ВПН-ови који користе лажне локације сервера


Пораст цибер-напада, гашење надзора и хаковање навели су кориснике да уграде ВПН за своје уређаје. Штавише, ВПН је користан за прикривање нечијег идентитета у свету Интернета уз омогућавање сигурне везе. Међутим, људи бирају ВПН услугу због анонимности на Интернету, предност за ВПН обично се заснива на локацијама светских сервера.

Посезање ВПН сервера широм света омогућава корисницима да одаберу жељену везу. У ствари, Интернет корисницима омогућава повезивање ВПН сервера који није лоциран на удаљености од стварне локације.

Шта ако сервер на који повезујете је „Малта“, али се заправо налази негде другде у „Немачкој“. Или се, на пример, повезујете на сервер „Саудијске Арабије“ који ради из „Сједињених Држава“. То је тачно, а неки познати ВПН провајдери раде ове тактике које су познате и као превара локације.

Како на вас утичу лажни ВПН сервери?

Лажни ВПН сервер може утицати на вас на више начина. На пример, ако се сервер налази далеко од места на коме сте се требали повезати, то ће се негативно одразити на ваше перформансе на Интернету. Сервер смјештен на великој удаљености дат ће вам веће пингове у односу на оне који су у непосредној близини.

Постоји шанса да је сервер на који сте повезани онај који сте желели да избегнете. Такође, коришћење виртуелних локација руши поверење корисника. Очекују стварне сервере од ВПН провајдера за своје потребе и када ВПН провајдер заведе или лажно пласира обиље својих сервера, то на крају штети угледу ВПН индустрије.

Поступак испитивања

Иако су ВПН провајдери одредили разлику између виртуалног и физичког сервера, и даље се зна да ВПН сервери споофују локацију. За то су кориштени алати за тестирање умрежавања како би се пронашла стварна локација ВПН сервера јер су ти алати омогућили тачно лоцирање и верификацију сервера.

 • ЦА Апп синтетички монитор пинг теста: – Овај алат поставља УРЛ сервера са 90 различитих локација широм света. Локација са нижим временом (мс) указује на близину ВПН сервера од локације.
 • Синтетички монитор праћења апликације за апликацију ЦА: – Од првог теста пинга можете забележити назив државе или града са ИП адресом која показује најниже време (мс) у резултату. Следите томе, пратите ВПН сервер са локације и он ће потврдити удаљеност од локације.
 • пинг.пе: – Ово шаље ВПН сервер на 24 различите локације у свету, укључујући трагу за сваку локацију (МТР).

Белешка: Очекује се да ће ови тестови имати вањске резултате што су узроковане различитим варијаблама у мрежи. Тако да је обавезно покренути више тестова са сва три алата како бисте елиминисали извањске резултате. Ако не, онда најмање два од три алата сугерирају да се сервер налази на различит начин.

Лажни сервери код различитих ВПН провајдера

Откривено је да су сервери ових ВПН провајдера лажни у тесту који је спровео наш истраживачки тим. Претходно истраживање које спроводи Рестоприваци како би се идентифицирали лажни сервери који су идентификовали ВПН провајдере, попут ЕкпрессВПН, ПуреВПН и ИвациВПН, који су виртуелно лоцирали своје сервере и сматрали су се лажним..

Иако је ЕкпрессВПН ажурирао информације о локацији виртуелног сервера након објављивања извештаја помоћу Рестоприваци. ПуреВПН је такође ажурирао локације од извештаја, додавши ознаку „В“ поред послужитеља државе, али је и даље пронађено да су њихови сервери без „В“ ознаке лажни.

ЕкпрессВПН

ЕкпрессВПН оглашава 148+ ВПН сервера у 94 земље. Обухвата многе запажене земље за сервере као што су Бангладеш, Брунеј, Индонезија, Лаос, Непал и Пакистан. Ове локације се обично не налазе на већим ВПН-има па су изгледале достојне тестирања.

