Si të mbroni privatësinë e fëmijëve në internet – Udhëzuesi i prindërve


Fëmijët janë të ndjeshëm ndaj shumë çështjeve në jetën reale. Ata kërkojnë udhëheqje, prindër të mirë dhe mbikëqyrje të prindërve. Në ditët e sotme, fëmijët mund të jenë të njohur me teknologjinë më shumë sesa prindërit, por ajo që i bën ata të ndryshojnë me prindërit është ekspozimi i rrezikut në jetë.

Për shembull, ju shfaqni historinë e shfletuesit të fëmijës suaj dhe zbuloni diçka tronditëse. Ose mbase, ju e gjeni kompjuterin e fëmijës suaj të ndjeshëm ndaj viruseve ose malware. Ndonjëherë, ju e shihni që fëmija juaj po manipulohet për praktikat e pjekur siç janë pirja e duhanit, pirja, etj. Për më tepër, fëmijët përballen me ngacmimin në internet dhe ndërhyrjen e intimitetit që ndikon në shëndetin e tyre mendor.

Interneti është një botë tjetër për fëmijët, ku të rriturit kërkojnë prindër të mirë dhe mbikëqyrje atje. Ka shumë hapa të ndërmarrë nga qeveria dhe kompanitë e teknologjisë për të siguruar sigurinë e fëmijëve në internet, por për shkak të natyrës së Internetit, ato kanë qenë pak efektive.

Nëse fëmija juaj preket nga këto çështje, është koha që ju të rriteni dhe të punoni për sigurinë dhe privatësinë e fëmijëve në internet.

Probleme të zakonshme me të cilat përballen fëmijët në internet

Këto janë problemet kryesore të epokës dixhitale me të cilën përballen fëmijët. Disa prej tyre janë serioze pasi krijojnë një ndikim negativ në karakter.

Përmbajtja e papërshtatshme

Interneti ka përmbajtje të gjerë në dispozicion për çdo audiencë në moshë. Pjesa më e madhe e përmbajtjes është e padëshiruar dhe e papërshtatshme për fëmijët, të cilat zakonisht përfshijnë faqet e internetit të të rriturve, faqet e lojërave të fatit, forume ose faqet me gjuhë të ashpër dhe faqet që futin vandalizëm, vetë-dëmtim, aktivitete kriminale dhe sjellje diskriminuese te fëmijët.

Duke thënë, nuk është si fëmijët janë imun ndaj këtyre faqeve të internetit. Ose përmes miqve të tyre, të huajve ose kujtdo tjetër, ata mund të hyjnë në këto faqe në internet përpara pëlqimit të prindërve. Një motor kërkimi pa modalitet të kufizuar ose ndonjë aplikacion i mediave sociale mund t’i prezantojë fëmijët në këto faqe të papërshtatshme.

cyberbullying

Sipas statistikave stopbullying.gov, sulmi në internet ka llogaritur që prek deri në 15 përqind të fëmijëve të klasave 9-12 dhe 9 përqind të studentëve në klasat 6-12 kanë përjetuar sulm në internet në jetën e tyre. Për më tepër, 55.2 përqind e atyre nga grupi i pakicave si LGBTQ kanë përjetuar sulme në internet.

Fëmijët e prekur nga sulmet në internet kanë përjetuar çështje të shëndetit mendor si depresioni, ankthi, humbja e besimit dhe abuzimi me drogën. Burimet e sulmit në internet kanë ndodhur përmes faqeve të internetit të mediave sociale, platformave të mesazheve të çastit dhe postave elektronike, ku fëmijët marrin kërcënime ose gjuhë të ashpër nga miqtë ose të huajt e tyre.

Ndërhyrje e intimitetit

Një nga çështjet më të përhapura me të cilat përballen fëmijët në internet është ndërhyrja e intimitetit, ku ata kërcënohen nga të huajt, hajdutët e identitetit dhe grabitqarët seksualë. Këta kriminelë miqësohen me fëmijët në rrjetet sociale ose përmes sondazheve, pretendojnë të ndajnë interesa të ngjashëm si ata për të provuar të fitojnë besimin nga fëmija.

