VPN që përdorin vendndodhjet e rreme të serverëve


Rritja e sulmeve në internet, goditja e mbikqyrjes dhe hakimi kanë bërë që përdoruesit të përfshijnë VPN për pajisjet e tyre përkatëse. Për më tepër, një VPN është e dobishme për të fshehur identitetin e dikujt në botën e Internetit me dhënien e një lidhjeje të sigurt. Sidoqoftë, njerëzit zgjedhin shërbimin VPN për anonimitetin e internetit, preferenca për VPN është zakonisht në bazë të vendndodhjeve të serverëve në të gjithë botën.

Pasja e serverëve VPN në të gjithë botën u bën më të lehtë përdoruesve të zgjedhin lidhjen e dëshiruar. Në fakt, lejon përdoruesit e internetit të lidhin një server VPN i cili nuk është i vendosur në distancë nga vendndodhja aktuale.

Po sikur serveri që jeni duke lidhur është i “Maltës”, por në të vërtetë është i vendosur diku tjetër në “Gjermani”. Ose për shembull, ju jeni duke u lidhur me “serverin e Arabisë Saudite” i cili po funksionon nga “Shtetet e Bashkuara”. Kjo është e vërtetë, dhe disa ofrues të mirënjohur VPN janë duke bërë këto taktika të cilat njihen si mashtrim i lokacionit.

Si ndikojnë tek ju serverat Fake VPN?

Një server VPN i rremë mund të ndikojë tek ju në disa mënyra. Për shembull, nëse serveri ndodhet larg vendit ku do të lidheshit, kjo do të ndikojë negativisht në performancën tuaj të internetit. Një server i vendosur në një distancë të madhe do t’ju japë pinga më të larta në krahasim me ato të afërsisë.

Ekziston një shans që serveri të cilin jeni lidhur është ai që keni dashur të shmangni. Gjithashtu, të kesh lokacione virtuale prish besimin e përdoruesve. Ata presin serverë të vërtetë nga ofruesit e VPN për qëllimet e tyre dhe kur ofruesi VPN mashtron ose tregjet e rreme bollëkun e tyre të serverëve, ajo përfundimisht dëmton reputacionin e industrisë VPN.

Procedura e provës

Edhe pse ofruesit e VPN kanë specifikuar ndryshimin midis serverit virtual dhe atij fizik, prapëseprapë, serverët VPN janë njohur që prishin vendndodhjen. Për këtë, mjetet e testimit të rrjetit u përdorën për të gjetur vendndodhjen aktuale të serverit VPN pasi këto mjete lejuan që serveri të vendoset saktësisht dhe ta verifikojë atë.

 • Test ping Monitor Monitorues Sintetik i CA: – Ky mjet pings URL e serverit nga 90 vende të ndryshme në të gjithë botën. Vendndodhja me kohë më të ulët (ms) tregon afërsinë e serverit VPN nga lokacioni.
 • Gjurmues Monitorues sintetik i CA App App: Nga testi i parë i ping, ju mund të shënoni emrin e vendit ose qytetit me adresën IP që tregon kohën më të ulët (ms) në rezultat. Si pasojë, gjurmoni serverin VPN nga lokacioni dhe ai do të konfirmojë distancën nga lokacioni.
 • ping.pe: – Kjo e pingron serverin VPN në 24 lokacione të ndryshme në të gjithë botën, duke përfshirë gjurmuesit për secilin vendndodhje (MTR).

Shënim: Këto teste pritet të kenë rezultate më të çuditshme siç janë shkaktuar nga ndryshore të ndryshme me rrjetin. Pra, është e detyrueshme të ekzekutoni teste të shumta me të tre mjetet për të eliminuar rezultatet më të largëta. Nëse jo, atëherë të paktën dy nga tre mjetet sugjerojnë që serveri të vendoset ndryshe.