Службени детаљи локације ЕкпрессВПН сервера, 30 сервера наведени су као виртуелне локације. Упркос томе, пре него што је провајдер навео ове 30 сервера, према обнављању приватности, откривено је 11 лажних ВПН сервера у ЕкпрессВПН-у који укључује;

 1. Пакистан
 2. Индонезија
 3. Бангладеш
 4. Непал
 5. Макао
 6. Бутан
 7. Мјанмар
 8. Шри Ланка
 9. Филипини
 10. Лаос
 11. Брунеи

Бангладешки сервер ЕкпрессВПН-а

УРЛ сервера је добијен помоћу датотека за ручну конфигурацију, наведених у области члана. Ово захтева чланство у ЕкпрессВПН налогу, тако да сами тестирате сервере; морате да имате ЕкпрессВПН налог.

УРЛ сервера: Бангладесх-ца-версион-2.екпресснетв.цом

екпрессвпн-пинг-бангладеш

ЦА Пинг тест: Пинг тестови овог алата показују да са 90 локација Сингапур има најнижа времена пинга. Ово је чудно јер би сервер у Бангладешу требало да има ниже време пинга у близини Индије. Први тест делимично закључује да се сервер заправо не налази у Бангладешу.

ЦА трацероуте: Ако пратите од Сингапура до локације ВПН сервера која је „Бангладеш“, иста ИП адреса ЦА тестирања показује да се сервер не налази у Бангладешу. Заправо се налази у Сингапуру, са минималним пингом са исте ИП адресе.

Пинг.пе тест: Овај тест још једном потврђује да је најнижи пинг из Сингапура. Закључује се да је сервер споофан на другу локацију и да се не налази у Бангладешу, већ у Сингапуру.

НордВПН

ВПН провајдер угошћује преко 600 сервера на 180+ локација широм света, НордВПН је један од најстаријих ВПН-ова који су доступни тамо, због чега смо морали да тестирамо и њихове сервере. Изненађујуће је да наша тестирања неких њихових сервера пронађу све виртуелне сервере који су лажно означени као стварни или физички сервер.

Сервери које смо тестирали су:

 • Индија
 • Тајван
 • Турска
 • Индонезија
 • Украјина
 • Македонија
 • Малезија
 • Тајланд
 • Кипар
 • Србија

Након тестирања ових сервера горе, били смо сигурни да НордВПН није лажирао своје физичке сервере и будите сигурни да су заиста оригинални како се рекламира.

ПуреВПН

ПуреВПН има 750+ сервера који се налазе у 140+ земаља, што га чини једним од највећих расположивих сервера како их рекламирају. Међутим, у нашем истраживању пронашли смо 1 лажну локацију сервера чак и након извештаја који је објавио Рестоприваци. Према њима, пронађено је 5 лажних сервера без „вл“ адресе. То су били;

 • Азербејџан
 • Бахреин
 • Јемен
 • Саудијска Арабија
 • Аруба

Откако је полемика, ПуреВПН је додао „В“ поред ступца земље који означава „виртуелну локацију“. На листи сервера, неки од њих и даље су заборављени да буду означени са „В“, јер је сваки сервер који започиње с „вл“ виртуелна локација. Међутим, током тестирања, нађено је да је један сервер лажан, а без адресе “В” и без “вл” на адреси сервера.

Можда постоји више лажних локација сервера које хостује ПуреВПН, међутим, овај доказ показује да ПуреВПН још увек није исправио разлику између стварне и виртуалне локације ВПН сервера..

Према нашем истраживању, један сервер је идентификован као лажни без „В“ етикете и без „вл“ у адреси сервера.

Малтешки сервер ПуреВПН-а

УРЛ сервера је добијен путем ПуреВПН листе сервера. Изабрали смо ОпенВПН-УДП адресу за тестирање.

малта

УРЛ: мт1-овпн-удп.поинттосервер.цом

Слика: Пинг тест 1 | Пинг тест 2 – Малта

ЦА Пинг тест: Овај тест јасно показује да је најнижи пинг примљен од 90 локација у Немачкој – Франкфурт.

Слика: Трацероуте Малта

ЦА Трацероуте тест: Тест праћења показује да иста ИП адреса од Франкфурта до локације Малте сервера има најнижи пинг. Ово потврђује да се сервер заиста налази у Немачкој – Франкфурту.

Слика: пинг.пе Малта

Пинг.пе тест: С најнижим пингом који је примљен у Немачкој, овај тест потврђује да се сервер налази у Немачкој.