Pasi të kenë arritur qëllimin e tyre, ata kërkojnë foto lakuriq ose aktivitete të tjera të neveritshme nga fëmijët. Refuzimi i ofertave prej tyre do të rezultojë në kërcënime ose rrjedhje fotografish ose provash në rrjetet sociale. Ndërsa kjo mund të mos fajësohet plotësisht nga ana e shkelësve, pasi fëmijët, sot, janë të përfshirë në ndarjen e fotove të ekspozuara ndaj të tjerëve për qëllime marrëdhënieje.

Mashtrime dhe mashtrime

Fëmijët janë tërhequr kryesisht për gjëra falas ose gjëra me zbritje të madhe të ofruara në internet, të tilla si 1000 V-Bucks falas për Fortnite ose një lojë falas AAA-video. Ndërsa ata nuk janë të vetëdijshëm për rreziqet e phishing për dallim nga prindërit e tyre, ata zakonisht hapin lidhjen ose lidhjen e dërguar përmes postave elektronike ose faqeve të internetit të rreme.

Këto lidhje ose bashkëngjitje përmbajnë malware ose viruse që infektojnë kompjuterin e fëmijës tuaj. Ky malware gjithashtu lëshon të dhëna personale të ruajtura në kompjuter ose dëmton kompjuterin që mund të rezultojë në humbje të mëdha.

Varësia në internet

Fëmijët, kryesisht adoleshentë (8 – 12 vjeç) dhe adoleshentët kalojnë rreth mesatarisht gjashtë deri në nëntë orë në pajisjen e tyre, sipas Common Sense Media. Një pjesë e madhe e tyre shikojnë video, rrjete mediatike, lojëra dhe rrjete sociale.

Mund të jetë irrituese që prindërit ta shohin fëmijën e tyre të kënaqur plotësisht në internet dhe të mos i kushtojnë vëmendje atyre. Shumica e fëmijëve as nuk ndajnë asnjë informacion ose flasin për një çështje me prindërit e tyre, gjë që i bën ata edhe më të prekshëm ndaj problemeve përpara.

Si t’i mbroni fëmijët tuaj në internet?

Ka disa masa që kërkohen për të mbrojtur privatësinë e fëmijëve tuaj në internet dhe për t’i parandaluar ata të bien në telashe.

Vendosni ose kufizoni cilësimet e privatësisë në median sociale

Gjëja e parë që kërkohet për të mbrojtur privatësinë e fëmijëve tuaj është të rregulloni cilësimet e tyre të intimitetit në llogaritë e mediave sociale. Do media sociale ka cilësimet e intimitetit ose të fshehura ose të gjetura në panelin e cilësimeve të llogarisë.

Kërkesat themelore për marrjen e masave të intimitetit do të ishin kufizimi i disponueshmërisë publike të llogarisë së fëmijës në kërkimin e mediave sociale dhe kërkesat e miqve duhet të jenë gjithashtu të kufizuara. Një tjetër gjë do të ishte të hiqni informacione thelbësore personale në mediat sociale, të tilla si numrin e celularit, adresën e shtëpisë, adresën e postës elektronike, lidhjen me rrjetet e tjera të mediave sociale dhe informacione të tjera të ndjeshme që nuk i konsideroni të sigurt.

Për të kontrolluar cilësimet e intimitetit në rrjetet e mediave sociale, këtu janë disa këshilla të dobishme në lidhje me rrjetet e mediave sociale të njohura midis adoleshentëve;

Facebook

Meqenëse Facebook ka më shumë informacione të ruajtura nga një individ, këtu janë disa këshilla për të rritur sigurinë;