Serverë të rremë në ofrues të ndryshëm VPN

Këto serverë të ofruesve të VPN u gjetën të rremë në testin e kryer nga ekipi ynë hulumtues. Më parë një sjellje hulumtuese nga rivendosja e informacionit për të identifikuar serverët e rremë që identifikuan ofruesit e VPN, të tilla si ExpressVPN, PureVPN, dhe IvacyVPN duke lokalizuar në mënyrë virtuale serverët e tyre dhe konsideroheshin si të rremë.

Megjithëse ExpressVPN ka përditësuar informacionin për vendndodhjen e serverit virtual, pasi raporti u botua nga rivendosja e informacionit. PureVPN gjithashtu ka aktualizuar vendet që nga raporti, me shtimin e një etikete “V” përkrah serverit të vendit, por prapë se serverët e tyre pa etiketën “V” u gjetën të rreme.

ExpressVPN

ExpressVPN reklamon 148+ server VPN në 94 vende. Ai përfshin shumë vende të dukshme për servera si Bangladeshi, Brunei, Indonezi, Laos, Nepal dhe Pakistan. Këto vende zakonisht nuk gjenden në VPN kryesore, kështu që ato dukeshin të denjë për t’u testuar.

Detajet zyrtare të vendndodhjes së serverit ExpressVPN, 30 server janë renditur si lokacione virtuale. Edhe ashtu, përpara se ofruesi të rendiste këto 30 servera, sipas rivendosjes së privatësisë, 11 lokacione të rreme të serverëve VPN u zbuluan në ExpressVPN i cili përfshin;

 1. Pakistan
 2. Indonezi
 3. Bangladesh
 4. Nepal
 5. Macau
 6. Butan
 7. Myanmar
 8. Sri Lanka
 9. Filipinet
 10. Laos
 11. Brunei

Serveri i ExpressVPN në Bangladesh

URL e serverit është marrë përmes skedarëve të konfigurimit manual të listuar në zonën e anëtarit. Kjo kërkon anëtarësim në llogarinë ExpressVPN, kështu që të testoni vetë serverët; duhet të keni një llogari ExpressVPN.

URL e serverit: Bangladesh-ca-version-2.expressnetw.com

expressvpn-ping-bangladesh

CA Ping test: Testet e pingut nga mjeti tregojnë se nga 90 vende, Singapori ka kohën më të ulët të ping. Kjo është e çuditshme pasi serveri në Bangladesh duhet të ketë kohë më të ulëta ping-u afër Indisë. Testi i parë përfundon pjesërisht se serveri nuk është i vendosur në të vërtetë në Bangladesh.

Gjurmues i CA: Të gjurmuarit nga Singapori në vendndodhjen e serverit VPN që është “Bangladeshi”, e njëjta adresë IP nga testi ping CA tregon se serveri nuk është i vendosur në Bangladesh. Në të vërtetë ndodhet në Singapor, me ping minimale nga e njëjta adresë IP.

Testi Ping.pe: Ky test konfirmon edhe një herë se pinga më e ulët është nga Singapori. Përfundon se serveri është i prishur në një vend tjetër dhe nuk është i vendosur në Bangladesh, por në Singapor.

NordVPN

Ofruesi VPN po pret mbi 600 servera në 180+ vende në të gjithë botën, NordVPN është një nga VPN-të më të vjetra të disponueshme atje, gjë që na nxiti të testojmë gjithashtu serverët e tyre. Uditërisht, testimet tona të disa serverave të tyre gjejnë ndonjë server virtual që u etiketuan si një server aktual ose fizik.

Serverat që testuam ishin:

 • Indi
 • Taiwan
 • Turqi
 • Indonezi
 • Ukrainë
 • Maqedoni
 • Malaysia
 • Tajlandë
 • Qipro
 • Serbia

Pasi të kemi testuar këta serverë më lart, ne ishim të sigurt se NordVPN nuk ka falsifikuar serverat e tij fizikë dhe pjesa tjetër e siguroi, ata janë me të vërtetë të vërtetë siç reklamohen.