ИвациВПН

ИвациВПН нуди 250+ сервера на 100+ локација широм света. Откривено је да су пронађена четири послужитеља ИвациВПН-а који користе споофинг локације стварног сервера. Иако су виртуални сервери на почетку УРЛ-а сервера означени са “вл”.

Укључили смо два теста за локације сервера ИвациВПН од четири, тако да он може пружити општи приказ локације сервера која се превара на другу локацију. Остала су тестирана и показала су лажне локације сервера.

Можда је више сервера лажних, али ево лажних локација сервера;

 • Пакистан (Лос Ангелес)
 • Саудијска Арабија (Миами)
 • Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) (Амстердам)
 • Венецуела (Мајами)

Пакистански сервер ИвациВПН-а

УРЛ сервера пронађен је на страници за подршку ИвациВПН на листи сервера и њихових имена хоста.

Слика: Пакистан

УРЛ: пк1.днс2.усе.цом

Слика: Пинг тест 1 | Пинг тест 2 – Пакистан

ЦА Пинг тест: Пингинг са 90 различитих локација у свету показује да је најмањи пинг забиљежен из Сједињених Држава – Лос Анђелеса. У ствари, ако се сервер заиста налазио у Пакистану, најнижи забиљежени пинг требао би бити из Индије.

Слика: трацероуте Пакистан

ЦА трацкроуте тест: Праћењем из Лос Анђелеса до „Пакистанског“ сервера, установљено је да је ИП адреса иста као у ЦА Пинг тесту и показује најнижи пинг. Ово утврђује да је локација сервера лажна и да је споофан на другу локацију.

Слика: пинг.пе Пакистан

Пинг.пе тест:  Овај тест закључује да се сервер несумњиво налази у америчком Лос Анђелесу, а не у Пакистану. Најнижи пинг забиљежен је у Лос Анђелесу.

ИвациВПН-ов УАЕ сервер

Слика: УАЕ

УРЛ: ае1.днс2усе.цом

Слика: пинг тест 1 | пинг тест 2 УАЕ

ЦА пинг тест: Најнижи пинг је из Амстердама, Холандија

Слика: трацероуте УАЕ

ЦА трацкроуте тест: Исти ИП ЦА пинг тест показује најнижи пинг, тј. Амстердам, Холандија.

Слика: пинг.пе УАЕ

Пинг.пе тест: Најнижи пинг са 24 различите локације у свету је из Амстердама, Холандија

Разлози за лажне локације ВПН сервера

ВПН провајдер који користи лажне локације сервера можда има више разлога, али то би требало бити транспарентно. Овом транспарентношћу купци неће морати да тестирају ове сервере и стекну поверење од самог провајдера, повећавајући тако репутацију провајдера.

Један од случајева би могао бити да локација или држава немају инфраструктуру за постављање интернетског сервера за ВПН. Осим тога, квалитет сервера можда не одговара стандардима провајдера попут брзине интернета, напајања за сервер итд. Овај случај је релевантан за земље у развоју.

Постављање виртуалног сервера штеди трошкове и буџете. Употреба једног сервера за више сервера на различитим локацијама је исплатива јер смањује трошкове за постављање више сервера који се налазе у различитим земљама. Апелира и на кориснике различитих сервера које имају ВПН провајдери.

Забринутости у вези са сигурношћу велики су проблем за хостинг послужитеља у различитим и запаженим земљама с обзиром да неке земље имају законе који ограничавају моћ ВПН-а приступом записима података или њиховој потпуној забрани. Земље Блиског Истока и Русија су главни пример тога, што агресивно ограничава ВПН-ове да раде.

Закључак

Овим налазима закључује се да су ови ВПН-ови управљали лажним серверима не обавештавајући кориснике о виртуелним тактовима локације. Иако је ЕкпрессВПН у потпуности понудио транспарентност у погледу своје листе виртуалних и физичких сервера након контроверзе. ПуреВПН је такође означио своје виртуелне сервере, али неки од њих су прерушени у физичке сервере.

Иваци још увек није идентификовао своје виртуелне и стварне сервере. Због ове непоштености, покреће се поверење купца и престаје поузданост ВПН-а. Да је ВПН провајдер понудио транспарентност у погледу употребе виртуелних сервера, то не би било такво питање у вези са перформансама ВПН-а. Количина сервера не треба преферирати квалитету сервера јер то чини ВПН тржиште још више.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me