 • Për të mos lejuar që të huajt të ruajnë në profilin tuaj, shkoni te Ndihma > Shkurtesat e intimitetit > “Shihni më shumë cilësime të intimitetit” nën kartën e Intimitetit > “Kush mund te shikoje postime e tua te ardhshme” > Zgjidhni “Miqtë”.
 • Për të kufizuar kërkesat e shokëve, Ndihmë > Shkurtesat e intimitetit >”Shihni më shumë cilësime të intimitetit” nën kartën e Intimitetit > “Kush mund t’ju dërgojë kërkesa të mikut” > Zgjidhni “Miqtë e miqve”.
 • Për të kufizuar motorët e kërkimit për të treguar profilin, drejtohuni tek Ndihma > Shkurtesat e intimitetit > “Shihni më shumë cilësime të intimitetit” nën kartën e Intimitetit > “A doni që motorët e kërkimit jashtë Facebook të lidhen me profilin tuaj?” > Zgjidh te “Jo”.
 • Për më tepër, për të mos lejuar që të huajt të shikojnë në profilin tuaj përmes postës elektronike ose numrit të telefonit, ndiqni të njëjtat teknika në Cilësimet e Intimitetit dhe zgjidhni atë ose “Miqtë e miqve” ose “Miqtë”.
 • Ju gjithashtu mund të aktivizoni “Miratimet e hyrjes” nga skeda e Sigurisë për të konfiguruar sigurinë tuaj. Miratimet e hyrjes janë të njëjta me Autentifikimin me dy faktorë, pasi dërgon një mesazh me tekst në telefonin tuaj për t’u regjistruar në një pajisje të re.

facebook-privacy

Instagram

Instagram është një nga rrjetet e njohura të mediave sociale në mesin e adoleshentëve si një platformë për ndarjen e mediave. Fatkeqësisht, është në mesin e këtij mediumi ku përmbajtja e papërshtatshme ndahet dhe fëmijët synohen. Këtu janë disa gjëra për të frenuar hajdutët e identitetit dhe grabitqarët seksualë nga shënjestrimi i profilit tuaj.

 • Aktivizoni llogarinë private për fëmijët tuaj nga Opsionet. Kjo mënyrë lejon që fotot dhe videot e përdoruesit të ndahen me njerëz të caktuar të aprovuar.
 • Shmangni fëmijët tuaj që të gjeografikojnë shpesh. Kjo ndihmon për të shmangur të huajt ose grabitqarët nga shënjestrimi ose kërcënimi i të miturit tuaj përmes fotove ose videove të postuara.

Instagram-privacy

Snapchat

Snapchat lulëzoi në një nga aplikacionet më të njohura për adoleshentë në botë, për shkak të filtrave të tij të shokuar, ‘mesazheve dhe tregimeve’ të shpërthimit, dhe veçorive të vendndodhjes. Ndërsa këto mund të tingëllojnë argëtuese, Snapchat lehtë mund të shënjestrohet nga të huajt dhe shkelësit. Për t’iu kundërvënë këtyre kërcënimeve;

 • Takoni në ikonën Ghost Snapchat dhe më pas ikonën Cilësimet.
 • Nga atje, shkoni në nënndarjen “Kush Mund …”. Do të jenë në dispozicion katër opsione,
  • “Me kontakto”
  • “Shiko historinë time”
  • “Shih vendndodhjen time”, dhe
  • “Shihni me shtimin e shpejtë”.
 • Ndërroni “Kontaktoni me mua” te “Miqtë e Mia” në mënyrë që vetëm miqtë tuaj të mund të bisedojnë ose të dërgojnë snaps për fëmijën tuaj.
 • Ndryshoni “Shiko Historinë time” ose në “Miqtë e Mia” ose “Custom” ku kjo e fundit lejon disa miq të përzgjedhur të shikojnë historinë e fëmijës tuaj.
 • Ndryshoni “Shihni vendndodhjen time” te miqtë tuaj ose “Vetëm unë” për të bllokuar të huajt që të shohin gjeografinë e fëmijëve tuaj.
 • Ndrysho “Shiko me shpejt në shtimin e shpejtë” për të shmangur profilin e fëmijës suaj në shfaqjen te miqtë e tjerë që ndajnë miq të përbashkët ose lidhje.

