anda melayari internet dengan bebas kecuali ada sekatan. VPN menyembunyikan aktiviti dalam talian anda dan menjadikan anda tidak dikenali. Ini akan memberikan keselamatan data perniagaan dengan menyulitkannya ke dalam bentuk yang tidak dapat dibaca. Oleh itu, anda tidak perlu risau data anda ditipu atau digunakan.

Hanya pasang aplikasi (aplikasi) dari sumber yang dipercayai

Sebagai orang perniagaan yang mempunyai data di telefon pintar, adalah penting dia hanya berbelanja dari kedai aplikasi yang sah seperti gedung Google Play, Apple iTunes dan Kedai Microsoft. Anda mesti meneliti aplikasi dan mengenai penerbitnya. Elakkan memasang aplikasi dari aplikasi bukan pasaran.

Sebaliknya, anda juga perlu memasang aplikasi VPN tetapi dari sumber yang dipercayai. Pengguna Android pergi ke peranti anda ke menu Tetapan dan hapus pilihan “sumber tidak diketahui”. Sebelum anda mengklik pada pilihan “pasang”, perhatikan ulasan dan penilaian aplikasi tertentu yang akan anda muat turun.

Sekiranya ulasan Aplikasi cukup memuaskan, baca dasar privasi aplikasi. Contohnya, anda akan memuat turun permainan yang memerlukan akses ke kenalan anda. Oleh itu, anda mesti berfikir sebelum memuat turunnya itulah sebabnya permainan perlu mengakses kenalan anda. Sekiranya ini membuat anda curiga atau ragu, jangan tahan memuat turun aplikasinya.

Lindungi rangkaian Wi-Fi anda

Sebilangan besar orang termasuk pekerja perniagaan mungkin mengakses maklumat sensitif melalui rangkaian Wi-Fi awam tetapi keselamatan rangkaian Wi-Fi diabaikan sama sekali. Kaedah penggodam dan penipu yang digemari untuk menggodam adalah ketika seseorang mengakses maklumat sensitif di rangkaian yang tidak selamat.

Maklumat yang dihantar menggunakan Wi-Fi awam boleh diakses oleh sesiapa sahaja yang mengetahui teknik melihatnya. Mereka boleh menggodam sistem anda dan pengintip data mungkin mencuri data anda. Bukan hanya Wi-Fi awam tetapi jika sambungan internet di rumah anda menggunakan kata laluan yang lemah maka pencerobohan boleh berlaku.

Gunakan aplikasi VPN untuk keselamatan perniagaan pada telefon pintar. Ini akan memberikan enkripsi setinggi mungkin yang akan menyulitkan trafik dan data internet anda. VPN juga akan melindungi anda di tempat terbuka dan juga rangkaian rumah. Selain itu, buat kata laluan Wi-Fi rumah anda kuat sehingga tidak ada yang dapat mengesahkannya.

Hati-hati dengan pancingan data

Peningkatan penggunaan telefon pintar tidak diragukan lagi bermanfaat, namun tidak ada yang datang sendiri yang membawa potensi risiko. Sebilangan besar masa kerana pengetahuan pekerja yang lemah, data perniagaan mengalami kerugian. Pekerja mungkin mengklik pautan dalam e-mel yang disebut e-mel phishing yang kebanyakannya membawa kepada laman web berbahaya.

Untuk keselamatan telefon pintar perniagaan, penting untuk anda memeriksa kesahihan alamat web terlebih dahulu sebelum mengkliknya. Elakkan mengklik pada pautan yang mencurigakan dan pendek jika anda belum memintanya. Pautan yang kelihatan buruk dalam e-mel atau mesej teks biasanya merupakan penipuan untuk menjebak anda untuk mendedahkan data peribadi di telefon pintar.