PureVPN

PureVPN ka 750+ serverë të vendosur në 140+ vende, gjë që e bën atë një nga disponueshmërinë më të madhe të serverave siç reklamohet prej tyre. Sidoqoftë, gjatë hulumtimit tonë, ne gjetëm 1 vendndodhje të rreme të serverit edhe pas raportit të publikuar nga restaurimi i privatësisë. Sipas tyre, 5 servera false ishin gjetur pa “vl” në adresë. Këto ishin;

 • Azerbaixhan
 • Bahrain
 • Jemen
 • Arabia Saudite
 • Aruba

Që nga polemika, PureVPN ka shtuar një “V” përkrah kolonës së vendit që tregon “vendndodhjen virtuale”. Në listën e serverëve, disa nga këto ende harrohen të etiketohen me një “V”, pasi çdo server që fillon me “vl” është një vendndodhje virtuale. Sidoqoftë, gjatë testimit, një server u zbulua se ishte i rremë i cili ishte pa etiketë “V” dhe pa “vl” në adresën e serverit.

Mund të ketë më shumë vendndodhje më të rreme të serverëve të pritur nga PureVPN, megjithatë, kjo dëshmi tregon që PureVPN ende nuk e ka korrigjuar ndryshimin midis vendndodhjes aktuale dhe virtuale të serverit VPN të serverit.

Sipas hulumtimit tonë, një server u identifikua si i rremë pa etiketë “V” dhe pa “vl” në adresën e serverit.

Serveri PureVPN në Maltë

URL e serverit është marrë përmes listës së serverëve PureVPN. Ne kemi zgjedhur adresën OpenVPN-UDP për testimin.

Maltë

URL: mt1-ovpn-udp.pointtoserver.com

Fotografia: Test ping 1 | Testi Ping 2 – Maltë

Testi Ping CA: Ky test tregon qartë se pinga më e ulët është marrë nga 90 vendet në Gjermani – Frankfurt.

Fotografia: Traceroute Malta

Testi i CA Traceroute: Testi i gjurmuesve tregon se e njëjta adresë IP nga Frankfurti në vendndodhjen e serverit Maltë ka pingun më të ulët. Kjo konfirmon që serveri me të vërtetë është i vendosur në Gjermani – Frankfurt.

Fotografia: ping.pe Maltë

Testi Ping.pe: Me pingun më të ulët që po pranohet në Gjermani, ky test konfirmon që serveri është i vendosur në Gjermani.

IvacyVPN

IvacyVPN ofron 250 servera në 100 vende në të gjithë botën. U zbulua se katër nga serverët e IvacyVPN u gjetën duke përdorur spoofing vendndodhjen e serverit të vërtetë. Edhe pse serverët virtualë shënohen nga “vl” në fillim të URL-së së serverit.

Ne kemi përfshirë dy teste për vendndodhjet e serverit të IvacyVPN nga katër në mënyrë që të mund të sigurojë pamjen e përgjithshme të vendndodhjes së serverit të shkatërruar në një lokacion tjetër. Dy të tjerët u testuan dhe ata treguan vendndodhjet e serverëve të rremë.

Mund të ketë më shumë serverë të falsifikuar, por këtu janë vendet e serverëve të rremë;

 • Pakistan (Los Angeles)
 • Arabia Saudite (Miami)
 • Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe) (Amsterdam)
 • Venezuela (Miami)

Serveri i Pakistanit IvacyVPN

URL e serverit u gjet në faqen e mbështetjes të IvacyVPN të një liste të serverëve dhe emrave të hosteve të tyre.

Fotografia: Pakistan

URL: pk1.dns2.use.com

Fotografia: Test ping 1 | Testi Ping 2 – Pakistan

Testi Ping CA: Pinging nga 90 vende të ndryshme në të gjithë botën, kjo tregon se pingu më i ulët i regjistruar ishte nga Shtetet e Bashkuara – Los Angeles. Në fakt, nëse serveri ishte vendosur në të vërtetë në Pakistan, ping-u më i ulët i regjistruar duhet të ishte nga India.