Snapchat-privacy

Kufizoni modalitetin për YouTube ose YouTube Kids

Youtube është platforma më e madhe për adoleshentët dhe fëmijët. Ajo ka miliarda video në dispozicion për përdoruesit dhe të gjitha ato mund të mos jenë të përshtatshme për fëmijën tuaj. Disa nga kategoritë përfshijnë dhunën, fjalimet e urrejtjes, përmbajtjen e të rriturve, aktivitetet kriminale dhe përmbajtjen abuzive është ende në dispozicion në YouTube.

Për këto çështje, YouTube është duke punuar plotësisht mbi to dhe prezantoi opsionin “Mode i Kufizuar” për shfletim të sigurt. Kjo mund të gjendet në Parametrat > Të përgjithshme në aplikacionet celularë dhe uebfaqen. Përveç kësaj, YouTube prezantoi aplikacionin “YouTube Kids” për pajisjet mobile dhe faqen në internet që është tërësisht e kujdesur për videot miqësore për fëmijët.

Motorët e kërkimit dhe shfletuesit miqësore për fëmijë

Aplikimi për motorët e kërkimit në internet dhe shfletuesit në pajisjen e fëmijëve tuaj është një tjetër mundësi e sigurt. Motorët e kërkimit miqësor për fëmijë filtrojnë rezultatet e qarta të kërkimit kur kërkojnë në internet në Internet dhe i kufizojnë fëmijët të hyjnë në faqet e internetit që konsiderohen të pasigurta. Disa shembuj të motorëve të kërkimit të sigurt për fëmijë përfshijnë:

 1. Kërkim i sigurt Fëmijët
 2. Kiddle
 3. KidRex
 4. KidzSearch

Për më tepër, shfletuesit miqësorë për fëmijët janë gjithashtu të disponueshëm. Ata i lejojnë prindërit të mbikëqyrin shfletimin e fëmijës së tyre, të bllokojnë faqe në internet dhe të kufizojnë kohën e kaluar në një faqe në internet. Këto shfletues janë në dispozicion në shumë platforma, të tilla si Windows, Mac, iOS dhe Android. Kjo perfshin:

 1. Shfletues i Internetit të Sigurt për Fëmijë
 2. Shfletuesi i sigurt i Maxthon Kid
 3. Shfletuesi Web i KidSplorer
 4. Zoodles

Shfletuesi Chrome gjithashtu mund të konfigurohet për fëmijët duke menaxhuar profile të ndryshme. Kjo mund t’ju lejojë të bllokoni faqet e internetit dhe të shmangni rezultatet e padëshiruara të kërkimit në shfletues.

Aktivizoni kontrollet e prindërve në Windows, iOS, Android, MacOS.

Kontrollet prindërore janë të disponueshme në platforma të mëdha të tilla si Windows, MacOS, iOS dhe Android përmes një programi të ngarkuar ose të palës së tretë. Mundësimi i kontrolleve prindërore në këto platforma do t’ju lejojë të menaxhoni dhe kontrolloni pajisjen e fëmijëve tuaj. Këto mjete kryesisht lejojnë një prind të bllokojë përmbajtjen e qartë në internet, të ndalojë faqe të caktuara në internet dhe të kufizojë ndarjen e profileve.

Windows

Në Windows 8, 8.1 dhe 10, Microsoft prezantoi cilësimet e Familjes dhe Fëmijëve. Kjo mund të gjendet në Parametrat > llogaritë > Familja dhe Përdoruesit e tjerë. Një menu do të shfaqet, duke kërkuar të shtoni ose një fëmijë ose një të rritur. Adresa e emailit kërkohet për të kontrolluar profilin e fëmijës, duke marrë parasysh që po krijoni një llogari për fëmijën tuaj.

windows-fëmijë-vendosjen

Pasi të kryhet ky veprim, ju mund të filtroni faqet e internetit për fëmijët tuaj dhe të menaxhoni aktivitetet e tyre të profileve. Për më tepër, mund të vendosni afate kohore të ekranit, të bllokoni lojrat dhe të merrni raporte të aktivitetit nga profili.