Penyerang siber menggunakan teknik kejuruteraan sosial untuk membuat pautan seperti untuk menarik wang daripada anda, mencuri data identiti dan perniagaan anda atau akaun kad kredit. Di sini anda harus waspada kerana antivirus yang canggih mungkin gagal melindungi anda dari serangan pancingan data seperti itu.

Jangan berkongsi lokasi

Penjejakan lokasi menimbulkan banyak kebimbangan privasi seperti sesiapa sahaja yang dapat mengetahui keberadaan anda. Menurut pakar keselamatan, hampir mustahil untuk mencegah pengesanan lokasi. Terdapat banyak cara pihak ketiga dapat melacak di mana pun lokasi, termasuk metadata yang dihantar dari telekomunikasi dan data, log masuk di telefon anda.

Ketua strategi keselamatan untuk SentineIOne (sebuah syarikat keselamatan komputer) Jeremiah Grossman berkata, “Untuk sebilangan besar orang dan sebilangan besar keadaan, manfaat yang mereka dapat dari berkongsi cara keberadaan mereka melebihi risiko yang mungkin ada di luar sana, “

Bagi orang yang menggunakan telefon pintar mereka untuk perniagaan, keselamatan menjadi perhatian besar. Berkongsi lokasi anda dari telefon pintar dapat membantu agensi penguatkuasaan undang-undang untuk memantau pergerakan anda, memberi peluang kepada penggodam untuk menyelinap masuk dan membolehkan pengiklan mengesan anda. Sekiranya anda tidak menggunakan VPN, anda berkongsi lokasi anda tidak akan membawa kebaikan kepada anda.

Sekiranya penjejakan lokasi digunakan secara sembarangan maka akan menjejaskan privasi anda. Untuk keselamatan, anda mesti mengelakkan berkongsi lokasi secara terbuka atau mematikan penjejakan lokasi. Google membenarkan anda berkongsi lokasi anda di laman rangkaian sosial seperti Twitter atau Facebook. Untuk melindungi data perniagaan telefon pintar anda untuk keselamatan, kirimkan lokasi anda hanya kepada penerima yang dimaksudkan.

Enkripsi Data Sensitif

Petua keselamatan telefon pintar terbaik untuk pekerja perniagaan yang bekerja dengan segala jenis data sensitif ialah melindungi data dengan menyulitkannya. Seperti penyulitan cakera penuh untuk PC Windows memastikan bahawa data anda tidak akan terganggu. Jenis penyulitan serupa kini tersedia untuk pengguna telefon pintar.

Untuk pengguna Android, Google menerangkan penyulitan sebagai:

Penyulitan cakera penuh adalah proses pengekodan semua data pengguna pada peranti Android menggunakan kunci yang dienkripsi. Setelah peranti dienkripsi, semua data buatan pengguna disulitkan secara automatik sebelum membawanya ke cakera dan semua membaca secara automatik menyahsulitkan data sebelum mengembalikannya ke proses panggilan.

Sekiranya anda adalah pemilik laman web perniagaan maka selamatkan laman web anda dengan HTTP sehingga tidak ada yang dapat mengakses data antara penyemak imbas dan pelayan web. Semua data akan dienkripsi ketika anda mengakses laman web dengan HTTP. Bagi pengguna telefon pintar, penting untuk anda hanya mengunjungi laman web yang dilindungi dengan sijil SSL.

Kesimpulannya

Pengiklan, penyedia selular, pemerintah, penggodam mengesan aktiviti dalam talian anda. Juga, aplikasi mencuri data dan ancaman automatik lain tidak ketinggalan dalam mempertaruhkan keselamatan dan privasi dalam talian peranti anda.

Telefon pintar mengandungi banyak maklumat sensitif. Kehilangan telefon anda atau pencuriannya boleh mengakibatkan kehilangan data kerja sulit. Oleh itu, petua keselamatan telefon pintar untuk perniagaan yang disebutkan dalam artikel ini akan membantu anda membina keselamatan yang baik pada alat.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map