Fotografia: traceroute Pakistan

Testi i gjurmuesit të CA: Duke gjurmuar nga Los Angeles në serverin “Pakistan”, u zbulua se adresa IP është e njëjtë me atë që gjendet në CA Ping test dhe tregon pingun më të ulët. Kjo vendos që lokacioni i serverit të jetë i rremë dhe po shkatërrohet në një lokacion tjetër.

Fotografia: ping.pe Pakistan

Testi Ping.pe:  Ky test përfundon se serveri është i padiskutueshëm i vendosur në Los Anxhelos amerikan, jo në Pakistan. Pingu më i ulët i regjistruar është në Los Angeles.

Serveri i Emirateve të Bashkuara të Amerikës IvacyVPN

Fotografia: Emiratet e Bashkuara Arabe

URL: ae1.dns2use.com

Fotografia: ping test 1 | provë ping 2 Emiratet e Bashkuara Arabe

Test ping CA: Pingulimi më i ulët është nga Amsterdam, Hollandë

Foto: traceroute Emiratet e Bashkuara Arabe

Testi i gjurmuesit të CA: I njëjti provë IP e Ping CA tregon pingullin më të ulët, d.m.th Amsterdam, Hollandë.

Fotografia: ping.pe Emiratet e Bashkuara Arabe

Testi Ping.pe: Pingulimi më i ulët nga 24 vende të ndryshme në të gjithë botën është nga Amsterdam, Hollandë

Arsyet për vendet e Fake VPN Server

Një ofrues i VPN që përdor lokacione të rreme të serverit mund të ketë shumë arsye, por duhet të jetë transparent në lidhje me këtë. Me këtë transparencë, klientët nuk do të duhet të provojnë këta serverë dhe të fitojnë besim nga vetë ofruesi, duke rritur kështu reputacionin e ofruesit.

Një nga rastet mund të jetë që lokacioni ose vendi nuk ka infrastrukturë për të vendosur server të internetit për VPN. Përveç kësaj, cilësia e serverit mund të mos jetë në standardin e ofruesit si shpejtësia e internetit, furnizimi me energji për server etj. Ky rast është i rëndësishëm për vendet në zhvillim.

Vendosja e serverit virtual gjithashtu kursen kostot dhe buxhetet. Përdorimi i një serveri për shumë servera në lokacione të ndryshme është miqësor me koston, pasi zvogëlon kostot për të vendosur shumë servera të vendosur në vende të ndryshme. Ai gjithashtu apelon për klientët e serverëve të ndryshëm që kanë ofruesit e VPN-së.

Shqetësimet për sigurinë janë një çështje e madhe për pritjen e serverëve në vende të ndryshme dhe të dukshme duke marrë parasysh që disa vende kanë ligje që frenojnë fuqinë e VPN duke hyrë në regjistrat e të dhënave ose duke i ndaluar plotësisht ato. Vendet në Lindjen e Mesme dhe Rusinë janë shembulli kryesor i kësaj, e cila kufizon në mënyrë agresive VPN-të nga operimi.

përfundim

Me këto gjetje, është konstatuar se këta VPN kanë operuar serverët e rremë pa njoftuar përdoruesit për taktikat e lokacionit virtual. Megjithëse, ExpressVPN ka ofruar plotësisht transparencën në lidhje me listën e saj të serverëve virtualë dhe fizikë pas polemikave. PureVPN gjithashtu ka etiketuar serverat e saj virtualë megjithatë disa prej tyre janë maskuar si serverë fizikë.

Ivacy ende nuk ka identifikuar serverat e tij virtual dhe aktual. Për shkak të kësaj pandershmërie, besimi i një klienti prishet dhe besueshmëria e VPN pushon. Nëse ofruesi VPN do të kishte ofruar transparencë në lidhje me përdorimin e serverëve virtualë, nuk do të ishte një çështje e tillë në lidhje me punën e VPN. Sasia e serverave nuk duhet të preferohet mbi cilësinë e serverëve pasi kjo e bën një treg VPN edhe më shumë.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me