MacOS

Ngjashëm me Windows, MacOS gjithashtu ju ofron mundësinë të aktivizoni kontrollet prindërore në pajisjen e fëmijës. Thjesht, shkoni te menuja Apple > Preferencat e sistemit > Kontrollet prindërore. Nga atje, shtoni një përdorues për të cilin do të zbatohen kontrollet prindërore. Sigurohuni që të kontrolloni preferencat e llogarive në Preferencat e sistemit për të verifikuar se cila llogari ka çfarë niveli të qasjes (administratori, etj).

Mac-fëmijë-vendosjen

Për vendosjen e kufizimeve për fëmijën, skedat në Kontrollet prindërore ju lejojnë të zgjidhni që Aplikacioni, Uebi dhe Njerëzit të kufizojnë. Kufiri i aplikacioneve mund t’ju lejojë të përdorni disa aplikacione për fëmijë, kufiri në ueb mund të kufizojë faqet e internetit të veçanta të pasigurta për fëmijët, dhe kufizimi i njerëzve mund të kufizojë kontaktin e fëmijës me të tjerët në iMessage, aplikacionet e Qendrës së Lojërave dhe Posta. Afati kohor është vetë-shpjegues, pasi kufizon përdorimin e një fëmije me pajisjen.

iOS

iOS gjithashtu ofron kontrolle më të rrepta prindërore për pajisjet e saj. Kjo mund të gjendet në Parametrat > i përgjithshëm > Kufizimet. Për të aktivizuar kontrollet e prindërve, do të kërkohet një kod PIN ose kodkalimi për të parandaluar ndryshimet nga fëmija juaj.

iOS-fëmijë-vendosjen

Pasi të aktivizohen kufizimet, mund ta lejosh fëmijën tënd të hyjë në aplikacione të tilla si Safari, FaceTime, iTunes, duke fshirë dhe instaluar aplikacione, dhe më e rëndësishmja, blerje brenda aplikacionit. Mbështetja e palëve të treta është gjithashtu në dispozicion për kontrolle më të mëdha prindërore, të tilla si Netsanity dhe Kidslox për afatin kohor dhe veçori të tjera.

android

Për dallim nga iOS, Android ka karakteristika të kufizuara të kontrollit prindëror për fëmijët. Lejohet vetëm krijimi i një profili të veçantë të përdoruesit për fëmijë, i cili mund të kufizojë thirrjet, mesazhet dhe mundësinë e përdorimit të aplikacionit. Mund të arrihet nga Parametrat > përdoruesit.

Përmes aplikacioneve të palëve të treta si Norton Family, Net Nanny, dhe MM Guardian, kontrollet më të rrepta të prindërve mund të ofrohen. ScreenTime është një nga ato aplikacione të disponueshme në platformat kryesore si Android, iOS dhe FireOS që ofron kufizim të ekranit dhe shikimin e aktivitetit në internet të një fëmije. Disa nga këto aplikacione paguhen, ndërsa opsionet falas janë në dispozicion dhe mund të gjenden në Dyqanin Google Play.

Monitoroni sjelljen në internet duke i “miqësuar” ato në faqet sociale

Shtimi i fëmijëve tuaj në faqet e mediave sociale si Facebook, Snapchat, Instagram, etj. Mund të jetë e dobishme për prindërit të monitorojnë aktivitetet e tyre. Sipas Qendrës Kërkimore Pew, 83% e prindërve kanë shtuar fëmijët e tyre të ri në Facebook, ndërsa 33% i kanë ndjekur ata në Twitter.

“Premtimi” i tyre në faqet sociale mund të përmirësojë sigurinë e fëmijëve. Prindërit mund të shohin nëse fëmija po poston përmbajtje të përshtatshme për moshën e tij dhe të ndërhyjë para se rreziku të përshkallëzohet. Sigurohuni që fëmija juaj nuk po fsheh postime në media sociale nga ju, sidoqoftë.

Edukoni ata për të huajt dhe dëmet e mundshme

Të ulesh me fëmijën tënd dhe t’u shpjegosh atyre për dëmet e mundshme nga interneti është gjëja më e mirë për të bërë. Me të huajt, grabitqarët seksualë, kriminelët në internet dhe hakerat që rri në hije, mund të mos jetë e mundur që prindërit të shpjegojnë humnerën e botës së internetit.

Në kuptimin themelor të përbashkët, fëmijët mund të edukohen për të mos kontaktuar me të huajt që kërkojnë informacione personale ose përdorin metoda hile për të joshur fëmijët për të bërë gjëra të papërshtatshme. Shtë më mirë të mësoni fëmijët të informojnë prindërit para se të vazhdoni ose të ndërveproni më tej me ta. Sigurohuni që të njihni miqtë e tyre në mediat sociale dhe të kontrolloni IM dhe postat elektronike të tyre në lejimin e tyre për të ruajtur besimin.

Parandaloni ata që të mos gjeotekjojnë në mediat sociale shpesh, pasi ajo përfshin grabitqarë seksualë dhe të huaj duke përfituar nga intimiteti i hapur dhe duke vazhduar kërcënimet dhe sulmet ndaj të miturit. Monitoroni historinë e tyre të kërkimit dhe aktivitetin e internetit dhe parandaloni ata të hyjnë në faqet e internetit të kufizuara nga mosha ose faqet e internetit të dyshimta me malware. Edukimi për këto rreziqe do të ndihmojë fëmijën dhe prindin të zhvillojnë mirëkuptim dhe sens të ndërsjellë.

Përdorni një VPN

Ndonjëherë, këto shërbime të motorit të kërkimit miqësor për fëmijë nuk janë të koduara me HTTPS. Kjo mund të shihet në shiritin e kërkimit të shfletuesit tuaj, ku një bllokim jeshil ose teksti “i sigurt” tregohet nëse faqja e internetit mbështet HTTPS. Heqja dorë nga HTTPS mund të jetë e rrezikshme, pasi hakerat mund të anashkalojnë historinë e kërkimit dhe të sulmojnë sistemin.

Një VPN mund të ofrojë një zgjidhje për këtë, me sigurinë e saj të hekurt. Ofrimi i tunelit të klasifikimit të shkallës ushtarake së bashku me protokollet më të mira të sigurisë në industri si OpenVPN, siguron mbrojtje më të mirë të mundshme në rrjetë dhe pamundësi për të depërtuar në murin e sigurisë (i cili mund të zgjasë miliarda vjet).

VPN drejton trafikun tuaj përmes një shtrese të thellë të veshur thellë e cila nuk lejon që hajdutët dhe hakerat të hyjnë në të dhënat e përdoruesit. Për më tepër, ata mund të lejojnë që fëmija juaj të shfletojë në internet pa ndonjë frikë hakmarrjeje. ExpressVPN dhe NordVPN janë zgjedhjet më të mira të përdoruesve në dispozicion, me shpejtësi optimale dhe karakteristika të shkëlqyera të sigurisë. PIAVPN rekomandohet nëse jeni nën një buxhet të shtrënguar.

përfundim

Shtë në rregull që fëmijët të jenë të prekshëm, pasi nuk janë të ekspozuar shumë në jetë si prindërit e tyre. Me të huajt keqdashës, keqbërësit seksualë, miqtë e rremë dhe hakerat që janë në internet, është përgjegjësi e prindit dhe gjithashtu, fëmija të bashkëpunojë në luftën kundër tyre. Fëmijët lehtë mund të joshen në mashtrime të tilla si dhurata falas ose llotari, kështu që ata gjithashtu duhet të edukohen për këtë.

Interneti është i varur për pothuajse të gjithë, kështu që është përgjegjësi për prindërit të japin një shembull për fëmijët e tyre, d.m.th., që kufizojnë median sociale dhe përdorimin e internetit. Në krahasim me mendjet e brishta të fëmijëve, prindërit duhet të jenë të vetëdijshëm për çështjet që mbizotërojnë në Internet dhe të mbrojnë privatësinë e fëmijëve të tyre në internet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map